Ηλεκτρικό αυτοκίνητο: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Οικονομικά
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 7: Γραμμή 7:


Τα HΑ είναι συνήθως [[Αυτοκίνητο|αυτοκίνητα]], ελαφριά φορτηγά, [[Ποδήλατο|ποδήλατα]], ηλεκτρικά μηχανικά [[Μοτοσικλέτα|δίκυκλα]], μικρά οχήματα γκολφ, ανυψωτικά (forklifts) και παρόμοια. Τα HΑ ήταν μεταξύ των αυτοκινήτων που εμφανίστηκαν από τις πρώτες μέρες της αυτοκίνησης και έχουν υψηλότερο συντελεστή ενεργειακής απόδοσης από όλα τα αυτοκίνητα με μηχανές εσωτερικής καύσης.
Τα HΑ είναι συνήθως [[Αυτοκίνητο|αυτοκίνητα]], ελαφριά φορτηγά, [[Ποδήλατο|ποδήλατα]], ηλεκτρικά μηχανικά [[Μοτοσικλέτα|δίκυκλα]], μικρά οχήματα γκολφ, ανυψωτικά (forklifts) και παρόμοια. Τα HΑ ήταν μεταξύ των αυτοκινήτων που εμφανίστηκαν από τις πρώτες μέρες της αυτοκίνησης και έχουν υψηλότερο συντελεστή ενεργειακής απόδοσης από όλα τα αυτοκίνητα με μηχανές εσωτερικής καύσης.

== Ορολογία ==
[[Αρχείο:Electric_car_diagram.svg|εναλλ.=|μικρογραφία|300x300εσ|Απεικόνιση ενός BEV]]
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα είδος [[Ηλεκτρικό όχημα|ηλεκτρικού οχήματος]] (ΗΟ). Ο όρος "ηλεκτρικό όχημα" αναφέρετε σε οποιοδήποτε όχημα χρησιμοποιεί [[Ηλεκτρικός κινητήρας|ηλεκτροκινητήρες]] ως μέσο προώθησης, ενώ ο όρος "ηλεκτρικό αυτοκίνητο" γενικά αναφέρεται σε αυτοκίνητα με την δυνατότητα ανάπτυξης υψηλών ταχυτήτων που λειτουργούν με ηλεκτρισμό. Τα χαμηλών ταχυτήτων ηλεκτρικά οχήματα, χαρακτηρίζονται ως [[Μηχανοκίνητο τετράτροχο|μηχανοκίνητα τετράτροχα]] στην [[Ευρώπη]]<ref>{{cite web|url=http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/automotive/files/cit-sum-com-542_en.pdf|title=Citizens' summary EU proposal for a Regulation on L-category vehicles (two- or three-wheel vehicles and quadricycles)|url-status=dead}}{{dead link|date=January 2017|bot=InternetArchiveBot|fix-attempted=yes}}</ref> και ως NEV στης [[Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής|ΗΠΑ]],<ref>{{cite web|url=http://www.nhtsa.dot.gov/cars/rules/rulings/lsv/lsv.html|title=US DEPARTMENT OF TRANSPORTATION National Highway Traffic Safety Administration 49 CFR Part 571 Federal Motor Vehicle Safety Standards|accessdate=2009-08-06}}</ref> είναι επαναφορτιζόμενα ηλεκτρικά μικρο-αυτοκίνητα ή αυτοκίνητα πόλης με περιορισμούς ως προς το βάρος τους, την ισχύ τους και την μέγιστη ταχύτητα που τους επιτρέπεται να κυκλοφορήσουν σε δημόσιους δρόμους, οπού μπορεί να διαφέρει από χώρα σε χώρα.

Παρόλο που η πηγή ενεργείας ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου δεν είναι απαραίτητα μια εσωτερική μπαταριά, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με ηλεκτροκινητήρες που τροφοδοτούνται από διαφορετικές πήγες ενεργείας συνήθως αναφέρονται με διαφορετικό όνομα. Ένα ΗΑ που φέρει ηλιακούς συλλέκτες για την τροφοδοσία του αναφέρεται ως [[ηλιακό αυτοκίνητο]] και ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που τροφοδοτείτε από γεννήτρια βενζίνης είναι μια μορφή υβριδικού αυτοκινήτου. Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που τροφοδοτείτε από εσωτερική μπαταριά αναφέρεται ως BEV (Battery Electric Vehcle). Πιο συχνά, ο όρος "ηλεκτρικό αυτοκίνητο" αναφέρεται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που τροφοδοτούνται από εσωτερική μπαταριά, αλά μπορεί χρησιμοποιηθεί και για τα φορτιζόμενα υβριδικά οχήματα (PHEV).


== Οικονομικά ==
== Οικονομικά ==

Έκδοση από την 13:55, 25 Φεβρουαρίου 2020

Tesla Model 3, το πρώτο σε πωλήσεις διεθνώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο το έτος 2018.[1][2] Εδώ σε φωτογραφία τον Ιανουάριο του 2018.
Nissan Leaf, το τρίτο σε πωλήσεις διεθνώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο το 2018.

Το Ηλεκτρικό Αυτοκίνητο (HΑ) χρησιμοποιεί την ηλεκτρική ενέργεια που αποθηκεύεται σε επαναφορτιζόμενες συστοιχίες συσσωρευτών (κοινώς, μπαταρίες). Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα χρησιμοποιούν ηλεκτρικούς κινητήρες αντί των μηχανών εσωτερικής καύσης (ΜΕΚ).

Αντιθέτως, τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν και τα δύο (ηλεκτρικές μηχανές και ΜΕΚ) καλούνται υβριδικά αυτοκίνητα και συνήθως δεν θεωρούνται καθαρά HΑ. Τα αυτοκίνητα με τις μπαταρίες που μπορούν να φορτιστούν και να χρησιμοποιηθούν χωρίς ΜΕΚ καλούνται «βυσματωτά» ηλεκτρικά οχήματα, και είναι καθαρά HΑ, ενώ δεν καταναλώνουν καύσιμα.

Τα HΑ είναι συνήθως αυτοκίνητα, ελαφριά φορτηγά, ποδήλατα, ηλεκτρικά μηχανικά δίκυκλα, μικρά οχήματα γκολφ, ανυψωτικά (forklifts) και παρόμοια. Τα HΑ ήταν μεταξύ των αυτοκινήτων που εμφανίστηκαν από τις πρώτες μέρες της αυτοκίνησης και έχουν υψηλότερο συντελεστή ενεργειακής απόδοσης από όλα τα αυτοκίνητα με μηχανές εσωτερικής καύσης.

Ορολογία

Απεικόνιση ενός BEV

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα είδος ηλεκτρικού οχήματος (ΗΟ). Ο όρος "ηλεκτρικό όχημα" αναφέρετε σε οποιοδήποτε όχημα χρησιμοποιεί ηλεκτροκινητήρες ως μέσο προώθησης, ενώ ο όρος "ηλεκτρικό αυτοκίνητο" γενικά αναφέρεται σε αυτοκίνητα με την δυνατότητα ανάπτυξης υψηλών ταχυτήτων που λειτουργούν με ηλεκτρισμό. Τα χαμηλών ταχυτήτων ηλεκτρικά οχήματα, χαρακτηρίζονται ως μηχανοκίνητα τετράτροχα στην Ευρώπη[3] και ως NEV στης ΗΠΑ,[4] είναι επαναφορτιζόμενα ηλεκτρικά μικρο-αυτοκίνητα ή αυτοκίνητα πόλης με περιορισμούς ως προς το βάρος τους, την ισχύ τους και την μέγιστη ταχύτητα που τους επιτρέπεται να κυκλοφορήσουν σε δημόσιους δρόμους, οπού μπορεί να διαφέρει από χώρα σε χώρα.

Παρόλο που η πηγή ενεργείας ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου δεν είναι απαραίτητα μια εσωτερική μπαταριά, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με ηλεκτροκινητήρες που τροφοδοτούνται από διαφορετικές πήγες ενεργείας συνήθως αναφέρονται με διαφορετικό όνομα. Ένα ΗΑ που φέρει ηλιακούς συλλέκτες για την τροφοδοσία του αναφέρεται ως ηλιακό αυτοκίνητο και ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που τροφοδοτείτε από γεννήτρια βενζίνης είναι μια μορφή υβριδικού αυτοκινήτου. Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που τροφοδοτείτε από εσωτερική μπαταριά αναφέρεται ως BEV (Battery Electric Vehcle). Πιο συχνά, ο όρος "ηλεκτρικό αυτοκίνητο" αναφέρεται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που τροφοδοτούνται από εσωτερική μπαταριά, αλά μπορεί χρησιμοποιηθεί και για τα φορτιζόμενα υβριδικά οχήματα (PHEV).

Οικονομικά

Συνολικό κόστος ιδιοκτησίας

Ως το 2019, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι χαμηλότερο κόστος λειτουργίας σε σχέση με τα αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης λόγο του χαμηλότερου κόστους συντηρήσεις και ηλεκτρικής ενεργείας,[5] όμως έχουν υψηλότερη τιμή πώλησης.[6]

Όσα περισσότερα χιλιόμετρα κάνει κάποιος μέσα στο χρόνο, τόσο πιο πιθανό το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου να είναι σημαντικά μικρότερο από ένα παρόμοιο ΜΕΚ αυτοκίνητο. Αυτό, μπορεί να είναι μόνο εφικτό για τα ΗΑ που έχουν ικανοποιητικό σύστημα ελέγχου θερμοκρασίας της μπαταρίας, καθώς είναι απαραίτητο για την μακροβιότητα της μπαταρίας.[εκκρεμεί παραπομπή] Ακόμα, εξαρτάτε ανάλογος την φορολογία και της επιδοτήσεις κάθε χωράς ή ακόμα και πόλης.

Κόστος αγοράς

Αρκετά κράτη έχουν θέση σε ισχύει ελαφρυντικά για να μειώσουν το κόστος αγοράς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.[7][8][9]

Ως το 2019, η μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αποτελούν τον κύριο παράγοντα για το κόστος των αυτοκινήτων.

Κόστος λειτουργίας

Σύμφωνα με μια ερευνά του 2018, που εξέταζε μονό το κόστος των καύσιμων, ο μέσος όρος του κόστους των καύσιμων ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου στης ΗΠΑ ανέρχεται στα 485$ τον χρόνο, σε αντίθεση με ενός αυτοκίνητου εσωτερικής καύσης που ανέρχεται στα 1.117$ το χρόνο. Το εκτιμώμενο κόστος της βενζίνης κυμαινόταν από 993$ στην Αλαμπάμα μέχρι 1.509$ στην Χαβάη. Αντίστοιχα, το κόστος της ηλεκτρικής ενεργείας κυμαινόταν από 372$ στην Ουάσιγκτον μέχρι 1.106$ στην Χαβάη.[10]

Κόστος παραγωγής

Ο κύριος παράγοντας του κόστους παράγωγης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι η μπαταριά του. Το κόστος μειώθηκε από τα 600€ ανά kWh το 2010, σε 170€ το 2017 και σε 100€ το 2019.[11][12]

Πλεονεκτήματα και περιορισμοί

Σε σύγκριση με τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα, τα ΗΑ παρουσιάζουν πολλά εμφανή σημεία υπεροχής, αλλά και σημαντικούς περιορισμούς.[13][14]

Πλεονεκτήματα

BMW i3 του 2018.
Renault Zoe.
  1. Δεν παράγουν κανενός είδους ρύπους εξάτμισης.
  2. Προκαλούν την ελάχιστη δυνατή ρύπανση σε μακροχρόνια βάση, υπό τον όρο ότι χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Υπό αυτή την προϋπόθεση, μπορούν να μετριάσουν την παγκόσμια θέρμανση που προκαλείται από το φαινόμενο του θερμοκηπίου και να μειώσουν την εξάρτηση από το πετρέλαιο.
  3. Είναι πιο αθόρυβα από τα αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης, μειώνοντας την ηχορύπανση στις πόλεις και δημιουργώντας μικρότερη επιβάρυνση στα φυσικά οικοσυστήματα.
  4. Επιτυγχάνουν σχεδόν σταθερή ροπή από την ακινησία έως το μέγιστο όριο στροφών λειτουργίας.
  5. Έχουν ευχέρεια να λειτουργούν σε πιο υψηλές στροφές από τους βενζινοκινητήρες, συχνά ακόμα και ως τις 14.000 στροφές / λεπτό.
  6. Έχουν χαμηλότερο κόστος μετακίνησης, καθώς η τιμή του ρεύματος είναι αρκετά χαμηλότερη ανά μονάδα ενέργειας από τη βενζίνη, η οποία μάλιστα επηρεάζεται από την κάθε τόσο αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Επιπλέον, τα ΗΑ σχεδιάζονται έτσι ώστε να αυτο-φορτίζονται κατά τις επιβραδύνσεις του οχήματος (regenerative braking), βελτιώνοντας παραπάνω τον δείκτη κατανάλωσης, ενώ κατά τη στάση (πχ φανάρια) δεν καταναλώνουν καθόλου ενέργεια.
  7. Χρειάζονται πολύ λιγότερο σέρβις και συντήρηση, καθώς:
    • δεν απαιτούν τις τακτικές αλλαγές λαδιών.
    • δεν έχουν σύστημα εξαγωγής καυσαερίων και διάταξη εξάτμισης, ούτε σιγαστήρα (σιλανσιέ) προ της εξάτμισης, καταλύτη ή φίλτρο καπνού.
    • δεν απαιτούν αντικατάσταση ή έστω συντήρηση σε μηχανικά μέρη, όπως σύστημα ανάφλεξης, πιστόνια, βαλβίδες ή εκκεντροφόρους, διότι στα HΑ δεν υπάρχουν, ενώ οι μηχανές εσωτερικής καύσης έχουν πάνω από 100 κινούμενα μέρη.[15]
  8. Οδηγούνται πιο εύκολα (δεν έχουν συμπλέκτη και ταχύτητες, επιβραδύνουν αφήνοντας το γκάζι)
  9. Δημιουργούν μικρότερη θερμική επιβάρυνση στον πλανήτη, καθώς δεν απαιτούν το σύστημα ψύξης των μηχανών εσωτερικής καύσης.

Μειονεκτήματα

  1. Υψηλές δαπάνες κατασκευής, με αποτέλεσμα την υψηλή τιμή πώλησης.
  2. Περιορισμένη απόσταση ταξιδιού μεταξύ κάθε επαναφόρτισης της μπαταρίας. Στο παρελθόν κάθε 100 χιλιόμετρα χρειάζονταν επαναφόρτιση. Ωστόσο, τα πιο σύγχρονα μοντέλα επιτυγχάνουν αυτονομίες που ξεκινούν από 100 έως 120 χιλιόμετρα στα αυτοκίνητα πόλης και φτάνουν στα 250 - 300 χιλιόμετρα ή και παραπάνω, σε αυτοκίνητα μεγάλης ισχύος (Tesla Model S: 610 χλμ). Το σημερινό ρεκόρ ανήκει σε ένα ηλεκτροκίνητο με το όνομα The Phoenix, που κατάφερε να διανύσει 1.608,54 χιλιόμετρα (999,5 μίλια) με μία μόνο φόρτιση. Το ρεκόρ επετεύχθη στις 16 Oκτωβρίου 2017, κατά τη διάρκεια του Auto Club Motor Speedway, στης ΗΠΑ.[16]
  3. Μεγάλος χρόνος επαναφόρτισης, συνήθως 6 ώρες για πλήρη επαναφόρτιση. Ωστόσο, αρκετά σύγχρονα μοντέλα μπορούν να φορτιστούν κατά 80% σε χρόνο λιγότερο της 1 ώρας.
  4. Περιορισμένη διάρκεια ζωής μπαταριών, συνήθως 3 - 5 χρόνια. Παρ' όλα αυτά, σε αρκετά νεότερα μοντέλα η διάρκεια ζωής έχει βελτιωθεί. Για παράδειγμα, για το Chevrolet Volt ο όμιλος της General Motors δίνει εγγύηση 8 έτη ή 100.000 μίλια (160.000 χιλιόμετρα) για τις μπαταρίες.[17][18]
  5. Χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με τα αντίστοιχα συμβατικά. Οι μπαταρίες δεν ευνοούν τις συνεχείς επιταχύνσεις-επιβραδύνσεις και την οδήγηση υπό μεγάλη κλίση, επειδή όταν προσπαθούν να αποδώσουν ή να αποθηκεύσουν απότομα μεγάλες ποσότητες ενέργειας καταπονούνται, και επιπλέον διαρκούν λιγότερη ώρα. Από την άλλη, αυτό επιβάλλει έναν πιο ομαλό και ασφαλή τρόπο οδήγησης.

Σκάνδαλα

AC Propulsion tzero (κίτρινο) και General Motors EV1 (κόκκινο).

Ιστορικά, η περιορισμένη διάδοση των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων στο παρελθόν έχει αποδοθεί στα παραπάνω μειονεκτήματα. Επιπλέον, έχουν υπάρξει βάσιμες ενδείξεις ότι οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες είχαν, κατά καιρούς, υπονομεύσει τις προσπάθειες παραγωγής αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, λόγω του φόβου ότι η συνεπακόλουθη απεξάρτηση από το πετρέλαιο θα έθιγε τα συμφέροντά τους.[19]

Το πλέον τρανταχτό ιστορικό παράδειγμα είναι το General Motors EV1, που είχε κατασκευάσει σε 1.117 αντίτυπα η General Motors από τον Δεκέμβριο του 1996 έως το 1999 και τελικώς κατέληξε σε μαζική ανάκληση και διάλυση στην πρέσα.[20][21][22] Η ίδια η General Motors μάλιστα, είχε κατηγορηθεί ότι σκόπιμα αυτο-υπονόμευε τότε το EV1, λόγω των πιέσεων που είχε δεχτεί από τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες, κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του πρότζεκτ.[23]

Σημερινή απήχηση

Το καλοκαίρι του 2018, ο συνολικός αριθμός των ηλεκτρικών και υβριδικο-ηλεκτρικών (δείτε την επόμενη ενότητα) αυτοκινήτων που κυκλοφορούν παγκοσμίως, ξεπέρασε τα 4 εκατομμύρια, από τα οποία τα 2,6 εκατομμύρια, δηλαδή το 65%, ήταν αμιγώς ηλεκτροκίνητα. Το Nissan Leaf είναι το πρώτο σε πωλήσεις διεθνώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο, με πάνω από 380.000 αντίτυπα να έχουν πωληθεί διεθνώς έως τον Δεκέμβριο του 2018, ενώ δεύτερο έρχεται το μεγάλο πολυτελές Tesla Model S, με 263.500 αντίτυπα να έχουν πωληθεί διεθνώς έως τον Δεκέμβριο του 2018. Το Tesla Model 3 ήταν το πρώτο σε πωλήσεις διεθνώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο με πάνω από 145.000 πωλήσεις το 2018, ενώ το BAIC EC-Series ήταν το δεύτερο με πανω από 90.000 πωλήσεις μέσα στο 2018.[2]

Μια σχετική απήχηση έχουν γνωρίσει και μοντέλα όπως το σπορ Tesla Roadster, το Renault Zoe, τα τρίδυμα αυτοκίνητα πόλης Mitsubishi i MiEV / Peugeot iOn / Citroën C-ZERO, το αυτοκίνητο πόλης BMW i3 κ.α. Στην Ελλάδα έχουν αγοραστεί περιορισμένα αντίτυπα από το ευρύ κοινό, χωρίς να δίνονται τα απαραίτητα κίνητρα από το κράτος (επιδότηση, φοροελαφρύνσεις).

Παρ' όλα αυτά, οι αυτοκινητοβιομηχανίες προσανατολίζονται πλέον προς την ηλεκτροκίνηση υποχρεωτικά λόγω της κλιματικής αλλαγής. Η παγκόσμια συμφωνία για το περιβάλλον στο Παρίσι (2015) ώθησε την Ευρωπαϊκή Ένωση να ψηφίσει το 2018 υποχρεωτική μείωση των ρύπων κατά 40% και στα οχήματα εως το 2030, με αντίστοιχη προώθηση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων.[24]

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Κατασκευαστών Αυτοκινήτων, το 2,1% των οχημάτων που πουλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2018 ήταν ηλεκτρικά.[25] Η Νορβηγία ηγείται παγκοσμίως στο μερίδιο αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με το 5.1% των οχημάτων που βρίσκονται στους Νορβηγικούς δρόμους να είναι ηλεκτρικά[26]. Στις αρχές του 2019 μάλιστα, οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Νορβηγία ξεπέρασαν αυτές των βενζινοκίνητων.[27][28]

Υβριδικο-Ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η παρουσίαση του Chevrolet Volt, στο Washington Auto Show, στις 27 Ιανουαρίου 2010. Εδώ έχει ανοιχτεί το σημείο φόρτισης των μπαταριών, στο μπροστινό φτερό.

Μία επίσης ενδιάμεση εκδοχή, είναι και τα λεγόμενα Υβριδικο-Ηλεκτρικά αυτοκίνητα (Ηybrid Εlectric vehicles). Τα μοντέλα αυτά χρησιμοποιούν ηλεκτρικό κινητήρα και μηχανή εσωτερικής καύσης, αλλά διαφέρουν από τα υβριδικά αυτοκίνητα στην εξής λεπτομέρεια:

  • Τα υβριδικά αυτοκίνητα βασίζονται κατά κύριο λόγο στην μηχανή εσωτερικής καύσης (ΜΕΚ), ενώ η ηλεκτρική μηχανή ενεργοποιείται μόνο σε χαμηλές ταχύτητες μέσα στην πόλη ή συμπληρωματικά με την ΜΕΚ σε έντονη επιτάχυνση, για την παροχή επιπλέον ισχύος. Αντίθετα, τα υβριδικο-ηλεκτρικά αυτοκίνητα λειτουργούν ως καθαρά ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε σύντομες διαδρομές και χρησιμοποιούν την ΜΕΚ μόνο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όταν απαιτείται αύξηση της αυτονομίας.

Ένα τέτοιο μοντέλο είναι το Chevrolet Volt, που λανσαρίστηκε στις ΗΠΑ στα μέσα Δεκεμβρίου του 2010. Με τις μπαταρίες του ηλεκτροκινητήρα (ισχύος 149 hp) σε πλήρη φόρτιση, μπορεί να διανύσει έως και 40 μίλια (64 χλμ), δηλαδή επαρκή απόσταση για τις καθημερινές ανάγκες του 75% των Αμερικανών, που κατά μέσο όρο διανύει 33 μίλια (53 χιλιόμετρα) την ημέρα.[29] Μετά τα 40 μίλια (64 χλμ), ένας μικρός 4-κύλινδρος κινητήρας βενζίνης 1.4 L της Opel, παράγει ηλεκτρισμό και τροφοδοτεί μία γεννήτρια (ισχύος 71 hp) η οποία δίνει στο Volt αυτονομίες πάνω από 300 μίλια (483 χλμ). Επίσης κυκλοφόρησε και μία ευρωπαϊκή εκδοχή του Volt, το Opel Ampera.

Φόρτιση

Φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι κατά τη διάρκεια της νύχτας μέσω ενός φορτιστή που είναι εγκαταστημένος στο σπίτι του ιδιοκτήτη, ή μέσω ταχυφορτιστών που είναι εγκαταστημένοι σε δημόσιους χώρους και επιχειρήσεις.[30]

Μια 8ωρη φόρτιση κατά τη διάρκεια της νύχτας προσφέρει περίπου 65 km αυτονομίας μέσω μιας πρίζας 120 βολτ ενώ μια πρίζα 240 βολτ μπορεί να προσφέρει περίπου 290 km αυτονομίας μέσα στον ίδιο χρόνο.[31]

Ανα περιοχές στον κόσμο ο τρόπος φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι ίδιος ανάμεσα στης εταιρίες αυτοκινήτων και φορτιστών. Εξαίρεση αποτελούν τα αυτοκίνητα και οι σταθμοί φόρτισης της Tesla στην Αμερική, οπού χρησιμοποιούν διαφορετικό τρόπο φόρτισης. Η φόρτιση των αυτοκινήτων σε μη Tesla φορτιστές μπορεί να επιτευχθεί με την χρήση αντάπτορα.[32]

Κάποιες εταιρείες πειραματίζονται με την τεχνολογία αλλαγής μπαταρίας για να μειώσουν το χρόνο αναμονής κατά την διάρκεια της φόρτισης.[33] Ένας ταχυφορτιστής μπορεί να φορτίσει τα περισσότερα αυτοκίνητα στο 80% της χωρητικότητας της μπαταρίας τους μέσα σε 45 με 50 λεπτά. Το τελευταίο 20% παίρνει παραπάνω χρόνο επειδή το σύστημα επιβραδύνει την φόρτιση, ώστε να μην προκληθούν βλάβες στη μπαταρία.[34]

Αναφορές

  1. O'Kane, Sean (22 Φεβρουαρίου 2019). «Tesla's Model 3 was the best-selling EV in the world last year». The Verge (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2019. 
  2. 2,0 2,1 «Tesla Model 3 = #1 Best Selling Electric Car in World, 7% of Global EV Market in 2018». CleanTechnica (στα Αγγλικά). 10 Φεβρουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2019. 
  3. «Citizens' summary EU proposal for a Regulation on L-category vehicles (two- or three-wheel vehicles and quadricycles)» (PDF). [νεκρός σύνδεσμος]
  4. «US DEPARTMENT OF TRANSPORTATION National Highway Traffic Safety Administration 49 CFR Part 571 Federal Motor Vehicle Safety Standards». Ανακτήθηκε στις 6 Αυγούστου 2009. 
  5. Carrington, Damian (2017-12-02). «Electric cars already cheaper to own and run than petrol or diesel – study». The Guardian (UK). https://www.theguardian.com/environment/2017/dec/01/electric-cars-already-cheaper-to-own-and-run-than-petrol-or-diesel-study. Ανακτήθηκε στις 2018-04-24. 
  6. Schmidt, Bridie (2018-07-25). «EV vs ICE: The cost gap that is holding Australia back». RenewEconomy (Australia). https://reneweconomy.com.au/ev-vs-ice-the-cost-gap-that-is-holding-australia-back-99666/. Ανακτήθηκε στις 2018-10-11. 
  7. «Growing Number of EU Countries Levying CO2 Taxes on Cars and Incentivizing Plug-ins». Green Car Congress. 21 Απριλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 23 Απριλίου 2010. 
  8. «Fact Sheet – Japanese Government Incentives for the Purchase of Environmentally Friendly Vehicles» (PDF). Japan Automobile Manufacturers Association. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 26 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2010. 
  9. Motavalli, Jim (2010-06-02). «China to Start Pilot Program, Providing Subsidies for Electric Cars and Hybrids». The New York Times. http://wheels.blogs.nytimes.com/2010/06/02/china-to-start-pilot-program-providing-subsidies-for-electric-cars-and-hybrids/. Ανακτήθηκε στις 2010-06-02. 
  10. McMahon, Jeff. «Electric Vehicles Cost Less Than Half As Much To Drive» (στα αγγλικά). Forbes. https://www.forbes.com/sites/jeffmcmahon/2018/01/14/electric-vehicles-cost-less-than-half-as-much-to-drive/#6b6004853f97. Ανακτήθηκε στις 2018-05-18. 
  11. «Trotz fallender Batteriekosten bleiben E-Mobile teuer» (στα German). Umwelt Dialog (Germany). 2018-07-31. https://www.umweltdialog.de/de/wirtschaft/mobilitaet/2018/Trotz-fallender-Batteriekosten-bleiben-Elektromobile-teuer.php. Ανακτήθηκε στις 2019-03-12. 
  12. Hauri, Stephan (2019-03-08). «Wir arbeiten mit Hochdruck an der Brennstoffzelle» (στα German). Neue Zürcher Zeitung (Switzerland). https://www.nzz.ch/mobilitaet/auto-mobil/audi-entwicklungsvorstand-rothenpieler-brennstoffzelle-im-fokus-ld.1465168. Ανακτήθηκε στις 2019-03-12. 
  13. http://www.alternative-energy-news.info/technology/transportation/Electric Cars
  14. «Learn Pros And Cons About The All Electric Car». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2010. 
  15. «Electric Car Conversion». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Σεπτεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2010. 
  16. «Greatest distance by electric vehicle, single charge (non-solar)». Guinness World Records (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2019. 
  17. www.chevrolet.com/ Volt
  18. «http://www.green-energy-news.com - Chevrolet Volt Standard with Eight-Year, 100,000-Mile, Transferable Battery Warranty». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιουλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2010.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |title= (βοήθεια)
  19. Quiroga, Tony (August 2009). "Driving the Future". Car and Driver (Hachette Filipacchi Media U.S., Inc.): pp. 52.
  20. Taylor, Michael (April 24, 2005). "Owners charged up over electric cars, but manufacturers have pulled the plug". San Francisco Chronicle.
  21. Welch, David; Woellert, Lorraine. "The Eco-Cars". Business Week.
  22. Adams, Noel (December 2, 2001). "Why is GM Crushing Their EV-1s?". Electrifying Times.
  23. Quiroga, Tony (August 2009). "Driving the Future". Car and Driver (Hachette Filipacchi Media U.S., Inc.): p. 52.
  24. «EU Parliament votes to accelerate the electric car transformation | Transport & Environment». www.transportenvironment.org. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2018. 
  25. «Fuel types of new cars: diesel -18.2%, petrol +15.2%, electric +30.0% in third quarter of 2018 | European Automobile Manufacturers' Association (ACEA)». www.acea.be (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2019. 
  26. «Over 140 000 electric cars in Norway». ssb.no (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2019. 
  27. «Για πρώτη φορά στη Νορβηγία περισσότερα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα». Perierga.gr. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2019. 
  28. Press, Associated. «In Norway, electric cars outsell traditional ones for the first time». MarketWatch. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2019. 
  29. «Money: New benefit: help with commuting costs - US News and World Report». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουλίου 2010. 
  30. Bomey, Nathan. «Thinking of buying an electric vehicle? Here's what you need to know about charging». USA TODAY (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2019. 
  31. «Electric Vehicle Charging». Union of Concerned Scientists (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2019. 
  32. «Diginow Super Charger V2 opens up Tesla destination chargers to other EVs». Autoblog (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2019. 
  33. «StackPath». www.machinedesign.com. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2019. 
  34. «Electric Cars - everything you need to know » EFTM». EFTM (στα Αγγλικά). 2 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι