Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Βρεταννικός»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
Ρομπότ: προσθήκη σήμανσης επαληθευσιμότητας
μ (Ο Nikosgranturismogt μετακίνησε τη σελίδα Βρεταννικός (γιος Κλαύδιου) στην Βρεταννικός)
μ (Ρομπότ: προσθήκη σήμανσης επαληθευσιμότητας)
{{χωρίς παραπομπές|14|02|2020}}
 
{{Πληροφορίες προσώπου}}
Ο '''Βρεταννικός''' (π. 12 Φεβρουαρίου 41 μ.Χ. - 11 Φεβρουαρίου 55) από την [[Ιουλιο-Κλαυδιανή δυναστεία]] ήταν γιος τού Αυτοκράτορα [[Κλαύδιος|Κλαύδιου]] και της τρίτης συζύγου του [[Βαλερία Μεσσαλίνα|Βαλερίας Μεσσαλίνας]], κόρης τού [[Μάρκος Βαλέριος Μεσσάλα Βαρβάτος|Μάρκου Βαλέριου Μεσσάλα]]. Το αρχικό όνομά του ήταν Τιβέριος Κλαύδιος Γερμανικός· το 43 ο Κλαύδιος κατέκτησε τη Βρεταννία και άλλαξε το όνομα τού γιου του σε Τιβέριος Κλαύδιος Καίσαρ Βρεταννικός.
 
Ο μεγαλύτερος γιος τού Κλαύδιου, ο Κλαύδιος Δρούσος, είχε αποβιώσει τεσσάρων ετών, έτσι ο Βρεταννικός έμεινε μόνος διάδοχος. H Μεσσαλίνα είχε ισχυρή επιρροή, όμως το 48 στην εορτή των Βιμιναλίων παντρεύτηκε προσποιητά έναν από τους εραστές της, τον Γάιο Σίλιο και έκανε ένα δαπανηρό γαμήλιο συμπόσιο. Οι πολιτικοί εχθροί της, όπως ο Νάρκισσος, πληροφόρησαν τον Κλαύδιο, ότι οι δύο τους σχεδίαζαν να τον εκτοπίσουν και ο Νάρκισσος, προφασιζόμενος ότι είχε διαταγή τού Κλαυδίου, διέταξε τον φόνο της. Το επόμενο έτος ο Κλαύδιος νυμφεύτηκε για τέταρτη φορά, με την [[Ιουλία Αγριππίνα|Αγριππίνα τη Νεότερη]]. Γι' αυτήν ήταν ο τρίτος γάμος· από τον πρώτο της είχε γιο τον [[Νέρων|Νέρωνα]]α, ο οποίος υιοθετήθηκε από τον Κλαύδιο και νυμφεύτηκε την [[Κλαυδία Οκταβία]], κόρη τού Κλαύδιου από τη Μεσσαλίνα. Το 54 απεβίωσε ο Κλαύδιος και ο Νέρων, που ήταν τέσσερα έτη μεγαλύτερος τού Βρεταννικού, αναγορεύθηκε Αυτοκράτορας. Τέσσερις μήνες μετά ο Βρεταννικός απεβίωσε σε ηλικία 14 ετών, δηλητηριασμένος με διαταγή τού Νέρωνα, για να μην απειλήσει ως γνήσιος γιος, τον θρόνο του.
 
Ο μεγαλύτερος γιος τού Κλαύδιου, ο Κλαύδιος Δρούσος, είχε αποβιώσει τεσσάρων ετών, έτσι ο Βρεταννικός έμεινε μόνος διάδοχος. H Μεσσαλίνα είχε ισχυρή επιρροή, όμως το 48 στην εορτή των Βιμιναλίων παντρεύτηκε προσποιητά έναν από τους εραστές της, τον Γάιο Σίλιο και έκανε ένα δαπανηρό γαμήλιο συμπόσιο. Οι πολιτικοί εχθροί της, όπως ο Νάρκισσος, πληροφόρησαν τον Κλαύδιο, ότι οι δύο τους σχεδίαζαν να τον εκτοπίσουν και ο Νάρκισσος, προφασιζόμενος ότι είχε διαταγή τού Κλαυδίου, διέταξε τον φόνο της. Το επόμενο έτος ο Κλαύδιος νυμφεύτηκε για τέταρτη φορά, με την [[Ιουλία Αγριππίνα|Αγριππίνα τη Νεότερη]]. Γι' αυτήν ήταν ο τρίτος γάμος· από τον πρώτο της είχε γιο τον [[Νέρων|Νέρωνα]], ο οποίος υιοθετήθηκε από τον Κλαύδιο και νυμφεύτηκε την [[Κλαυδία Οκταβία]], κόρη τού Κλαύδιου από τη Μεσσαλίνα. Το 54 απεβίωσε ο Κλαύδιος και ο Νέρων, που ήταν τέσσερα έτη μεγαλύτερος τού Βρεταννικού, αναγορεύθηκε Αυτοκράτορας. Τέσσερις μήνες μετά ο Βρεταννικός απεβίωσε σε ηλικία 14 ετών, δηλητηριασμένος με διαταγή τού Νέρωνα, για να μην απειλήσει ως γνήσιος γιος, τον θρόνο του.
 
==Πηγές==
* Suetonius. Twelve Caesars. Life of Claudius. Life of Titus.
* Tacitus. Annals. Books XI-XIII.
 
 
 
{{Authority control}}

Μενού πλοήγησης