Αστυδάμεια: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μ Ρομπότ: προσθήκη σήμανσης επαληθευσιμότητας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{χωρίς παραπομπές}}

Με το όνομα '''Αστυδάμεια''' αναφέρονται πέντε διαφορετικά πρόσωπα της [[ελληνική μυθολογία|ελληνικής μυθολογίας]], τα εξής:
Με το όνομα '''Αστυδάμεια''' αναφέρονται πέντε διαφορετικά πρόσωπα της [[ελληνική μυθολογία|ελληνικής μυθολογίας]], τα εξής:



Έκδοση από την 21:28, 6 Φεβρουαρίου 2020

Με το όνομα Αστυδάμεια αναφέρονται πέντε διαφορετικά πρόσωπα της ελληνικής μυθολογίας, τα εξής:

  1. Σύζυγος του βασιλιά της Ιωλκού Ακάστου. Κάποτε, κατέφυγε στο παλάτι τους στην Ιωλκό ο Πηλέας από τη Φθία, επειδή κατά το κυνήγι του Καλυδώνιου κάπρου είχε κατά λάθος σκοτώσει τον πεθερό του. Ο Άκαστος τον φιλοξένησε, αλλά στη διάρκεια της παραμονής του εκεί, η Αστυδάμεια ερωτεύθηκε σφοδρά τον ξένο. Ο Πηλέας όμως απέκρουσε τον έρωτά της. Τότε η Αστυδάμεια για να εκδικηθεί έστειλε είδηση στη σύζυγο του Πηλέα, την Αντιγόνη, ότι δήθεν ο Πηλέας θα παντρευόταν τη Στερόπη, την κόρη του Ακάστου. Η Αντιγόνη, δίνοντας πίστη στο μήνυμα, αυτοκτόνησε από την απελπισία της. Επιπλέον, η Αστυδάμεια κατηγόρησε τον Πηλέα στον Άκαστο ότι δήθεν αποπειράθηκε να τη βιάσει. Ο Άκαστος βέβαια οργίστηκε πολύ, μη θέλοντας όμως να σκοτώσει ο ίδιος τον φιλοξενούμενό του, τον πήρε μαζί του στο Πήλιο για να κυνηγήσουν άγρια ζώα. Εκεί, την ώρα που ο Πηλέας, έπειτα από την κόπωση του κυνηγιού, κοιμόταν, ο Άκαστος του αφαίρεσε το μαχαίρι και έφυγε, αφήνοντάς τον άοπλο μέσα στο δάσος για να τον κατασπαράξουν τα άγρια θηρία ή να τον σκοτώσουν οι Κένταυροι. Αλλά ο Πηλέας σώθηκε από τον Κένταυρο Χείρωνα ή, σύμφωνα με άλλη παράδοση, από τον θεό Ερμή. Στη συνέχεια, ο Πηλέας επέστρεψε στην Ιωλκό και σκότωσε τον Άκαστο και την Αστυδάμεια. Ο Απολλόδωρος συγκεκριμένα αναφέρει ότι ο Πηλέας, με τη βοήθεια του Ιάσονα και των Διοσκούρων κυρίευσε την Ιωλκό και σκότωσε την Αστυδάμεια (κατά μία εκδοχή τη διαμέλισε).
  2. Κόρη του βασιλιά των Δολόπων Αμύντορα. Μαζί με τον Ηρακλή απέκτησαν ένα γιο, τον Κτήσιππο (κατά μία εκδοχή και τον Τληπόλεμο).
  3. Κόρη του Στροφίου και της Αστυόχης ή της Κυδραγόρας (μιας αδελφής του Αγαμέμνονα). Η Αστυδάμεια ήταν αδελφή του Πυλάδη.
  4. Κόρη του Πέλοπα, σύζυγος του Αλκαίου και μητέρα της Αναξώς και του Αμφιτρύωνα.
  5. Κόρη του Φόρβαντα, σύζυγος του Καύκωνα και μητέρα του Λεπρέα.


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Astydameia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).