Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Χερσόνησος του Άθω»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
μ (Ιστορία Αγίου Όρους)
μ (→‎Γεωγραφία: μ.επιμ.)
== Γεωγραφία ==
[[File:Chalkidiki - DEM Map Topo - DE.png|right|thumb|250px|Χάρτης της Χαλκιδικής. Στα ανατολικά διακρίνεται η χερσόνησος του Άθω]]
Σήμερα η χερσόνησος του Άθω ή Άθωνα είναι η ανατολικότερη και τραχύτερη των τριών επιμέρους παράλληλων χερσονήσων (Κασσάνδρας ή Παλλήνης, Λόγκου ή Σιθωνίας - κεντρική και Άθω ή Αγίου Όρους) που απαρτίζουν την χερσόνησο της Χαλκιδικής με κατεύθυνση από Β.ΒΔ. προς Ν.ΝΑ. Η χερσόνησος αυτή έκτασης 332,5 τ.χλμ. και με ανάπτυγμα ακτών 66 μιλίων (38 προς Αιγαίο και 28 προς Σιγγιτικό Κ.) καλύπτεται από το όρος Άθως που κορυφώνεται σε μια μαρμάρινη πυραμίδα ύψους 2033μ. εξ ου και το όνομά της. Καταλήγει δε στο Ακρωτήριο Νυμφαίο ή Ακρόθωον. Στερείται ποταμών και λιμνών. Συνδέεται με τηντη Χαλκιδική με στενό ισθμό ([[ισθμός του Ξέρξη]]), χαμηλής λωρίδας γης, μήκους 2 χλμ., ιστορικός από τους [[Περσικοί πόλεμοι|Περσικούς πολέμους]] το [[480 π.Χ.]] Μεταξύ της χερσονήσου του Άθωνα και της Σιθωνίας ή Λόγκου σχηματίζεται ο Σιγγιτικός ή Αγίου Όρους κόλπος ενώ ΒΑ ο [[κόλπος τηςΚόλπος Ιερισσού]].
 
Λίγα μίλια ΝΑ του Άθωνα βρίσκεται το μεγαλύτερο βάραθρο του Αιγαίου, που από τα 80μ80 μέτρα βάθος, απότομα φθάνει τα 1070μ1070 μ..
Σήμερα η χερσόνησος του Άθω ή Άθωνα είναι η ανατολικότερη και τραχύτερη των τριών επιμέρους παράλληλων χερσονήσων (Κασσάνδρας ή Παλλήνης, Λόγκου ή Σιθωνίας - κεντρική και Άθω ή Αγίου Όρους) που απαρτίζουν την χερσόνησο της Χαλκιδικής με κατεύθυνση από Β.ΒΔ. προς Ν.ΝΑ. Η χερσόνησος αυτή έκτασης 332,5 τ.χλμ. και με ανάπτυγμα ακτών 66 μιλίων (38 προς Αιγαίο και 28 προς Σιγγιτικό Κ.) καλύπτεται από το όρος Άθως που κορυφώνεται σε μια μαρμάρινη πυραμίδα ύψους 2033μ. εξ ου και το όνομά της. Καταλήγει δε στο Ακρωτήριο Νυμφαίο ή Ακρόθωον. Στερείται ποταμών και λιμνών. Συνδέεται με την Χαλκιδική με στενό ισθμό ([[ισθμός του Ξέρξη]]), χαμηλής λωρίδας γης, μήκους 2 χλμ., ιστορικός από τους [[Περσικοί πόλεμοι|Περσικούς πολέμους]] το [[480 π.Χ.]] Μεταξύ της χερσονήσου του Άθωνα και της Σιθωνίας ή Λόγκου σχηματίζεται ο Σιγγιτικός ή Αγίου Όρους κόλπος ενώ ΒΑ ο [[κόλπος της Ιερισσού]].
 
Λίγα μίλια ΝΑ του Άθωνα βρίσκεται το μεγαλύτερο βάραθρο του Αιγαίου που από τα 80μ βάθος, απότομα φθάνει τα 1070μ.
 
== Διοίκηση ==
30.520

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης