Χέκα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
→‎Παραπομπές: Μεταφορά σε "Σημειώσεις ιστορικού"
Γραμμή 19: Γραμμή 19:
{{Αιγυπτιακή μυθολογία}}
{{Αιγυπτιακή μυθολογία}}
{{Portal bar|Μυθολογία}}
{{Portal bar|Μυθολογία}}
{{Ενσωμάτωση κειμένου|en|Heka (god)}}


{{DEFAULTSORT:Χεκα}}
{{DEFAULTSORT:Χεκα}}

[[Κατηγορία:Θεότητες της αιγυπτιακής μυθολογίας]]
[[Κατηγορία:Θεότητες της αιγυπτιακής μυθολογίας]]
[[Κατηγορία:Θεότητες της υγείας]]
[[Κατηγορία:Θεότητες της υγείας]]

Έκδοση από την 15:19, 27 Οκτωβρίου 2019

Χέκα
Πληροφορίες ασχολίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο ΧέκαΧεκά) ήταν θεοποίηση της μαγείας στην Αιγυπτιακή μυθολογία, και το όνομά του είναι η λέξη στα αρχαία Αιγυπτιακά για τη «μαγεία». Σύμφωνα με αιγυπτιακά κείμενα (Κείμενα Σαρκοφάγων, ξόρκι 261), ο Χέκα υπήρχε Heka «πριν να εμφανιστεί η δυαδικότητα». Ο όρος «Χέκα» επίσης χρησιμοποιούνταν για την πρακτική μαγικών τελετουργιών. Η κοπτική λέξη «χικ» προέρχεται από τα αρχαία Αιγυπτιακά.

Χέκα κυριολεκτικά σημαίνει ενεργοποιώντας το Κα, την έννοια των Αιγυπτίων για το μέρος της ψυχής που ενσάρκωνε την προσωπικότητα του ατόμου. Οι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι ο τρόπος που λειτουργεί η μαγεία ήταν με την ενεργοποίηση της δύναμης της ψυχής. «Χέκα» επίσης υπονοεί μεγάλη δύναμη και επιρροή, ειδικά στην περίπτωση τις ενεργοποίησης του Κα των θεών. Ο Χέκα ενεργούσε μαζί με τον Χου, την ενσάρκωση του θεϊκού λόγου, και τον Σία, την ενσάρκωση της έννοιας της θεϊκής γνώσης, για να για τη δημιουργία της βάσης της δημιουργικής δύναμης του κόσμου των θνητών και του κόσμου των θεών.

Ως αυτός που ενεργοποιεί το Κα, ο Χέκα επίσης θεωρούνταν γιος το Ατούμ, τον δημιουργό των πραγμάτων γενικά, ή κάποιες φορές του Χνουμ, που δημιουργούσε το συγκεκριμένο Μπα (άλλη μια πλευρά της ψυχής) για το κάθε άτομο. Ως γιος του Χνουμ η μητέρα του ήταν η Μενχίτ.

Το Αιγυπτιακό ιερογλυφικό για το όνομά του ήταν μια μπλεγμένη κλωστή λιναριού μέσα σε ένα ζευγάρι σηκωμένα χέρια. Κάποιες φορές όμως μοιάζει αόριστα με δύο πλεγμένα φίδια μέσα στα χέρια κάποιου. Έτσι, λέγεται ότι ο Χέκα πολέμησε και κατέκτησε δύο ερπετά, και συχνά αναπαριστάται ως άντρας που καταπίνει δύο γιγάντια μπλεγμένα ερπετά. Η ιατρική και οι γιατροί θεωρούνταν ως μια μορφή μαγείας, και έτσι αυτές της δραστηριότητες τις έκανε το ιερατείο του Χέκα.

Οι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι με το Χέκα, την ενεργοποίηση του Κα των θεών και των ανθρώπων, μπορούσαν να επηρεάσουν τους θεούς και να κερδίσουν θεϊκή προστασία, θεραπεία, και μεταμόρφωση. Η υγεία και η ολότητα του όντος ήταν ιερές για το Χέκα. Δεν υπάρχει λέξη για τη θρησκεία στα αρχαία Αιγυπτιακά, ο επίγειος και ο θρησκευτικός κόσμος δεν διαχωριζόταν. Έτσι, το Χέκα δεν ήταν εγκόσμια πρακτική, αλλά περισσότερο θρησκευτική τελετουργία. Κάθε πλευρά της ζωής, κάθε λέξη, κάθε φυτό, κάθε ζώο και κάθε τελετουργικό ήταν συνδεδεμένο με την δύναμη και την εξουσία των θεών.[1]

Στην Αρχαία Αίγυπτο η ιατρική αποτελούνταν από τέσσερα μέρη. Η αρχέγονη δύναμη που έδινε τη δύναμη στο δημιουργό-θεό ταυτιζόταν με τον Χέκα, τον οποίο συνόδευαν μαγικά τελετουργικά γνωστά ως Σεσαού, που περιέχονταν σε ιερά κείμενα γνωστά ως Ρου. Επιπλέον, δίνονταν στους ασθενείς ιατρικές συνταγές για την ανακούφισή τους, τα Πεκχρέτ. Η χρήση αυτής της μαγείας γινόταν σε τελετουργίες στο ναό αλλά και ανεπίσημα από τους ιερείς. Τα τελετουργικά αυτά, μαζί με την ιατρική πρακτική, αποτελούσαν μια ολοκληρωμένη θεραπεία και για τη σωματική και για την ψυχική υγεία. Χρήση της μαγείας γινόταν επίσης για την προστασία από εξαγριωμένες θεότητες, ζηλόφθονα φαντάσματα, ξένους δαίμονες και μάγους, όλα τα οποία παραπάνω θεωρούνταν ότι προκαλούσαν ασθένειες, ατυχήματα, φτώχια και μη γονιμότητα.[2]

Παραπομπές

  1. Asante, M.K.; Mazama, Ama (2009). «Heka». Encyclopedia of African Religion. II, σσ. 342–343. ISBN 978-1-4129-3636-1. http://books.google.com/books?id=B667ATiedQkC&pg=PT342. 
  2. Pinch, Dr Geraldine (15 October 2010). «Ancient Egyptian Magic». BBC. http://www.bbc.co.uk/history/ancient/egyptians/magic_01.shtml. Ανακτήθηκε στις 21 November 2010.