Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Κατοικία»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
4.259 bytes αφαιρέθηκαν ,  πριν από 1 έτος
μ
Αναστροφή της επεξεργασίας από τον 2A02:587:6C13:5D00:C1C1:D9E6:196D:CA75 (συνεισφ.), επιστροφή στην τελευταία εκδοχή υπό CubicStar
(Προστέθηκαν παραπομπές για το τι σημαίνουν οι λέξεις στα αγγλικά.)
Ετικέτες: Οπτική επεξεργασία Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
μ (Αναστροφή της επεξεργασίας από τον 2A02:587:6C13:5D00:C1C1:D9E6:196D:CA75 (συνεισφ.), επιστροφή στην τελευταία εκδοχή υπό CubicStar)
Ετικέτα: Επαναφορά
Σπίτι. {{πηγές|06|04|2015}}
[[Αρχείο:New Home.jpg|thumb|Σπίτι στην [[Ινδία]]<ref>Ιndia. Μετάφραση στα αγγλικά. </ref>]]
Το '''σπίτι'''<ref>home στα αγγλικά. Αγγλική μετάφραση. </ref> (ή '''οικία'''<ref>House (μετάφραση στα αγγλικά). </ref> ή '''κατοικία'''<ref>Ηome,house (μετάφραση στα Αγγλικά). </ref>) είναι κτήριο που χρησιμοποιείται για στέγαση ανθρώπων. Συνήθως έχει [[τοίχος|τοίχους]]<ref>Walls. Mετάφραση στα αγγλικά. </ref> και [[οροφή]]<ref>Οροφή. Ceiling (μετάφραση στα Αγγλικά). </ref> για να προστατεύει τον εσωτερικό του χώρο από τη [[βροχή]],<ref>Rain. Mετάφραση στα αγγλικά. </ref> τον [[άνεμος|άνεμο]],<ref>Wind. Mετάφραση στα αγγλικά. </ref> τη [[ζέστη]]<ref>heat (μετάφραση στα Αγγλικά). </ref> και το [[κρύο]].<ref>Cold (μετάφραση στα Αγγλικά). </ref> Εκτός από ανθρώπους, στα σπίτια συχνά βρίσκει κανείς και ζώα, είτε ως [[κατοικίδιο|κατοικίδια]]<ref>pets. Mετάφραση στα αγγλικά. </ref> είτε ως ανεπιθύμητους επισκέπτες (π.χ. [[ποντίκι , φασίστες (ζωολογία)|ποντίκια]]).<ref>rats (μετάφραση στα Αγγλικά). </ref>
 
Οικογένειες, καθώς και άλλες κοινωνικές ομάδες, συνήθως ζουν μόνιμα σε σπίτια. Πολλοί άνθρωποι εγκαταλείπουν το σπίτι τους κατά τη διάρκεια της ημέρας για λόγους [[απασχόληση|εργασίας]]<ref>Work. (Mετάφραση στα Αγγλικά). </ref> και [[ψυχαγωγία|ψυχαγωγίας]]<ref>Entertainment (μετάφραση στα Αγγλικά). </ref> και επιστρέφουν σε αυτό για [[ύπνος|ύπνο]],<ref>Sleep. (Mετάφραση στα Αγγλικά). </ref> [[ξεκούραση]]<ref>rest (μετάφραση στα αγγλικά). </ref> ή για άλλες δραστηριότητες.
 
Κάθε σπίτι έχει τουλάχιστον μία [[είσοδος|είσοδο]], <ref>Εntrance (μετάφραση στα Αγγλικά). </ref>συνήθως μια [[πόρτα]]<ref>Door (μετάφραση στα Αγγλικά). </ref> ή πύλη, αν και κάποια πρωτόγονα σπίτια είχαν την πρόσβαση από την οροφή ή με σκάλα. Πολλά σπίτια έχουν πίσω πόρτα η οποία οδηγεί στη λεγόμενη πίσω [[αυλή]].<ref>Βackyard ( μετάφραση στα Αγγλικά). </ref> Κατά κανόνα, σε ένα σπίτι υπάρχουν επίσης αρκετά [[παράθυρο|παράθυρα]]<ref>Windows (μετάφραση στα Αγγλικά). </ref> τα οποία αφήνουν να μπαίνει φυσικό φως και καθαρός αέρας και παρέχουν θέα προς τα έξω.
 
== Σχήμα<ref>Shape (Mετάφραση στα Αγγλικά). </ref>==
 
Οι [[αρχαιολογία|αρχαιολόγοι]]<ref>Αrcheologists (μετάφραση στα Αγγλικά). </ref> δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το σχήμα των σπιτιών: θεωρούν τη μετάβαση από την [[κύκλος|κυκλική]] [[καλύβα]]<ref>Round cabin. H Μετάφραση στα Αγγλικά. </ref> στο [[ορθογώνιο]] σπίτι ως σημαντική πρόοδο στην καλύτερη αξιοποίηση του χώρου, και τη συνδέουν με την ανάπτυξη της έννοιας του [[προσωπικός χώρος|προσωπικού χώρου]].<ref>Personal space (Mετάφραση στα Αγγλικά). </ref>
 
== Λειτουργία/Χρησιμότητα<ref>Functionality / Usefulness. </ref>==
 
Κάποια σπίτια υπερβαίνουν τη βασική λειτουργία του να παρέχουν "μια στέγη πάνω από το κεφάλι μας" ή την οικογενειακή εστία και είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για επίδειξη [[πλούτος|πλούτου]]<ref>Wealth (μετάφραση στα Αγγλικά). </ref> ή [[μόδα|μόδας]]<ref>Fashion (μετάφραση στα Αγγλικά). </ref> ή [[καταναλωτισμός|καταναλωτισμού]].<ref>Consumerism (μετάφραση στα Αγγλικά). </ref> Η κατοικία ενός φεουδάρχη ή άρχοντα δυνατό να απαιτεί αμυντικές οχυρώσεις και να μετατρέπουν την κατοικία σε [[φρούριο]] ή [[Κάστρο (οχύρωση)|κάστρο]].<ref>Castle. H μετάφραση στα Αγγλικά. </ref> Η κατοικία ενός [[μοναρχία|μονάρχη]]<ref>Monarch. H μετάφραση στα αγγλικά. </ref> μπορεί να στεγάζει επίσης [[αυλικοί|αυλικούς]] και [[αξιωματούχοι|αξιωματούχους]], εκτός από τη βασιλική οικογένεια. Σε αυτή την περίπτωση η κατοικία μετατρέπεται σε [[παλάτι]].<ref>Palace. H μετάφραση στα Αγγλικά. </ref> Όταν κάποιος διαθέτει δεύτερο σπίτι, συνήθως σε μη αστική περιοχή, τότε γίνεται λόγος για [[εξοχικό σπίτι]].
 
Αντίθετα από τη σύγχρονη τάση για διαχωρισμό κάποιων λειτουργιών σε διαφορετικά κτήρια, κατά το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της ανθρωπότητας το σπίτι εξυπηρετούσε πολλούς σκοπούς: εκτός από χώρος διαμονής, μπορούσε να ήταν και εργαστήριο, κατάστημα ή γραφείο. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο χώρος διαμονής ήταν συνήθως πάνω από το [[ισόγειο]]. <ref>Basement. H μετάφραση στα Αγγλικά. </ref>Χρειάστηκε να έρθει η [[βιομηχανική επανάσταση]]<ref>Ιndustrial Revolution. H Μετάφραση στα αγγλικά. </ref> για να διαχωρίσει την παραγωγή και τις υπηρεσίες από το σπίτι. Μέχρι και σήμερα υπάρχουν καταστηματάρχες που διαμένουν πάνω από το κατάστημά τους.
 
Με την [[ανταλλαγή σπιτιών]]<ref>Εxchange of houses. H Μετάφραση στα αγγλικά. </ref> για διακοπές μπορεί κάποιος να εξασφαλίσει τα πλεονεκτήματα που του παρέχει η κυριότητα ενός σπιτιού για να γνωρίσει ένα ξένο τόπο.
 
== Μέσα στο σπίτι. <ref>Inside The House. H αγγλική μετάφραση. </ref>==
=== Τα μέρη. <ref>Τhe places. H μετάφραση στα Αγγλικά. </ref>===
Πολλά σπίτια έχουν διάφορα [[δωμάτιο|δωμάτια]]<ref>Rooms. H μετάφραση στα Αγγλικά. </ref> με εξειδικευμένες λειτουργίες, όπως χώρο για φαγητό, χώρο για ύπνο, και χώρο για πλύσιμο και καθαρισμό. Σε παραδοσιακές αγροτικές κοινωνίες, ζώα όπως [[κότα|κότες]]<ref>Chickens. H Αγγλική Μετάφραση. </ref> ή [[αγελάδα|αγελάδες]]<ref>Cows. H μετάφραση στα Αγγλικά. </ref> συχνά μοιράζονται ένα μέρος του σπιτιού με τους ανθρώπους. Τα περισσότερα σύγχρονα σπίτια έχουν τουλάχιστον ένα [[μπάνιο]],<ref>Bathroom. H μετάφραση στα Αγγλικά. </ref> [[κουζίνα]], <ref>Κitchen. H μετάφραση στα Αγγλικά. </ref>[[καθιστικό]]<ref>Living Room (καθιστικό). Η αγγλική μετάφραση. </ref> και [[υπνοδωμάτιο]].<ref>Bedroom. H Αγγλική Μετάφραση. </ref>
 
Δωμάτια ή χώροι που συναντά κανείς σε σπίτια (αλλά και σε άλλα κτήρια):
 
* [[αίθριο]]<ref>Aithrium. H αγγλική μετάφραση. </ref>
* [[αποθήκη]]<ref>Warehouse. Η αγγλική μετάφραση. </ref>
* [[βιβλιοθήκη]]<ref>library.</ref>
* [[γραφείο]]<ref>Office.</ref>
* [[διάδρομος]]
* [[καθιστικό]]
* [[κλιμακοστάσιο]]
* [[μπαλκόνι]]<ref>Balcony. Στα Αγγλικά. </ref>
* [[μπάνιο]]<ref>Bathroom. Στα Αγγλικά. </ref>
* [[σοφίτα]]
* [[τζαμαρία]]
* [[τουαλέτα]]<ref>Τοilet. Mετάφραση στα Αγγλικά. </ref>
* [[υπνοδωμάτιο]]<ref>sleeping room. </ref>
* [[υπόγειο]] / [[κελάρι]]<ref>Basement /Cellar. </ref>
 
=== Διαρρύθμιση. <ref>Decoration. (H μετάφραση στα Αγγλικά). </ref>===
Ιδεωδώς, οι [[αρχιτέκτονας|αρχιτέκτονες]]<ref>Αrchitects (H μετάφραση στα Αγγλικά). </ref> σχεδιάζουν τα σπίτια με τρόπο που να εξυπηρετούν τις ανάγκες των ανθρώπων που θα ζήσουν μέσα. Αυτός ο σχεδιασμός, γνωστός ως [[διαρρύθμιση εσωτερικού χώρου]] (interior design), είναι τα τελευταία χρόνια πολύ δημοφιλές θέμα στα πανεπιστήμια. Το [[φενγκ σούι]], <ref>feng Sui (μετάφραση στα Αγγλικά). </ref>αρχικά [[Κίνα|κινεζική]]<ref>Chinese. H μετάφραση του κινέζικου στα αγγλικά. </ref> μέθοδος για κτίσιμο των σπιτιών σύμφωνα με παράγοντες όπως το φως του ήλιου και οι μικροκλιματολογικές συνθήκες, πρόσφατα επεκτάθηκε στον σχεδιασμό του εσωτερικού χώρου με στόχο να φέρνει αρμονία στους ανθρώπους που ζουν μέσα στο σπίτι.
 
Το [[εμβαδόν]] ενός σπιτιού στην [[Ευρώπη]] <ref>Europe. H μετάφραση της λέξης Ευρώπη στα αγγλικά. </ref>μετριέται σε [[τετραγωνικό μέτρο|τετραγωνικά μέτρα]]<ref>square meters. H Αγγλική Μετάφραση των λέξεων << τετραγωνικά μέτρα>>. </ref> και περιλαμβάνει όλη την έκταση που περιβάλλουν οι εξωτερικοί τοίχοι του σπιτιού. Στις [[Ηνωμένες Πολιτείες]]<ref>United Stations. H Μετάφραση στα Αγγλικά των λέξεων Ηνωμένες Πολιτείες. </ref> το εμβαδόν μετριέται σε [[τετραγωνικό πόδι|τετραγωνικά πόδια]] <ref>square feet. H Μετάφραση στα Αγγλικά των λέξεων τετραγωνικά πόδια. </ref>και δεν περιλαμβάνει το [[γκαράζ]]<ref>Garage. H αγγλική μετάφραση της λέξης Γκαράζ. </ref> και τους εξωτερικούς χώρους.
 
== Βλέπε επίσης<ref>See Also. H μετάφραση στα Αγγλικά. </ref>==
* [[Διαμέρισμα]]<ref>Translation in English : Apartment.
 
Mετάφραση στα Αγγλικά : Διαμέρισμα. </ref>
* [[Εξοχικό σπίτι]]
* [[Δωμάτιο]]<ref>Translation in English : Room.
 
Mετάφραση στα Αγγλικά : Δωμάτιο. </ref>
 
 
 
35.985

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης