Αγία Νίνα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Διάσωση 1 πηγών και υποβολή 0 για αρχειοθέτηση.) #IABot (v2.0
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 43: Γραμμή 43:
[[Κατηγορία:Καππαδόκες Έλληνες]]
[[Κατηγορία:Καππαδόκες Έλληνες]]
[[Κατηγορία:Γυναίκες στην Αρχαία Ρώμη]]
[[Κατηγορία:Γυναίκες στην Αρχαία Ρώμη]]
[[Κατηγορία:Γεωργιανοί άγιοι]]
[[Κατηγορία:Μικρασιατικός Ελληνισμός]]

Έκδοση από την 14:52, 8 Νοεμβρίου 2019

Αγία Νίνα
Γέννηση280
Καππαδοκία
Κοίμηση332
Καχέτι
Τιμάται απόΑνατολική Ορθόδοξη Εκκλησία
Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία
Προχαλκηδόνιες Εκκλησίες
Ανατολικές Καθολικές Εκκλησίες
Μείζον ιερόΜοναστήρι Μπόντμπε
Εορτασμός14 Ιανουαρίου (Ορθόδοξη Εκκλησία)
15 Δεκεμβρίου (Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία)
ΠροστάτηςΓεωργία

Η Αγία Νίνα (γεωργιανά: წმინდა ნინო, αρμενικά: Սուրբ Նունե, 280 - 338 ή 340) είναι γυναικεία προσωπικότητα του χριστιανισμού, που κήρυξε τον Χριστιανισμό στη Γεωργία, που κατέληξε στον εκχριστιανισμό της Ιβηρίας. Πολλές είναι οι πηγές που συγκλίνουν ως προς το μέρος της γέννησής της δηλαδή την Κολάστρη της Καππαδοκίας. Η οικογένειά της ήταν ελληνόφωνη, επίσης, βάσει κάποιων πηγών.[1] Γενικότερα, σχετικά την καταγωγή της και την οικογένειά της, η Ρωμαιοκαθολική με την Ορθόδοξη Εκκλησία, σημειώνουν διαφορές.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία αναφέρει για αυτήν: Κατά τη διάρκεια των παιδικών της χρόνων, μεγάλωσε με μία καλόγρια, στη Βηθλεέμ.[2] Ο θείος της τότε που ήταν πατριάρχης Ιεροσολύμων, τη βοήθησε να πάει στη Ρώμη, όπου κατόπιν πήγε στη Ιβηρία για να κηρύξει τον χριστιανισμό. Ο θρύλος λέει ότι ήρθε η Παναγία στον ύπνο της και της είπε να πάει εκεί. Πηγαίνοντας στην Ιβηρία, κυνηγήθηκε από τον Τιριδάτη Γ΄ της Αρμενίας, περνώντας το Βασίλειο της Αρμενίας. Στην Αρμενία άνηκε σε μια κοινότητα με 35 παρθένες,[3] οι οποίες τελικά δολοφονήθηκαν όλες από τον Τιριδάτη, εκτός από αυτήν. Λίγο αργότερα και οι 35 γυναίκες αγιοποιήθηκαν από την Αρμενική Αποστολική Εκκλησία. Από την άλλη, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία βάσει του Τυράννιου Ρουφίνου, αναφέρει: Η Νίνα δεν πήγε στην Ιβηρία με δική της βούληση, αλλά ήταν σκλάβα που μεταφέρθηκε εκεί, ενώ και το οικογενειακό δέντρο της δεν είναι ξεκάθαρο.[4]

Σύμφωνα με τον θρύλο, η Νίνα, πραγματοποίησε ένα θαύμα, με το οποίο έσωσε τη Βασίλισσα Νανά της Ιβηρίας καθώς επίσης και τον παγανιστή Βασιλιά Μίριαν Γ΄, ο οποίος χαμένος όπως ήταν σε ένα ταξίδι για κυνήγι, προσευχήθηκε στον Θεό της Νίνα και βρήκε τον δρόμο της επιστροφής. Το 327, ο Μίριαν ανακήρυξε τον Χριστιανισμό ως την επίσημη θρησκεία του Βασιλείου, με τη Νίνα να συνεχίζει το έργο της εκεί, μέχρι και τον θάνατό της. Ο τάφος της βρίσκεται στο Μοναστήρι Μπόντμπε, στο Καχέτι, στην ανατολική Γεωργία. Η Αγία Νίνα είναι μία από τις σημαντικότερες φιγούρες της Γεωργιανής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ενώ ο χαρακτηριστικός σταυρός της «ჯვარი ვაზისა» (Τζβαρι Βαζισα) είναι ένα άκρως σημαντικό σύμβολο της Γεωργιανή Εκκλησία.

Παραπομπές

  1. Orthodox Church of America - Αρχειοθετήθηκε 2007-03-20 στο Wayback Machine.
  2. «Πλήρης Καταγραφή Ζωών Γεωργιανών Αγίων (στα Ρωσικά)». 
  3. «Lives of all saints commemorated on this day». OCA. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2012. 
  4. Rufinus 1997 = The Church History of Rufinus of Aquileia, Books X and XI, transl. by Philip R. Amidon, New-York – Oxford.

Περαιτέρω μελέτη

Εξωτερικοί σύνδεσμοι