Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Πάπας»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
667 bytes αφαιρέθηκαν ,  πριν από 1 έτος
Αναίρεση έκδοσης 7879326 από τον 176.58.194.130 (Συζήτηση)
(Αναίρεση έκδοσης 7879326 από τον 176.58.194.130 (Συζήτηση))
Ετικέτα: Αναίρεση
}}
Ο '''Πάπας''' (''papa'', από την [[Ελληνική γλώσσα|ελληνική λέξη]] ''πάππας'', παιδική λέξη για τον «πατέρα»)<ref>{{cite web|url=http://nlp.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus:text:1999.04.0057:entry=pa/ppas |title=Liddell and Scott |publisher=Oxford University Press |accessdate=2013-02-18}}</ref> είναι ο '''Επίσκοπος Ρώμης''' και ο ηγέτης της παγκόσμιας [[Καθολική Εκκλησία|Καθολικής Εκκλησίας]]<ref>[http://www.vatican.va/archive/ENG0015/_P2A.HTM#PZ Christ's Faithful - Hierarchy, Laity, Consecrated Life: The episcopal college and its head, the Pope] Vatican City: Libreria Editrice Vaticana (1993)</ref>. Επίσης είναι ο τίτλος τιμής που φέρει ο προκαθήμενος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.<ref>[http://www.cnn.gr/premium/story/15487/kraygi-agonias-ton-xristianon-poy-zoyn-sti-mayri-ipeiro Κραυγή αγωνίας των Χριστιανών που ζουν στη «Μαύρη Ήπειρο»] cnn.gr</ref> Στη σύγχρονη εκκλησιαστική ορολογία επικράτησε όμως να χαρακτηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά ο [[Επισκοπή της Ρώμης|επίσκοπος της Ρώμης]] και ο ηγέτης της [[Καθολική Εκκλησία|Καθολικής Εκκλησίας]] σε όλο τον κόσμο. Το [[παπικό πρωτείο]] πηγάζει σε μεγάλο βαθμό από το ρόλο του ως παραδοσιακός διάδοχος του [[Απόστολος Πέτρος|αποστόλου Πέτρου]], στον οποίο ο [[Ιησούς Χριστός]] έχει δώσει τα κλειδιά της βασιλείας των Ουρανών και τις εξουσίες του "δεσμείν και λύειν", ονομάζοντάς τον «πέτρα» πάνω στην οποία θα ανοικοδομηθεί η εκκλησία.
 
Στην πραγματικότητα ο Απόστολος Παύλος δίδαξε τον λόγο του Ιησού Χριστού στην Ρώμη και όχι ο Απόστολος Πέτρος. Ο Απόστολος Πέτρος επισκέφτηκε την Ρώμη μόνο αφότου τον συνέλαβαν με αποτέλεσμα να μαρτυρίσει για την πίστη του εκεί. Οι καθολικόι πιστεύουν ότι ο Πάπας είναι διάδοχος του Απόστολου Πέτρου πράγμα που οι ορθόδοξοι Χριστιανόι και θεολόγοι αρνούνται.
 
Ο Πάπας, εκτός από τον τίτλο του Επισκόπου Ρώμης, κατέχει και άλλα αξιώματα, καθώς επίσης την ανώτατη και καθολική ιερατική εξουσία: είναι [[Αρχιεπίσκοπος]] της [[Ρώμη|Ρωμαϊκής]] Επαρχίας, Αρχιεπίσκοπος [[Ιταλία|Ιταλίας]] και των παρακείμενων νήσων και μόνος [[Πατριάρχης]] της Δυτικής Εκκλησίας. Το δόγμα της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας ως προς τον Πάπα επικυρώθηκε στη Βατικάνεια Σύνοδο με τον κανόνα «''Pastor Aeternus''». Τα τέσσερα κεφάλαια του κανόνα ασχολούνται αντίστοιχα με το αξίωμα του Πάπα ως Επικεφαλής της Εκκλησίας, τη διαχρονικότητα αυτού του αξιώματος στο πρόσωπο του ρωμαίου Ποντίφικα, την αρμοδιότητα του Πάπα σχετικά με την πιστή, και την ανώτατη αυθεντία του που καθορίζει όλα τα θέματα πίστης και ηθικής.
Έχοντας το αξίωμα του Ύπατου Ποιμένα και Άκρου Αρχιερέως, κατά την διδασκαλία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ο Ρωμαίος Ποντίφικας διατηρεί το ρόλο που χορήγησε ο Κύριος στον Πρώτο των Αποστόλων λόγω διαδοχής.
 
Ως "διάδοχος" του Πέτρου, είναι η διαρκής και ορατή αρχή και το θεμέλιο της ενότητας μεταξύ των επισκόπων και του ποιμνίου. Είναι Επικεφαλής του Συλλόγου των Επισκόπων, Βικάριος του Χριστού, Ποιμένας στη γη της Παγκόσμιας Εκκλησίας. Έχει εξουσία τακτική που του χορηγήθηκε από το Χριστό ως πρώτος των επισκόπων. Ύπατη εξουσία αφού είναι ανεξάρτητος από κάθε ανθρώπινη εξουσία και περιορίζεται μόνο από το νόμο του θεού και το φυσικό δίκαιο και πλήρη αφού κατέχει το τριπλό αξίωμα (Αρχιερέας, Διδάσκαλος, Βασιλεύς). Ασκεί την εξουσία του άμεσα χωρίς μεσάζοντες σε όλη τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και παγκόσμια σε ανθρώπους και πράγματα.
 
[[Αρχείο:Melozzo da Forlì 001.jpg|thumb|right|230px|Ο [[Πάπας Σίξτος Δ΄]] ([[1471]] - [[1484]]) ιδρύει τη [[Βατικάνεια Βιβλιοθήκη]]]]
721

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης