Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Αρβέρνοι»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
μ (προστέθηκε η Κατηγορία:Γαλάτες (με το HotCat))
Οι Αρβέρνοι είχαν την ισχυρότερη φυλετική ηγεμονία στη Γαλατία κατά τον 3ο και 2ο αιώνα π.Χ. υπό τους βασιλείς τους, τον Λουέρνιο και τον γιο του Μπιτούιτο. Ζούσαν στην περιοχή της [[Ωβέρνη|Ωβέρνης]] από τον 7ο αιώνα π.Χ. και η εξουσία τους βασιζόταν στην τέχνη της μεταλλουργίας και κατασκευής όπλων που κατείχαν, στην πλούσια γεωργία και κτηνοτροφία, την εξόρυξη μετάλλων -χρυσού, αργύρου και χαλκού, το εμπόριο που είχαν αναπτύξει, τον έλεγχο των δρόμων και τη στρατιωτική κυριαρχία πάνω στους γείτονές τους.
 
Αλλά όταν ο Αρβέρνος βασιλιάς Μπιτούιτος νικήθηκε από τους Ρωμαίους υπό τον [[Γναίος Δομίτιος Αηνόβαρβος (ύπατος το 32)|Γναίο Δομίτιο Αηνόβαρβο]] το 121 π.Χ., η υπεροχή πέρασε στους [[Αιδούοι|Αιδούους]] και τους [[Σηκουανοί|Σηκουανούς]]. Σε αντίθεση με τους [[ΑλλόβριγεςΑλλόβρογες]], οι οποίοι τέθηκαν υπό άμεση ρωμαϊκή κυριαρχία ως αποτέλεσμα του γαλατικού πολέμου του 120118-121 π.Χ., οι Αρβέρνοι διαπραγματεύτηκαν μια συνθήκη και διατήρησαν την ανεξαρτησία τους, αν και η επικράτειά τους μειώθηκε.
 
Άλλοι Αρβέρνοι βασιλείς δεν αναφέρονται στα ιστορικά χρονικά μεταξύ του 121 π.Χ. και του 52 π.Χ. και εκείνη την εποχή πιθανόν να είχαν υιοθετήσει μια συνταγματική ολιγαρχία. Ωστόσο, υπήρξαν τουλάχιστον δύο μεταγενέστερες προσπάθειες για την αποκατάσταση της κυριαρχίας υπό τον Κελτίλο και τον γιο του [[Βερκιγγετόριξ]]. Η ήττα των Αρβέρνων το 120 π.Χ. τους εξασθένησε ουσιαστικά και έπαψαν να αποτελούν κίνδυνο με τις επιθέσεις τους προς τα νότια της περιοχής τους, στα εδάφη που είχαν καταλάβει οι Ρωμαίοι στο νότο της Γαλατίας από το 122-118 π.Χ. και έτσι εξασφαλίστηκε η περαιτέρω ασφάλεια που οδήγησε αμέσως στη δημιουργία της [[Πέραν των Άλπεων Γαλατία|Πέραν των Άλπεων Γαλατίας]] ως ρωμαϊκή επαρχία, που αναφέρονταν απλώς ως Επαρχία τόσο συχνά, ώστε ένα μέρος της αρχαίας περιοχής είναι σήμερα γνωστό ως [[Προβηγκία]] (στα γαλλικά Provence, λατινικά ''Provincia''=επαρχία).
5.692

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης