Dainik Bhaskar: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Δημιουργήθηκε από μετάφραση της σελίδας "Dainik Bhaskar"
(Καμία διαφορά)

Έκδοση από την 00:44, 17 Νοεμβρίου 2019

Η Dainik Bhaskar είναι ινδική καθημερινή εφημερίδα στα Χίντι. Πουλά περίπου 4.300.000 αντίγραφα την ημέρα και είναι η ινδική εφημερίδα με τις περισσότερες πωλήσεις.[1] Ανήκει στον ομώνυμο όμιλο Dainik Bhaskar Corporation Ltd.. Ξεκίνησε από το Μποπάλ το 1958 και επεκτάθηκε με τοπική έκδοση για την Ιντόρ το 1983. Σήμερα, ο όμιλος Dainik Bhaskar είναι παρών σε 14 πολιτείες με 63 τοπικές εκδόσεις στα Χίντι, τα αγγλικά, τα Μαράτι και τα Γκουτζαρατικά.

Ιστορία

Η Dainik Bhaskar ξεκίνησε ιδρύθηκε το 1948 για να καλύψει την ανάγκη ύπαρξης μιας καθημερινής εφημερίδας στα Χίντι. Ξεκίνησε με το όνομα Subah Savere στη Μποπάλ και ως Good Morning India στο Γκβαλιόρ. Το 1957, μετονομάστηκε σε Bhaskar Samachar.

Το 1958 μετονομάστηκε σε Dainik Bhaskar. Η λέξη Μπασκάρ σημαίνει "ο ανατέλλων ήλιος" στα ελληνικά. Μαζί με τα γραφικά που θυμίζουν τον ήλιο που ανατέλλει, ήταν γραφτό να αντιπροσωπεύει ένα λαμπρό μέλλον.

Επέκταση

Το 1995, η Dainik Bhaskar είχε αναδειχθεί ως η πρώτη εφημερίδα σε πωλήσεις στο Μάντια Πραντές[2] και σύμφωνα με μετρήσεις ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ινδική εφημερίδα σε όρους αναγνωστικού κοινού. Η εφημερίδα αποφάσισε να επεκταθεί εκτός του Μάντια Πραντές, και όρισε την Τζαϊπούρ, την πρωτεύουσα του Ρατζαστάν, ως την αγορά με το υψηλότερο δυναμικό.

Το 1996, ο στόχος της Dainik Bhaskar ήταν να κάνει μια δυναμική είσοδο στην αγορά της Τζαϊπούρ με το να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη εφημερίδα σε πωλήσεις στην πόλη στην πρώτη της μέρα κυκλοφορίας, πωλώντας 50.000 αντίτυπα. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, μια ομάδα 700 ερευνητών ρώτησαν 200.000 πιθανούς αναγνώστες στην Τζαϊπούρ. Με βάση την ανατροφοδότηση που έλαβαν από την έρευνα, ξαναπήγαν στα νοικοκυριά για να τους δείξουν ένα πρωτότυπο φύλλο της εφημερίδας και τους έδωσαν δυνατότητα συνδρομής προκαταβολικά. Στους πελάτες προσφέρθηκε τιμή διάθεσης ύψους 1.50 ρουπιών (χαμηλότερη σε σύγκριση με την τιμή της σε περίπτερα εφημερίδων, που ήταν 2 ρουπίες), και επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση μη ικανοποίησης. Όταν η Dainik Bhaskar ξεκίνησε στην Τζαϊπούρ, στις 19 Δεκεμβρίου 1996, πούλησε 172.347 φύλλα. Αυτή η πρακτική επηρέασε τις πωλήσεις του πρώην επικεφαλής στις πωλήσεις εκείνη την εποχή, της Rajasthan Patrika, η οποία πωλούσε περίπου 100.000 εκείνο το διάστημα.[2] Η Dainik Bhaskar δοκίμασε ένα παρόμοιο μοντέλο και σε άλλες πόλεις του Ρατζαστάν, συμπεριλαμβανομένων των Τζοντπούρ, Μπικάνερ, Κότα, Ουνταϊπούρ και Ατζμέρ. Αυτό ήταν ιδιαίτερα αποδοτικό και το 1999 είχε γίνει η δημοφιλέστερη αστική εφημερίδα στο Ρατζαστάν.

Ο επόμενος στόχος ήταν η πόλη-κρατίδιο Τσαντίγκαρ. Ξεκίνησε μια έρευνα πελατών, τον Ιανουάριο του 2000, καλύπτοντας 220.000 νοικοκυριά. Εκείνη την εποχή, οι αγγλόγλωσσες εφημερίδες πωλούσαν έξι φορές περισσότερα φύλλα από αυτές στα Χίντι, με την The Tribune να πουλά περίπου 50.000 αντίτυπα. Η έρευνα της Dainik Bhaskar συνιστούσε ότι οι κάτοικοι της πόλης προτιμούσαν τις αγγλικές εφημερίδες λόγω αντιλήψεων περί ποιότητας. Έτσι η εφημερίδα ενσωμάτωσε την τοπική διάλεκτο στην τοπική της έκδοση για το Τσαντίγκαρ, αναμειγνύοντας τα χίντι με τα αγγλικά. Η Dainik Bhaskar ξεκίνησε στο Τσαντίγκαρ τον Μάιο του 2000 με 69.000 φύλλα.[2]

Τον Ιούνιο του 2000, εισήλθε στην Χαρυάνα, πωλώντας 271.000 φύλλα.[2]

Το 2006, η Dainik Bhaskar έκανε την εμφάνιση της στο Παντζάμπ με τοπικές εκδόσεις για το Αμριτσάρ και το Τζαλαντάρ, όπου ήταν και εκεί πολύ επιτυχημένη από τις πρώτες μέρες της στην πολιτεία. Αργότερα, αύξησε την παρουσία της στη Λουντιάνα και τη Μπατίντα.

Το 2010, η Dainik Bhaskar εισήλθε στο Τζαρκάντ με την έναρξη της τοπικής έκδοσης για το Ράντσι, ακολουθούμενη από εκδόσεις για το Τζαμσεντπούρ και το Ντανμπάντ.

Τον Ιανουάριο του 2014, η Dainik Bhaskar μπήκε στο Μπιχάρ κάνοντας επιτυχής έναρξη στην Πάτνα. Το 2015 ξεκίνησε την έκδοση τοπικών εκδόσεων για το Μουζαφαρπούρ, το Μπαγκαλπούρ και τη Γκάγια.

Τον Απρίλιο του 2014, ο όμιλος Dainik Bhaskar ξεκίνησε διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας για το Ούταρ Πραντές, γραμμένη στα Χίντι.

Διαδικτυακή παρουσία

Εκτός από την ιστοσελίδα της, τον Ιούνιο του 2017, η Dainik Bhaskar δημιούργησε ειδησεογραφικές εφαρμογές στις πλατφόρμες Android, iPhone και Windows.

Εκδόσεις

Η Dainik Bhaskar έχει πέντε τοπικές εκδόσεις στο Μάντια Πραντές, μια τοπική έκδοση στο Ούταρ Πραντές, τέσσερις τοπικές εκδόσεις στο Τσατίσγκαρ, 12 τοπικές εκδόσεις στο Ρατζαστάν, τρεις τοπικές εκδόσεις στη Χαρυάνα, τέσσερις τοπικές εκδόσεις στο Παντζάμπ, τέσσερις τοπικές εκδόσεις στο Μπιχάρ, τρεις τοπικές εκδόσεις στο Τζαρχάντ και από μια έκδοση για τις πολιτείες Τσαντίγκαρ, Χιμάτσαλ Πραντές, Ουτάραχαντ, Τζαμού και Κασμίρ.

Παραπομπές

  1. Audit Bureau of Circulations
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Porus Munshi (2009). «Dainik Bhaskar: No. 1 From Day One». Making Breakthrough Innovations Happen. Collins Business. σελίδες 16–33. ISBN 978-81-7223-774-5. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι