Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Τηλενουβέλα»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
 
== Οι πρώτες τηλενουβέλες ==
Οι πρώτες τηλενουβέλες γυρίστηκαν στην [[Βραζιλία]], τη [[Κούβα]] και το [[Μεξικό]] στις αρχές της [[Δεκαετία 1950|δεκαετίας του 1950]] και προβάλλονταν μια ή δύο φορές την εβδομάδα. Η ουσιαστικά πρώτη τηλενουβέλα είναι βραζιλιάνικης παραγωγής του 1950, με τίτλο "Sua vida me pertence" (Η ζωή σου μου ανήκει) και προβαλλόταν μία φορά την εβδομάδα. Το 1951 ακολούθησαν η [[Κούβα]] με τη σειρά "Senderos de amor" (Μονοπάτια της αγάπης) και το [[Μεξικό]] με τη σειρά "Ángeles de la calle" (Άγγελοι του δρόμου), που προβάλλονταν δύο φορές την εβδομάδα.
 
Στη [[Βενεζουέλα]] η πρώτη τηλενουβέλα γυρίστηκε το [[1954]] και ονομαζόταν "La criada de la granja" (Η υπηρέτρια του αγρότη). Το [[Πουέρτο Ρίκο]] ακολούθησε το [[1955]] με τη σειρά "Ante la ley" (Πέρα από το νόμο), ενώ 4 χρόνια αργότερα ήρθε η πρώτη [[Κολομβία|κολομβιανή]] "El 0597 está ocupado" και η πρώτη [[Περού|περουβιανή]] σειρά [[Bar Cristal]]. Το 1964 γυρίστηκε και η πρώτη τηλενουβέλα στον [[Παναμάς|Παναμά]]: "En la esquina del Infierno" (Στη γωνιά της κολάσεως).
 
Η πρώτη τηλενουβέλα που προβλήθηκε και σε άλλες χώρες πλην της χώρας παραγωγής της είναι η [[Simplemente Maria]] (Απλά Μαρία) του Περού ([[1969]]), ενώ η πρώτη «διεθνής» τηλενουβέλα είναι η "Los Ricos Tambien Lloran" (Και οι πλούσιοι κλαίνε), ([[Μεξικό]], [[1979]]) που προβλήθηκε στην [[Ελλάδα]], την [[Κίνα]], την [[Ρωσία]] και τις [[Ηνωμένες Πολιτείες]], μεταξύ άλλων.
 
Η πρώτη τηλενουβέλα που προβαλλόταν καθημερινά γυρίστηκε στο Μεξικό τη σαιζόν [[1957]] - [[1958]] και ονομαζόταν "Senda prohibida" (Απαγορευμένο μονοπάτι).
 
=== Στην Ελλάδα ===
Στην Ελλάδα οι τηλενουβέλες άρχισαν να προβάλλονται από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, άλλα και στις αρχές και τα μέσα της δεκαετίας του 2000 στην ελληνική τηλεόραση, όπως οι σειρές:
 
* [[Η Μαρία της Γειτονιάς]], [[Ροζαλίντα]], [[Παουλίνα]], [[Μαριμάρ]] (αυτές οι σειρές προβλήθηκαν αρχικά το 1998 από την συχνότητα του [[ΣΚΑΪ Τηλεόραση|ΣΚΑΪ]], με μεγάλα ποσοστά τηλεθέασης και μετέπειτα από το 2000 και μετά από τα κανάλια σε επανάληψη [[Alpha TV|Alpha]], [[Alter]] και το 2014 από το [[Epsilon TV]])
* [[Βερόνικα (τηλενουβέλα)|Βερόνικα]] (αυτή η σειρά προβλήθηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2000 από τον Alpha.Προβλήθηκε σε επανάληψη το 2005 στο [[Μακεδονία TV]])
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης