Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Μαγδαληνή της Γαλλίας»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
μ
Ήταν η τέταρτη κόρη του [[Κάρολος Ζ΄ της Γαλλίας|Καρόλου Ζ΄]] της Γαλλίας και της [[Μαρία του Ανζού|Μαρίας των Βαλουά]], κόρης του [[Λουδοβίκος Β΄ του Ανζού|Λουδοβίκου Β΄]] δούκα του Ανζού & βασιλιά της Νάπολης.
 
Γεννήθηκε στο Τουρ και αρχικά είχε μνηστευθεί με τον [[Λαδίσλαος Ε΄ της Ουγγαρίας|Λαδίσλαο Ε΄ των Αψβούργων]] βασιλιά της Ουγγαρίας, αλλά αυτός -ενώ προετοιμαζόταν για τον γάμο- απεβίωσε 17 ετών αιφνίδια. ΤονΔιαδόθηκε 20όη αιώνα αποκαλύφθηκεφήμη ότι ητον αιτίαδηλητηρίασαν τουοι τέλουςπολιτικοί του ήταν η λευχαιμίααντίπαλοι, αλλά τότετον διαδόθηκε20ό ηαιώνα φήμηαποκαλύφθηκε ότι τονη δηλητηρίασαναιτία οιτου πολιτικοίτέλους του αντίπαλοιήταν η λευχαιμία.
 
Τελικά παντρεύτηκε τον διάδοχο της Ναβάρρας, γιο της [[Ελεονώρα της Ναβάρρας|ΕλεονώραΕλεονώρας των Τραστάμαρα]] βασίλισσα της Ναβάρρας. Όμως ο σύζυγός της απεβίωσε το 1470, ο πεθερός της [[Γκαστόν Δ΄ του Φουά|Γκαστόν Δ΄]] κόμης του Φουά το 1472 και η πεθερά της το 1479. Έτσι ο γιος της Μαγδαληνής, ο Φραγκίσκος-Φοίβος, κληρονόμησε την κομητεία του Φουά όταν ήταν 5 ετών και μετά το βασίλειο της Ναβάρρας 12 ετών. Τότε η Μαγδαληνή ανέλαβε την αντιβασιλεία, ως το 1483 που ο γιος της απεβίωσε 17 ετών. Τον διαδέχθηκε η κόρη της Αικατερίνη, στην οποία η Μαγδαληνή συνέχισε να είναι αντιβασίλισσα, ως το 1484 που η Αικατερίνη έγινε 16 ετών και παντρεύτηκε1494. Κατά την αντιβασιλεία της πιέστηκε να πολεμήσει τον [[ΙωάννηΙωάννης του Ναρμπόν|Ιωάννη των Φουά]] υποκόμη του Ναρμπόν, αδελφό του άνδρα της, όταν διεκδίκησε τη Ναβάρρα ως ο άρρην κληρονόμος του Φραγκίσκου-Φοίβου. Το 1494 την πήρε όμηρο ο [[Φερδινάνδος Β΄ της Αραγωνίας]], γαμπρός του Ιωάννη. Η Μαγδαληνή απεβίωσε το 1495 και το τέλος της προκάλεσε νέες συγκρούσεις. Το 1498 απεβίωσε ο ανιψιός της [[Κάρολος H΄ της Γαλλίας]] και το 1522 η αδελφή του [[Άννα της Γαλλίας]]: οι τρεις τους ήταν οι τελευταίοι απόγονοι του κύριου κλάδου των Βαλουά. Τον Λουδοβίκο ΙΒ΄ της Γαλλίας (βασ. 1498-1515) διαδέχθηκε ο κλάδος των Βαλουά-Ανγκουλέμ και μετά ο Ερρίκος Δ΄, απόγονος της Μαγδαληνής.
 
Η Μαγδαληνή απεβίωσε το 1495 στην Παμπλόνα και το τέλος της προκάλεσε νέες συγκρούσεις. Το 1498 απεβίωσε ο ανιψιός της [[Κάρολος Η΄ της Γαλλίας]] και το 1522 η αδελφή του [[Άννα της Γαλλίας]]: οι τρεις τους ήταν οι τελευταίοι απόγονοι του κύριου κλάδου των Βαλουά. Τον Λουδοβίκο ΙΒ΄ της Γαλλίας (βασ. 1498-1515) διαδέχθηκε ο κλάδος των Βαλουά-Ανγκουλέμ και μετά ο Ερρίκος Δ΄, απόγονος της Μαγδαληνής.
 
==Οικογένεια==
99.952

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης