Σήραγγα Τ2 Τεμπών: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Ετικέτες: Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ετικέτες: Οπτική επεξεργασία Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
Γραμμή 64: Γραμμή 64:


== Ονομασία ==
== Ονομασία ==
Η Σήραγγα της μίας κατευθύνσεως ονομάζεται Μαρίνου Αντύπα, ενώ αυτή της άλλης Ρήγα Φεραίου.
Η Σήραγγα της μίας κατευθύνσεως ονομάστηκε προς τιμήν του κοινωνικού αγωνιστή [[Μαρίνος Αντύπας|Μαρίνου Αντύπα]], ενώ αυτή της άλλης προς τιμήν του εθνομάρτυρα και σπουδαιότερου πρόδρομου της [[Ελληνική Επανάσταση του 1821|Ελληνικής Επανάστασης]], του [[Ρήγας Βελεστινλής|Ρήγα Φεραίου]].


== Παραπομπές ==
== Παραπομπές ==

Έκδοση από την 14:12, 14 Δεκεμβρίου 2019

Η 'σήραγγα Τ2-Τεμπών (επισήμως Μαρίνου Αντύπα-Ρήγα Φεραίου[1]) είναι μία δίδυμη σήραγγα μήκους 6 χλμ. που είναι μέρος του Αυτοκινητοδρόμου Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, στο τμήμα Λάρισα-Κατερίνη. Αποτελεί τη μακρύτερη σήραγγα του αυτοκινητοδρόμου και, ταυτόχρονα, τη μακρύτερη οδική σήραγγα στην Ελλάδα, αλλά και στα Βαλκάνια γενικότερα. Η κατασκευή της είχε ξεκινήσει το 2008, αλλά το 2011 σταμάτησε για οικονομικούς λόγους. Μέσα στο 2014 οι εργασίες επανεκκίνησαν και η παράδοσή της στην κυκλοφορία έγινε στις 7 Απριλίου 2017, ως τμήμα της παράκαμψης Τεμπών και Πλαταμώνα.

Ονομασία

Η Σήραγγα της μίας κατευθύνσεως ονομάστηκε προς τιμήν του κοινωνικού αγωνιστή Μαρίνου Αντύπα, ενώ αυτή της άλλης προς τιμήν του εθνομάρτυρα και σπουδαιότερου πρόδρομου της Ελληνικής Επανάστασης, του Ρήγα Φεραίου.

Παραπομπές