Σκουτάρι Λακωνίας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Mtheodo33 (συζήτηση | συνεισφορές)
Γραμμή 11: Γραμμή 11:


=== Πρόσφατη ιστορία ===
=== Πρόσφατη ιστορία ===
Τώρα, το Σκουτάρι είναι μια γαλήνια πόλη με περίπου 150 κατοίκους κατά τη διάρκεια του [[Καλοκαίρι|καλοκαιριού]]. Χτυπήθηκε από δασική [[πυρκαγιά]] τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου του 2007, που ευτυχώς δεν κάλυψε τόσο μεγάλη έκταση όσο οι επικίνδυνες πυρκαγιές του 2006. Αρκετοί [[Πυροσβεστικό Σώμα|πυροσβέστες]], [[Πυροσβεστικό ελικόπτερο|ελικόπτερα]] και [[Πυροσβεστικό αεροπλάνο|αεροπλάνα]] πολεμούσαν για αρκετές ημέρες με τη φωτιά, η οποία άφησε πίσω τις καμμένους ελαιώνες και δάση.
Τώρα, το Σκουτάρι είναι μια γαλήνια πόλη με περίπου 150 κατοίκους κατά τη διάρκεια του [[Καλοκαίρι|καλοκαιριού]]. Χτυπήθηκε από δασική [[πυρκαγιά]] τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου του 2007, που ευτυχώς δεν κάλυψε τόσο μεγάλη έκταση όσο οι επικίνδυνες πυρκαγιές του 2006. Αρκετοί [[Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας|πυροσβέστες]], [[Πυροσβεστικό ελικόπτερο|ελικόπτερα]] και [[Πυροσβεστικό αεροπλάνο|αεροπλάνα]] πολεμούσαν για αρκετές ημέρες με τη φωτιά, η οποία άφησε πίσω τις καμένους ελαιώνες και δάση.


== Γεωγραφία ==
== Γεωγραφία ==

Έκδοση από την 16:22, 31 Αυγούστου 2019

Σκουτάρι Λακωνίας
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Σκουτάρι Λακωνίας
36°40′0″N 22°30′0″E
ΧώραΕλλάδα[1]
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Ανατολικής Μάνης
Πληθυσμός234 (2011)
Ταχ. κωδ.232 00
Ζώνη ώραςUTC+02:00 (επίσημη ώρα)
UTC+03:00 (θερινή ώρα)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Σκουτάρι είναι χωριό και κοινότητα του Δήμου Ανατολικής Μάνης.[2] Πριν από τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης το 2011 ήταν μέρος του Δήμου Γυθείου, του οποίου ήταν δημοτική ενότητα.[2] Η απογραφή του 2011 κατέγραψε 234 κατοίκους στο χωριό και 293 κατοίκους στην κοινότητα. Η κοινότητα καλύπτει έκταση 11.667 τετραγωνικών χιλιομέτρων.[3] Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, ιδρύθηκε από τους πρόσφυγες από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453.

Ιστορία

Αρχαία πόλη

Στην μυκηναϊκή περίοδο της Ελλάδας, θεωρήθηκε πως στο σημείο υπήρξε μια πόλη που ονομαζόταν Βορθόνα, η οποία τώρα είναι βυθισμένη. Στην Αρχαία Ελλάδα η πόλη ονομαζόταν Ασίνη. Η πόλη ήταν υπό σπαρτιατικό έλεγχο. Το 218 π.Χ., οι κάτοικοι της Ασίνης νίκησαν τον στρατό του Φιλίππου Ε' της Μακεδονίας που πολιορκούσε την πόλη. Κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής περιόδου ανήκε στη Σπάρτη, αν και οι περισσότερες από τις άλλες πόλεις της περιοχής ανήκαν στους Ελευθερολάκωνες.

Σύγχρονη πόλη

Η σύγχρονη πόλη του Σκουταρίου ιδρύθηκε το 1453 μ.Χ. από πρόσφυγες από την ομώνυμη περιοχή της Κωνσταντινούπολης, που εκδιώχτηκαν από τους Οθωμανούς κατά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Ενώ η υπόλοιπη Ελλάδα έπεσε στους Οθωμανούς Τούρκους, η Μάνη παρέμεινε ελεύθερη. Τον 17ο και τον 18ο αιώνα, το Σκουτάρι έγινε καταφύγιο πειρατών που ανταγωνίζονταν το Όιτυλο. Οι Οθωμανοί προσπάθησαν να κατακτήσουν τη Μάνη το 1770 και έκαναν πολιορκία στον πύργο της οικογένειας Γρηγοράκη, που ήταν από τις ισχυρότερες στη Μάνη και της οποίας η βάση ήταν το Σκουτάρι και τον ανατίναξαν με πυρίτιδα μετά από τριήμερη πολιορκία. Ο οθωμανικός στρατός νικήθηκε αργότερα στη Μάχη της Βρωμοπηγάδας, στην πεδιάδα έξω από το Σκουτάρι και απομακρύνθηκε από τη Μάνη. Οι Οθωμανοί προσπάθησαν να κυριεύσουν ξανά το Σκουτάρι το 1815, αλλά νικήθηκαν και υποχώρησαν. Το 1832 αναγνωρίστηκε η Ελλάδα ως ανεξάρτητο κράτος και το Σκουτάρι έγινε μέρος της. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την εισβολή της Γερμανίας και της Ιταλίας στην Ελλάδα, το Σκουτάρι κατελήφθη.

Πρόσφατη ιστορία

Τώρα, το Σκουτάρι είναι μια γαλήνια πόλη με περίπου 150 κατοίκους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Χτυπήθηκε από δασική πυρκαγιά τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου του 2007, που ευτυχώς δεν κάλυψε τόσο μεγάλη έκταση όσο οι επικίνδυνες πυρκαγιές του 2006. Αρκετοί πυροσβέστες, ελικόπτερα και αεροπλάνα πολεμούσαν για αρκετές ημέρες με τη φωτιά, η οποία άφησε πίσω τις καμένους ελαιώνες και δάση.

Γεωγραφία

Το Σκουτάρι χτίστηκε σε ένα λόφο περίπου 50 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας. Συνδέεται με έναν δρόμο που συνδέει το ακρωτήριο Ταίναρο με το Γύθειο, ο οποίος περικυκλώνει το ανατολικό μισό της χερσονήσου. Οι γεωργικές εκτάσεις βρίσκονται στις κοιλάδες, τα βουνά κυριαρχούν στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής και τα δάση καλύπτουν τις κοιλάδες, ειδικά γύρω από το χωριό και η υπόλοιπη γη αποτελείται από βράχους, θάμνους και λιβάδια. Ο Κόλπος του Σκουταρίου βρίσκεται ακριβώς στα ανατολικά και περιβάλλεται από βράχους και επικίνδυνα τοπία.

Ιστορικό πληθυσμού

Έτος Πληθυσμός
1830 700-1,000
1910 700-1,000
1981 218
1991 148
2001 172
2011 234

Παραπομπές

Εξωτερικοί Συνδέσμοι

- Οδηγός για το Σκουτάρι Λακωνίας

- Οδηγός για τη Μάνη Λακωνίας