Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Δίπτερα»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
17 bytes προστέθηκαν ,  πριν από 1 έτος
Επτά είδη διπτέρων καταγράφονται στην [[Κόκκινη Λίστα της IUCN]] γιατί έχουν πια εξαφανισθεί ή απειλούνται με εξαφάνιση.
 
Τα δίπτερα έχουν τεράστια σημασία για τους ανθρώπους. Μερικά είδη μεταδίδουν νοσήματα στον άνθρωπο ή στα κατοικίδια ζώα, όπως η [[μαλάριαελονοσία]] στον άνθρωπο ή ο [[καταρροϊκός πυρετός]] στα [[πρόβατο|πρόβατα]]. Παραπάνω μερικά είδη χρησιμοποιούν τον άνθρωπο και διάφορα ζώα ως ξενιστή προκαλώντας τηντη [[μύαση]] (Εικ. 18). Τα φυτοφάγα είδη προκαλούν τεράστιες ζημιές στη γεωργία, ιδιαίτερα τρυπώνοντας σε φρούτα και ρίζες. Πολλά είδη είναι ενοχλητικά.
 
Στην άλλη πλευρά τα δίπτερα βοηθούν στην [[επικονίαση]] και τέτοιων φυτών, που δεν επισκέπτονται από τις μέλισσες. Παίζουν σημαντικό ρόλο στις [[τροφική αλυσίδα|τροφικές αλυσίδες]] και βοηθούν στην αποσύνθεση οργανικών ουσιών. Μερικά είδη χρησιμοποιούνται στο έλεγχο παρασίτων με βιολογικά μέσα (οι [[συρφίδεςΣυρφίδες]] τρέφονται με [[αφίδες]]). Έμμεσα ωφελούν οι άνθρωποι στη επιστήμη. Το πιο σπουδαίο ζώο στη έρευνα της Γενετικής είναι η [[δροσόφιλαξιδόμυγα]] (drosophila''Drosophila melanogaster''). Η ποιότητα νερού ελέγχεται μεταξύ άλλων με προνύμφες διπτέρων. Πρόσφατα χρησιμοποιούνται και προνύμφες ορισμένων ειδών για τη φροντίδα πληγών στην ιατρική ([[:en:Maggot therapy]]).
 
==Γεωγραφική εξάπλωση και βιότοποι==
7.156

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης