Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Κάθαρση κρεατινίνης»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
καμία σύνοψη επεξεργασίας
(Διάσωση 1 πηγών και υποβολή 0 για αρχειοθέτηση.) #IABot (v2.0)
μ
 
H πλασματική '''κάθαρση [[κρεατινίνη]]ς''' (Clearance creatinine clearance) είναι ο όγκος του [[Πλάσμα (αίματος)|πλάσματος]] που περιέχει το ποσό της ουσίας αυτής, το οποίο απεκκρίνεται στα [[ούρα]] σε 1 λεπτό. Με άλλα λόγια η κάθαρση (clearance) κρεατινίνης μπορεί να οριστεί ως ο όγκος του πλάσματος που καθορίζεται από το ποσό της ουσίας αυτής, το οποίο ανευρίσκεται στα ούρα σε 1 λεπτό. Προσδιορίζοντας το ποσό κρεατινίνης στον ορό και στο πλάσμα μπορεί να υπολογιστεί ο ρυθμός σπειραματικής διήθησης. <ref>Ιωάννης Ιωαννίδης. Κλινική Χημεία Ι. Ιατρικές Εκδόσεις Γιαχούδη 2004, Θεσσαλονίκη, ISBN 960-7425-42-1 set 960-7425-43-X </ref>
Η κάθαρση κρεατινίνης (CCr) υπολογίζεται από την συγκέντρωση κρεατινίνης στο δείγμα ούρων που έχει συλλεχθεί (UCr), από τον ρυθμό ροής των ούρων (V) και από την συγκέντρωση της κρεατινίνης στο πλάσμα (PCr). Εφόσον το προιόνπροϊόν της συγκέντρωσης ούρων και ο ρυθμός ροής ούρων αποδίδει τον ρυθμό απέκκρισης κρεατινίνης, ο οποίος είναι ο ρυθμός αποβολής της από το αίμα, η κάθαρση κρεατινίνης υπολογίζεται ως ο ρυθμός απέκκρισης ανά λεπτό (UCr×V) διαιρούμενο δια την συγκέντρωση κρεατινής πλάσματος.
Μαθηματικά εκφράζεται ως : CCr = UCr X V / PCr
==Κρεατινίνη==
Η κρεατινίνη απεκκρίνεται ενεργητικά από τα νεφρικά σωληνάρια και,σαν αποτέλεσμα, η κάθαρση κρεατινίνης είναι υψηλότερη από το πραγματικό GFR. Η διαφορά είναι μικρής σημασίας όταν ο φυσιολογικός GFR είναι φυσιολογικός, αλλά όταν είναι χαμηλός (<10 mL/min), η σωληναρικά έκκριση έχει μια σπουδαία συμμετοχή στην απέκκριση κρεατινίνης και η κάθαρση της κρεατινίνης σημαντικώς υπερεκτιμά τον GFR. Η αποικοδόμηση της κρεατινίνης στο έντερο είναι επίσης σημαντικής, όταν ο GFR είναι χαμηλός. Τέλος στη μέτρηση της κάθαρσης κρεατινίνης απαιτούνται δύο μετρήσεις της συγκέντρωσης κρεατινίνης και μια του όγκου των ούρων. Κάθε μια από αυτές έχει μια ενδογενή ανακρίβεια, η οποία μπορεί να επηρεάσει την ακρίβεια του συνολικού αποτελέσματος. <ref>{{Cite web |url=http://panacea.med.uoa.gr/ |title=Αρχειοθετημένο αντίγραφο |accessdate=2020-01-02 |archiveurl=https://web.archive.org/web/20190806080111/http://panacea.med.uoa.gr/ |archivedate=2019-08-06 |url-status=dead }}</ref>
===Τρόπος συλλογής ούρων 24ώρου για κάθαρση κρεατινίνης===
Ο ασθενής αναφέρει αν λαμβάνει οποιαδήποτε φάρμακα, όπως φουροσεμίδη, φαινακετίνη, γενταμικίνη και διουρητικά θειαζίδης, τα οποία μποροείμπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της δοκιμασίας.
• Πληροφορείται ο ασθενής ότι η υπερβολική λήψη κρέατος με την τροφή πρέπει να αποφεύγεται πριν και κατακατά τηντη διάρκεια της δοκιμασίας.
*Δίνονται οδηγίες στον ασθενή να πιει αρκετό νερό κατά την διάρκεια της δοκιμασίας, ώστε να εξασφαλιστεί επαρκής ροή των ούρων.
*Κατά τον χρόνο έναρξης της δοκιμασίας ζητείται από τον ασθενή να ουρήσει, ώστε να αδειάσει πλήρως την ουροδόχο κύστη του. Τα ούρα αυτά απορρίπτονται. Σημειώνεται ο ακριβής χρόνος έναρξης της δοκιμασίας. Καλό είναι να περιλαμβάνονται ακόμη και τα λεπτά π.χ. 8:13 π.μ.
*Δίνονται οδηγίες στον ασθενή να συλλέγει ολαόλα τα ούρα του κατά την διάρκεια των 24 ωρών που ακολουθούν, καθώς και τα ούρα που λαμβάνονται κατά το τέλος της χρονικής περιόδου των 24 ωρών, δηλαδή στις 8:13 π.μ. της επόμενης μέρας.
*Σημειώνεται ότι πριν από κάθε συλλογή των ούρων στο δοχείο, ο ασθενής πρέπει να πλένει πολύ καλά τα χέρια του και τα έξω γεννητικά του όργανα με νερό και σαπούνι. Έτσι, μειώνεται η πιθανότητα ανάπτυξης βακτηριδίων στο δοχείο συλλογής. Απαγορεύεται η χρήση τοπικών αντισηπτικών.
*Τα ούρα φυλάσονταιφυλάσσονται χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα μέτρα συντήρησης ( πάγος, ψυγείο, συντηρητικά).
*Αναγράφεται στην ετικέτα του δοχείου συλλογής των ούρων ο ακριβής χρόνος έναρξης και λήξης της περιόδου συλλογής των ούρων.
*Λαμβάνεται ένα δείγμα αίματος με φλεβοκέντηση, για τον προσδιορισμό της κρεατινίνης ορού, πριν από το τέλος της περιόδου συλλογής των ούρων ή κατά την έναρξη της περιόδου αυτής.
1.607

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης