Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Αλάτσατα»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
22 bytes προστέθηκαν ,  πριν από 10 μήνες
μ
καμία σύνοψη επεξεργασίας
(σβησιμο "με" στη δευτερη παραγραφο για διορθωση συνταξης)
μ
Ετικέτες: Οπτική επεξεργασία Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
 
Τα '''Αλάτσατα''' (τουρκικά: Alaçatı, Αλατσάτι) είναι πόλη στη [[Χερσόνησος της Ερυθραίας|Χερσόνησο της Ερυθραίας]] της επαρχίας της [[Σμύρνη]]ς στη [[Μικρά Ασία]], σημερινή [[Τουρκία]] Το όνομα της πόλης προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη άλας, στην ελληνική δημοτική γλώσσα αλάτι.
 
Η πόλη πριν από το 1922 είχε σχεδόν αμιγώς [[Ορθοδοξία|Ελληνικό Ορθόδοξο]] [[Χριστιανισμός|χριστιανικό]] πληθυσμό. Ιδρύθηκε στα μέσα του 17ου αιώνα από Έλληνες μετανάστες. Απόκυρίως τααπό τέλητην του[[Μάνη]] 18ουόπου αιώναεγκατέλειψαν γνώρισετα ιδιαίτερησπίτια οικονομική,τους πνευματικήλόγο καιτης πολιτιστικήτουρκοκρατίας. ανάπτυξηΗ καιαρχιτεκτονική εξελίχθηκετων σεσπιτιών έναστα από ταΑλάτσατα πιοείναι σημαντικάπαρόμοια αγροτικάμε κέντρααυτή των δυτικώνσπιτιών μικρασιατικώντης παραλίων.Μάνης Ηκαθώς πόληκαι ιδρύθηκετα σταοικοδομικά μέσαυλικά τουόπως 17ουη αιώναπέτρα είναι επίσης παρόμοια. ΠροςΑπό τοτα τέλοςτέλη του 18ου αιώνα, γνώρισε μεγάληιδιαίτερη οικονομική, πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη και έγινεεξελίχθηκε σε ένα από τα πιο σημαντικά αγροτικά κέντρα των δυτικών μικρασιατικών παραλίων. Το επίνειό της ήταν η Αγριλιά.
 
Βρίσκεται στο δρόμο προς τη Σμύρνη, 50 χλμ δυτικά από αυτήν με έντονα διατηρημένα τα χαρακτηριστικά του [[Αιγαίο]]υ. Ήταν σημαντικό πολιτιστικό κέντρο, όπως αποδεικνύεται από τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις που υπολογίζονται να είναι από την εποχή των Χιττιτών.
49

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης