Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Κουομιντάνγκ»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Προφέρεται "κουομιντάν" κι όχι με γκ στο τέλος. Υπάρχουν πάμπολλες ανακρίβειες στα ονόματα, αλλά είναι με συνδέσμους και δεν μπορώ να τα αλλάξω.
μ
(Προφέρεται "κουομιντάν" κι όχι με γκ στο τέλος. Υπάρχουν πάμπολλες ανακρίβειες στα ονόματα, αλλά είναι με συνδέσμους και δεν μπορώ να τα αλλάξω.)
}}
 
Το '''Κινεζικό Εθνικιστικό Κόμμα'''<ref>[http://www.skai.gr/news/world/article/23515/%CE%95%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%A4%CE%B1%CF%8A%CE%B2%CE%AC%CE%BD/ skai.gr] Εκλογές στην Ταϊβάν</ref> (παραδοσιακά κινεζικά: 中國國民黨, απλοποιημένα κινεζικα: 中国国民党, γουέιντ τζάιλς: Kuomintang, '''KMT''', προφέρεται: '''ΚουομιντάνγκΚουομιντάν''')<ref>[http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7839029 rizospastis.gr] Συνάντηση Τζινπίγκ για την Ταϊβάν</ref><ref>[http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=476483 tovima.gr] Οι ρίζες της διαμάχης Κίνας - Ιαπωνίας</ref> είναι πολιτικό κόμμα στη [[Δημοκρατία της Κίνας]] (Ταϊβάν).
 
Το προκάτοχο κόμμα του KMT, η [[Τονγκμενγκούι|Επαναστατική Συμμαχία]],<ref>''See'' (Chinese) [http://www.kmt.org.tw/hc.aspx?id=10 "Major Events in KMT" ''History Official Site of the KMT''] last accessed Aug. 30, 2009</ref> ήταν ένας από τους σημαντικότερους υποστηρικτές της ανατροπής της [[Δυναστεία των Τσινγκ|δυναστείας των Τσινγκ]] και της καθιέρωσης δημοκρατίας. Το KMT ιδρύθηκε από τον [[Σονγκ Τζιαορέν]] και τον [[Σουν Γιατ-Σεν]] λίγο μετά την [[Επανάσταση Ξινχάι]] του 1911. Ο Σουν ήταν ο προσωρινός πρόεδρος, αλλά αυτός δεν είχε τη στρατιωτική δύναμη και παραχώρησε την πρώτη προεδρία στο στρατιωτικό ηγέτη [[Γιουάν Σικάι]]. Μετά το θάνατο του Γιουάν, η Κίνα ήταν χωρισμένη από πολέμαρχους, ενώ το KMT ήταν σε θέση να ελέγχει μόνο ένα μέρος του νότου. Αργότερα υπό την ηγεσία του [[Τσιανγκ Κάι Σεκ]], το KMT διαμόρφωσε τον [[Εθνικός Επαναστατικός Στρατός|Εθνικό Επαναστατικό Στρατό]] και πέτυχε στη [[Βόρεια Αποστολή]] της να ενοποιήσει ένα μεγάλο μέρος της Κίνας το 1928. Ήταν το κυβερνών κόμμα της Κίνας από το 1928 μέχρι την υποχώρησή του στην Ταϊβάν το 1949,<ref>http://www.kmt.org.tw/english/page.aspx?type=para&mnum=108</ref> μετά την ήττα από το [[Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας]] (ΚΚΚ) κατά τη διάρκεια του [[Κινεζικός Εμφύλιος Πόλεμος|Κινεζικού Εμφυλίου Πολέμου]]. Στην Ταϊβάν, το KMT συνέχισε ως το μοναδικό κυβερνών κόμμα μέχρι τις μεταρρυθμίσεις στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ενώ μέσα στη δεκαετία του 1990 άρχισε να χάνει την εξουσία του. Από το 1987, η Δημοκρατία της Κίνας δεν είναι πλέον ένα κόμμα-κράτος, αλλά το KMT παραμένει ένα από τα κύρια πολιτικά κόμματα.
24

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης