Αδελαΐδα του Λέβενσταϊν-Βέρτχαϊμ-Ρόζενμπεργκ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
καμία σύνοψη επεξεργασίας
(Νέα σελίδα: Η '''Αδελαΐδα''', γερμ. Adelaid von Löwenstein-Wertheim-Rosenberg (3 Απριλίου 1831 - 16 Δεκεμβρίου 1909) από τον Οίκο του Λέβ...)
 
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ήταν η μόνη κόρη του [[Κωνσταντίνος διάδοχος του Λέβενσταϊν-Βέρτχαϊμ-Ρόζενμπεργκ|Κωνσταντίνου]] διαδόχου πρίγκιπα του Λέβενσταϊν-Βέρτχαϊμ-Ρόζενμπεργκ και της [[Αγνή του Χένλοε-Λάνγκενμπουργκ|Αγνής]], κόρης του [[Κάρολος Λουδοβίκος του Χόενλοε-Λάνγκενμπουργκ|Καρόλου-Λουδοβίκου]] πρίγκιπα του Χόενλοε-Λάνγκενμπουργκ.
 
Η Αδελαΐδα-Σοφία-Αμαλία και γεννήθηκε στο Κλάινχοϊμπαχ, κοντά στο Μίλτενμπεργκ της Βαυαρίας την Κυριακή του Πάσχα. Στα 4,5 έτη της απεβίωσε η μητέρα της και στα 7 ο πατέρας της. Αυτή και ο αδελφός της [[Κάρολος του Λέβενσταϊν-Βέρτχαϊμ-Ρόζενμπεργκ|Κάρολος]] ανατράφηκαν από τους γονείς τουτού πατέρα τους, τον πρίγκιπα Κάρολο-Θωμά και τη Σοφία του Βίνντις-Γκράετς. Ο Οίκος της, που ήταν μοργανατικός κλάδος του Οίκου των Βίττελσμπαχ, ανήλθεείχε ανέλθει σε πριγκιπικό Οίκο.
 
===Ο γάμος===
Παντρεύτηκε τον Μιχαήλ Α΄ της Πορτογαλίας σε ηλικία 20 ετών, ενώ ο βασιλιάς ήταν 49. Αυτός είχε πρώτα υπηρετήσει ως αντιβασιλιάς της Πορτογαλίας κατά την ανηλικιότητα της ανιψιάς του [[Μαρία Β΄ της Πορτογαλίας|Μαρίας Β΄]], την οποία μνηστεύθηκε. Όμως το 1828 κατέλαβε τον θρόνο για τον εαυτό του. Ήταν ένθερμα συντηρητικός και θαυμαστής του [[Κλέμενς φον ΜέτερνιχΜέττερνιχ]]. Ανέτρεψε το Συνταγματικό Καταστατικό που είχε γράψει ο αδελφός του [[Πέτρος Α΄ της Βραζιλίας|Πέτρος Α΄]] (πατέρας της Μαρίας Β΄) και προσπάθησε να κυβερνήσει ως απόλυτος μονάρχης. Το αποτέλεσμα ήταν οι αποκαλούμενοι Πόλεμοι''Φιλελεύθεροι της ΕλευθερίαςΠόλεμοι'' (1828-34), που στην πραγματικότητα ήταν ένας παρατεταμένος εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των προοδευτικών συνταγματικών και των απολυταρχικών μοναρχιστών.
 
Ο πόλεμος έληξε με την εκθρόνιση του Μιχαήλ, που αποκήρυξε όλες τις διεκδικήσεις του στον θρόνο με αντάλλαγμα μία ετήσια σύνταξη· επειδή αποποιήθηκε τους όρους της παραίτησής του, δεν την έλαβε ποτέ. Αναγκάστηκε σε ισόβια εξορία. Ήταν το πρεσβύτερο μέλος του Οίκου του· δεν αποκαταστάθηκε ποτέ στον θρόνο του και είναι αμφισβητήσιμο αν τα δυναστικά δικαιώματα των απογόνων του μπορούν να αποκατασταθούν. Το 1837 υποστήριξε τον [[Κάρλος Μαρία|Κάρολο των Βουρβόνων]] κόμη της Μολίνα, πρώτο Καρλιστή υποψήφιοδιεκδικητή για τον θρόνο της Ισπανίας· αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κατάργηση των δικών του δικαιωμάτων στον θρόνο αυτόν.
 
==Οικογένεια==
Παντρεύτηκε τον [[ΜχαήλΜιχαήλ Α΄ της Πορτογαλίας|Μιχαήλ Α΄ των Μπραγκάνσα]] βασιλιά της Πορτογαλίας και είχε τέκνα:
* [[Μαρία ντας Νέβις της Πορτογαλίας|Μαρία ντας Νέβις]] 1852–1941, παντρεύτηκε τον [[Αλφόνσος Κάρλος των Βουρβόνων|Αλφόνσο-Κάρολο των Βουρβόνων-Ισπανίας]], δούκα τού Σαν Ζάιμε.
* [[Μιχαήλ (Β΄) της Μπραγκάνσα|Μιχαήλ (Β΄)]] 1853-1927, δούκας της Μπραγκάνσα, διεκδικητής τού θρόνου, που υποστηριζόταν από τους Μιγκουελιστές.

Μενού πλοήγησης