Αντωνία η Νεότερη: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: προσθήκη σήμανσης επαληθευσιμότητας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{χωρίς παραπομπές|14|02|2020}}

{{πληροφορίες προσώπου}}
{{πληροφορίες προσώπου}}
Η '''Αντωνία η Νεότερη''', λατιν. Antonia Minor (31 Ιανουαρίου 36 π - 1 Μαΐου 37 μΧ) από το γένος των Αντωνίων, ήταν η μικρότερη αδελφή της [[Αντωνία η Πρεσβύτερη|Αντωνίας της Πρεσβύτερης]]. Έγινε ανιψιά του [[Οκταβιανός Αύγουστος|Αυγούστου]], μητέρα του [[Κλαύδιος|Κλαύδιου]], γιαγιά του [[Καλιγούλας|Καλιγούλα]] και μεγάλη θεία και προγιαγιά του [[Νέρων]]α.
Η '''Αντωνία η Νεότερη''', λατιν. Antonia Minor (31 Ιανουαρίου 36 π - 1 Μαΐου 37 μΧ) από το γένος των Αντωνίων, ήταν η μικρότερη αδελφή της [[Αντωνία η Πρεσβύτερη|Αντωνίας της Πρεσβύτερης]]. Έγινε ανιψιά του [[Οκταβιανός Αύγουστος|Αυγούστου]], μητέρα του [[Κλαύδιος|Κλαύδιου]], γιαγιά του [[Καλιγούλας|Καλιγούλα]] και μεγάλη θεία και προγιαγιά του [[Νέρων]]α.
Γραμμή 42: Γραμμή 44:


{{ενσωμάτωση κειμένου|en|Antonia Minor}}
{{ενσωμάτωση κειμένου|en|Antonia Minor}}



[[Κατηγορία:Ιουλιο-Κλαυδιανή δυναστεία]]
[[Κατηγορία:Ιουλιο-Κλαυδιανή δυναστεία]]

Έκδοση από την 13:11, 15 Φεβρουαρίου 2020


Αντωνία η Νεότερη
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση29  Ιανουαρίου 36 π.Χ. ή 31  Ιανουαρίου 36 π.Χ.[1]
Αθήνα
Θάνατος1  Μαΐου 37[1]
Ρώμη
Τόπος ταφήςΜαυσωλείο του Αυγούστου
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΝέρων Κλαύδιος Δρούσος
ΤέκναΓερμανικός[2]
Λιβίλλα
Κλαύδιος
ΓονείςΜάρκος Αντώνιος και Οκταβία η Νεότερη
ΑδέλφιαΑντωνία Πρίμα (elder paternal half-sister)
Μάρκος Αντώνιος Άντυλλος (μεγαλύτερος ετεροθαλής αδερφός από τον πατέρα)
Ίουλλος Αντώνιος (μεγαλύτερος ετεροθαλής αδερφός από τον πατέρα)
Κλεοπάτρα Σελήνη Β΄ (elder paternal half-sister)
Αλέξανδρος Ήλιος (μεγαλύτερος ετεροθαλής αδερφός από τον πατέρα)
Πτολεμαίος Φιλάδελφος (νεότερος ετεροθαλής αδερφός από τον πατέρα)
Κλαυδία Μαρκέλλα η Πρεσβύτερη (elder maternal half-sister)
Κλαυδία Μαρκέλλα η Νεότερη (elder maternal half-sister)
Μάρκος Κλαύδιος Μάρκελλος (elder maternal half-brother)
Αντωνία η Πρεσβύτερη
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Αντωνία η Νεότερη, λατιν. Antonia Minor (31 Ιανουαρίου 36 π - 1 Μαΐου 37 μΧ) από το γένος των Αντωνίων, ήταν η μικρότερη αδελφή της Αντωνίας της Πρεσβύτερης. Έγινε ανιψιά του Αυγούστου, μητέρα του Κλαύδιου, γιαγιά του Καλιγούλα και μεγάλη θεία και προγιαγιά του Νέρωνα.

Η Αντωνία η Νεότερη, κόρη του Μάρκου Αντωνίου, ανιψιά του Αυγούστου, μητέρα του Κλαύδιου και γιαγιά του Καλιγούλα.

Βιογραφία

Ήταν κόρη του Μάρκου Αντωνίου μέλους της Β΄ Τριανδρίας και της Οκταβίας της Νεότερης, κόρης του Γαΐου Οκταβίου ανθυπάτου. Η μητέρα της ήταν αδελφή του Αυγούστου.

Γέννηση και νεανική ζωή

Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μετά το 36 πΧ, η μητέρα της την έφερε στη Ρώμη μαζί με τα άλλα παιδιά της, καθώς ο Μ. Αντώνιος την εγκατέλειψε για την Κλεοπάτρα Ζ΄ της Αιγύπτου. Δεν γνώρισε τον πατέρα της, καθώς εκείνος διαζεύχθηκε το 32 πΧ τη μητέρα της και αυτοκτόνησε το 30 πΧ. Ανατράφηκε από τη μητέρα της, τον θείο της Αύγουστο και τη νέα του σύζυγο Λιβία Δρουσίλλα. Κληρονόμησε ιδιοκτησίες στην Ιταλία, Ελλάδα και Αίγυπτο. Ήταν πλούσια γυναίκα και με επιρροή· συχνά δεχόταν κόσμο, που ερχόταν για επίσκεψη στη Ρώμη. Είχε πολλούς φίλους, όπως τον πλούσιο Εβραίο Αλέξανδρο τον Αλαμπάρχ, αδελφό του φιλοσόφου Φίλωνα και τον Λούκιο Βιτέλλιο, πατέρα του μέλλοντα Αυτοκράτορα Βιτέλλιου.

Γάμος με τον Δρούσο

Το 16 πΧ παντρεύτηκε τον Ρωμαίο στρατηγό και ύπατο Νέρωνα Κλαύδιο Δρούσο. Αυτός και ο αδελφός του Τιβέριος Κλαύδιος Νέρων ήταν οι δύο γιοί της Λιβίας από προηγούμενο γάμο της και είχαν υιοθετηθεί από τον Αύγουστο. Από τα παιδιά τους επέζησαν τρία: ο Γερμανικός, η Λιβίλλα και ο Κλαύδιος. Το 9 πΧ ο Ν. Κ. Δρούσος έπεσε από το άλογο και από τα τραύματα έπαθε επιπλοκές και απεβίωσε στη Γερμανία. Ο θείος της Αύγουστος την πίεσε να παντρευτεί πάλι, αλλά αυτή δεν θέλησε.

Μεγάλωσε τα παιδιά της στη Ρώμη. Ο Τιβέριος υιοθέτησε το 4 μΧ τον Γερμανικό, αλλά ο τελευταίος απεβίωσε το 19 μΧ, υποτίθεται δηλητηριασμένος από τα χέρια του Γναίου Καλπουρνίου Πίσο και της Μουνατία Πλανσίνα. Με διαταγές του Τιβερίου και της Λιβίας, απαγορεύτηκε στην Αντωνία τη Νεότερη να ακολουθήσει την κηδεία του (αυτό υπαινίσσεται ο Τάκιτος). Όταν η Λιβία απεβίωσε το 29 μΧ, η Αντωνία έλαβε τη φροντίδα του μικρότερων εγγονών της: του Καλιγούλα, της Αγριππίνας της Νεότερης, της Ιουλίας Δρουσίλλας, της Ιουλίας Λιβίλλας (τέκνων του Γερμανικού) και μετά της Κλαυδίας Αντωνίας (τέκνου του Κλαυδίου).

Έζησε μετά από τον άνδρα της, τον Γερμανικό, τη Λιβίλλα, και από αρκετά από τα εγγόνια της.

Σύγκρουση με τη Λιβίλλα

Το 31 μΧ εξέθεσε ένα σχέδιο της κόρης της Λιβίλλας και του Σηιανού, διαβόητου praetorian prefect του Τιβερίου, που είχε σκοπό τον φόνο του Τιβερίου και του Καλιγούλα και να καταλάβουν τον θρόνο. Υποτίθεται, ότι η Λιβίλλα δηλητηρίασε τον άνδρα της Δρούσο Ιούλιο Καίσαρα, γιο του Τιβερίου για να τον εξοντώσει από αντίπαλο. Ο Τιβέριος διέταξε την εκτέλεση του Σηιανού και η Λιβίλλα απαγχονίστηκε εμπρός από τη μητέρα της. Ο Δίων Κάσσιος αναφέρει, πως η Αντωνία φυλάκισε τη Λιβίλλα στο δωμάτιό της, ώσπου λιμοκτόνησε.

Διαδοχή από τον Καλιγούλα και το τέλος της

Οικογένεια

Παντρεύτηκε το 16 πΧ τον Νέρωνα Κλαύδιο Δρούσο (Δρούσο τον πρεσβύτερο), γιο του Τιβερίου Κλαυδίου Νέρωνα και είχε τέκνα:

Πηγές

  • Plutarch - Life of Mark Antony
  • Suetonius - Caligula (Gaius) & Claudius
  • Tacitus - Annals of Imperial Rome
  • Valerius Maximus, Factorum et dictorum memorabilium libri iv.3.3

Παραπομπές

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Antonia Minor της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).