Παναχαϊκή Γ.Ε. (ποδόσφαιρο): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ετικέτα: αφαιρέθηκαν παραπομπές
Γραμμή 12: Γραμμή 12:
|χωρητικότητα = 11.321
|χωρητικότητα = 11.321
|χρώματα = [[Κόκκινο]] {{color box|red}}, [[Μαύρο]] {{color box|black}}
|χρώματα = [[Κόκκινο]] {{color box|red}}, [[Μαύρο]] {{color box|black}}
|ιδιοκτήτης = Διονύσης Καλογερόπουλος
|ιδιοκτήτης = {{flagicon|GRE}} Παναχαϊκή Συμμαχία{{#tag:ref|Συνεργασία μεταξύ του ερασιτεχνικού σωματείου και της ομάδας επιχειρηματιών «Παναχαϊκή Συμμαχία».<ref>{{cite web|url=http://www.mikriliga.com/2016/08/02/%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%B1-%CF%83%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%87%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%AF%CE%B1/|title=Μεγάλα σχέδια η Παναχαϊκή Συμμαχία!|publisher=mikriliga.com|accessdate=13 Σεπτεμβρίου 2016}}</ref>|group = "σ"}}
|πρόεδρος = Κώστας Αποστόλοπουλος
|πρόεδρος = Κώστας Αποστόλοπουλος
|προπονητής = Ζβέζνταν Μιλόσεβιτς
|προπονητής = Ζβέζνταν Μιλόσεβιτς

Έκδοση από την 20:06, 5 Σεπτεμβρίου 2019

Αυτό το λήμμα αφορά το τμήμα ανδρικού ποδοσφαίρου της Παναχαϊκής. Για τον ευρύτερο σύλλογο, δείτε: Παναχαϊκή Γ.Ε..
Παναχαϊκή
Αρχείο:Panachaiki 1891 (logo).png
Επίσημη ονομασίαΠΑΕ Παναχαϊκή 1891
ΠροσωνύμιοΚοκκινόμαυροι,
Μεγάλη Κυρία της Πελοποννήσου
Ίδρυση14 Ιουνίου 1891
ΈδραΠάτρα, Ελλάδα
Στάδιο«Κώστας Δαβουρλής», Πάτρα, Ελλάδα
ΧρώματαΚόκκινο     , Μαύρο     
Μητρικός σύλλογοςΠαναχαϊκή Γ.Ε.
ΙδιοκτήτηςΔιονύσης Καλογερόπουλος
ΠρόεδροςΚώστας Αποστόλοπουλος
ΠροπονητήςΖβέζνταν Μιλόσεβιτς
ΠρωτάθλημαSuper League 2
Ιστότοποςpfc1891.gr
Πρώτη εμφάνιση
Τρίτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Instagram
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα
Ενεργά τμήματα της Παναχαϊκής
Ποδόσφαιρο Μπάσκετ Βόλεϊ (Ανδρών)
Στίβος Πυγμαχία Βόλεϊ (Γυναικών)

Η ΠΑΕ Παναχαϊκή 1891 είναι ελληνικό ποδοσφαιρικό σωματείο που εδρεύει στην πόλη της Πάτρας. Συστάθηκε ως ποδοσφαιρικό τμήμα της Παναχαϊκής Γυμναστικής Ένωσης (Π.Γ.Ε.) το 1899, οκτώ χρόνια έπειτα από την ίδρυση του αθλητικού συλλόγου (1891).

Έδρα της ομάδας αποτελεί το Στάδιο Παναχαϊκής «Κώστας Δαβουρλής», χωρητικότητας 11.321 θέσεων, το οποίο βρίσκεται στην συνοικία Αγυιά της Πάτρας.

Η Παναχαϊκή είναι μία από τις πιο ιστορικές ομάδες της χώρας καθώς μετράει 26 συμμετοχές στο Πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής και ο πρώτος επαρχιακός σύλλογος (εκτός Αττικής & Θεσσαλονίκης δηλαδή) που κατάφερε και αγωνίστηκε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση κερδίζοντας την συμμετοχή της στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ της περιόδου 1973-74, μέσω της κατάκτησης της 4ης θέσης στο Πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής της προηγούμενης αγωνιστικής περιόδου (1972-1973). Αποκαλείται συχνά από τους φίλαθλους της αλλά και γενικά ανά την ελληνική επικράτεια και όχι μόνο ως «Μεγάλη Κυρία της Πελοποννήσου».

Ιστορία

Ίδρυση

Η πρώτη αναφορά για το ποδοσφαιρικό τμήμα υπάρχει το 1899 στον τύπο της εποχής. Ιδρυτής του ήταν ο επιφανής των Πατρών Άρθουρ Μόρφυ (Arthur Morphy), ιρλανδικής καταγωγής, όπου διετέλεσε διοικητικός παράγοντας της Παναχαϊκής και από τους πρώτους παίκτες του ποδοσφαιρικού τμήματος[1]

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΑΓΓΛΟΥΣ Εις το γύμνασμα Foot Ball
Πληροφορούμεθα ότι ο Παναχαϊκός Γυμν. Σύλλογος τη πρωτοβουλία του Εφόρου αυτού κ. Α. Μόρφυ εισήγαγεν ως τακτικόν γύμνασμα το παρά τοις Άγγλοις σύνηθες παιγνίδιον Foot Ball, εξασκουμένων των μελών του Συλλόγου δις ή τρις της εβδομάδος εις το άνω Γυμναστήριον. Τούτο μαθόντες οι αξιωματικοί του εις τον λιμένα μας ορμούντος Αγγλικού πολεμικού πλοίου Boxer προσεκάλεσαν τους ημετέρους εις διαγωνισμόν, τον οποίον ευχαρίστως ούτοι απεδέχθησαν. Ώστε εντός ολίγων ημερών θα λάβη χώραν η πάλη προς της οποίας θα ειδοποιηθεί το κοινόν εγκαίρως

πηγή : Νεολόγος, 17 Ιανουαρίου 1899 [1]

Παναχαϊκός και Γ.Ε.Π.

Στις 18 Ιανουαρίου του 1899 ο Παναχαϊκός έδωσε τον πρώτο αγώνα ποδοσφαίρου στην ιστορία του αλλά και γενικότερα στην Αχαΐα. Σε αγώνα με το αγγλικό πλοίο Boxier που κατέφθασε στο λιμάνι της Πάτρας, νίκησε με 4-2, την ομάδα αποτελούσαν αθλητές των υπόλοιπων τμημάτων του συλλόγου[2]. Από το 1902 δημιούργησε ποδοσφαιρική ομάδα και η Γυμναστική Εταιρεία δίνοντας πολλά φιλικά παιχνίδια μεταξύ τους αλλά και τους άλλους συλλόγους της Πάτρας που είχαν δημιουργηθεί.

Παναχαϊκή Γ.Ε. και τα πρώτα χρόνια 1923-1940

Τα πρώτα τμήματα της Παναχαϊκής Γυμναστικής Ένωσης ιδρύθηκαν το 1923. Οι πρώτοι παίκτες που τα απάρτιζαν ήταν ξένοι, από την Αγγλική παροικία της πόλης, και κυρίως Ιταλοί μετανάστες. Αργότερα προστέθηκαν Έλληνες, μερικοί εκ των οποίων ήταν αγγλικής ή άλλης καταγωγής, όπως ενδεικτικά οι: Πούλος Αντ., Αντωνόπουλος Θεμιστ., Μαρντικιάν Μαρντίκ, Λιακόπουλος Α., Γκιόλντι Α., Κωνσταντίνου Κ., Κωστόπουλος Ελευθ., Κατσάνος Γ., Ντίλλων Εδουάρδος, Μακ Λην, Οχάν Οχανιάν, Ευαγγελίου Σταύρος, Μπελεγρής Χρ., Μούλας Αθ., Κέκκος Π., Κωστόπουλος Π., Μανιατόπουλος Ανδρέας, Αργυρόπουλος Ανδρέας, Σχοινάς Κ., Κωστόπουλος Αλ., Μουσχοχωρίτης Ανδρ., Σουκοβίτης Γ., και άλλοι. Λόγω έλλειψης αντιπάλων, τα πρώτα παιχνίδια γίνονταν με τα πληρώματα των ξένων πολεμικών πλοίων που κατέπλεαν στην Πάτρα.

Το 1924 η Παναχαϊκή είχε δύο ισοδύναμες ομάδες ποδοσφαίρου, Α΄ και Β΄, αφού τόσο ο Παναχαϊκός όσο και η Γυμναστική Εταιρεία διέθεταν ποδοσφαιρικά τμήματα.[3] Συνέπεια αυτού ήταν μερικοί παίκτες να φύγουν από την Παναχαϊκή και να δημιουργήσουν άλλα σωματεία τα επόμενα χρόνια[4]. Παράλληλα, το 1922, με την Μικρασιατική καταστροφή έρχονται στην Πάτρα χιλιάδες πρόσφυγες οι οποίοι φέρνουν μαζί τους την αγάπη τους για το ποδόσφαιρο, ιδρύοντας και αυτοί αρκετά νέα ποδοσφαιρικά σωματεία. Η κατάσταση αυτή έχει σαν φυσικό επακόλουθο την απόσπαση των συλλόγων από τον ΣΕΓΑΣ και την ίδρυση της Ε.Π.Σ. Πατρών το 1927. Από το 1927, η νέα ένωση ξεκινά τη διοργάνωση πρωταθλήματος, στο οποίο η Παναχαϊκή πρωταγωνιστεί και το οποίο κατακτά πολλές φορές μέχρι το 1959, οπότε και δημιουργούνται από την Εθνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Ε.Π.Ο.) οι εθνικές κατηγορίες. Πριν την Ε.Π.Σ. Πατρών το πρωτάθλημα διοργανώνονταν από την Παναχαϊκή, από το 1923/24 έως και το 1925/26. Τότε, το πρωτάθλημα Ελλάδας ήταν τουρνουά των πρωταθλητριών ομάδων Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, με την Ε.Π.Ο. για πολλά χρόνια να έχει αποκλείσει τις επαρχιακές ομάδες. H Πάτρα, λόγω διαφωνιών των σωματείων και ανυπακοής στην Ε.Π.Σ. Αχαΐας, δεν κατάφερε να διοργανώνει τακτικό πρωτάθλημα και αυτό είχε ως επακόλουθo τον αποκλεισμό της από το πρωτάθλημα Ελλάδας.

Ανεξαρτήτως αυτού οι Αθηναϊκοί σύλλογοι (συμπεριλαμβανομένου και του Πειραιά) πραγματοποιούσαν φιλικούς αγώνες στην πόλη, με αποκορύφωμα την 11η Αυγούστου 1945, όταν η Παναχαϊκή αντιμετώπισε την Εθνική Ελλάδος στο γήπεδο της και ηττήθηκε με 7-1. Το 1928 αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό, τον οποίο κέρδισε με 4-3, το 1929 την ΑΕΚ χάνοντας με 0-1, 0-2 και 0-6, ενώ με αντίπαλο τον Ολυμπιακό ηττήθηκε την ίδια χρονιά 2-5, το 1930 1-7 και το 1934 0-7. Η σημαντική διαφορά δυναμικότητας οφειλόταν, μεταξύ άλλων, στο γεγονός πως οι ομάδες της Αθήνας και του Πειραιά είχαν ήδη μια ποδοσφαιρική ιστορία 25 χρόνων με διοργανώσεις πρωταθλημάτων. Άλλα φιλικά με αθηναϊκές ομάδες: 27/3/1927 ΠΓΕ 2:3 Πέλωψ Αθηνών - 27/11/1927 ΠΓΕ 3:1 Α΄Β΄ ομάς Ατρομήτου Αθηνών - 18/4/1928 ΠΓΕ 2:3 Ελληνορωσσικός - 25/4/1928 ΠΓΕ 5:2 Πειραϊκός Όμιλος Φιλάθλων - 2/7/1928 ΠΓΕ 5:3 Ομάδα Τραπέζης Βιομηχανίας - 25/12/1928 Ατρόμητος Αθηνών 5:1 ΠΓΕ - 14/1/1929 Εθνικός 0:0 ΠΓΕ - 29/6/1929 Παλαιό Φάληρο 2:3 ΠΓΕ - 2/12/1929 Α'-Β' Παναθηναϊκού 3:0 Α' ΠΓΕ - 3/1/1930 Άμυνα Πειραιώς 1:0 ΠΓΕ.

Η Παναχαϊκή ξεκίνησε ήδη από εκείνα τα χρόνια μια παράδοση ανάδειξης σπουδαίων ποδοσφαιριστών όπως οι Δομήνικος Βετούλης, Γιάννης Μπελιές, Παμίνος, Ρούσος, Χατζόπουλος, Σπηλιωτόπουλος, Φιλίππου, Πρελορέντζος, Πάσκουα, Ανδρέας Λούης, Σαμιωτάκης, Καρούσος, Παντελής Γκίκας, αδελφοί Τουλιάτου, Πολίτης, Καταπόδης, Παναγιωτόπουλος, Δαράβαλης, Οπλοποιός, Τσεκίνος, Καμινάρης, Παπαηλίας, Καπάτος, Σέμπος, Κατσάνος, Κωστόπουλος, Συριόπουλος κ.α.

1940-1953

Το 1940 η Ελλάδα εισέρχεται στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και σταματά προς στιγμή κάθε αθλητική δραστηριότητα. Μερικά φιλικά παίζονται κατά την διάρκεια της κατοχής, ενώ το 1943 διοργανώνεται και Κύπελλο Πατρών. Με την λήξη του πολέμου ξαναρχίζει το τοπικό πρωτάθλημα. Κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο έπεσαν στο μέτωπο οι εξής αθλητές της Παναχαϊκής: Καπάτος Φώτης, Νιάρος Δημήτρης, Πολυμέρης Νίκος, Τσίρος Φίλιππας, Μαυρομάτης. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής η Παναχαϊκή συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Πάτρας δίνοντας κάποιες χρόνιες προκριματικούς αγώνες στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, χωρίς επιτυχία. Την ομάδα κατά τον πόλεμο προπονούσε το γνωστό δίδυμο Ράπτης-Σκόνδρας, Ρεβελιώτης-Ζούμπος.

1954-1961: Εθνικά Πρωταθλήματα

Το 1954 συμμετέχει για πρώτη φορά στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, όπου μέχρι τότε δικαίωμα συμμετοχής είχαν μόνο ομάδες από την Αθήνα, τον Πειραιά και την Θεσσαλονίκη (Ε.Π.Σ. Μακεδονίας), κατακτώντας την πρωτιά στον Νότιο Όμιλο του Περιφερειακού Πρωταθλήματος και συμμετέχοντας στην τελική φάση όπου καταλαμβάνει την 6η και τελευταία θέση. Το 1955 αποκλείεται από τον Παναιτωλικό στα προκριματικά του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος για τον Νότιο Όμιλο του Περιφερειακού Πρωταθλήματος, το 1956 στο μερικώς αλλαγμένο ως προς την διεξαγωγή (για αυτήν μονάχα την χρονιά) Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, καταλαμβάνει την 3η θέση στο Πρωτάθλημα Νότου πίσω από Ολυμπιακό και Εθνικό Πειραιά με 13 βαθμούς, ενώ το 1957 κατατάσσεται πάλι τρίτη στον Νότιο Όμιλο του Περιφερειακού Πρωταθλήματος. Το 1958 είναι δεύτερη στον Όμιλο της, το 1959 αποκλείεται στα προκριματικά από τον Παναιγιάλειο, όπως και το 1960. Προκειμένου να αγωνιστεί μία ομάδα σε προκριματικά για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα (Πρωτάθλημα Νοτίου Ελλάδος / Νότιος Όμιλος Περιφερεακού Πρωταθλήματος) έπρεπε να κατακτήσει πρώτα το τοπικό, όπως έκανε η Παναχαϊκή όλες αυτές τις χρονιές. Μετά το πρωτάθλημα Νοτίου ή Βορείου Ελλάδος ακολουθούσε η τελική φάση του Πρωταθλήματος Ελλάδος. Η περίπτωση του Παναιγιάλειου και του Παναιτωλικού, που ανήκαν στην ίδια ένωση, οφειλόταν στο γεγονός ότι η Ε.Π.Σ Πάτρας διοργάνωνε δύο πρωταθλήματα, ένα για τις ομάδες της Επαρχίας Πατρών και ένα για τις ομάδες της Περιφέρειας (δηλαδή Αιτωλοακαρνανία, Ζάκυνθος, Κεφαλληνία, Ηλεία, Υπόλοιπο Αχαΐας). Έτσι, η ένωση κάθε χρόνο είχε δύο διαφορετικές πρωταθλήτριες.

1961-1975: Α΄ και Β΄ Εθνική

Το 1961 κατακτά το Πρωτάθλημα Νότου και συμμετέχει για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Β΄ Εθνική αφού έλαβε μέρος στην δεύτερη χρονιά διεξαγωγής του ειδικού πρωταθλήματος ανόδου για την Α΄ Εθνική (προπομπός της Β΄ Εθνικής / 2ο επίπεδο πρωταθλήματος Ελλάδας) και κατέκτησε την 2η θέση στον όμιλο της με 41 βαθμούς, χάνοντας την πρωτιά για έναν βαθμό από το Αιγάλεω και παράλληλα την συμμετοχή της στην τελική φάση των τεσσάρων ομάδων που εκ των οποίων οι τρεις προκρίνονταν στην Α΄ Εθνική. Από τότε και μέχρι το 2007 δεν θα αγωνιστεί ξανά σε κατώτερη κατηγορία, δηλαδή για ένα διάστημα σχεδόν μισού αιώνα. Αμέσως πρωταγωνιστεί στην Β΄ Εθνική, στοχεύοντας κάθε χρόνο με αξιώσεις στην άνοδό της, την οποία εξασφάλισε τελικά το 1969, έπειτα από την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον Νότιο Όμιλο με 85 βαθμούς και ανάμεσα σε 18 ομάδες. Στην παρθενική της παρουσία όμως στη μεγάλη κατηγορία υποβιβάζεται, καθώς κατηγορείται για απόπειρα δωροδοκίας στο παιχνίδι με τον Άρη. Κατά συνέπεια μηδενίζεται σε 13 αγώνες. Την επόμενη χρονιά ωστόσο πρωταγωνιστεί στην Β΄ Εθνική και επιστρέφει.

Το 1972 με την Παναχαϊκή να μετέχει στην Α΄ Εθνική, ξεκινά παράλληλα η πορεία της χρυσής ομάδας των Δαβουρλή, Ρήγα, Στραβοπόδη, Μιχαλόπουλου και άλλων προς τις επιτυχίες, με αποκορύφωμα την έξοδο στο Κύπελλο UEFA. Την ίδια χρονιά τερματίζει 6η με 11 νίκες, 14 ισοπαλίες, 9 ήττες, και συνολικά τέρματα 40-35. Χαρακτηριστικό της δυναμικής που εξέπεμπε η ομάδα ήταν ο μέσος όρος των 8.773 εισιτηρίων, δεύτερος υψηλότερος μεταξύ των επαρχιακών ομάδων (πρώτη η πρωταθλήτρια Λάρισα το 1988). Εκείνη την χρονιά επίσης η Παναχαϊκή έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του θεσμού του Κυπέλλου, ενώ κατέκτησε το Θερινό Πρωτάθλημα ΟΠΑΠ (Κύπελλο ΟΠΑΠ), νικώντας στον τελικό τον ΠΑΟΚ με σκορ 4-2.

Το 1973 καταλαμβάνει την 4η θέση στο πρωτάθλημα με 16 νίκες, 12 ισοπαλίες, 6 ήττες, τέρματα 42-27, και κερδίζει την έξοδο στο Κύπελλο UEFA. Ήταν η πρώτη επαρχιακή ομάδα που το κατάφερε, στερώντας παράλληλα το πρωτάθλημα από τον ΠΑΟΚ, τον οποίον κέρδισε μέσα στο γήπεδο της Τούμπας με 5-3 την τελευταία αγωνιστική, όταν ακόμη και με ισοπαλία θα ήταν πρωταθλητής.

Εισιτήριο του αγώνα Γκράτσερ - Παναχαΐκή, ο οποίος έληξε με σκορ 0-1.

Τα αποτελέσματα της Παναχαϊκής στο Κύπελλο UEFA της περιόδου 1973-1974 ήταν:

Το 1974 τερματίζει 6η με 13 νίκες, 12 ισοπαλίες και 9 ήττες, τέρματα 42-37. Η μεταγραφή του Κώστα Δαβουρλή αντί του ποσού ρεκόρ των 10 περίπου εκατομμυρίων δραχμών στον Ολυμπιακό καταφέρνει ένα ισχυρό πλήγμα στα όνειρα των κοκκινόμαυρων φιλάθλων για ένα πρωτάθλημα. Το 1975 καταλαμβάνει την 7η θέση με 11 νίκες, 11 ισοπαλίες και 12 ήττες, τέρματα 41-39.

1976-2004

Το 1976 η Παναχαϊκή τερματίζει 10η και παράλληλα αρχίζει σταδιακά η καθοδική της πορεία αφού τα τότε μεγάλα αστέρια της αρχίζουν και φεύγουν, ενώ τα χρόνια βαραίνουν τα πόδια τους. Έτσι κάθε χρόνο τερματίζει στις τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα μέχρι το 1980-81, οπότε και υποβιβάζεται στην Β΄ Εθνική. Από τότε αγωνίζεται μεταξύ Α΄ και Β΄ Εθνικής, στερούμενη σε γενικές γραμμές σημαντικών διακρίσεων, παρά μόνο κάνοντας κατά καιρούς πορείες έως και τα ημιτελικά στον θεσμό του Κυπέλλου.

Το 1988 παίζει στην Α΄ Εθνική αλλά μηδενίζεται στον αγώνα με τον Πανσερραϊκό και υποβιβάζεται. Την ίδια ώρα οι Πατρινοί φίλαθλοι διαδηλώνουν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, στήνουν οδοφράγματα και συγκρούονται με την αστυνομία, προκαλώντας επεισόδια που έχουν ως θλιβερό απολογισμό 15 τραυματίες.

Το καλοκαίρι του 1996 η Παναχαϊκή μετείχε στο Κύπελλο Ιντερτότο, λαμβάνοντας μέρος για δεύτερη φορά στην ιστορία της σε ευρωπαϊκή διοργάνωση και αποτελέσματα: 1-1 με Στάμπαεκ εντός έδρας, 1-2 από τη Ντιναμό Μόσχας εκτός, 4-2 την Τόρσχαβν εντός και 2-4 από τη Γκενκ εκτός.

Tο 2003 με επέμβαση του τότε υπουργού Βενιζέλου, η Παναχαϊκή τιμωρείται για χρέη και αποβάλλεται από το πρωτάθλημα Β΄ Εθνικής την 9η αγωνιστική.

2004-2015

Φανέλα της Παναχαϊκής.

Το 2004 η Παναχαϊκή έπρεπε να αγωνιστεί με βάση το νόμο στην Δ΄ Εθνική. Τελευταία στιγμή ωστόσο αποφασίζεται και απορροφάται νομικά από τον Πατραϊκό, επίσης ομάδα Β΄ Εθνικής χωρίς όμως χρέη. Έτσι η ομάδα λαμβάνει μέρος κανονικά στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής το 2005 και φέρει την επίσημη ονομασία «Π.Α.Ε. Παναχαϊκή Γ.Ε. 2005»[5]. Παρόλα αυτά υποβιβάζεται και από το 2006 αγωνίζεται στη Γ΄ Εθνική.

Αν και κατάφερε να πάρει την άνοδο στη Β΄ Εθνική (Football League) το 2011 τερματίζοντας πρώτη στον όμιλό της (Νότιος Όμιλος), η Πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή της Ένωσης Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου FOOTBALL LEAGUE και FOOTBALL LEAGUE 2, αποφάσισε τον υποβιβασμό της ομάδας και χρηματική ποινή 300.000 ευρώ για υπόθεση δωροδοκίας σε αγώνα με τον Ολυμπιακό Χερσονήσου. Ταυτόχρονα, για την ίδια υπόθεση, επιβλήθηκε χρηματική ποινή και 5ετής αποκλεισμός στον τότε πρόεδρό της Αλέξη Κούγια.[6] Η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, όμως, αποφάσισε την παραμονή της ομάδας στη Β΄ Κατηγορία και την αντικατάσταση της ποινής υποβιβασμού με αφαίρεση 5 βαθμών από το νέο πρωτάθλημα, ενώ αθώωσε τον πρόεδρό της Α. Κούγια.

To 2015 ο τότε πρόεδρος της ομάδος αποχωρεί και στην θέση του αφήνει το μέχρι εκείνη τη περίοδο γενικό διευθυντή. Η ομάδα υποβιβάζεται την ίδια χρονιά στη Γ΄ Εθνική κατηγορία μετρώντας στο ρόστερ της μόλις 13 παίκτες και βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση.

Νεότερα χρόνια

Το 2016 η Παναχαϊκή λόγω του υποβιβασμού της στην Γ΄ Ερασιτεχνική Κατηγορία περνάει στα χέρια της ερασιτεχνικής Παναχαϊκής. Δεκαπέντε επιχειρηματίες της πόλης δημιουργούν την «Παναχαϊκή Συμμαχία» με σκοπό να αναλάβουν τα ηνία της ομάδος και ξεκινούν προσπάθειες για την εκκαθάριση των χρεών της από προηγούμενες διοικήσεις της ομάδας. Στη θέση του τεχνικού διευθυντή προσλαμβάνεται από τη "συμμαχία" ο παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής και άλλοτε παίκτης της ομάδας Κώστας Κατσουράνης, ο οποίος αναλαμβάνει εξ' ολοκλήρου τη οργάνωση του ποδοσφαιρικού τμήματος. Η ομάδα στέφεται πρωταθλήτρια την ίδια κιόλας χρονιά και επιστρέφει στην Φούτμπολ Λιγκ και στις επαγγελματικές κατηγορίες της χώρας.

Στις 21 Ιουνίου του 2017 ο Υφυπουργός αθλητισμού καταθέτει στη Βουλή τροπολογία που αφορά το άρθρο 10 του νέου Νόμου Αθλητισμού η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων πως από τη σεζόν 2016-2017 και μετά, οποιαδήποτε Α.Α.Ε. υποβιβάζεται σε ερασιτεχνική κατηγορία και τίθεται σε καθεστώς εκκαθάρισης, εφόσον συσταθεί για το ίδιο άθλημα νέα Α.Α.Ε. από το ίδιο ιδρυτικό αθλητικό σωματείο, οποιαδήποτε υποχρέωση περνάει στα φυσικά πρόσωπα τα οποία ήτοι υπεύθυνα. Η τροπολογία ψηφίζεται με πλειοψηφία από τη Βουλή λίγες ημέρες αργότερα, κάτι που ανοίγει το δρόμο για τη σύσταση νέας Π.Α.Ε. με την επωνυμία «Π.Α.Ε. Παναχαϊκή 1891» και τη δημιουργία του τωρινού σήματος της ομάδος.

Στο πρωτάθλημα της Φούτμπολ Λιγκ 2017-18 έχει μια παραπάνω των προσδοκιών πορεία και διεκδικεί σχεδόν μέχρι το τέλος του την άνοδο στην μεγάλη κατηγορία, τελικά όμως τερματίζει στην 3η θέση με 73 βαθμούς και την άνοδο κερδίζουν ο πρωταθλητής ΟΦΗ και ο δεύτερος Άρης με 86 και 85 βαθμούς αντίστοιχα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός της μεγάλης προσέλευσης κόσμου που μαζικά και τακτικά δίνει ξανά βροντερό παρών.

Από τον Ιανουάριο του 2019, στην Π.Α.Ε. Παναχαϊκή 1891 έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο διοικητικό μοντέλο. Οι κ.κ. Μπακαλάρος, Πολυδωρόπουλος, Χρυσανθόπουλος, Κεφάλας, Κολοκυθάς, Λαμπρόπουλος, Μιχαλάκος και Βασιλόπουλος συνθέτουν πλέον το νέο σχήμα-μετόχων που "τρέχουν" τις εξελίξεις. Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχει ενεργά και ο κος Δημήτρης Δρόσος ο οποίος έχει αναλάβει την ευθύνη για τις αποφάσεις που αφορούν το ποδοσφαιρικό τμήμα. Στόχος όλων, εντός και εκτός διοίκησης, παραγόντων, φιλάθλων, παλαιμάχων και ολόκληρης της Πάτρας, της οποίας αποτελεί σύμβολο, είναι σύντομα να βρεθεί στη θέση που της αξίζει στο Ελληνικό ποδόσφαιρο.

Κύπελλο Ελλάδας

Στον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας οι καλύτερες πορείες της Παναχαϊκής ήταν δύο φορές μέχρι τα ημιτελικά του της διοργάνωσης: Το 1979 όταν αποκλείστηκε από την ΑΕΚ (με νίκη 3–2 εντός και ήττα 1–5 εκτός) και το 1997 όταν και αποκλείστηκε από τον Παναθηναϊκό με δύο ήττες (0–3 εκτός και 0–4 εντός).

Επίσης η Παναχαϊκή μετράει και έντεκα παρουσίες στα προημιτελικά του Κυπέλλου, τις χρονιές: 1967, 1968, 1969, 1972, 1974, 1977, 1983, 1986, 1993, 2001

Έδρα

Άποψη του Σταδίου της Παναχαϊκής.
Το Παμπελοποννησιακό Στάδιο.

Στάδιο Παναχαϊκής

Φυσική έδρα της πατραϊκής ομάδας είναι το Στάδιο Παναχαϊκής, χωρητικότητας 11.321 θέσεων, το οποίο βρίσκεται στην συνοικία Αγυιά της Πάτρας και έχει την επωνυμία «Κώστας Δαβουρλής», την οποία την έλαβε το 1992 προς τιμήν του φημισμένου παλαίμαχου και διεθνή ποδοσφαιριστή της ομάδας, ο οποίος απεβίωσε στις 23 Μαΐου εκείνης της χρονιάς σε ηλικία μόλις 44 ετών.

Το γήπεδο της ομάδας έχει εγκαινιαστεί το 1938 αν και ημιτελές, έπειτα από έργα που είχαν ξεκινήσει το 1935 για την ανέγερση του. Επίσημα το στάδιο αποπερατώθηκε περίπου έναν χρόνο αργότερα, τον Μάιο του 1939, ενώ στις 6 Ιουνίου εκείνου του έτους η Παναχαϊκή πραγματοποίησε την πρώτη της προπόνηση στο νέο γήπεδο, την οποία παρακολούθησαν περίπου 1.000 θεατές, ενώ διοργανώθηκε και φιλικός αγώνας μεταξύ της Α' και Β' ομάδας ο οποίος έληξε με σκορ 7-0. Εξαιτίας τής κατασκευής του σταδίου στην περιοχή, η οποία τότε αποτελείτο από αμπέλια και ελαιώνες, διανοίχτηκαν νέοι δρόμοι και ανακατασκευάστηκαν οι παλιοί. Σημαντικές ανακαινίσεις στο γήπεδο έχουν πραγματοποιηθεί την δεκαετία του 50, του 70 και στα τέλη της δεκαετίας του 90, καθώς και περιορισμένα έργα αναβάθμισης στις αρχές του 2000.

Το Στάδιο «Κώστας Δαβουρλής» όπως ονομάζεται και επίσημα ανήκει εξ' ολοκλήρου στην ερασιτεχνική Παναχαϊκή (Π.Γ.Ε.) και αποτελεί ορόσημο για την ομάδα και την περιοχή της Αγυιάς, καθώς και ευρύτερα της Πάτρας και του αχαϊκού ποδοσφαίρου και αθλητισμού.

Άλλα γήπεδα που έχουν χρησιμοποιηθεί

Η Παναχαϊκή έχει χρησιμοποιήσει κατά καιρούς ως έδρα της και το Παμπελοποννησιακό Στάδιο (παλαιότερα: Εθνικό Στάδιο Πατρών) που βρίσκεται στην συνοικία Κουκούλι της Πάτρας και έχει χωρητικότητα 23.588 θέσεις. Το στάδιο έχει εγκαινιαστεί το 1981, ενώ σε αυτό έλαβαν χώρα εκτεταμένες εργασίες αναβάθμισης για την ανακαίνιση του την περίοδο 2002-2004 με κόστος περίπου 30.000.000 €, ώστε να πληροί τις προϋποθέσεις και να χρησιμοποιηθεί όπως και έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και συγκεκριμένα για το ποδοσφαιρικό τουρνουά, αφού εκεί διεξάχθηκαν πέντε προκριματικοί και ένας προημιτελικός από το τουρνουά ανδρών και τρεις προκριματικοί, ένας προημιτελικός και ένας ημιτελικός από το τουρνουά γυναικών. Το στάδιο και ο περιβάλλον χώρος ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο και το διαχειρίζεται ο Δήμος Πατρέων.

Έμβλημα και χρώματα

Τα παραδοσιακά χρώματα της ομάδος είναι το κόκκινο και το μαύρο, ενώ σε δεύτερη μοίρα ως τρίτο έρχεται και χρησιμοποιείται συχνά και το λευκό. Το έμβλημα της ομάδας έχει εξελιχθεί με το πέρασμα του χρόνου. Για ένα διάστημα, κατά το παρελθόν κύρια στοιχεία του εμβλήματος ήταν οι ερυθρόμαυρες ρίγες με την αναγραφή «Παναχαϊκή». Αργότερα ο σύλλογος συμπεριέλαβε στο έμβλημα τον Ηρακλή και τη Νίκη να τον στεφανώνει, παράσταση που καθιερώθηκε και από τότε θεωρείται αναπόσπαστη, ενώ αποτελεί και σήμα κατατεθέν της ομάδας. Το 2017, η ομάδα παρουσίασε ένα νέο έμβλημα σαφώς ανανεωμένο και στο οποίο συμπεριλήφθηκε ένας Μαύρος Σταυρός, ο οποίος παραπέμπει στην Επαναστατική Σημαία του Ανδρέα Λόντου στην Πάτρα, την περίοδο του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα (1821).[7]

Η εξέλιξη του επίσημου εμβλήματος της ομάδας στον χρόνο:

Υποστηρικτές και φίλαθλοι

Παναχαϊκή - Ρόδος το 2009, παιχνίδι όπου σημειώθηκε ρεκόρ δεκαετίας στην προσέλευση κόσμου για τη Γ΄ Εθνική.

Η Παναχαϊκή έχει φιλάθλους κυρίως στην Πάτρα και ανά την επικράτεια της Αχαΐας, καθώς και σε άλλα μέρη όπως η Αθήνα που κατοικούν μονίμως ή μη Πατρινοί και Αχαιοί στην καταγωγή. Θεωρείται μια από τις πιο λαοφιλείς ομάδες της λεγόμενης επαρχίας με ενεργό φίλαθλο κόσμο.

Οι οργανωμένοι υποστηρικτές της Παναχαϊκής είναι η “Θύρα 3”. Οι σύνδεσμοι της Παναχαϊκής σήμερα είναι οι Norteños Patras, οι Navajo Antifa και οι Αχαίοι -3-. Παλαιότερα υπήρχαν και άλλοι σύνδεσμοι, με νομική υπόσταση, που στις μέρες μας όμως δεν είναι πια ενεργοί.

Οικονομικά και ιδιοκτησιακό

Επωνυμία

Η επωνυμία της Αθλητικής Ανώνυμης Εταιρείας (Α.Α.Ε.), απαραίτητης για τη συμμετοχή της ομάδας (Π.Α.Ε.) σε επαγγελματική ποδοσφαιρική κατηγορία, έχει αλλάξει με το πέρασμα των χρόνων ως ακολούθως:

  • Παναχαϊκή ΠΑΕ (1979–2005)[8]
  • Παναχαϊκή ΓΕ 2005 ΠΑΕ (2005–2015)[9]
  • Παναχαϊκή 1891 ΠΑΕ (2017–σήμερα)[10]

Σημαντικοί παίκτες

  • Κυριάκος Ανδρούτσος
  • Αλέκος Παπαδόπουλος
  • Σπύρος Μπερερής
  • Χαρδαλιάς
  • Αντωνάτος
  • Γιώργος Μύρτσος
  • Γιάννης Ψαράς
  • Ιωακειμίδης
  • Χρήστος Αποστολίδης
  • Πάρης Γεωργακόπουλος
  • Πέτρος Λεβεντάκος
  • Άγγελος Μπεκίρης
  • Αποστολίδης
  • Τάκης Κεμενίδης
  • Ζαχαρίας Πυτιχούτης
  • Μανώλης Παπάς
  • Θύμιος Πεφάνης
  • Αντώνης Τζανετουλάκος
  • Τίμος Πατρώνης
  • Ανδρέας Ζοάνος
  • Γιώργος Σπυρόπουλος
  • Νίκος Ζαγκότσης
  • Κρητικός
  • Γιαννιώτης
  • Πολύζος
  • Βέτουλας
  • Σπύρος Βουλγαράκης
  • Τάκης Παπαρσενίου
  • Μπάμπης Καρτερουλιότης
  • Νίκος Κεκάτος

Γενικές πληροφορίες

Παίκτες της Παναχαϊκής που υπήρξαν διεθνείς είναι (αναφέρονται μόνο συμμετοχές με την Παναχαϊκή):

Από την Παναχαϊκή ξεκίνησαν την καριέρα τους ο Γρηγόρης Γεωργάτος και ο Κώστας Κατσουράνης, πρωταθλητές Ευρώπης με την Εθνική Ελλάδος στο Euro 2004 της Πορτογαλίας.

Πορεία αναλυτικά

Aγων. περίοδος Θέση Aγων. περίοδος Θέση Aγων. περίοδος Θέση
1969-70 18η 1980-81 17η 1996-97 15η
1971-72 1982-83 16η 1997-98 16η
1972-73 1984-85 14η 1999-00 14η
1973-74 1985-86 16η 2000-01 11η
1974-75 1987-88 16η 2001-02 13η
1975-76 10η 1990-91 13η 2002-03 16η
1976-77 15η 1991-92 15η
1977-78 10η 1992-93 11η
1978-79 15η 1993-94 16η
1979-80 13η 1995-96 15η
Το κλειστό γυμναστήριο της Παναχαϊκής, δίπλα στο ποδοσφαιρικό γήπεδο.
Aγων. περίοδος Θέση Aγων. περίοδος Θέση Aγων. περίοδος Θέση
1960-61 1981-82 2011-12
1961-62 1983-84 2012-13 15η
1962-63 1986-87 2013-14
1963-64 1988-89 16η 2014-15 2η (1ος Όμιλος/Νότιος)
6η (Play-off ανόδου)
1964-65 1989-90 2015-16 16η
1965-66 1994-95 2017-18
1966-67 1998-99 2018-19
1967-68 2003-04 16η
1968-69 2004-05 12η
1970-71 2005-06 15η
Aγων. περίοδος Θέση
2006-07 10η
2007-08
2008-09
2009-10
2010-11
2016-17

Τρέχουσα σύνθεση

Ποδοσφαιριστές

Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπτεμβρίου 2017.[11].

Σημείωση: Οι σημαίες αφορούν την εθνική ομάδα, σύμφωνα με τους κανόνες επιλεξιμότητας της FIFA. Οι παίκτες μπορεί να κατέχουν περισσότερες ιθαγένειες εκτός FIFA.

No. Έθνος Θέση Παίκτης
1 Τ Βασίλης Σούλης
2 Α Ηλίας Πολίμος
3 Α Τζέιμς Σταμόπουλος
4 Α Κωνσταντίνος Πλέγας
5 Μ Θύμιος Αργυρόπουλος
6 Α Γιάννης Σωτηράκος
7 Μ Δημήτρης Μαυρίας
8 Μ Σπύρος Φουρλάνος
9 Μ Χρήστος Ελευθεριάδης
10 Μ Ιsrael Coll
12 Τ Μάριος Μικές
14 Μ Θάνος Παπατόλιος
15 Α Αλέξανδρος Μπιτσάκος
19 Μ Δημήτρης Πατάπης
20 Μ Δημήτρης Πολυχρόνης
No. Έθνος Θέση Παίκτης
21 Α Νίκος Λουμπαρδέας
22 Μ Γιώργος Μουστακόπουλος
23 Α Γιώργος Ντάσιος
22 Τ Ανδρέας Κολοβούρης
25 Μ Ιάσωνας Σταυρόπουλος
26 Μ Παναγιώτης Κυνηγόπουλος
99 Τ Bαγγέλης Παντελάκης
27 Ε Ανδρέας Αντωνακόπουλος
33 Μ Νίκος Μασούρας
12 Α Bilel Moshni
45 Ε Παναγίωτης Μωραίτης
52 Τ Κωνσταντίνος Καπούταγλης
62 Α Τίμος Τσελεπίδης
91 Τ Nicola Petric
30 Μ Jose Montiel
Μ Ivan Kovacec

Τεχνικά επιτελεία

Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπτεμβρίου 2017.[11]
Προπονητικό
Προπονητής Σάκης Τσιώλης
Βοηθός προπονητή Ηλίας Κυριακίδης
Προπονητής τερματοφυλάκων Δημήτρης Κόμπλας
Αναλυτής Δημήτρης Ξουρής

Ιατρικό
Γιατρός Βασίλης Συριόπουλος
Φυσιοθεραπευτές Ανδρέας Νικολάτος
Παναγιώτης Ρήγας

Φροντιστές
Γιάννης Λιαρομάτης
Τάκης Παπαγεωργίου

Διοίκηση

Σημειώσεις


Παραπομπές

  1. 1,0 1,1 Νεολόγος φύλλο 17 Ιανουαρίου 1899
  2. Εφημερίδα Νεολόγος , φύλλο 19 Ιανουαρίου 1899
  3. Τον Αύγουστο του 1924 ο Παναχαϊκός Γ.Σ. νίκησε 2-1 (ημίχρ. 0-1) ομάδα Άγγλων ναυτών του εμπορικού πλοίου "Μαρτινίκα". Την ομάδα του Παναχαϊκού αποτελούσαν κυρίως μαθητές του Γυμνασίου, οι εξής: Αντώνιος Πούλος (τερμ.), Χρίστος Ζήκος, Παν. Πουσιματζής (μπακ), Αντ. Σινανίδης, Ευθύμιος Αδραμμυτίδης, Αθανάσιος Βλάχος, Γεώργιος Πετράνος, Σωτήριος Γρίβας, Ελευθέριος Κωστόπουλος, Αλέξναδρος Κωστόπουλος, Δημήτριος Κάτρης (παίκται), εφ. "Βραδυνή", 11/8/1924, ψηφ. σελ. 234.
  4. Νεολόγος, φύλλο 31 Δεκεμβρίου 1925, άρθρο με το ιστορικό ίδρυσης του Ολυμπιακού Πατρών
  5. footballleague.gr
  6. ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 309/ 6- 10-2011, Αποφάσεις της Πρωτοβάθμιας Πειθαρχικής Επιτροπής της FOOTBALL LEAGUE ΟΠΑΠ - FOOTBALL LEAGUE 2 ΟΠΑΠ, 6/10/2011
  7. Το νέο σήμα της Παναχαϊκής gazzetta.gr
  8. Παναχαϊκή: Μία ιστορία 124 χρόνων - ΔΕΙΤΕ σπάνιο φωτογραφικό υλικό thebest.gr
  9. Παναχαϊκή liganews.gr
  10. Και τυπικά έτοιμη η ΠΑΕ Παναχαϊκή 1981 thebest.gr
  11. 11,0 11,1 11,2 Ρόστερ Παναχαϊκής, ιστότοπος Π.Α.Ε. Παναχαϊκή

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Παναχαϊκή Γ.Ε. της Ελληνικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).