Άνω Λουσατία: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 11: Γραμμή 11:
== Παραπομπές ==
== Παραπομπές ==
<references />
<references />
{{DEFAULTSORT:Ανω Λουσατια}}
[[Κατηγορία:Ιστορικές περιοχές της Πολωνίας]]
[[Κατηγορία:Ιστορικές περιοχές της Γερμανίας]]

Έκδοση από την 17:45, 18 Απριλίου 2020

Η Άνω Λουσατία (Γερμανικά: Oberlausitz; Άνω Σορβικά: Hornja Łužica; Κάτω Σορβικά: Górna Łužyca; Πολωνικά: Łużyce Górne ή Milsko; Τσέχικα: Horní Lužice) είναι μία ιστορική περιοχή της Γερμανίας και της Πολωνίας. Μαζί με την Κάτω Λουσατία στον βορρά, δημιουργεί την περιοχή της Λουσατίας, που ονομάζεται έτσι από την Σλαβική φυλή Lusici. Και οι δύο Λουσιτανίες έχουν πληθυσμούς από την μειονοτική ομάδα των Σορβών.

Η Άνω Λουσατία με την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία το 1618

Το μεγαλύτερο κομμάτι της Άνω Λουσατίας ανήκει στο Γερμανικό κρατίδιο της Σαξονίας. Το Πολωνικό κομμάτι, ανατολικά του ποταμού Νίσα, ανήκει στην επαρχία της Νότιας Σιλεσίας.

Η ιστορική πρωτεύουσα της Άνω Λουσατίας είναι το Μπάουτσεν. Το όνομα Άνω Λουσατία καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1474. [1][2]

Γεωγραφία

Η Άνω Λουσατία γενικά παρουσιάζει ένα λοφώδης τοπίο, και στα νότια παρατηρούνται τα βουνά της Λουσατίας, που αποτελούν το δυτικότερο μέρος των Σουδητικών Όρεων.

Λοφώδες τοπίο της Άνω Λουσατίας

Παραπομπές

  1. Leciejewicz, Lech (1989). Słowianie zachodni : z dziejów tworzenia się średniowiecznej Europy. Wrocław: Zakład Narodowy im. Ossolińskich. σελ. 234-235. 
  2. Bahlcke, Joachim (2004). Geschichte der Oberlausitz. Herrschaft, Gesellschaft und Kultur vom Mittelalter bis zum Ende des 20. Jahrhunderts. 2. Leipzig: Leipziger Universitätsverlag.