Καρστ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μ προστέθηκε η Κατηγορία:Γεωμορφολογία (με το HotCat)
Γραμμή 16: Γραμμή 16:


{{Authority control}}
{{Authority control}}

[[Κατηγορία:Γεωμορφολογία]]

Έκδοση από την 00:01, 22 Δεκεμβρίου 2019

Το καρστ είναι τοπογραφία που σχηματίζεται από τη διάλυση διαλυτών πετρωμάτων, όπως ο ασβεστόλιθος, ο δολομίτης και ο γύψος. Χαρακτηρίζεται από υπόγεια αποχετευτικά συστήματα με καταβόθρες και σπήλαια[1]. Έχει επίσης τεκμηριωθεί σε περισσότερο ανθεκτικούς σε καιρικές συνθήκες βράχους, όπως ο χαλαζίτης, υπό τις κατάλληλες συνθήκες[2]. Η αποστράγγιση μπορεί να περιορίσει τα επιφανειακά ύδατα, ποταμών και λιμνών. Εντούτοις, σε περιοχές όπου το διαλυμένο υπόστρωμα καλύπτεται (πιθανώς από συντρίμμια) ή περιορίζεται από ένα ή περισσότερα υπερτιθέμενα μη διαλυτά στρώματα πετρωμάτων, διακριτά καρστικά χαρακτηριστικά είναι δυνατόν να εμφανιστούν μόνο σε υπόγεια επίπεδα και να εκλείπουν παντελώς από την επιφάνεια του εδάφους.

Η μελέτη του καρστ θεωρείται πρωταρχικής σημασίας για τη γεωλογία του πετρελαίου διότι το 50% των παγκόσμιων αποθεμάτων [Υδρογονάνθρακας|υδρογονανθράκων]] φιλοξενούνται σε πορώδη καρστικά συστήματα[3].

Σημειώσεις παραπομπές

  1. What is Karst, University of Texas at Austin
  2. Geomorphological Landscapes of the World.
  3. Ford, Derek (2007). «Jovan Cvijić and the founding of karst geomorphology». Environmental Geology 51: 675–684. doi:10.1007/s00254-006-0379-x. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Η Βικιθήκη έχει το κείμενο της Encyclopædia Britannica, 11η έκδοση (1911), για το λήμμα Karst.