Υποβρύχιο Παπανικολής (ταινία): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 28: Γραμμή 28:
== Πλοκή ==
== Πλοκή ==
{{μισή πλοκή 2}}
{{μισή πλοκή 2}}
[[28 Οκτωβρίου]] [[1940]]. Παράλληλα με την επίθεση του ιταλικού στρατού στα ελληνοαλβανικά σύνορα, η [[Ελλάδα]] δέχεται τα πυρά της ιταλικής αεροπορίας. Το [[Παπανικολής Ι (Υποβρύχιο)|υποβρύχιο ''Παπανικολής'']] με κυβερνήτη τον πλωτάρχη [[Μιλτιάδης Ιατρίδης|Μίλτο Ιατρίδη]] και ύπαρχο τον υποπλοίαρχο Βασίλη Ασλάνογλου, παίρνει εντολή να περιπολεί στον [[Πατραϊκός κόλπος|Πατραϊκό κόλπο]]. Μετά τις νίκες του στρατού, το πολεμικό συμβούλιο αποφασίζει ότι είναι καιρός να μπει και το ναυτικό στον πόλεμο και διατάζουν το υποβρύχιο ''Παπανικολής'' να περιπολεί στα στενά του [[Οτράντο]]. Εκεί το πλήρωμα, συλλαμβάνει το πλήρωμα ενός ιταλικού καραβιού και ο μηχανικός τους αποκαλύπτει τα ναρκοπέδια της [[Αδριατική θάλασσα|Αδριατικής]].Έτσι το Παπανικολής αρχίζει την δράση του. Αφού φέρει εις πέρας την αποστολή του εσπιτρέφει στην βάση του όπου γνωρίζει τιμές.
[[28 Οκτωβρίου]] [[1940]]. Παράλληλα με την επίθεση του ιταλικού στρατού στα ελληνοαλβανικά σύνορα, η [[Ελλάδα]] δέχεται τα πυρά της ιταλικής αεροπορίας. Το [[Παπανικολής Ι (Υποβρύχιο)|υποβρύχιο ''Παπανικολής'']] με κυβερνήτη τον πλωτάρχη [[Μιλτιάδης Ιατρίδης|Μίλτο Ιατρίδη]] (Κώστας Καζάκος) και ύπαρχο τον υποπλοίαρχο [[Βασίλειος Αρσλάνογλου|Βασίλη Ασλάνογλου]] (Γιάννης Φέρτης), παίρνει εντολή να περιπολεί στον [[Πατραϊκός κόλπος|Πατραϊκό κόλπο]]. Μετά τις νίκες του στρατού, το πολεμικό συμβούλιο αποφασίζει ότι είναι καιρός να μπει και το ναυτικό στον πόλεμο και διατάζουν το υποβρύχιο [[Παπανικολής Ι (υποβρύχιο)|''Παπανικολής'']] να περιπολεί στα στενά του [[Οτράντο]]. Εκεί το πλήρωμα, συλλαμβάνει το πλήρωμα ενός ιταλικού καραβιού και ο μηχανικός τους αποκαλύπτει τα ναρκοπέδια της [[Αδριατική θάλασσα|Αδριατικής]].Έτσι το Παπανικολής αρχίζει την δράση του. Αφού φέρει εις πέρας την αποστολή του εσπιτρέφει στην βάση του όπου γνωρίζει τιμές.


== Εξωτερικοί σύνδεσμοι ==
== Εξωτερικοί σύνδεσμοι ==

Έκδοση από την 05:31, 17 Αυγούστου 2019

Υποβρύχιο Παπανικολής
Υποβρύχιον: Παπανικολής
Κινηματογραφική αφίσα.
ΣκηνοθεσίαΓιώργος Ζερβουλάκος
ΠαραγωγήΒασίλης Μπελόκας
ΣενάριοΔημήτρης Ζαννίδης
ΠρωταγωνιστέςΚώστας Καζάκος
Γιάννης Φέρτης
Αιμιλία Υψηλάντη
Παύλος Λιαρός
Άννα Βαγενά
Νίκος Βασταρδής
Αρτέμης Μάτσας
Βασίλης Μαλούχος
ΜουσικήΚώστας Καπνίσης
ΤραγούδιΝέλλη Γκίνη
ΦωτογραφίαΝίκος Μήλας
ΜοντάζΔημήτρης Ρούσσος
Εταιρεία παραγωγήςΚαραγιάννης - Καρατζόπουλος
ΔιανομήΚαραγιάννης - Καρατζόπουλος
Πρώτη προβολή1971 (Ελλάδα)
Διάρκεια91΄
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνική

Το Υποβρύχιο Παπανικολής είναι μια ελληνική πολεμική ταινίας του 1971, σε σκηνοθεσία Γιώργου Ζερβουλάκου και σενάριο Δημήτρη Ζαννίδη και πρωταγωνιστή τον Κώστα Καζάκο.

Η ταινία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1971 και απέσπασε μία τιμητική διάκριση ο Γιώργος Ζερβουλάκος, όμως, αρνήθηκε μεγαλόφωνα να την παραλάβει, χαρακτηρίζοντάς την απαράδεκτη.

Πλοκή

28 Οκτωβρίου 1940. Παράλληλα με την επίθεση του ιταλικού στρατού στα ελληνοαλβανικά σύνορα, η Ελλάδα δέχεται τα πυρά της ιταλικής αεροπορίας. Το υποβρύχιο Παπανικολής με κυβερνήτη τον πλωτάρχη Μίλτο Ιατρίδη (Κώστας Καζάκος) και ύπαρχο τον υποπλοίαρχο Βασίλη Ασλάνογλου (Γιάννης Φέρτης), παίρνει εντολή να περιπολεί στον Πατραϊκό κόλπο. Μετά τις νίκες του στρατού, το πολεμικό συμβούλιο αποφασίζει ότι είναι καιρός να μπει και το ναυτικό στον πόλεμο και διατάζουν το υποβρύχιο Παπανικολής να περιπολεί στα στενά του Οτράντο. Εκεί το πλήρωμα, συλλαμβάνει το πλήρωμα ενός ιταλικού καραβιού και ο μηχανικός τους αποκαλύπτει τα ναρκοπέδια της Αδριατικής.Έτσι το Παπανικολής αρχίζει την δράση του. Αφού φέρει εις πέρας την αποστολή του εσπιτρέφει στην βάση του όπου γνωρίζει τιμές.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι