Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Σαμανισμός»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Επιμέλεια
(Επιμέλεια)
Με τον γενικό όρο '''Σαμανισμός''' εννοείται ένα πολύπλοκο [[λατρεία|λατρευτικό]] και μαγικο-[[θρησκεία|θρησκευτικό]] κίνημα που διαμορφώνεται γύρω από την τεχνική της [[έκσταση|έκστασης]].<ref>Eliade Mircea, ''Σαμανισμός'', 17.</ref>. Θεωρείται [[Μυστικισμός|μυστικιστική]] εμπειρία και δεν είναι θρησκεία ή φιλοσοφία καθώς εμφανίζεται πριν από αυτές.<ref name="ublado">{{cite book|author=Nicola Ubaldo|title=Εικονογραφημένος Άτλας της Φιλοσοφίας|publisher=Εκδόσεις Ενάλιος|url=http://www.enalios.gr/product_info.php?cPath=47&products_id=410&osCsid=da1tl3tlu06hn0hargk0cu8nlkne2idn|year=2007|page=18|isbn=978-960-536-349-9}}</ref>. Εξ αιτίας της ευρείας [[γεωγραφία|γεωγραφικής]] του εξάπλωσης -[[Βόρεια Αμερική]], [[Νότια Αμερική]], [[Σιβηρία]], [[Ινδονησία]], [[Ωκεανία]] κ.λπ.- ο Σαμανισμός δεν παρουσιάζει ομοιομορφία ως προς τη λατρευτική πρακτική του. Κεντρικό πρόσωπο στον Σαμανισμό είναι ο σαμάνος (šamán) ως ιερέας, μάγος-γιατρός και αρχηγός ενίοτε της οικογενειακής θρησκείας.<ref>Η λέξη σαμάνος προέρχεται από τη σιβηρική Τουνγκούς και σημαίνει κυριολεκτικά ''εκείνος/η που γνωρίζει''. Αναφέρεται ενίοτε και ως ρίζα η [[Σανσκριτική γλώσσα|σανσκριτική]] ''σραμάνα'' ή την Παλική σαμάνα. Ωστόσο οι σαμάνα περιγράφονται ως ασκητές, μάλλον, παρά σαμάνοι με την κλασική έννοια του όρου.</ref>. Επιχειρώντας [[ψυχολογία|ψυχολογική]] προσέγγιση του όρου ο [[Τζόζεφ Κάμπελ]] ορίζει τον σαμάνο ως άτομο αρσενικού ή θηλυκού φύλου που έχει στραφεί στον κόσμο του ασυνείδητου, εξαιτίας έντονης ψυχολογικής εμπειρίας.<ref>Campbell J. ''The Power of Myth'', 86</ref> Η βάση της σαμανικής πρακτικής είναι αρχέγονα [[ανιμισμός|ανιμιστική]], αν και διακρίνεται για τις [[κοσμολογία|κοσμολογικές]] της θεωρήσεις σε διαφορετικές τοπικές σαμανικές παραδόσεις.
 
Στο έργο του ''Σαμανισμός'', ο [[Μίρτσεα Ελιάντε]] περιορίζει την έννοια σαμάνος, υποδεικνύοντας ότι δε θα έπρεπε να εφαρμόζεται για οποιονδήποτε μάγο ή μάγο γιατρό αλλά για τους μάγους θεραπευτές της Σιβηρίας και της Κεντρικής Ασίας για τους οποίους αναφέρεται ως εξής:
<blockquote>«[ο σαμάνος] πιστεύεται γενικά ότι θεραπεύει και εκτελεί θαύματα τύπου [[φακίρ]], όπως όλοι οι μάγοι [...] Πέραν αυτού όμως, είναι [[ψυχοπομπός]], επίσης ιερέας, [[Μυστικισμός|μυστικιστής]] και ποιητής»<ref>Eliade Mircea, ''Σαμανισμός'', 4</ref></blockquote>
 
Αν οριστεί με αυτόν τον τρόπο ο Σαμανισμός, ο όρος καλύπτει μια σειρά φαινομένων που μοιράζονται μια μοναδική δομή και ιστορία η οποία απαντάται στις καθαρότερες μορφές της σε κυνηγετικές, τροφοσυλλεκτικές κοινωνίες, όπως αυτές της Σιβηρίας και της Κεντρικής Ασίας, οι οποίες λατρεύουν έναν ουράνιο [[Θεός|θεό]] ως ''[[deus otiosus]]''.<ref>Κυριολεκτικά άνεργος θεός. Θεός που ανάγεται σε υπερβατικό επίπεδο, σε αφηρημένη μη ενεργή κατάσταση καθώς ένας νέος -κοσμικότερος- παίρνει τη θέση του ([[Λατινική γλώσσα|Λατ.]]: deus = θεός otiosus = άνεργος)</ref>. Εξετάζοντας σε αυτό το [[εννοιολογικό πλαίσιο|πλαίσιο]] ο Ελιάντε τον σαμανισμό δίνει έμφαση στην ιδιότητα του σαμάνου να επιδιώκει την κατάσταση του ανθρώπου πριν από την [[Πτώση]] στις παρυφές του ιερού χρόνου. Για τον Ελιάντε η πλέον αντιπροσωπευτική μυστικιστική εμπειρία των αρχαϊκών κοινωνιών και δη του σαμανισμού, είναι η Νοσταλγία του Παραδείσου, η επιθυμία για αποκατάσταση της ελευθερίας και της ομορφιάς του κόσμου πριν την Πτώση του ανθρώπου.<ref>Eliade Mircea, ''Myths, Dreams and Mysteries'', 66</ref>. Αυτή η επιθυμία εγγενής σε όλες σχεδόν τις θρησκευτικές τάσεις, σύμφωνα πάντα με τον Ελιάντε εκδηλώνεται με ιδιαίτερους τρόπους στον Σαμανισμό.
 
Ο [[Πολ Ραντέν]] -με αφορμή το παράδειγμα των Γιακούτ της νότιας [[Καλιφόρνια|Καλιφόρνιας]]- σημειώνει ότι πέραν της θρησκευτικής, ο σαμάνος συμμετείχε στις οικονομικές λειτουργίες της κοινότητας. Χρησιμοποιώντας τον φόβο, το ''δέος'' -βάση κάθε θρησκευτικού ενστίκτου σύμφωνα με τη θεώρηση άλλων ανθρωπολόγων- με τις κατάλληλες συμμαχίες και τα δώρα για τις υπηρεσίες του αύξανε τις πηγές του πλούτου, διατηρώντας μονοπώλιο σε συγκεκριμένα ιερά αντικείμενα και υλικά, όπως τα φτερά. Μετατοπίζει, ωστόσο, την έννοια του φόβου στη γήινη δύναμη του αρχηγού της κοινότητας και την υπερφυσική δύναμη του σαμάνου και όχι στο φόβο των πνευμάτων αφεαυτού. Αντιθέτως, θεωρεί ότι η πίστη στα πνεύματα υπήρξε πρότυπο κοινωνικής οργάνωσης.<ref>Radin Paul, 2006, 71-73</ref>. Βάσει των παραπάνω ο σαμάνος μέσω της κοσμολογίας που αναπτύσσει, χτίζει ένα πρότυπο κοινωνικής συμπεριφοράς και οργάνωσης για το περιβάλλον του, στο οποίο υπεισέρχεται και ο οκονομικός παράγοντας.
 
== Ιστορία του σαμανισμού ==
 
[[Αρχείο:PaQi 2.jpg|μικρογραφία|Αγαλματίδιο που αναπαριστά Σαμάνο [[Ινουίτ]] ο οποίος αντλεί τη δύναμή του ταυτιζόμενος με ζώα-πνεύματα φύλακες.]]
 
Η κατανόηση του Σαμανισμού είναι εν γένει προβληματική εξαιτίας της πολυπλοκότητας και κυρίως του πλαισίου της εντοπιότητας χωρίς μάλιστα τη δυνατότητα της [[φιλολογία|φιλολογικής]] μαρτυρίας κάποιων [[ιερό κείμενο|ιερών κειμένων]]. Στα πλαίσια της [[Ανθρωπολογία|ανθρωπολογίας]] είναι κατανοητό πώς στις απλούστερες αρχαϊκές κοινωνίες η ανθρωπότητα εν γένει διατηρούσε την πίστη ότι υπερφυσικές δυνάμεις ήταν υπεύθυνες για σειρά γεγονότων που είχαν αντίκτυπο στην καθημερινότητά της.<ref>Levinson David 1996, 207</ref>.
 
Γενικότερα ο Σαμανισμός σχετίζεται με την προσπάθεια κατανόησης των αρχών του κόσμου, της γης και των ζώων. Πρόκειται για μια υπαρξιακή αναζήτηση του νοήματος της ζωής και του θανάτου και οι σαμάνοι στις αρχαϊκές εποχές υπήρξαν πιθανώς οι πρώτοι που αναζήτησαν το νόημα της ζωής και τον έλεγχο των δυνάμεων που είχαν αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους.
Αν και η αναζήτηση συγκεκριμένων ατόμων που ακολουθούσαν και ασκούσαν τον σαμανισμό είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω απουσίας γραπτών μαρτυριών ή μόνιμων εγκαταστάσεων και ιερών στη μακρινή αρχαιότητα, παραδοσιακά φαίνεται πως σχετίζονταν με κυνηγετικές και τροφοσυλλεκτικές κοινωνίες και συνέχισαν να υπάρχουν μετά τη [[νεολιθική επανάσταση]]. Σήμερα σαμάνοι βρίσκονται σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Ως σταθερά σε σχέση με τις προγενέστερες εποχές θεωρείται ο σκοπός του Σαμανισμού, που είναι η επίτευξη της βαθιάς έκστασης, προκειμένου ο ακόλουθος να έρθει σε επαφή με πνεύματα και πράγματα πέραν του φυσικού κόσμου, ώστε να επιτευχθεί θεραπεία, γνώση και αναζωογόνηση της γης.
 
Στη μελέτη του για τις [[θρησκεία|θρησκείες]] του κόσμου ο Άρτσι Μπαμ θεωρεί επιπλέον κοινό χαρακτηριστικό στη σαμανική λατρεία την απουσία ιερέων ως εξής: «όσο περισσότερο φόβο και αδυναμία αισθάνεται κανείς, τόσο περισσότερο αναζητά τη βοήθεια ιερέα. Όσο περισσότερο αισθάνεται αυτάρκης, όσο μένει αδιατάρακτος στην προσβολή ή την επίθεση, τόσο περισσότερο βιώνει τον εαυτό του ως σαμάνο».<ref>Bahm, Archie J. 1964, 46-47</ref>. Ο ακόλουθος του σαμανισμού βάσει των παραπάνω είναι εκείνος που στηρίζεται στη χρήση των σαμανικών τελετουργικών ως οδηγό στη ζωή του, γεγονός που πιθανώς ερμηνεύει την πλήρη απουσία ιερατείου.
 
Στο πέρασμα των αιώνων από την άποψη της [[διαχρονία|διαχρονίας]] στην ιστορική εξέλιξη του σαμανισμού, διατηρήθηκαν κάποια χαρακτηριστικά του πυρήνα της σαμανικής λατρείας, ευρέως αποδεκτά από τους ανθρωπόλόγους ως πυρηνικές λατρευτικές πρακτικές:
 
=== Σαμανική έκσταση ===
 
Η σαμανική έκσταση επιτυγχάνεται από δύο κύριους δρόμους:<ref name="ublado"/>
#Ιδεοληψία: ο σαμάνος κυριαρχείται από ένα πνεύμα ή ένα ζώο
 
=== Δυνάμεις ===
 
Στη κατάσταση της έκστασης ο σαμάνος παρουσιάζει μέγιστη αντοχή στον πόνο και αταραξία ακόμα και όταν υφίσταται τραυματισμούς.<ref name="ublado"/>
 
== Κλήση και μύηση ==
 
Το κύριο σώμα των σημείων του σαμανισμού και των αρχαϊκών τεχνικών της μαγείας απαντάται στην πληρέστερη μορφή του στην Κεντρική και τη Βόρεια Ασία, κοντά στον [[Αρκτικός Κύκλος|αρκτικό κύκλο]]. Τα στοιχεία αυτού του σώματος -ειδικές σχέσεις με τα πνεύματα, εκστατικές ικανότητες και μαγική πτήση, ανύψωση στον Ουρανό και κάθοδος στον Κάτω Κόσμο, η κυριαρχία της φωτιάς κ.ά.- απαντώνται και σε άλλους σαμανισμούς, χωρίς ωστόσο να διατηρούν στην πληρότητά τους όλα τα στοιχεία που διαμορφώνουν το πλαίσιο του σαμανισμού ''stricto sensu''.<ref>Eliade Mircea, ''Σαμανισμός'' 1978, 18.</ref>. Υπό αυτήαυτήν την έννοια η [[μυστικισμός|μυστικιστικού]] χαρακτήρα κλήση στον Σαμανισμό βρίσκει την εφαρμογή της σε άλλους σαμανισμούς, ιδιαίτερα εκείνον της Βόρειας Αμερικής, όπου η κλήση και η μύηση στον ρόλο του σαμάνου είναι σχεδόν ταυτόσημη.
 
== Παραπομπές ==
== Σημειώσεις - παραπομπές ==
<references />
 
== Βιβλιογραφία ==
 
{{commonscat}}
* Bahm, Archie J. 1964, «Shamanism» στο ''The World's Living Religions'', Penguin Publishing New York
* Eliade Mircea 1978, ''Σαμανισμός'', Χατζηνικολής, Αθήνα
 
 
{{commonscat}}
{{authority control}}
 
3.000

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης