Τρόντχαϊμ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 30: Γραμμή 30:


Η πόλη είναι έδρα του Περιφερειάρχη της περιφέρειας Τρέντελαγκ, αλλά όχι διοικητικό κέντρο, που είναι το Στέινκγερ. Αυτό έγινε για να καταστήσει την περιφέρεια πιο αποτελεσματική και όχι πολύ συγκεντρωτική, καθώς το Τρέντελαγκ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια της Νορβηγίας.
Η πόλη είναι έδρα του Περιφερειάρχη της περιφέρειας Τρέντελαγκ, αλλά όχι διοικητικό κέντρο, που είναι το Στέινκγερ. Αυτό έγινε για να καταστήσει την περιφέρεια πιο αποτελεσματική και όχι πολύ συγκεντρωτική, καθώς το Τρέντελαγκ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια της Νορβηγίας.

==Ονόματα και ετυμολογία==
[[File:Flag of Trondheim.svg|thumb|right|Η σημαία του Τρόντχαϊμ είναι μία από τις λίγες σημαίες δήμων της Νορβηγίας που δεν ταυτίζονται με το θυρεό του δήμου.]]
Η πόλη πήρε αρχικά το όνομά της από τον [[Όλαφ Τρίγκβασον]]. Επί μακρόν ονομαζόταν ''Nidaros'' ( Στόμιο του ποταμού Nιντ) ή ''Niðaróss'' στην [[Αρχαία νορδική γλώσσα|Αρχαία Νορδική]] γραφή, αλλά ονομαζόταν επίσης ''kaupangr'' ("πόλη") ή, πιο συγκεκριμένα, ''kaupangr í Þrndheimi'' ("η πόλη στην περιοχή "Þrδndheimr", δηλαδή το Τρέντελαγκ). Στον ύστερο [[Μεσαίωνας|Μεσαίωνα]] οι άνθρωποι άρχισαν να ονομάζουν την πόλη ακριβώς ''Þróndheimr''. Κατά τη Δανονορβηγική περίοδο, τα χρόνια που ήταν επαρχιακή πόλη στα ενωμένα βασίλεια της [[Δανία-Νορβηγία|Δανίας-Νορβηγίας]], το όνομα της πόλης γραφόταν ''Trondhjem''.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της μετονομασίας της πρωτεύουσας ''Κριστιανίας'' σε [[Όσλο]], το ''Νίνταρος'' επανεισήχθη ως επίσημη ονομασία της πόλης για μια σύντομη περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 1930 έως τις 6 Μαρτίου 1931. Το όνομα αποκαταστάθηκε για να επιβεβαιώσει τη σύνδεση της πόλης με την το λαμπρό παρελθόν της, παρά το γεγονός ότι το [[δημοψήφισμα]] του 1928 σχετικά με το όνομα της πόλης είχε ως αποτέλεσμα 17.163 ψήφους υπέρ του ''Τρόντχαιμ'' και μόλις 1.508 ψήφους υπέρ του ''Νίνταρος'' <ref>{{Cite news |first=Terje T. V. |last=Bratberg |title=Striden om bynavnet |work=[[Arbeideravisa]] |location=Trondheim |page=27 |date=10 January 2008 |language=no }}</ref>. Η δημόσια αγανάκτηση αργότερα το ίδιο έτος, ακόμη και με τη μορφή ταραχών, ανάγκασε το [[Κοινοβούλιο της Νορβηγίας|Storting]] να επαναφέρει το μεσαιωνικό όνομα ''Τρόντχαιμ''. Το όνομα όμως της επισκοπής άλλαξε από ''Trondhjem stift'' σε ''Nidaros bispedømme'' το 1918.

Το Τρόντχαϊμ ονομαζόταν για λίγα χρόνια ''Drontheim'' κατά τη διάρκεια του [[Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος|Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου]], ως γερμανικό [[Ενδώνυμο - εξώνυμο|εξώνυμο]].

Από παλιά το ''Trondheimen'' υποδηλώνει την περιοχή γύρω από το Φιορδ του Τρόντχαϊμ. Η γράφει ''Trondhjem'' απορρίφθηκε επίσημα, αλλά πολλοί προτιμούν ακόμα την προτιμούν.


== Γεωγραφία και κλίμα ==
== Γεωγραφία και κλίμα ==

Έκδοση από την 07:35, 20 Δεκεμβρίου 2019


Συντεταγμένες: 63°26′N 10°24′E / 63.44°N 10.4°E / 63.44; 10.4

Πρότυπο:Πόλη (Νορβηγία)

Πανοραμική θέα του Τρόντχαϊμ το χειμώνα.

Το Τρόντχαϊμ (νορβηγικά: Trondheim, ενώ Trondhjem, Τροντχέμ στην διάλεκτο της πόλης που έχει κρατήσει την παλιότερη δανέζικη ονομασία), παλαιότερα Κάουπανγκεν και Νίνταρος είναι πόλη και δήμος στην περιφέρεια Τρέντελαγκ της Νορβηγίας. Έχει πληθυσμό 198.219 (09/30/2019) και είναι ο τρίτος σε πληθυσμό δήμος της Νορβηγίας, αν και η τέταρτη μεγαλύτερη αστική περιοχή. Το Τρόντχαϊμ βρίσκεται στη νότια όχθη του ομώνυμου φιόρδ στην εκβολή του ποταμού Nίντελβα. Στην πόλη δεσπόζουν το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας (NTNU), το Ίδρυμα Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας (SINTEF), το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Σ. Ολαφ και άλλα ιδρύματα με τεχνολογικό προσανατολισμό.

Ο οικισμός ιδρύθηκε το 997 ως εμπορικός σταθμός και ήταν πρωτεύουσα της Νορβηγίας κατά την εποχή των Βίκινγκ μέχρι το 1217. Από το 1152 ως το 1537 η πόλη ήταν έδρα της Καθολικής Αρχιεπισκοπής του Νίνταρος και από τότε παρέμεινε η έδρα της Λουθηρανικής Επισκοπής και του Καθεδρικού Ναού του Νίνταρος. Εγινε δήμος το 1838. Ο σημερινός δήμος χρονολογείται από το 1964, όταν το Τρόντχαϊμ συγχωνεύτηκε με τα Μπύνεσετ, Λέινστραντ, Στρίντα και Tίλερ.

Η πόλη είναι έδρα του Περιφερειάρχη της περιφέρειας Τρέντελαγκ, αλλά όχι διοικητικό κέντρο, που είναι το Στέινκγερ. Αυτό έγινε για να καταστήσει την περιφέρεια πιο αποτελεσματική και όχι πολύ συγκεντρωτική, καθώς το Τρέντελαγκ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια της Νορβηγίας.

Ονόματα και ετυμολογία

Η σημαία του Τρόντχαϊμ είναι μία από τις λίγες σημαίες δήμων της Νορβηγίας που δεν ταυτίζονται με το θυρεό του δήμου.

Η πόλη πήρε αρχικά το όνομά της από τον Όλαφ Τρίγκβασον. Επί μακρόν ονομαζόταν Nidaros ( Στόμιο του ποταμού Nιντ) ή Niðaróss στην Αρχαία Νορδική γραφή, αλλά ονομαζόταν επίσης kaupangr ("πόλη") ή, πιο συγκεκριμένα, kaupangr í Þrndheimi ("η πόλη στην περιοχή "Þrδndheimr", δηλαδή το Τρέντελαγκ). Στον ύστερο Μεσαίωνα οι άνθρωποι άρχισαν να ονομάζουν την πόλη ακριβώς Þróndheimr. Κατά τη Δανονορβηγική περίοδο, τα χρόνια που ήταν επαρχιακή πόλη στα ενωμένα βασίλεια της Δανίας-Νορβηγίας, το όνομα της πόλης γραφόταν Trondhjem.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της μετονομασίας της πρωτεύουσας Κριστιανίας σε Όσλο, το Νίνταρος επανεισήχθη ως επίσημη ονομασία της πόλης για μια σύντομη περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 1930 έως τις 6 Μαρτίου 1931. Το όνομα αποκαταστάθηκε για να επιβεβαιώσει τη σύνδεση της πόλης με την το λαμπρό παρελθόν της, παρά το γεγονός ότι το δημοψήφισμα του 1928 σχετικά με το όνομα της πόλης είχε ως αποτέλεσμα 17.163 ψήφους υπέρ του Τρόντχαιμ και μόλις 1.508 ψήφους υπέρ του Νίνταρος [1]. Η δημόσια αγανάκτηση αργότερα το ίδιο έτος, ακόμη και με τη μορφή ταραχών, ανάγκασε το Storting να επαναφέρει το μεσαιωνικό όνομα Τρόντχαιμ. Το όνομα όμως της επισκοπής άλλαξε από Trondhjem stift σε Nidaros bispedømme το 1918.

Το Τρόντχαϊμ ονομαζόταν για λίγα χρόνια Drontheim κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ως γερμανικό εξώνυμο.

Από παλιά το Trondheimen υποδηλώνει την περιοχή γύρω από το Φιορδ του Τρόντχαϊμ. Η γράφει Trondhjem απορρίφθηκε επίσημα, αλλά πολλοί προτιμούν ακόμα την προτιμούν.

Γεωγραφία και κλίμα

Η πόλη βρίσκεται εκεί που ο ποταμός Νίντελβα χύνεται στο μεγάλο Φιόρδ του Τρόντχαϊμ. Η πόλη είναι αρκετά βόρεια ώστε να παρατηρείται ο λεγόμενος «ήλιος του μεσονυχτίου»: το καλοκαίρι ο ήλιος στην περιοχή ανατέλλει στις 03:00 και δύει στις 23:40 - δεν σκοτεινιάζει εντελώς καθόλου, κατά την περίοδο από τις 20 Μαΐου μέχρι τις 20 Ιουλίου. Το χειμώνα ο ήλιος ανατέλλει στις 10:00 και δύει στις 14:30. Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί είναι 35 °C στις 22 Ιουλίου 1901, ενώ η χαμηλότερη είναι -26,1 °C το Φεβρουάριο του 1899.

Παραπομπές

  1. Bratberg, Terje T. V. (10 January 2008). «Striden om bynavnet» (στα no). Arbeideravisa (Trondheim): σελ. 27. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι