Εκστρατεία της Καλλίπολης: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Επιμέλεια κειμένου~~~~
Ελάχιστο επιπλέον περιεχόμενο μαζί με λίγες διορθώσεις .
Γραμμή 17: Γραμμή 17:
|αρχηγός2=}}
|αρχηγός2=}}


Η '''Εκστρατεία της Καλλίπολης''' ή '''Μάχη της Καλλίπολης''' (τουρκ. Çanakkale Savaşı),έλαβε χώρα στη χερσόνησο της [[Καλλίπολη]]ς στην [[Οθωμανική Αυτοκρατορία]] (στην Γκελίμπολου της σημερινής [[Τουρκία|Τουρκίας]]) από τις 25 Απριλίου του [[1915]] μέχρι τις 9 Ιανουαρίου του [[1916]], κατά τη διάρκεια του [[Α' Παγκόσμιος Πόλεμος|Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου]]. Ήταν μια κοινή [[Μεγάλη Βρετανία|βρετανική]] και [[Γαλλία|γαλλική]] επιχείρηση με στόχο την κατάληψη της [[Κωνσταντινούπολη]]ς, πρωτεύουσας της [[Οθωμανική Αυτοκρατορία|Οθωμανικής Αυτοκρατορίας]] και την εξασφάλιση μιας θαλάσσια διόδου προς την [[Ρωσία]]. Μετά από μια αποτυχημένη ναυτική εκστρατεία, πραγματοποιήθηκε αμφίβια απόβαση στη χερσόνησο της Καλλίπολης. Η προσπάθεια απέτυχε, και μετά από οκτώ μήνες σκληρών μαχών και πολλά θύματα και στις δύο πλευρές η δύναμη εισβολής τελικά αποχώρησε. Η εκστρατεία ήταν μια από τις μεγαλύτερες νίκες των Οθωμανών κατά τη διάρκεια του πολέμου και θεωρείται μια μεγάλη αποτυχία για τους Συμμάχους.
Η '''Εκστρατεία της Καλλίπολης''' ή '''Μάχη της Καλλίπολης''' (τουρκ. Çanakkale Savaşı,Μάχη του Τσανάκκαλε ),έλαβε χώρα στη χερσόνησο της [[Καλλίπολη]]ς στην [[Οθωμανική Αυτοκρατορία]] (στην Γκελίμπολου της σημερινής [[Τουρκία|Τουρκίας]]) από τις 25 Απριλίου του [[1915]] μέχρι τις 9 Ιανουαρίου του [[1916]], κατά τη διάρκεια του [[Α' Παγκόσμιος Πόλεμος|Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου]]. Ήταν μια κοινή επιχείρηση Ηνωμένου Βασιλείου , Γαλλίας , Νέας Ζηλανδίας και Αυστραλίας με στόχο την κατάληψη της [[Κωνσταντινούπολη]]ς, πρωτεύουσας της [[Οθωμανική Αυτοκρατορία|Οθωμανικής Αυτοκρατορίας]] και την εξασφάλιση μιας θαλάσσια διόδου προς την [[Ρωσία]]. Μετά από μια αποτυχημένη ναυτική εκστρατεία, πραγματοποιήθηκε αμφίβια απόβαση στη χερσόνησο της Καλλίπολης. Η εκστρατεία λοιπόν δεν οδήγησε στο επιθυμητό αποτέλεσμα και μετά από οκτώ μήνες σκληρών μαχών και πολλά θύματα και στις δύο πλευρές ακολούθησε αποχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων στο Anzac στις 19 Δεκεμβρίου 1915 και των άλλων μονάδων της εισβολής λίγο αργότερα. Χαρακτηριστικό της εν λόγω εκστρατείας υπήρξε η έλλειψη ικανοτήτων των ανώτερων στρατιωτικών διοικητών, προπάντων των συμμαχικών δυνάμεων. Ήταν έμπνευση του Γουίνστον Τσώρτσιλ και η αποτυχία της του στοίχισε τη θέση του στην τότε κυβέρνηση. Κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας που διεξήχθη -όπως αποδείχθηκε τελικά- επί ματαίω, περίπου 87.000 Τούρκοι, 25.000 Βρετανοί, σχεδόν 10.000 Γάλλοι, 7.300 Αυστραλοί, 2.400 Νεοζηλανδοί και 1.700 Ινδοί έχασαν τη ζωή τους. Όσα συνέβησαν στην Καλλίπολη έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη μιας νέας εθνικής συνείδησης όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία, όπου η εκστρατεία σφυρηλάτησε την έννοια της εθνικής ταυτότητας και απέκτησε φήμη που άντεξε στη δοκιμασία του χρόνου.Αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες νίκες των Οθωμανών κατά τη διάρκεια του πολέμου και θεωρείται μια μεγάλη αποτυχία για τους Συμμάχους.








Έκδοση από την 10:42, 27 Ιανουαρίου 2020

Εκστρατεία της Καλλίπολης
Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
Ανάκριση τούρκων αιχμαλώτων από τους συμμάχους, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας
Χρονολογία19151916
ΤόποςΚαλλίπολη
Αποτέλεσμα
  • Αποφασιστική νίκη των Οθωμανών
  • Ανακατάληψη της Καλλίπολης
Αντιμαχόμενοι

Η Εκστρατεία της Καλλίπολης ή Μάχη της Καλλίπολης (τουρκ. Çanakkale Savaşı,Μάχη του Τσανάκκαλε ),έλαβε χώρα στη χερσόνησο της Καλλίπολης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (στην Γκελίμπολου της σημερινής Τουρκίας) από τις 25 Απριλίου του 1915 μέχρι τις 9 Ιανουαρίου του 1916, κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν μια κοινή επιχείρηση Ηνωμένου Βασιλείου , Γαλλίας , Νέας Ζηλανδίας και Αυστραλίας με στόχο την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης, πρωτεύουσας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την εξασφάλιση μιας θαλάσσια διόδου προς την Ρωσία. Μετά από μια αποτυχημένη ναυτική εκστρατεία, πραγματοποιήθηκε αμφίβια απόβαση στη χερσόνησο της Καλλίπολης. Η εκστρατεία λοιπόν δεν οδήγησε στο επιθυμητό αποτέλεσμα και μετά από οκτώ μήνες σκληρών μαχών και πολλά θύματα και στις δύο πλευρές ακολούθησε αποχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων στο Anzac στις 19 Δεκεμβρίου 1915 και των άλλων μονάδων της εισβολής λίγο αργότερα. Χαρακτηριστικό της εν λόγω εκστρατείας υπήρξε η έλλειψη ικανοτήτων των ανώτερων στρατιωτικών διοικητών, προπάντων των συμμαχικών δυνάμεων. Ήταν έμπνευση του Γουίνστον Τσώρτσιλ και η αποτυχία της του στοίχισε τη θέση του στην τότε κυβέρνηση. Κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας που διεξήχθη -όπως αποδείχθηκε τελικά- επί ματαίω, περίπου 87.000 Τούρκοι, 25.000 Βρετανοί, σχεδόν 10.000 Γάλλοι, 7.300 Αυστραλοί, 2.400 Νεοζηλανδοί και 1.700 Ινδοί έχασαν τη ζωή τους. Όσα συνέβησαν στην Καλλίπολη έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη μιας νέας εθνικής συνείδησης όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία, όπου η εκστρατεία σφυρηλάτησε την έννοια της εθνικής ταυτότητας και απέκτησε φήμη που άντεξε στη δοκιμασία του χρόνου.Αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες νίκες των Οθωμανών κατά τη διάρκεια του πολέμου και θεωρείται μια μεγάλη αποτυχία για τους Συμμάχους.