Μαργαρίτα της Γαλλίας (1523-1574): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 22: Γραμμή 22:
{{Ενσωμάτωση κειμένου|en|Margaret of France, Duchess of Berry}}
{{Ενσωμάτωση κειμένου|en|Margaret of France, Duchess of Berry}}


[[Κατηγορία:Δυναστεία των Βαλουά]]
[[Κατηγορία:Οίκος των Βαλουά]]
[[Κατηγορία:Οίκος της Σαβοΐας]]
[[Κατηγορία:Οίκος της Σαβοΐας]]

Έκδοση από την 21:38, 28 Αυγούστου 2019

Μαργαρίτα της Γαλλίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση5  Ιουνίου 1523
Σαιν-Ζερμαίν-αν-Λαι
Θάνατος15  Σεπτεμβρίου 1574
Τορίνο
Τόπος ταφήςΣάκρα ντι Σαν Μικέλε
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΕμμανουήλ Φιλιβέρτος της Σαβοΐας (από 1559)[2]
ΤέκναΚάρολος Εμμανουήλ Α΄ της Σαβοΐας
ΓονείςΦραγκίσκος Α΄ της Γαλλίας και Κλαυδία της Βρεττάνης
ΑδέλφιαΚαρλόττα των Βαλουά
Μαγδαληνή της Γαλλίας
Κάρολος των Βαλουά
Ερρίκος Β΄ της Γαλλίας
Φραγκίσκος Γ΄ της Βρεττάνης
ΟικογένειαΟίκος του Βαλουά
Υπογραφή
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

H Μαργαρίτα των Βαλουά ή Μαργαρίτα της Γαλλίας δούκισσα του Μπερί (Marguerite de France, 5 Ιουνίου 1523 - 15 Σεπτεμβρίου 1574) ήταν η μικρότερη κόρη και το μικρότερο παιδί του βασιλιά της Γαλλίας Φραγκίσουν Α΄ και της Κλαυδίας της Γαλλίας. Η Μαργαρίτα της Γαλλίας ήταν στενά συνδεδεμένη με την αγαπημένη της θεία Μαργαρίτα της Ναβάρρας που μεγάλωσε στην οικία της στην κοιλάδα του Λούρου, τις είχε στείλει ο πατέρας τους μαζί με την άρρωστη αδελφή της Μανταλένα.[3] Στα τέλη του 1538 ο πατέρας της συμφώνησε με τον αυτοκράτορα Κάρολο Κουίντο τον γάμο της Μαργαρίτας με τον γιο του Καρόλου και τον διάδοχο του στον Ισπανικό θρόνο Φίλιππο αλλά τελικά ο γάμος δεν προχώρησε.[4]

Γάμος της Μαργαρίτας με τον Εμμανουήλ Φιλιβέρτο της Σαβοΐας

To 1559 όταν η Μαργαρίτα είχε φτάσει 36 ετών o αδελφός της βασιλιάς της Γαλλίας Ερρίκος Β΄ και ο πρώην μνηστήρας της βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος Β΄ συμφώνησαν με την συνθήκη του Καμπρεζί μέσω τον αντιπροσώπων τους τον γάμο της Μαργαρίτας με τον σύμμαχο του Φιλίππου Εμμανουήλ Φιλιβέρτο, δούκα της Σαβοΐας και πρίγκιπα του Πεδομεντίου. Η Μαργαρίτα εκείνη την εποχή περιγράφεται σαν γεροντοκόρη αλλά με εξαιρετικά καλή γονιμότητα και ζωτικότητα.[5] Σύμφωνα με την ίδια συνθήκη η ανιψιά της και μεγαλύτερη κόρη του βασιλιά Ερρίκου Β΄ Ελισσάβετ θα παντρευόταν με τον ίδιο τον Φίλιππο Β΄ κατά την διάρκεια των εορτών που ακολούθησαν τον γάμο της Ελισσάβετ με τον Φίλιππο ο ίδιος ο Ερρίκος Β΄ τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι απο λόγχη και ο θάνατος του θεωρείτο βέβαιος.[6] Μια μέρα πριν τον θάνατο του ο βασιλιάς κατάφερε να πραγματοποιήσει και τον γάμο της αδελφής του Μαργαρίτας με τον Εμμανουήλ Φιλιβέρτο στις 9 Ιουλίου/ 1538 στην μικρή εκκλησία του Αγίου Παύλου αντί για την Παναγία των Παρισίων.

Κληρονόμοι

Το μοναδικό παιδί που γεννήθηκε απο τον γάμο ήταν ο βασιλιάς Κάρολος Εμμανουήλ Α΄ της Σαβοΐας τον Ιανουάριο του 1562 όταν η Μαργαρίτα ήταν 38 ετών.

Πηγές

  • Marshall, Rosalind K. (2003). Scottish Queens, 1034-1714. Tuckwell Press. σελ. 10o.
  • Seong-Hak Kim, Michel de L'Hôpital: The Vision of a Reformist Chancellor During the French Religious Wars, (Truman State University Press, 1997), 26.
  • Strage, Mark (1976). Women of Power: The Life and Times of Catherine de' Medici. New York and London: Harcourt, Brace & Jovanovich. σσ. 95-96
  • Strage, σελ. 98

Παραπομπές

  1. «Identifiants et Référentiels». (Γαλλικά) IdRef. Agence bibliographique de l'enseignement supérieur. Ανακτήθηκε στις 11  Μαΐου 2020.
  2. p10525.htm#i105245. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  3. Marshall, Rosalind K. (2003). Scottish Queens, 1034-1714. Tuckwell Press. σελ. 10o.
  4. Seong-Hak Kim, Michel de L'Hôpital: The Vision of a Reformist Chancellor During the French Religious Wars, (Truman State University Press, 1997), 26.
  5. Strage, Mark (1976). Women of Power: The Life and Times of Catherine de' Medici. New York and London: Harcourt, Brace & Jovanovich. σσ. 95-96
  6. Strage, σελ. 98
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Margaret of France, Duchess of Berry της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).