Τζίμι Μοράλες: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λάθος έκφραση
Ετικέτες: Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
μ Ο Lemur12 μετακίνησε τη σελίδα Τζίμι Μοράλες (πολιτικός) στην Τζίμι Μοράλες: δεν υπάρχει λήμμα για άλλον για την ώρα
(Καμία διαφορά)

Έκδοση από την 11:31, 12 Αυγούστου 2019

Τζίμι Μοράλες
Jimmy Morales
Πρόεδρος της Γουατεμάλας
Εν ενεργεία
Ανέλαβε καθήκοντα
14 Ιανουαρίου 2016
ΑντιπρόεδροςΓιαφέθ Καμπρέρα
ΠροκάτοχοςΑλεχάντρο Μαλντονάδο Αγκίρε
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση18 Μαρτίου 1969 (1969-03-18) (55 ετών), Πόλη της Γουατεμάλας, Γουατεμάλα
Πολιτικό κόμμαΜέτωπο Εθνικής Σύγκλισης
ΣύζυγοςΧίλντα Πατρίσια Μοράλες
Παιδιά4
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Σαν Κάρλος της Γουατεμάλας
ΘρήσκευμαΕυαγγελιστής χριστιανός
Ιστοσελίδαhttp://jimmymorales.gt/
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τζέιμς Ερνέστο «Τζίμι» Μοράλες Καμπρέρα (ισπ. James Ernesto "Jimmy" Morales Cabrera είναι ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Γουατεμάλας μετά τη νίκη του στις γενικές εκλογές του 2015. Πριν την ενασχόλησή του με την πολιτική, ήταν κωμικός ηθοποιός.

Προέρχεται από φτωχή οικογένεια[1] και είναι Ευαγγελικός Χριστιανός.[2] Έχει πτυχία στη διοίκηση επιχειρήσεων και στη θεολογία από το Πανεπιστήμιο του Σαν Κάρλος της Γουατεμάλας.[2]

Έγινε διάσημος ως γνωστός ηθοποιός πρωταγωνιστώντας στη σειρά Moralejas («Ήθη») μαζί με τον αδερφό του Σάμι.[3] Η πολιτική του σταδιοδρομία ξεκίνησε το 2011, όταν κατήλθε ως υποψήφιος δήμαρχος της πόλης Μίξκο, όντας υποψήφιος του μικρού δεξιού κόμματος Δράση για την Εθνική Ανάπτυξη.[4] Το 2013 έγινε μέλος και, αργότερα, γενικός γραμματέας του Μετώπου Εθνικής Σύγκλισης.

Το 2015 ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του για την προεδρία της χώρας από το Μέτωπο Εθνικής Σύγκλισης. Ενώ δεν θεωρούνταν ως ένας εκ των επικρατέστερων, τελικά ήρθε στην πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των εκλογών, πράγμα που θεωρούνταν έκπληξη.[1] Η πλατφόρμα του περιλάμβανε συντηρητικές θέσεις[2] και την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Αυτοπροσδιορίζεται ως εθνικιστής,[5] υποστηρίζει τη θανατική ποινή και τάσσεται κατά των εκτρώσεων. Επίσης, αρνείται ότι υπήρξε γενοκτονία κατά των Ιξίλ Μάγια.[3] Η εκλογική νίκη του Μοράλες ήρθε ύστερα από την παραίτηση του προέδρου Ότο Πέρες Μολίνα και της αντιπροέδρου Ροξάνα Μπαλντέτι λόγω της υπόθεσης Λα Λινέα.[1] Η επιτυχία του θεωρήθηκε ως σημάδι της απογοήτευσης των ψηφοφόρων από το πολιτικό κατεστημένο.[1][2]

Παραπομπές

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Jimmy Morales (politician) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).