Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Ηλεκτρονική έγχυση καυσίμου»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
 
Έχει αποδειχθεί θεωρητικά και πρακτικά ότι το μήκος της πολλαπλής εισαγωγής επηρεάζει σημαντικά την απόδοση του κινητήρα. Σήμερα χρησιμοποιούνται πολλαπλές εισαγωγής αέρα με δυνατότητα να κατευθύνεται ο αέρας μέσα από πολλά κανάλια αυξάνοντάς ή μειώνοντας τη διαδρομή του και έτσι να επιτυγχάνεται αύξηση της απόδοσης του κινητήρα σε περισσότερες από μία περιοχές στροφών.
 
Αυτό επιτυγχάνεται τοποθετώντας μέσα στην πολλαπλή, σε διάφορα σημεία, πεταλούδες (περιστροφικά διαφράγματα) τα οποία ελέγχονται από την υποπίεση του κινητήρα και την ECU.
 
 
==== Αισθητήρες ====
Οι παρακάτω [[αισθητήρας|αισθητήρες]] μετατρέπουν φυσικά μεγέθη σε ηλεκτρικά σήματα, τα οποία διαβάζονται από τον εγκέφαλο του οχήματος:
 
*Ο ''αισθητήρας θερμοκρασίας εισερχόμενου αέρα'' μετράει τη [[θερμοκρασία]] του αέρα που εισέρχεται στον κινητήρα.
*Ο ''αισθητήρας θερμοκρασίας νερού'' μετράει τη θερμοκρασία του ψυκτικού υγρού.
*Ο ''αισθητήρας οξυγόνου (αισθητήρας λ)'' μετράει την ποσότητα [[Οξυγόνο|οξυγόνου]] στα καυσαέρια.
*Ο ''αισθητήρας στροφών κινητήρα και άνω νεκρού σημείου (ΑΝΣ)'' ανιχνεύει την ταχύτητα περιστροφής του κινητήρα, καθώς και την τρέχουσα θέση του εμβόλου. Η τελευταία χρησιμεύει στον προσδιορισμό της γωνίας προπορείας ανάφλεξης (''αβάνς'').
*Ο ''αισθητήρας θερμοκρασίας καυσίμου''.
*O ''αισθητήρας κρουστικής καύσης (knock sensor)'' παράγει σήμα ανάλογο των στιγμιαίων κραδασμών των τοιχωμάτων του κυκλινδρου. Από αυτό το σήμα, η προσδιορίζει αν συμβαίνει κρουστική καύση (αυτό που οι τεχνίτες αποκαλούν «χτυπάει πειράκια»).
*Ο ''αισθητήρας ταχύτητας οχήματος'' ανιχνεύει την πραγματική [[ταχύτητα]] και δίνει τις πληροφορίες στην ECU για να ελέγξει κυρίως το σύστημα διατήρησης ρελαντί, τον απαραίτητο εμπλουτισμό του μίγματος κατά την επιτάχυνση και την αναγκαία αποκοπή του καυσίμου κατά την επιβράδυνση.
 
==== Ηλεκτρική μονάδα ελέγχου (ECU) ====
 
Η ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου (εγκέφαλος) του οχήματος είναι ένας υπολογιστής ο οποίοςπου δέχεται δεδομένα από αισθητήρες και τα επεξεργάζεται για να δίνει τις εντολές που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του συστήματος ψεκασμού και των άλλων υποσυστημάτων του οχήματος.
 
== Δείτε επίσης ==
* [['ΕγχυσηΈγχυση καυσίμου|Σύστημα έγχυσης καυσίμου]]
* [[Εξαερωτήρας|Καρμπυρατέρ]]
* [[Εγκέφαλος αυτοκινήτου]]
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης