Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Μάζα»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
156 bytes αφαιρέθηκαν ,  πριν από 1 έτος
μ
Αναστροφή της επεξεργασίας από τον 91.140.97.221 (συνεισφ.), επιστροφή στην τελευταία εκδοχή υπό InternetArchiveBot
(Έδωσα παράδειγμα για την μάζα)
Ετικέτες: Οπτική επεξεργασία Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
μ (Αναστροφή της επεξεργασίας από τον 91.140.97.221 (συνεισφ.), επιστροφή στην τελευταία εκδοχή υπό InternetArchiveBot)
Ετικέτα: Επαναφορά
Η μάζα στη [[φυσική]] συνδέεται με δύο έννοιες, την [[αδράνεια]] της [[μεταφορική κίνηση|μεταφορικής κίνησης]] και τη [[βαρύτητα]]. Η μάζα είναι μια ορισμένη ποσότητα η οποία χρησιμοποιείται για την περιγραφή ενός συστήματος. Δεν μπορούμε να εξάγουμε την ''καθαρή μάζα'', ανεξάρτητα από το σύστημα (σώμα) το οποίο χαρακτηρίζει. Είναι μια ιδιότητα της ύλης την οποία εμείς ορίσαμε σε σχέση με την αδράνεια της μεταφορικής κίνησης, όπως φαίνεται στην επόμενη παράγραφο.
 
Ενδεικτικά, η [[μάζα της Γης]] είναι 5,98 × 10<sup>24</sup> [[kg]].Παράδειγμα μάζας είναι αυτό του κυρίου Φραγκίσκου ο οποίος ζυγίζει όσο δύο ελέφαντες
 
Δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση μεταξύ μάζας και βάρους. Η μάζα εκφράζει την ποσότητα της ύλης, ενώ το βάρος είναι η ελκτική δύναμη που ασκεί ένα οποιοδήποτε σώμα σε ένα άλλο σώμα. Η μάζα είναι μονόμετρο μέγεθος ενώ το βάρος είναι διανυσματικό. Κατόπιν, η μάζα παραμένει ίδια σε οποιοδήποτε σημείο του Σύμπαντος ενώ το βάρος μεταβάλλεται. Για παράδειγμα στην επιφάνεια της σελήνης, κάποιος είναι 6 (έξι) φορές πιο ελαφρύς από ότι στη Γη.
82.300

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης