Κουβανική Επανάσταση: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Γραμμή 44: Γραμμή 44:


== Από το στρατόπεδο Μοντάδα στο Μεξικό (1953-1956) ==
== Από το στρατόπεδο Μοντάδα στο Μεξικό (1953-1956) ==
Η Κουβανική Επανάσταση ιστορικά ξεκίνησε στις 26 Ιουλίου 1953, όταν ομάδα επαναστατών εξαπέλυσε επίθεση κατά του [[στρατόπεδο Μοντάδα|στρατοπέδου Μοντάδα]]. Οι αδελφοί Φιντέλ και Ραούλ Κάστρο ήταν από τους επικεφαλής στην επίθεση κατά των στρατιωτικών καταυλισμών, συνελήφθη όμως και καταδικάστηκε από το καθεστώς Μπατίστα σε φυλάκιση 15 ετών. Όμως, το 1955 αμνηστεύτηκε και κατέφυγε στις [[ΗΠΑ]], όπου και προσπάθησε εκεί να μυήσει στην επανάσταση εξόριστους Κουβανούς. Η αμερικάνικη κυβέρνηση αντέδρασε κι ο Φιδέλ αναγκάστηκε να διαφύγει στο [[Μεξικό]]. Στις αρχές Ιουλίου του 1955 οι αδελφοί Κάστρο συνάντησαν για πρώτη φορά τον γιατρό [[Ερνέστο Τσε Γκεβάρα]], που εξελίχθηκε σε μία από τις ηγετικές μορφές του κουβανικού αγώνα.
Η Κουβανική Επανάσταση ιστορικά ξεκίνησε στις 26 Ιουλίου 1953, όταν ομάδα επαναστατών εξαπέλυσε επίθεση κατά του [[στρατόπεδο Μοντάδα|στρατοπέδου Μοντάδα]]. Οι αδελφοί Φιντέλ και Ραούλ Κάστρο ήταν από τους επικεφαλής στην επίθεση κατά των στρατιωτικών καταυλισμών, συνελήφθη όμως και καταδικάστηκε από το καθεστώς Μπατίστα σε φυλάκιση 15 ετών. Όμως, το 1955 αμνηστεύτηκε και κατέφυγε στις [[ΗΠΑ]], όπου και προσπάθησε εκεί να μυήσει στην επανάσταση εξόριστους Κουβανούς. Η αμερικάνικη κυβέρνηση αντέδρασε κι ο Φιντέλ αναγκάστηκε να διαφύγει στο [[Μεξικό]]. Στις αρχές Ιουλίου του 1955 οι αδελφοί Κάστρο συνάντησαν για πρώτη φορά τον γιατρό [[Ερνέστο Τσε Γκεβάρα]], που εξελίχθηκε σε μία από τις ηγετικές μορφές του κουβανικού αγώνα.


== Από την απόβαση του 1956 ως την διαφυγή του Μπατίστα (1956-1959) ==
== Από την απόβαση του 1956 ως την διαφυγή του Μπατίστα (1956-1959) ==

Έκδοση από την 15:13, 13 Σεπτεμβρίου 2019

Κουβανική Επανάσταση
Οι ηγέτες της επανάστασης Τσε Γκεβάρα (αριστερά) και ο Φιντέλ Κάστρο (δεξιά) το 1961.
Χρονολογία26 Ιουλίου 1953 - 1 Ιανουαρίου 1959
(5 χρόνια, 5 μήνες, 6 ημέρες)
ΤόποςΚούβα
ΈκβασηΝίκη του κινήματος της 26ης Ιουλίου
Αντιμαχόμενοι
Δημοκρατία της Κούβας
υποστηριζόμενη από:
Ηνωμένες Πολιτείες (έως το 1958)
Ηγετικά πρόσωπα
Φιντέλ Κάστρο
Ραούλ Κάστρο
Τσε Γκεβάρα
Φρανκ Παΐς
Αρμάντο Χαρτ
Καμίλο Σιενφουέγκος
Χουάν Αλμέιδα Βόσκε
Αμπέλ Σανταμαρία
Ελόϋ Γκουτιέρεζ Μενόγιο
Ρένε Ράμος Λατούρ
Ρονάντο Κουμπέλα
Ουμπέρτο Σόρι Μαρίν
Φουλχένθιο Μπατίστα
Εολόχιο Καντίγιο
Χοσέ Κουεβέντο
Αλμπέρτο Ντελ Ρίο Τσαβιάνο
Χοακίν Κασίγιας
Κορνέλιο Ρόχας
Φερνάντε Σουέρο
Κάντιντο Ερνάντεθ
Αλφρέντο Αμπόν Λη
Θύματα και απώλειες
5.000 νεκροί
Εικόνα από δρόμο της Αβάνας με φιλοεπαναστατικό περιεχόμενο.

Ως Κουβανική Επανάσταση (ισπαν.: Revolución Cubana) νοείται ο ένοπλος αγώνας για την αποτίναξη του υποστηριζόμενου από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής καθεστώτος του δικτάτορα Φουλχένθιο Μπατίστα στην Κούβα. Η έναρξη της επανάστασης τοποθετείται με την αποτυχημένη προσπάθεια κατάληψης από ομάδα επαναστατών υπό τους αδελφούς Φιδέλ και Ραούλ Κάστρο του στρατοπέδου Μονκάδα, στις 26 Ιουλίου 1953. Ο στόχος του ένοπλου αγώνα για τον έλεγχο της χώρας πραγματοποιήθηκε την πρωτοχρονιά του 1959, μετά τη νίκη των επαναστατών στην μάχη της Σάντα Κλάρα και τη διαφυγή του Μπατίστα. Το νέο καθεστώς που εγκαθιδρύθηκε στην Κούβα με την επιτυχία της επανάστασης το 1959 εξακολουθεί να έχει τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας μέχρι και σήμερα.

Την εποχή που εδραιώθηκε το επαναστατικό καθεστώς Κάστρο, ο Ψυχρός Πόλεμος, μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων: των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Σοβιετικής Ένωσης βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη. Η Κούβα λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης θεωρήθηκε έτσι προπύργιο του Κομμουνισμού και του φιλοσοβιετικού μπλοκ στην αμερικανική ήπειρο. Ιδιαίτερα από συγκεκριμένους αμερικανικούς πολιτικούς κύκλους θεωρήθηκε ακόμη και δυνάμει απειλή για τις Η.Π.Α..

Από το στρατόπεδο Μοντάδα στο Μεξικό (1953-1956)

Η Κουβανική Επανάσταση ιστορικά ξεκίνησε στις 26 Ιουλίου 1953, όταν ομάδα επαναστατών εξαπέλυσε επίθεση κατά του στρατοπέδου Μοντάδα. Οι αδελφοί Φιντέλ και Ραούλ Κάστρο ήταν από τους επικεφαλής στην επίθεση κατά των στρατιωτικών καταυλισμών, συνελήφθη όμως και καταδικάστηκε από το καθεστώς Μπατίστα σε φυλάκιση 15 ετών. Όμως, το 1955 αμνηστεύτηκε και κατέφυγε στις ΗΠΑ, όπου και προσπάθησε εκεί να μυήσει στην επανάσταση εξόριστους Κουβανούς. Η αμερικάνικη κυβέρνηση αντέδρασε κι ο Φιντέλ αναγκάστηκε να διαφύγει στο Μεξικό. Στις αρχές Ιουλίου του 1955 οι αδελφοί Κάστρο συνάντησαν για πρώτη φορά τον γιατρό Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, που εξελίχθηκε σε μία από τις ηγετικές μορφές του κουβανικού αγώνα.

Από την απόβαση του 1956 ως την διαφυγή του Μπατίστα (1956-1959)

Η πορεία των επαναστατικών δυνάμεων από την αποβίβαση του Δεκεμβρίου του 1956 ως την τελική επικράτηση.

Στις 25 Νοεμβρίου του 1956, συνολικά 82 επαναστάτες, μεταξύ αυτών οι αδελφοί Κάστρο και ο Τσε Γκεβάρα, ταξίδεψαν με το πλοιάριο Γράνμα, από τον ποταμό Τούξπαν του Mεξικoύ με προορισμό την Κούβα, όπου έφτασαν στις 2 Δεκεμβρίου. Κατά την αποβίβασή τους, δέχθηκαν επίθεση από τα στρατεύματα του καθεστώτος, από την οποία επέζησαν 15-20 αντάρτες που κατάφεραν να ανασυνταχθούν και να καταφύγουν στα βουνά της Σιέρα Μαέστρα, στο νότιο μέρος του νησιού. Με σημείο εκκίνησης την επίθεση αυτή, ο Τσε Γκεβάρα έλαβε ενεργό μέρος στις ένοπλες δραστηριότητες τον επαναστατών και υπήρξε ο πρώτος επαναστάτης στον οποίο δόθηκε το αξίωμα του Διοικητή (Κομαντάντε) του Επαναστατικού Στρατού της Κούβας, στις 21 Ιουλίου 1957. Κατά τους επόμενους μήνες ο ανταρτοπόλεμος στην Σιέρρα Μαέστρα εναντίον των κατά πολύ ισχυρότερων δυνάμεων του Μπατίστα, ήταν ιδιαίτερα εκτεταμένος. Τα καθεστωτικά στρατεύματα τύγχαναν και της ενεργής υποστήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών σε πολεμικό υλικό και τεχνογνωσία, παρ'όλα αυτά το επαναστατικό κίνημα σταδιακά εδραιώθηκε στον νότο της χώρας και ιδιαίτερα στην ύπαιθρο.

Από τις πιο αποφασιστικές συγκρούσεις του αγώνα υπήρξε αυτή που κατέληξε στην κατάκτηση της Σάντα Κλάρα στις 29 Δεκεμβρίου 1958. Με την κατάκτηση της Σάντα Κλάρα, ο δρόμος για την πρωτεύουσα Αβάνα ήταν πλέον ελεύθερος και την 1η Ιανουαρίου του 1959, ο δικτάτορας Μπατίστα εγκατέλειψε την Κούβα, με προορισμό την Δομινικανή Δημοκρατία.

Την ίδια μέρα οι αδερφοί Κάστρο και οι άντρες τους έμπαιναν στην Αβάνα.

Πηγές

  • Παγκόσμια Ιστορία. Εκδοτική Αθηνών, Αθήνα 1990. Τόμος Β'.
  • Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό. Εκδοτική Αθηνών, Αθήνα 1987.