Γεωγραφία της Δανίας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ετικέτες: Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό Προχωρημένη επεξεργασία από κινητό
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ετικέτες: Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό Προχωρημένη επεξεργασία από κινητό
Γραμμή 56: Γραμμή 56:


===Διεθνείς περιβαλλοντικές συμφωνίες===
===Διεθνείς περιβαλλοντικές συμφωνίες===
Η Εσθονία έχει υπογράψει τις εξής διεθνείς συμφωνίες: Για την ατμοσφαιρική ρύπανση, τη [[Συνθήκη της Ανταρκτικής]], για τη [[βιοποικιλότητα]], τη [[Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Μεταβολές]], για την ερημοποίηση, τα κινδυνεύοντα είδη, την περιβαλλοντική τροποποίηση, τα επικίνδυνα απόβλητα, το [[Δίκαιο της θάλασσας]], τη ρύπανση από τα πλοία, τη θαλάσσια ζωή, την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών, την προστασία του στρώματος του όζοντος, την τροπική ξυλεία, τους [[Υγροβιότοπος|υγροβιότοπους]] και τη φαλαινοθηρία.
Η Δανία έχει υπογράψει τις εξής διεθνείς συμφωνίες: Για την ατμοσφαιρική ρύπανση, τη [[Συνθήκη της Ανταρκτικής]], για τη [[βιοποικιλότητα]], τη [[Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Μεταβολές]], για την ερημοποίηση, τα κινδυνεύοντα είδη, την περιβαλλοντική τροποποίηση, τα επικίνδυνα απόβλητα, το [[Δίκαιο της θάλασσας]], τη ρύπανση από τα πλοία, τη θαλάσσια ζωή, την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών, την προστασία του στρώματος του όζοντος, την τροπική ξυλεία, τους [[Υγροβιότοπος|υγροβιότοπους]] και τη φαλαινοθηρία.
* '''Υπογράφηκαν, αλλά δεν επικυρώθηκαν''': Ατμοσφαιρική ρύπανση-Persistent Organic Pollutants, Περιβαλλοντικό Πρωτόκολλο Ανταρκτικής, [[Πρωτόκολλο του Κιότο]].
* '''Υπογράφηκαν, αλλά δεν επικυρώθηκαν''': Ατμοσφαιρική ρύπανση-Persistent Organic Pollutants, Περιβαλλοντικό Πρωτόκολλο Ανταρκτικής, [[Πρωτόκολλο του Κιότο]].



Έκδοση από την 01:27, 16 Μαρτίου 2020

Δορυφορική εικόνα της Δανίας τον Ιούλιο του 2001
Μεγάλο μέρος της Δανίας είναι ιδαίτερα αστικοποιημένο, όπως το πολεοδομικό συγκρότημα της πρωτεύουσας Κοπεγχάγης.
Το δανέζικο τοπίο χαρακτηρίζεται από επίπεδη, καλλιεργήσιμη γη, και αμμώδεις ακτές.

Η Δανία είναι μια χώρα της βόρειας Ευρώπης (νορδική χώρα). Αποτελείται από τη μεγάλη χερσόνησο Γιουτλάνδη και από αρκετά νησιά στα ανατολικά αυτής, στη Βαλτική Θάλασσα, που αναφέρονται ως Δανικό Αρχιπέλαγος. Η Δανία βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Σουηδίας και στα νότια της Νορβηγίας, ενώ έχει χερσαία σύνορα μόνο με τη Γερμανία, ειδικότερα με το ομόσπονδο κρατίδιο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν. Η γεωγραφική της θέση δίνει στη Δανία πλήρη έλεγχο των Στενών της Δανίας, που συνδέουν τη Βαλτική με τη Βόρεια Θάλασσα.

Ο πληθυσμός της Δανίας είναι 5.707.251 κάτοικοι (εκτίμηση του 2016), από τους οποίους το 1/4 περίπου κατοικεί στην πρωτεύουσα Κοπεγχάγη.

Φυσική γεωγραφία

Η Δανία έχει εκτεταμένη ακτογραμμή, τόσο στη Βαλτική, όσο και στη Βόρεια Θάλασσα, με συνολικό μήκος 8.750 χιλιομέτρων. Δεν υπάρχει σημείο της Δανίας που να απέχει από την ακτή περισσότερο από 52 χιλιόμετρο. Η έκταση της χώρας δεν μπορεί να δηλωθεί με ακρίβεια, αφού η θάλασσα συνεχώς αφαιρεί (με τη διάβρωση) και προσθέτει υλικό στις ακτές, ενώ και τα ανθρώπινα έργα ανακτήσεως εδάφους (για την καταπολέμηση της διαβρώσεως) μεταβάλλουν επίσης την ακτογραμμή. Στη νοτιοδυτική ακτή της Γιουτλάνδης το εύρος παλίρροιας είναι από 1 ως 2 μέτρα, και επειδή η ακτή είναι χαμηλή, η ακτογραμμή μετατοπίζεται προς τα μέσα ή προς τα έξω κατά 10 χιλιόμετρα περίπου.[1]

Με τα παραπάνω υπόψη, η Δανία έχει μια μέση έκταση 43.094 τετραγωνικά χιλιόμετρα (km²). Αν θεωρήσουμε έναν κύκλο με εμβαδόν την έκταση της Δανίας, ο κύκλος θα είχε διάμετρο ίση με 742 χιλιόμετρα. Η Δανία έχει 443 νησιά που έχουν δικό τους όνομα, αλλά συνολικά 1419 νησιά με έκταση μεγαλύτερη των 100 τετραγωνικών μέτρων το καθένα[2]. Από τα νησιά της Δανίας μόνο τα 72 κατοικούνται μόνιμα (στοιχεία της 1ης Ιανουαρίου 2007). Τα μεγαλύτερα είναι η Σέλαιν (Sjælland) και η Φιονία (Fyn). Το πέμπτο σε μέγεθος νησί της χώρας, το Μπόρνχολμ, είναι μακριά από την υπόλοιπη χώρα, στα ανατολικά. Αρκετά από τα μεγαλύτερα νησιά συνδέονται μεταξύ τους και με τη χερσόνησο με γέφυρες: Η Γέφυρα Έρεσουντ συνδέει τη Ζηλανδία με τη Σουηδία. Η «Γέφυρα της Μεγάλης Ζώνης», συνδυασμός γεφυρών και σηράγγων, συνδέει τη Φιονία με τη Ζηλανδία, ενώ η Νεα Γέφυρα της Μικρής Ζώνης συνδέει τη Γιουτλάνδη με τη Φιονία. Επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία ή μικρά αεροσκάφη συνδέουν τα μικρότερα νησιά. Η μεγαλύτερη πόλη της Δανίας είναι η πρωτεύουσα Κοπεγχάγη, που βρίσκεται στο νησί Ζηλανδία, με 1.280.371 κατοίκους. Ακολουθούν το Ώρχους, το Άλμποργκ και το Έσμπιεργκ στη Γιουτλάνδη, και το Όντενσε στη Φιονία.

Η χώρα είναι τελείως επίπεδη. Το μεγαλύτερο ύψωμα βρίσκεται στα κεντρικά της χώρας με ύψος 170 μέτρων. Από την καθαυτό επικράτεια της Δανίας εξαιρούνται πλέον οι Νήσοι Φερόες και η Γροιλανδία (το μεγαλύτερο νησί του κόσμου), αν και υπάγονται στο Βασίλειο της Δανίας.

Η Δανία έχει εύκρατο κλίμα, με ήπιους χειμώνες εξαιτίας του Ρεύματος του Κόλπου και δροσερά καλοκαίρια.

Αριθμητικά και άλλα δεδομένα

Η οξιά είναι συνηθισμένο δένδρο σε όλη τη Δανία, ιδίως στα αραιά δάση.

Έκταση:
Ολική: 43.094 km²
Ξηρά: 98%
Εσωτερικά ύδατα: 2%

Χερσαία σύνορα:
Ολικό μήκος: 68 km (με τη Γερμανία)

Χωρικά ύδατα:12 ναυτικά μίλια (22,2 km)

Ακραία σημεία

Χαμηλότερο σημείο: Λάμεφιόρντεν, –7 m
Υψηλότερο σημείο: Μέλεχοϊ, 171 m

Χρήσεις γης

  • Αρόσιμη γη: 55,99% (το υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο)
  • Μόνιμες καλλιέργειες: 0,14%
  • Υπόλοιπο: 42,87% (2012)

Αρδευόμενη γη: 4.354 km² (2007)

Ολικοί ανανεώσιμοι υδάτινοι πόροι: 6 km3 (2011)

Κατανάλωση γλυκού νερού (οικιακή/βιομηχανική/αγροτική):
Εθνική: 0.,66 km3/yr (58%/5%/36%)
Κατά κεφαλή: 118,4 m3/yr (2009)

Φυσικοί πόροι

Οι φυσικοί πόροι της Δανίας περιλαμβάνουν το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα αλιεύματα, το αλάτι, τον ασβεστόλιθο, την κιμωλία, και το αμμοχάλικο.

Φυσικοί κίνδυνοι

  • Οι πλημμύρες αποτελούν κίνδυνο για μερικές περιοχές.

Τρέχοντα περιβαλλοντικά προβλήματα

  • Ατμοσφαιρική ρύπανση, κυρίως από εκπομπές οχημάτων και εργοστασίων παραγωγής ενέργειας
  • Ευτροφική ρύπανση (από αζωτούχα και φωσφορικά λιπάσματα) της Βόρειας Θάλασσας
  • Μόλυνση των υδάτων από ζωοκομικές μονάδες και γεωργικά φάρμακα

Διεθνείς περιβαλλοντικές συμφωνίες

Η Δανία έχει υπογράψει τις εξής διεθνείς συμφωνίες: Για την ατμοσφαιρική ρύπανση, τη Συνθήκη της Ανταρκτικής, για τη βιοποικιλότητα, τη Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Μεταβολές, για την ερημοποίηση, τα κινδυνεύοντα είδη, την περιβαλλοντική τροποποίηση, τα επικίνδυνα απόβλητα, το Δίκαιο της θάλασσας, τη ρύπανση από τα πλοία, τη θαλάσσια ζωή, την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών, την προστασία του στρώματος του όζοντος, την τροπική ξυλεία, τους υγροβιότοπους και τη φαλαινοθηρία.

  • Υπογράφηκαν, αλλά δεν επικυρώθηκαν: Ατμοσφαιρική ρύπανση-Persistent Organic Pollutants, Περιβαλλοντικό Πρωτόκολλο Ανταρκτικής, Πρωτόκολλο του Κιότο.

Δείτε επίσης

Παραπομπές

Πηγές

  • The World Book Encyclopedia (2003 έκδοση). 1974. ISBN 0716601036. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Geography of Denmark της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).