Secret Intelligence Service: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ετικέτες: Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
Διάσωση 1 πηγών και υποβολή 0 για αρχειοθέτηση.) #IABot (v2.0
Γραμμή 57: Γραμμή 57:
Η Home Section έγινε αργότερα η [[Security Service]] (MI5), ενώ η Foreign Section έγινε η Secret Intelligence Service (ΜΙ6).
Η Home Section έγινε αργότερα η [[Security Service]] (MI5), ενώ η Foreign Section έγινε η Secret Intelligence Service (ΜΙ6).


Ο αρχηγός του "Foreign Section" και αργότερα πρώτος διοικητής της SIS ήταν ο Μάνσφιλντ Κάμμινγκ (Mansfield Cumming). Εκείνος έθεσε τα θεμέλια της υπηρεσίας και ήταν ο εγκέφαλος πίσω από τις δραστηριότητές της κατά τον [[Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος|Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο]], έχοντας δημιουργήσει δίκτυα πίσω από τις γερμανικές γραμμές στο [[Βέλγιο]] και τη [[Γαλλία]], συνεισφέροντας σε μεγάλο βαθμό στη νίκη των συμμάχων. Ο Κάμμινγκ εξασφάλισε τη συνέχεια ύπαρξης της υπηρεσίας παρουσιάζοντας την ανάγκη αντιμετώπισης της απειλής του διεθνούς [[Κομμουνισμός|κομμουνισμού]]. Επιπλέον, κατά τη δεκαετία του [[1930]], η απειλή της [[Ναζιστική Γερμανία|ναζιστικής Γερμανίας]] ήταν επίσης στο στόχαστρο της υπηρεσίας. Την εποχή αυτή η SIS είχε ως πρώτιστο σκοπό την εξεύρεση πληροφοριών γύρω από τις γερμανικές θέσεις και τις στρατιωτικές ικανότητες της Γερμανίας, δεδομένης της αναμενόμενης εμπλοκής στον [[Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος|Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο]]<ref>[http://www.mi6.gov.uk/output/history-of-sis.html Ιστορία της SIS από την επίσημη Ιστοσελίδα]</ref>.
Ο αρχηγός του "Foreign Section" και αργότερα πρώτος διοικητής της SIS ήταν ο Μάνσφιλντ Κάμμινγκ (Mansfield Cumming). Εκείνος έθεσε τα θεμέλια της υπηρεσίας και ήταν ο εγκέφαλος πίσω από τις δραστηριότητές της κατά τον [[Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος|Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο]], έχοντας δημιουργήσει δίκτυα πίσω από τις γερμανικές γραμμές στο [[Βέλγιο]] και τη [[Γαλλία]], συνεισφέροντας σε μεγάλο βαθμό στη νίκη των συμμάχων. Ο Κάμμινγκ εξασφάλισε τη συνέχεια ύπαρξης της υπηρεσίας παρουσιάζοντας την ανάγκη αντιμετώπισης της απειλής του διεθνούς [[Κομμουνισμός|κομμουνισμού]]. Επιπλέον, κατά τη δεκαετία του [[1930]], η απειλή της [[Ναζιστική Γερμανία|ναζιστικής Γερμανίας]] ήταν επίσης στο στόχαστρο της υπηρεσίας. Την εποχή αυτή η SIS είχε ως πρώτιστο σκοπό την εξεύρεση πληροφοριών γύρω από τις γερμανικές θέσεις και τις στρατιωτικές ικανότητες της Γερμανίας, δεδομένης της αναμενόμενης εμπλοκής στον [[Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος|Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο]]<ref>{{Cite web |url=http://www.mi6.gov.uk/output/history-of-sis.html |title=Ιστορία της SIS από την επίσημη Ιστοσελίδα |accessdate=2009-01-12 |archiveurl=https://web.archive.org/web/20090106164808/http://www.mi6.gov.uk/output/history-of-sis.html |archivedate=2009-01-06 |url-status=dead }}</ref>.


Η γερμανική [[Κατοχή]] του μεγαλύτερου μέρους της Ευρώπης το [[1941]] προκάλεσε μεγάλες ζημιές στα δίκτυα που υπήρχαν, αλλά δεν ήταν ανεπανόρθωτες. Η υπηρεσία δεν είχε μόνο δίκτυο [[Κατάσκοπος|κατασκόπων]], αλλά είχε υπό την αρμοδιότητα της και εργασίες [[Κρυπτανάλυση|κρυπτανάλυσης]] που γίνονταν στην έδρα της στο [[Μπλέτσλεϊ Παρκ]] (Bletchley Park), όπου κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν τον κώδικα της [[Κρυπτογραφία|κρυπτογραφικής]] μηχανής [[Enigma (συσκευή)|Enigma]]<ref>[http://www.bletchleypark.org.uk/edu/archives/cryptcoll.rhtm Κέντρο Κρυπτανάλυσης Μπλέτσλεϊ Παρκ]</ref>.
Η γερμανική [[Κατοχή]] του μεγαλύτερου μέρους της Ευρώπης το [[1941]] προκάλεσε μεγάλες ζημιές στα δίκτυα που υπήρχαν, αλλά δεν ήταν ανεπανόρθωτες. Η υπηρεσία δεν είχε μόνο δίκτυο [[Κατάσκοπος|κατασκόπων]], αλλά είχε υπό την αρμοδιότητα της και εργασίες [[Κρυπτανάλυση|κρυπτανάλυσης]] που γίνονταν στην έδρα της στο [[Μπλέτσλεϊ Παρκ]] (Bletchley Park), όπου κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν τον κώδικα της [[Κρυπτογραφία|κρυπτογραφικής]] μηχανής [[Enigma (συσκευή)|Enigma]]<ref>[http://www.bletchleypark.org.uk/edu/archives/cryptcoll.rhtm Κέντρο Κρυπτανάλυσης Μπλέτσλεϊ Παρκ]</ref>.

Έκδοση από την 02:22, 6 Οκτωβρίου 2019

Συντεταγμένες: 51°29′14″N 0°07′28″W / 51.4872°N 0.1244°W / 51.4872; -0.1244

Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών
Secret Intelligence Service
Γενικές πληροφορίες
Σύσταση1909
Πρώην φορέαςΓραφείο Μυστικών Υπηρεσιών
ΔικαιοδοσίαΚυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητος
ΈδραΚτήριο SIS, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
ΥπάλληλοιΑπόρρητο
(3.200 κατ. εκτίμηση 2012/13)
Ετήσιος προϋπολογισμόςΑπόρρητο
(1,908 εκατομμύρια £ κατ. εκτίμηση το 2013/14)
ΑρχηγόςΣερ Τζων Σόουερς
Ιστότοποςsis.gov.uk

Η Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών (SIS), γνωστή και ως MI6 (Military Intelligence, Section 6), είναι η μυστική υπηρεσία πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου, που δίνει τη δυνατότητα στη βρετανική κυβέρνηση να μπορεί μυστικά να προωθεί και να υπερασπίζεται την εθνική ασφάλεια και την οικονομική ευρωστία της.

Η SIS δραστηριοποιείται διεθνώς στη συγκέντρωση ξένων μυστικών πληροφοριών προς υποστήριξη της πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου.

Παρόμοιες υπηρεσίες άλλων χωρών είναι η CIA των Ηνωμένων Πολιτειών, η Mossad του Ισραήλ και η ΕΥΠ της Ελλάδας.

Ιστορία

Το 1909 η Επιτροπή Αυτοκρατορικής Ασφάλειας (Committee for Imperial Defence) αποφάσισε να δημιουργήσει το Γραφείο Μυστικής Υπηρεσίας (Secret Service Bureau). Αυτή είναι και η πρώτη φορά που η Βρετανία αποκτά μια επίσημη και μόνιμη Υπηρεσία Πληροφοριών, χωρίς να σημαίνει πως δεν υπήρξαν μυστικές βρετανικές δραστηριότητες στο παρελθόν. Στο δεύτερο μισό του 15ου αιώνα ο Τόμας Κρόμγουελ (Thomas Cromwell) είχε υπό την εποπτεία του μυστικούς πράκτορες σε όλη την Ευρώπη που υπηρετούσαν τον βασιλιά Ερρίκο τον 8ο. Ο Σερ Φράνσις Γουάλσινγκαμ (Sir Francis Walsingham) διατηρούσε ένα δίκτυο 50 μυστικών πρακτόρων για τη βασίλισσα Ελισάβετ Α΄.

Πίσω από την απόφαση να δημιουργηθεί το νέο αυτό γραφείο βρισκόταν η απειλή της γερμανικής στρατιωτικής και ναυτικής ανάπτυξης. Ο διπλός ρόλος του γραφείου ήταν:

  1. Να αποτρέπει την ξένη κατασκοπεία στο Ηνωμένο Βασίλειο (Home Section).
  2. Να συγκεντρώνει μυστικές πληροφορίες για τους υπάρχοντες και τους πιθανούς μελλοντικούς εχθρούς του βασιλείου (Foreign Section).

Η Home Section έγινε αργότερα η Security Service (MI5), ενώ η Foreign Section έγινε η Secret Intelligence Service (ΜΙ6).

Ο αρχηγός του "Foreign Section" και αργότερα πρώτος διοικητής της SIS ήταν ο Μάνσφιλντ Κάμμινγκ (Mansfield Cumming). Εκείνος έθεσε τα θεμέλια της υπηρεσίας και ήταν ο εγκέφαλος πίσω από τις δραστηριότητές της κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχοντας δημιουργήσει δίκτυα πίσω από τις γερμανικές γραμμές στο Βέλγιο και τη Γαλλία, συνεισφέροντας σε μεγάλο βαθμό στη νίκη των συμμάχων. Ο Κάμμινγκ εξασφάλισε τη συνέχεια ύπαρξης της υπηρεσίας παρουσιάζοντας την ανάγκη αντιμετώπισης της απειλής του διεθνούς κομμουνισμού. Επιπλέον, κατά τη δεκαετία του 1930, η απειλή της ναζιστικής Γερμανίας ήταν επίσης στο στόχαστρο της υπηρεσίας. Την εποχή αυτή η SIS είχε ως πρώτιστο σκοπό την εξεύρεση πληροφοριών γύρω από τις γερμανικές θέσεις και τις στρατιωτικές ικανότητες της Γερμανίας, δεδομένης της αναμενόμενης εμπλοκής στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο[1].

Η γερμανική Κατοχή του μεγαλύτερου μέρους της Ευρώπης το 1941 προκάλεσε μεγάλες ζημιές στα δίκτυα που υπήρχαν, αλλά δεν ήταν ανεπανόρθωτες. Η υπηρεσία δεν είχε μόνο δίκτυο κατασκόπων, αλλά είχε υπό την αρμοδιότητα της και εργασίες κρυπτανάλυσης που γίνονταν στην έδρα της στο Μπλέτσλεϊ Παρκ (Bletchley Park), όπου κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν τον κώδικα της κρυπτογραφικής μηχανής Enigma[2].

Μετά την ήττα των δυνάμεων του Άξονα το 1945 ξεκίνησε ο Ψυχρός Πόλεμος. Για άλλη μια φορά η υπηρεσία άλλαξε τροχιά και άρχισε να συγκεντρώνεται στην απειλή που παρουσίαζαν οι χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Η SIS έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της διαμάχης μεταξύ ανατολής και δύσης.

Μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου η SIS άλλαξε γι' άλλη μια φορά στόχους και στη σημερινή εποχή συγκεντρώνεται στις απειλές όπως:

  • Τοπικές πολιτικές αστάθειες
  • Τρομοκρατία
  • Διάθεση όπλων μαζικής καταστροφής
  • Διεθνές έγκλημα

Δείτε επίσης

Παραπομπές

  1. «Ιστορία της SIS από την επίσημη Ιστοσελίδα». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιανουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2009. 
  2. Κέντρο Κρυπτανάλυσης Μπλέτσλεϊ Παρκ

Εξωτερικοί σύνδεσμοι