Συζήτηση χρήστη:Ανδρέας Κρυστάλλης: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Xaris333 (συζήτηση | συνεισφορές)
μια μικρή ανανέωση (ίδια από το 2015)
Ετικέτα: Άδειασμα περιεχομένου σελίδας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
== Βοήθεια ==

Παρακαλώ βάλε τον σωστό [[Γεώργιος Λιάνης]] ([[Γιώργος Λιάνης (καθηγητής)]] ή [[Γιώργος Λιάνης]]) στα:
*[[Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Σημίτη 2000]]
*[[Κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου 1993]]
*[[Γιάννης Κουράκης]]
Πιθανόν να ξέρεις καλύτερα από εμένα. --[[Χρήστης:FocalPoint|Focal]]<sup> [[Συζήτηση χρήστη:FocalPoint|Point]]</sup> 08:50, 13 Απριλίου 2015 (UTC)

== ΕΔΕΚ ==

Γεια. Το κόμμα [[ΕΔΕΚ]] είναι θηλυκό ουσιαστικό. Σε κάποια φάση της ιστορίας του έγινε ΚΙΣΣΟΣ ("Κίνημα" άρα ουδέτερο). Μετά ξαναέγινε Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ αλλά ποτέ δεν χρησιμοποιείται ως "το ΕΔΕΚ". Λέγεται είτε "η ΕΔΕΚ" είτε "το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ". Επίσης, επί προεδρίας Λυσαρρίδη ήταν μόνο ΕΔΕΚ. [[Χρήστης:Xaris333|Xaris333]] ([[Συζήτηση χρήστη:Xaris333|συζήτηση]]) 23:17, 19 Απριλίου 2015 (UTC)

== Πνευματικά δικαιώματα ==

Γεια σου. Παρακαλώ μη χρησιμοποιείς αυτούσια κείμενα από άλλους ιστότοπους, δημιουργείται πρόβλημα τόσο στην ίδια τη Βικιπαίδεια όσο και σε αυτούς που θα θελήσουν να χρησιμοποιήσουν το περιεχόμενό μας. Αν θυμάμαι καλά το έχουμε ξαναπεί. Ευχαριστώ - [[Χρήστης:Badseed|<span style="color:black;">'''Badseed'''</span>]] <sup>[[Συζήτηση χρήστη:Badseed|απάντηση]]</sup> 01:47, 30 Απριλίου 2015 (UTC)

Λάθος μου. Να το διορθώσω αν είναι copy-paste, πες μου το λήμμα. Απλά μερικές φορές δεν μπορείς να πεις κάποια πράγματα αλλιώς, ειδικά σε βιογραφικά που είναι σύντομα π.χ. γεννήθηκε εκεί σπούδασε εδώ κτλ και πάλι προσπαθώ να μην είναι ίδια, και να μην είναι μόνο μία η πηγή. Καλή συνέχεια! [[Χρήστης:Ανδρέας Κρυστάλλης|Ανδρέας Κρυστάλλης]] ([[Συζήτηση χρήστη:Ανδρέας Κρυστάλλης|συζήτηση]]) 08:45, 30 Απριλίου 2015 (UTC)

:Το λήμμα ήταν το [[Κωνσταντίνος Τριαρίδης]], το είχα ήδη διαγράψει όταν σου άφησα το μήνυμα. Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο να διαφοροποιηθεί το κείμενο από τα "στεγνά" γεγονότα που περιγράφονται σε ένα βιογραφικό, αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις είναι καλό να γράφει κανείς λιγότερα, μέχρι να έρθει κάποιος άλλος με περισσότερη έμπνευση, παρά να δημιουργείται το συγκεκριμένο πρόβλημα που έχει αρνητικές συνέπειες τόσο μέσα όσο και έξω από τη Βικιπαίδεια (π.χ. σκέψου να πάρει το περιεχόμενο κάποιος τρίτος και να βρεθεί, χωρίς να φταίει, μπλεγμένος σε μια αγωγή για πν. δικαιώματα). Το κλειδί πάντως για την αποφυγή παραβάσεων ΠΔ είναι αυτό που είπες, η χρήση περισσότερων από μία (και πολλών στην ιδανική περίπτωση) πηγών. Φιλικά [[Χρήστης:Badseed|<span style="color:black;">'''Badseed'''</span>]] <sup>[[Συζήτηση χρήστη:Badseed|απάντηση]]</sup> 00:13, 7 Μαΐου 2015 (UTC)

==Πρόταση λήμματος για διαγραφή==
Αγαπητέ Ανδρέας Κρυστάλλης, το λήμμα [[Μπέτυ Μπαζιάνα]] που δημιούργησες (ή σε ενδιαφέρει) έχει προταθεί για διαγραφή. Μπορείς να συμμετάσχεις με την άποψή σου και κατάθεση επιπλέον πληροφοριών στην [[Συζήτηση:Μπέτυ Μπαζιάνα/Πρόταση διαγραφής|σχετική συζήτηση]]. Πιθανώς να χρειάζεται να διαβάσεις την πολιτική (π.χ. [[Βικιπαίδεια:Εγκυκλοπαιδικότητα|Εγκυκλοπαιδικότητα]]) και τις σχετικές οδηγίες πριν σχηματίσεις άποψη. —'''[[Χρήστης:Glorious 93|Montjoie-Saint-Denis !!!]] <sup style="font-size:0.7em;border-bottom:1px solid #FFC919;">[[Συζήτηση χρήστη:Glorious 93|συζήτηση]]</sup>''' 10:12, 9 Μαΐου 2015 (UTC)

==Κοντονής==
#έχεις υπερβεί τον κανόνα των 3ων επαναφορών
#επιμένεις να χρησιμοποιείς μπλογκ παραβιάζοντας οδηγία
#Χρησιμοποιείς λίβελο για βιογραφία ζώντος προσώπου
#Συναινούν 3 χρήστες διαχειριστές και ένας τέταρτος που σε αναστρέφει

Τι ακριβώς νομίζεις ότι κάνεις;--[[Χρήστης:Kalogeropoulos|Kalogeropoulos]] ([[Συζήτηση χρήστη:Kalogeropoulos|συζήτηση]]) 21:42, 8 Φεβρουαρίου 2016 (UTC)

Εάν κοιτάξουμε το ιστορικό του λήμματος θα δούμε ότι δεν είμαι ο μόνος που διαφώνησε με την απόπειρα διαγραφής των εν λόγω παραγράφων. Πράγματι έκανα αντιστροφή, γιατί δεν είναι σωστό να διαγράφεται ένα τόσο μεγάλο τμήμα (και μάλιστα τεκμηριωμένο) χωρίς πρώτα να υπάρξει συναίνεση στη σελίδα συζήτησης του λήμματος. Γι' αυτό ακριβώς και πρότεινα (στη σελίδα συζήτησης του «[[Σταύρος Κοντονής]]») να τοποθετηθεί ετικέτα NPOV (ή, καλύτερα ίσως, ετικέτα '''πηγές''') μέχρι να καταλήξει σε κάποια συναίνεση η συζήτηση. Να μην ξεχνάμε ότι η συζήτηση είναι πολύ πρόσφατη (μιας μέρας) και ακόμα δεν έχουν τοποθετηθεί όσοι χρήστες θα ήθελαν ίσως να συνεισφέρουν στο θέμα.

Για παράδειγμα, εκτός από μένα, και ο χρήστης [[Χρήστης:Greek Scorpion|Greek Scorpion]] δεν συμφωνούσε με την αφαίρεση τεκμηριωμένων παραγράφων από το λήμμα, εάν κοιτάξουμε το ιστορικό. Αντίθετα, ο χρήστης [[Χρήστης:Glorious 93|Glorious 93]] πίστευε στη διαγραφή τους. Γι' αυτό λοιπόν τοποθετήθηκα και στη σελίδα συζήτησης, ώστε η κοινότητα να καταλήξει κάπου. Εάν όντως υπάρξει συναίνεση, τότε καλώς ας διαγραφεί. Δεν είμαστε εδώ για να αντιδικούμε σε προσωπικό επίπεδο. [[Χρήστης:Ανδρέας Κρυστάλλης|Ανδρέας Κρυστάλλης]] ([[Συζήτηση χρήστη:Ανδρέας Κρυστάλλης|συζήτηση]]) 22:22, 8 Φεβρουαρίου 2016 (UTC)

==Πρόταση λήμματος για διαγραφή==
Αγαπητέ Ανδρέας Κρυστάλλης, το λήμμα [[Κωνσταντίνα Σπυροπούλου]] που δημιούργησες (ή σε ενδιαφέρει) έχει προταθεί για διαγραφή. Μπορείς να συμμετάσχεις με την άποψή σου και κατάθεση επιπλέον πληροφοριών στην [[Συζήτηση:Κωνσταντίνα Σπυροπούλου/Πρόταση διαγραφής|σχετική συζήτηση]]. Πιθανώς να χρειάζεται να διαβάσεις την πολιτική (π.χ. [[Βικιπαίδεια:Εγκυκλοπαιδικότητα|Εγκυκλοπαιδικότητα]]) και τις σχετικές οδηγίες πριν σχηματίσεις άποψη.

== Χρόνια πολλά ==

Χρόνια πολλά για την ονομαστική σου εορτή.--[[Χρήστης:Χατζάρα|Χατζάρα]] ([[Συζήτηση χρήστη:Χατζάρα|συζήτηση]]) 19:18, 30 Νοεμβρίου 2018 (UTC)

Ευχαριστώ πολύ (έστω και λίγο καθυστερημένα). [[Χρήστης:Ανδρέας Κρυστάλλης|Ανδρέας Κρυστάλλης]] ([[Συζήτηση χρήστη:Ανδρέας Κρυστάλλης|συζήτηση]]) 18:15, 2 Δεκεμβρίου 2018 (UTC)

== Εδες Αθηνών ==

Καλησπέρα,
Τον εδες Αθηνών τον είχε αποκυρηξει όντως ο Ζέρβας αρχες του 44.
Τι σχέση έχει όμως αυτό με τον βιογράφουμενο από όταν ανέλαβε στρατιωτικός αρχηγός Αττικής;
Ο ΕΔΕΣ, η ΠΕΑΝ, η ράν, όλοι ήταν καλοκαίρι του 44 συνεργάτες με τους Χίτες και τους τασφαλιτες στα ίδια τάγματα.
Η ίδια η Καραγιάννη έλεγε να τα βρούμε με τα τάγματα ασφαλείας.

Δεν υπάρχει προδοτικος και αγωνιστικός εδες την περίοδο που εξετάζουμε.
Υπάρχει μόνο ο ΕΔΕΣ Αθηνών.
Οι αντιθέσεις του χθες, δεν υπήρχαν τότε.
Τεσπά λεπτομέρειες ίσως.[[Χρήστης:Αντικαθεστωτικός|Αντικαθεστωτικός]] ([[Συζήτηση χρήστη:Αντικαθεστωτικός|συζήτηση]]) 20:37, 21 Ιανουαρίου 2019 (UTC)

Έτσι το διατύπωνε η πηγή όταν έγραφα το λήμμα, απ' ότι θυμάμαι. Μία πρόταση καταλαμβάνει, και είναι μια διευκρίνιση με σημασία. Το να τοποθετούμε στην ίδια λογική και βάση τον ΕΔΕΣ και την ΠΕΑΝ από την μία με οργανώσεις όπως η Χ και η Εθνική Δράση από την άλλη, δεν νομίζω ότι είναι σοβαρό. Και αριστεροί ιστορικοί / δημοσιολόγοι όπως ο Σόλων Γρηγοριάδης κάνουν διαχωρισμούς. Είναι μια μικρή διευκρίνιση που ξεκαθαρίζει τα πράγματα και για τον αναγνώστη. Και έχει και σημασία για τον βιογραφούμενο, με την έννοια ότι φτιάχνει μονάδες από όλο τον αντιΕΑΜικό συνασπισμό. Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί αφαιρέσατε το «αμφιλεγόμενη προσωπικότητα», το οποίο δεν επανέφερα γιατί δεν είχα βάλει πηγή, αλλά δίνει μια εικόνα για το πως αποτιμώνται οι πράξεις του.[[Χρήστης:Ανδρέας Κρυστάλλης|Ανδρέας Κρυστάλλης]] ([[Συζήτηση χρήστη:Ανδρέας Κρυστάλλης|συζήτηση]]) 20:55, 21 Ιανουαρίου 2019 (UTC)

Μα αφού ήταν όλοι μαζί στον ΕΣΑΣ, και μετά ήταν πεανιτες εδεσιτες στα ίδια τάγματα υπό τον Σπηλιωτόπουλο, πώς να το γράψουμε;
Μα δεν είναι αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Ένας ξεκάθαρα δεξιός πολιτικός/στρατιωτικός ήταν. Γιατί και από ποιον είναι αμφιλεγόμενος;
Δεν ταυτίζεται η χ με την ΠΕΑΝ γενικά και αόριστα. Αλλά μετά το καλοκαίρι του 44, τι διαφορά έχουν; Συμπολεμιστές δεν ήταν;
Δε με αφορά καθόλου το οτιδήποτε γράφανε οι αριστεροί ιστορικοί του 1960.

Σε κάθε περίπτωση δεν θα ασχοληθώ άλλο με το λήμμα. Σεβόμενος απόλυτα το έργο σας, επεξεργαστείτε το όπως θέλετε.[[Χρήστης:Αντικαθεστωτικός|Αντικαθεστωτικός]] ([[Συζήτηση χρήστη:Αντικαθεστωτικός|συζήτηση]]) 21:53, 21 Ιανουαρίου 2019 (UTC)


Με συγχωρείτε για την επιμονή μου. Απλά θυμήθηκα και δύο τρία άλλα. Στα Δεκεμβριανά ο Νίκος Λάζαρης του αρχικού πυρήνα της ΠΕΑΝ (δηλαδή μαζί με Περρίκο, δε μπήκε εκ των υστέρων) ήταν παράλληλα και ανθυπολοχαγός του ΕΔΕΣ. Ποιου ΕΔΕΣ; Του αντιστασιακού ή του προδοτικου; Η απάντηση είναι ότι η ερώτηση είναι τελείως ανούσια. Καθώς από το Δεκέμβρη του 43, τα μέλη του ΕΔΕΣ είτε πάνε στην Ήπειρο, είτε πάνε στο ΕΑΜ, είτε συνεργάζονται με άλλες αντιεαμ οργανώσεις αρχικά στον ΕΣΑΣ, μετά υπό τον Σπηλιωτόπουλο κ.ο.κ
Δεν υπάρχει από ένα σημείο και μετά αντιστασιακός ΕΔΕΣ για να υπάρχει ''προδοτικος''. Υπάρχει απλώς ΕΔΕΣ Αθηνών. Η ιστορία του με τις αντιθέσεις του πρέπει να αποσαφηνιστεί εντός του λήμματος του ΕΔΕΣ, και αν υπάρχει κάποιο κομμάτι του το οποίο έμεινε Αθήνα και δεν συνεργάστηκε άμεσα με Χίτες.

Με προβλημάτισε η αναφορά στον Σόλωνα Γρηγοριάδη. Ο Γρηγοριάδης όμως,γράφει μια εποχή που πολλά στελέχη του ΕΔΕΣ μπήκαν στην ΕΔΑ, άλλωστε και το ίδιο το ΚΚΕ μέχρι σήμερα αποφεύγει να μιλήσει για αυτές τις ιστορίες που μάλλον υπερτονίζουν ότι τον Φλεβάρη του 44 ήταν το ΕΑΜ εναντίον όλων (π.χ Λέλα Καραγιάννη).

Όπως είπα δεν επιμένω. Καταθέτω απλά τους προβληματισμούς μου. Ευχαριστώ για το χρόνο σας.
[[Χρήστης:Αντικαθεστωτικός|Αντικαθεστωτικός]] ([[Συζήτηση χρήστη:Αντικαθεστωτικός|συζήτηση]]) 15:50, 22 Ιανουαρίου 2019 (UTC)

== Κοκκινοσκούφιδες ==

Ειδα την συνεισφορά σου στο λήμμα του Β. Λυσσαρίδη. Πολύ καλή, ηταν κάτι που έλειπε! Σκεφτόμουν ίσως να κάναμε τους κοκκινοσκούφιδες ξεχωριστό λήμμα. Ισως οταν μεγαλώσει η συγκεκριμένη ενοτητα. Εκανα και μια μικρή αλλαγή, ελπίζω να μην σε πειράζει. <b style="font:1.1em/1em Trebuchet MS;letter-spacing:-0.03em">[[Χρήστης:Cinadon36|<b style="color:#FF0000">Cinadon36</b>]][[Συζήτηση χρήστη:Cinadon36|<b style="color:#ABAB9D">μίλαμου</b>]]</b> 16:49, 3 Μαΐου 2019 (UTC)

Ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια [[Χρήστης:Cinadon36|<b style="color:#FF0000">Cinadon36</b>]][[Συζήτηση χρήστη:Cinadon36|<b style="color:#ABAB9D">μίλαμου</b>]]</b>. Το «''με επιτυχία''» είχε να κάνει απλά με την επίτευξη του στρατιωτικού στόχου της εκκαθάρισης και κατάληψης (σε εκείνη την χρονική φάση), όχι με αξιολογική κρίση περί νομιμότητας (όπως, αντίστοιχα, και οι Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι σημείωσαν επιτυχία σε δικές τους στρατιωτικές επιχειρήσεις, για παράδειγμα το 1974). Πάντως, δεν την πείραξα καθόλου την συνεισφορά σας.
Ναι, θα άξιζε ένα ξεχωριστό λήμμα για τους Κοκκινοσκούφηδες, και για τις άλλες ένοπλες ομάδες της περιόδου. Ετοιμάζω λήμματα και για τους Παντελάκη Πανταζή και Γεώργιο Λαγοδόντη. Έχω δημιουργήσει ή/και συνεισφέρει και σε άλλα λήμματα για το Κυπριακό της περιόδου 1950-1974, όπως αυτό για τον [[Ανδρέας Ποταμιάνος|Ανδρέα Ποταμιάνο]], προσπαθώντας πολύ να τηρώ ουδέτερη οπτική γωνία. Ευχαριστώ και πάλι, καλή συνέχεια! [[Χρήστης:Ανδρέας Κρυστάλλης|Ανδρέας Κρυστάλλης]] ([[Συζήτηση χρήστη:Ανδρέας Κρυστάλλης|συζήτηση]]) 17:45, 3 Μαΐου 2019 (UTC)

== Βάσος Λυσσαρίδης ==
Γεια.

*Η ημερομηνία δεν ξεχάστηκε. Υπάρχει στο πρότυπο και στην επόμενη παράγραφο που αναφέρονται τα βιογραφικά στοιχεία. Πλεονασμός να μπαίνει για τρίτη φορά. Όπως και οι άλλες ημερομηνίες.

*Το site www.laimitomos.com προσωπικά δεν το θεωρώ [[Βικιπαίδεια:Αξιόπιστες πηγές|αξιόπιστη πηγή]].

*Το περιεχόμενο της παραγράφου: Ο ίδιος ο Β. Λυσσαρίδης λέει ότι

**"έπεισε τον [[Γεώργιος Γρίβας|Γεώργιο Γρίβα]] να δημιουργήσει μέσα στους κόλπους της ΕΟΚΑ την «Οργάνωση Αριστερών Πατριωτών», μέσω της οποίας θα μπορούσαν να προσελκύσουν στελέχη της κυπριακής Αριστεράς στον αγώνα" Το ότι το λέει ο ίδιος δεν σημαίνει ότι ισχύει. Χρειάζεται τρίτη και ανεξάρτητη πηγή.

**"Για τα γεγονότα αυτής της περιόδου ο Λυσσαρίδης άσκησε έντονη κριτική στην ηγεσία του ΑΚΕΛ επειδή «''όταν άρχισε ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας ήταν ενάντια, και μάλιστα με υβριστικό τρόπο''» για λόγους εξυπηρέτησης των Σοβιετικών συμφερόντων, ενώ αντίθετα η πλειοψηφία των απλών μελών του ΑΚΕΛ υποστήριζε την Ένωση." Και πάλι χρειάζεται τρίτη και ανεξάρτητη πηγή. Ουσιαστικά μεταφέρουμε τις κατηγορίες του Λυσσαρίδη εναντίον του ΑΚΕΛ στη ΒΠ. Λέει μεν την άποψη του (νομίζω οι σχέσεις του με το ΑΚΕΛ ήταν άσχημες διαχρονικά), αλλά αναφέρεται σε γεγονότα που χρειάζονται τεκμηρίωση. Θεωρώ λάθος να αναγράφουμε ότι το ΑΚΕΛ ήταν ενάντια στον αγώνα με '''υβριστικό τρόπο''' επειδή το λέει ο Λυσσαρίδης σε συνέντευξη του.

**Απόψεις για το Κυπριακό. Και πάλι θεωρώ ότι η χρήση του youtube με δική του συνέντευξη για να γράψεις τις θέσεις του είναι λάθος. Καλύτερα να προστεθεί στο τέλος ως εξωτερικός σύνδεσμος. Επίσης, ο τρόπος που είναι γραμμένη η παράγραφος δίνει λανθασμένο μήνυμα. "Ο Βάσος Λυσσαρίδης, εκφράζοντας τον λεγόμενο «ενδιάμεσο χώρο» (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ) υπήρξε σταθερός επικριτής της «Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας» (ΔΔΟ) για το Κυπριακό, ερχόμενος έτσι σε ευθεία σύγκρουση με το ΑΚΕΛ και ένα μεγάλο μέρος του ΔΗΣΥ. Επίσης, πρωτοστάτησε στην απόρριψη του Σχεδίου Αννάν το 2004." Ένας αναγνώστης θα καταλάβει ότι το ΑΚΕΛ και ο Λυσσαρίδης ήταν σε αντίθετα στρατόπεδα το 2004, κάτι που δεν ισχύει. Και οι δύο υποστήριξαν το όχι για δικούς τους λόγους. Επιπλέον, από πότε ο Λυσσαρίδης εκφράζει και το ΔΗΚΟ; Και γιατί υπάρχει η ανάγκη να συγκρίνονται οι θέσεις ενός προσώπου με τις απόψεις άλλων κομμάτων; Η λογική λέει να συγκρίνονται οι απόψεις των κομμάτων σε σχετικά λήμματα. Η όλη παράγραφος περισσότερο μου δίνει την εικόνα προσπάθειας ηρωοποίησης του βιογραφούμενου προσώπου για τη στάση του στο κυπριακό. (Μπορεί η συνέντευξη να μπει στο τέλος ως εξωτερικός σύνδεσμος).

*Το μόνο που λείπει από το λήμμα είναι να βρεθεί μια ανεξάρτητη πηγή για την στάση του στο δημοψήφισμα και να καταγραφεί, όπως έγινε με τον [[Γιαννάκης Ομήρου|Γιαννάκη Ομήρου]] (διάδοχος Λυσσαρίδη). Και χρειάζεται πηγή για τη στάση του στο Κυπριακό διαχρονικά. Μην ξεχνάς ότι η ΕΔΕΚ αποκήρυξε τη ΔΔΟ πριν λίγα χρόνια (νομίζω το 2015) , επί προεδρίας Σιζόπουλου. Επί προεδρίας Λυσσαρίδη και Ομήρου δεν την απέρριπτε. Δεν υπάρχει καμία πηγή που να λέει ότι ο Λυσσαρίδης απέρριπτε την ΔΔΟ, πριν την απορρίψει επίσημα η ΕΔΕΚ το 2015 (μην ξεχνάς ότι το 1988 στήριξε στον β΄ γύρο τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ, Γιώργο Βασιλείου, που ήταν υπέρ της ΔΔΟ). Επιπλέον, δεν αρκεί να γραφτεί τι δεν υποστηρίζει. Κυρίως χρειάζεται να γραφτεί τι υποστηρίζει για το κυπριακό. Ενιαίο κράτος, διατήρηση του status quo, διχοτόμηση (απλά αναγράφω μερικές από τις επιλογές);

Αυτά. [[Χρήστης:Xaris333|Xaris333]] ([[Συζήτηση χρήστη:Xaris333|συζήτηση]]) 06:49, 30 Ιουλίου 2019 (UTC)

Καλησπέρα. Για την δράση του στην δημιουργία της Οργάνωσης Αριστερών Πατριωτών εντός της ΕΟΚΑ δεν νομίζω ότι υπάρχει αμφιβολία (μία πηγή εδώ [https://ora.ox.ac.uk/objects/uuid:9fcd14f8-f60d-49b3-82b4-411e3370e890/download_file?file_format=pdf&safe_filename=Thesis%2BRevised.pdf&type_of_work=Thesis]), ούτε για το ότι η ηγεσία του ΑΚΕΛ, σε εκείνη την φάση, απέρριψε την Ένωση (για να την υποστηρίξει μετά, και τελικά ξανά να την απορρίψει). Συμφωνώ ότι ίσως ηρωοποιεί τον Λυσσαρίδη η παρουσίαση δικών του θέσεων (οι οποίες όμως είναι σε εισαγωγικά, άρα δεν εκφράζουν το λήμμα της Βικιπαίδειας καθ'εαυτό), αλλά μπορεί άνετα να προστεθεί στο λήμμα και μια ενότητα με κριτική/επικρίσεις εναντίον του (τόσο εκ δεξιών όσο και εξ αριστερών).

H απόρριψη της ΔΔΟ υπάρχει ήδη από το 1977 με τον «αγωνιστικό ρεαλισμό» του Λυσσαρίδη. Το τι υποστήριζε ανέκαθεν μετά το 1974 είναι γνωστό: ενιαίο κράτος, αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων, ένας πολίτης - μία ψήφος, διεθνοποίηση, αποκλειστική εστίαση στο Κυπριακό ως θέμα εισβολής και κατοχής. Περισσότερα γι'αυτό στο βιβλίο Resolving the Cyprus Conflict: Negotiating History του Μιχάλη Μιχαήλ, κυρίως στις σελ. 40-49. Μπορεί στο λήμμα να μπουν οι επικρίσεις σε αυτές τι θέσεις του Λυσσαρίδη (π.χ. ως μη ρεαλιστικές ή de facto διχοτομικές). Συμφωνώ στο ότι μάλλον πρέπει να αφαιρεθεί το κομμάτι που λέει ότι ως πρόσωπο εκφράζει κόμματα.

Για τον ρόλο του στην απόρριψη του Σχεδίου Ανάν αναφέρεται το βιβλίο του Χρυσόστομου Περικλέους The Cyprus Referendum: A Divided Island and the Challenge of the Annan Plan, που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως πηγή και για τς γενικότερες θέσεις του.

Επίσης (τώρα το είδα) για πολλά χρόνια υπήρχε στο λήμμα και η αναφορά του ως προσωπικού γιατρού του Μακαρίου, η οποία αφαιρέθηκε. Φρονώ ότι πρέπει να επαναφερθεί, αν μη τι άλλο για να δείξει από που προέκυψε η στενή σχέση εμπιστοσύνης. Και κάτι ακόμα: χρειάζεται να αναφέρεται στο λήμμα ο σημαντικός ρόλος του Λυσσαρίδη στο να παρακινήσει την παρέμβαση που έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου ως πρωθυπουργός της Ελλάδας στις κυπριακές βουλευτικές εκλογές Δεκεμβρίου 1985, όταν αναμείχτηκε ανοιχτά, υπέρ ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ και εναντίον ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ.

[[Χρήστης:Ανδρέας Κρυστάλλης|Ανδρέας Κρυστάλλης]] ([[Συζήτηση χρήστη:Ανδρέας Κρυστάλλης|συζήτηση]]) 11:33, 30 Ιουλίου 2019 (UTC)

Γεια και πάλι.

1) Για οτιδήποτε υπάρχει σε ένα λήμμα απαιτείται αξιόπιστη πηγή. Το τι είναι γνωστό για σένα και για μένα και το τι όχι δεν αφορά τη ΒΠ. Χρειαζόμαστε αξιόπιστες πηγές.

2) Μου παραθέτεις μια εργασία(;) 306 σελίδων. Οι εργασίες βασίζονται σε πηγές. Ποια πηγή αναφέρεται σε αυτό που λες; Βρες την και πρόσθεσε την στο λήμμα, αν είναι αξιόπιστη.

3) "H απόρριψη της ΔΔΟ υπάρχει ήδη από το 1977" Δεν βρήκα ούτε μια ηλεκτρονική πηγή που να το λέει αυτό. Ο Λυσσαρίδης υποστήριξε προέδρους που ήταν υπέρ ΔΔΟ (Βασιλείου) ή τουλάχιστον αυτό υποστήριζαν στο δημόσιο λόγο τους (Τάσσος Παπαδόπουλος). Το βιβλίο που παραθέτεις δεν μπορώ να το αμφισβητήσω αφού δεν έχω πρόσβαση σε αυτό. Μπορείς να κάνεις μια παράγραφο με τις θέσεις του Λυσσαρίδη στο Κυπριακό (και δεν χρειάζεται σύγκριση με τις θέσεις των άλλων κομμάτων)... Βλέπεις ότι μπορεί κάποιος να θεωρήσει ότι υπάρχει αντίφαση λόγων και πράξεων, αν δεν είμαστε σωστά τεκμηριωμένοι.

4) Δεν μπορείς να βρεις ηλεκτρονικές πηγές για τον ρόλο του στο σχέδιο Ανάν; Αν δεν βρεις, οκ, βάλε το βιβλίο, για το οποίο δεν μπορώ να εκφέρω άποψη. Αλλά νομίζω θα υπάρχουν ηλεκτρονικές πηγές.

5) Γιατρός Μακαρίου: με πηγή μπορείς να το βάλεις φυσικά.

6) Ρόλος στις εκλογές του 1985. Δεν γνωρίζω τα γεγονότα. Δεν έχω άποψη προς το παρόν.

[[Χρήστης:Xaris333|Xaris333]] ([[Συζήτηση χρήστη:Xaris333|συζήτηση]]) 11:45, 30 Ιουλίου 2019 (UTC)

Έκδοση από την 23:54, 14 Οκτωβρίου 2019