Τόμας Σύντεναμ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Προσθήκες κειμένου και παραπομπών
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
(Προσθήκες κειμένου και παραπομπών)
 
{{πηγές|16|01|2020}}
{{Πληροφορίες επιστήμονα}}
Ο '''Τόμας Σύντεναμ''' ({{Lang-en|Thomas Sydenham}}) ([[10 Σεπτεμβρίου]] [[1624]] - [[29 Δεκεμβρίου]] [[1689]]) ήταν [[Άγγλος]] [[γιατρός]] . Ήταν ο συγγραφέας ενός βιβλίου ιατρικής με τίτλο «''Observationes Medicae»,'' το οποίο αποτέλεσε για δύο περίπου αιώνες το αγγλικό βιβλίο αναφοράς σε θέματα κλινικής ιατρικής, με αποτέλεσμα ο συγγραφέας του να αναφέρεται ως ο «Άγγλος Ιπποκράτης». Μεταξύ των πολυάριθμων επιτευγμάτων του ήταν και η περιγραφή της νόσου, που στις περισσότερες γλώσσες και στα ελληνικά συγγράμματα καταχωρείται ως η «''χορεία του Σύντεναμ''».
 
== Βιογραφία ==
Ο Τόμας Σύντεναμ γεννήθηκε στο Γουίνφορντ Ηγκλ (Wynford Eagle), στην πολιτεία του Ντόρσετ, όπου ο πατέρας του, ο Γουίλιαμ Σύντεναμ (1593-1661), κατείχε μεγάλη ιδιοκτησία <ref> Cameron. Α.Τ.: The history of the Sydenham Family, collected from family documents, E. Dewelly, Surrey, 1928, p. 226. </ref>. Ο πατέρας του ήταν πουριτανός και φανατικός υποστηρικτής του [[Όλιβερ Κρόμγουελ]]. Τις ιδέες του ακολούθησαν όλα τα παιδιά του και έλαβαν μέρος στους πολέμους του [[Αγγλικός εμφύλιος πόλεμος|αγγλικού εμφυλίου πολέμου]] (1642–1651) με την πλευρά του κοινοβουλευτικού στρατού του Κρόμγουελ. Δύο από τους αδελφούς του Τόμας σκοτώθηκαν στις μάχες, ο Τόμας τραυματίσθηκε, δύο φορές,ενώ ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο συνταγματάρχης Γουίλιαμ Σύντεναμ, μετά από λαμπρή σταδιοδρομία στο στρατό εξελέγη βουλευτής στο Μακρό κοινοβούλιο.
 
Σε ηλικία δεκαοκτώ ετών, ο Σύντεναμ φοίτησεάρχισε σπουδές στο [[Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης]] και συγκεκριμένα στο Μώντλην Χωλ (Magdalen Hall). Μετά όμως από μια σύντομη περίοδο οι σπουδές του στο κολέγιο Μώντλην διακόπηκαν, καθώς με την έναρξη του εμφυλίου πολέμου, εντάχθηκε ως εθελοντής και υπηρέτησε γιακαθ’ κάποιοόλη διάστηματη διάρκεια του πρώτου πολέμου (1642-1646) ως αξιωματικός του κοινοβουλευτικού στρατού. ΟλοκλήρωσεΓεγονός που σημάδεψε τη συμπεριφορά όλων των αδελφών Σύντεναμ και ιδιαίτερα του Τόμας υπήρξε η εκτέλεση της μητέρας τους το καλοκαίρι του 1644 από το στρατό των μοναρχικών <ref>Dewhurst, Κ.: Dr. Thomas Sydenham (1624-1689); his Life and Original Writings. The Wellcome Historical Medical Library, London, 1966, p. 9-10. </ref>. Μετά την παράδοση της Οξφόρδης στον Κρόμγουελ τον Ιούνιο του 1646, ο Τόμας αποστρατεύθηκε το 1647 και ολοκλήρωσε τις σπουδές πρώτου κύκλου (bachelor of medicine) στην Οξφόρδη το 1648 και περίπου την ίδια χρονιά επελέγη ως μέλος του All Souls College (ένα από τα κολέγια που απαρτίζουν το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) προκειμένου να ολοκληρώσει τις ιατρικές του σπουδές. ΌμωςΤελικά, τον τίτλο του πτυχιούχου της Ιατρικής (MD) απέκτησε τριάντα χρόνια αργότερα, το 1676, όχι στηναπό την Οξφόρδη, αλλά στοαπό το Πέμπροουκ Κόλετζ του Κέιμπριτζ, όπου ο μεγαλύτερος γιος του ήταν τότε προπτυχιακός φοιτητής.
 
Μετά το 1648 φαίνεται ότι ο Τόμας Σύντεναμ αφιέρωσε αρκετό χρόνο στη μελέτη της ιατρικής στην Οξφόρδη, αλλά σύντομα επέστρεψε σε στρατιωτική θητεία, προκειμένου να συμμετάσχει τελικές φάσεις του [[Αγγλικός εμφύλιος πόλεμος|αγγλικού εμφυλίου πολέμου]]. Ο Τόμας Σύντεναμ τον Απρίλιο του 1651 βρίσκεται ως λοχίας του ιππικού <ref> Meyne11, G.G.: Materials for a Biography of Dr. Thomas Sydenham. Winterdown Books, London, 1988, p. 7. </ref> και έλαβε μέρος σε όλες τις κρίσιμες μάχες του 1651 που έκριναν την έκβαση του πολέμου <ref> Μετά τον αποκεφαλισμό του Καρόλου Α΄ το 1649 και μέχρι το θάνατο του Κρόμγουελ (Σεπτ. 1658) και την παλινόρθωση των Στιούαρτ με τον Κάρολο Β΄ το 1660, η εποχή αναφέρεται ως μεσοβασιλεία (interregnum). </ref>. Αυτό τεκμηριώνεται επίσης από το γεγονός ότι το 1654 έλαβε το ποσό των 600 λιρών, ως αποτέλεσμα μιας αναφοράς που απευθύνθηκεαπεύθυνε στον [[ Όλιβερ Κρόμγουελ]], επισημαίνοντας τα οφειλόμενα σε δύο από τους αδελφούς του, που είχαν σκοτωθεί στον πόλεμο, και υπενθυμίζοντας στον Κρόμγουελ ότι και ο ίδιος είχε επίσης υπηρετήσει πιστά τον κοινοβουλευτικό στρατό.
 
[[Αρχείο:Abraham_Blooteling_after_Mary_Beale_-_portrait_of_Thomas_Sydenham_8-B-47-Med.jpg|left|μικρογραφία| Χαρακτικό έργο του Abraham Blooteling από το πορτρέτο της Mary Beale, που δημοσιεύθηκε σε μεταγενέστερη έκδοση του ''Observationes medicinae .'' ]]
Το 1655 παραιτήθηκε από τη θέση του στο All Souls και παντρεύτηκε τη Μαίρη Γκη στην πατρίδα του, το Γουίνφορντ Ηγκλ <ref> Meyne11, G.G.: Materials for a Biography of Dr. Thomas Sydenham. Winterdown Books, London, 1988, p. 65. </ref>. Απέκτησαν δύο γιους, τον Γουίλιαμ (1660-1738) και τον Χένρυ (1668 -1741). Ένας άλλος γιος, ο Τζέιμς, πέθανε νέος. Το 1663 πέρασε τις εξετάσεις του Κολεγίου Ιατρών για την άδεια άσκησής του ιατρικού επαγγέλματος στην περιοχή του Γουεστμίνστερ, αλλά είναι πιθανό ότι είχε εγκατασταθεί στο [[Λονδίνο]] ασκώντας την ιατρική, για κάποιο χρονικό διάστημα πριν από αυτό. Παρόλα τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα και τη συγγραφή ιατρικών βιβλίων, πέραν του τίτλου μέλους του Κολλεγίου Ιατρών (College of Physicians), σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο Σύντεναμ δεν επεδίωξε καμιά περαιτέρω σχέση με το Κολέγιο των Ιατρών.
 
Ο Σύντεναμ προσέλκυσε στην υποστήριξή κάποιων από τους πιο διακεκριμένους άνδρες της εποχής του, όπως του [[Ρόμπερτ Μπόιλ]] (Robert Boyle, 1627-1691) και του [[Τζων Λοκ]] (John Locke, 1632-1704) .
== Δημοσιευμένα έργα ==
 
Η δημιουργική περίοδος συγγραφής των βιβλίων του άρχισε το 1661, όταν ήδη είχε μετακομίσει στην αριστοκρατική συνοικία Παλ Μαλ, η οποία κτίσθηκε σε έκταση, που είχε παραχωρηθεί από τον βασιλιά, κοντά στα ανάκτορα του Μπάκινχαμ <ref> Κουτουβίδης, Ν. Ι. : Ο Ιπποκρατισμός του ιατρού Τόμας Σύντεναμ και η συμβολή του στην εξέλιξη της Ψυχιατρικής, Διδακτορική Διατριβή στο Ε.Κ.Π.Α., Αθήνα, 1993, σελ. 36. </ref> . Το πρώτο του βιβλίο, ''Methodus curandi febres'' (''Μέθοδος θεραπείας πυρετών''), δημοσιεύθηκε το 1666. Μια δεύτερη έκδοση, με ένα επιπλέον κεφάλαιο για την [[πανώλη]], δημοσιεύθηκε το 1668, ενώ η τρίτη έκδοση, επαυξημένη, που φέρει και τον καθιερωθέντα τίτλο ''Observationes medicinae'', το 1676.
[[Αρχείο:Opera_medica_V00009_00000006.tif|μικρογραφία|Το εξώφυλλο του βιβλίου του Τόμας Σύντεναμ ''Observationes Medicae" σε ιταλική έκδοση του 1762 με τίτλο "Opera medica".]]
 
556

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης