Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
(αρμοδιότητες Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, ιδιότητα και πρόσωπο επικεφαλής.)
Η '''Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου''' (ΑΔΑ) είναι μία από τις ενιαίες [[Αποκεντρωμένη διοίκηση|αποκεντρωμένες διοικήσεις]] της [[Ελλάδα|Ελλάδας]]<ref>[http://www.ypes.gr/el/Regions/programma/apokentrvmenes_dioikhseis/ Σύσταση Αποκεντρωμένης Διοίκησης], Ελληνική Δημοκρατία, Υπουργείο Εσωτερικών.</ref>. Αποτελεί βαθμίδα της ελληνικής [[Δημόσια διοίκηση|δημόσιας διοίκησης]], διάδοχο σχήμα των παλιών κρατικών περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου του Ν. 2503/1997 και συστήθηκε το 2011 σύμφωνα με τη νέα [[Διοικητική διαίρεση της Ελλάδας|διοικητική διαίρεση]] της χώρας (νόμος 3852/2010, πρόγραμμα Καλλικράτης).
 
Στα όρια της περιλαμβάνει τις περιφέρειες του [[Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου|Βορείου Αιγαίου]] και του [[Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου|Νοτίου Αιγαίου]] με τους νομούς Χίου, Λέσβου, Σάμου, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και έχει έδρα τον [[Πειραιάς|Πειραιά]] (Ακτή Μιαούλη 83 & Μ. Μπότσαρη 2-8, ΤΚ 185 38). Σκοπός της είναι η άσκηση κρατικών αρμοδιοτήτων χωροταξικού, περιβαλλοντικού χαρακτήρα καθώς και της προστασίας των δασών και δασικών εκτάσεων, σύμφωνα με το άρθρο 280 του Ν. 3852/2010, στα χωρικά όρια αρμοδιότητάς της, δηλαδή τις αντίστοιχες περιφέρειες, τις περιφερειακές ενότητες και τους δήμους, καθώς και η εποπτεία του κράτους επί των ΟΤΑ χωρικής της αρμοδιότητας, η οποία συνίσταται αποκλειστικά στον έλεγχο νομιμότητας (και όχι σκοπιμότητας) των πράξεων των συλλογικών και μονομελών οργάνων διοίκησής τους. Επικεφαλής της αποκεντρωμένης διοίκησης είναι ο Συντονιστής (παλαιότερα Γενικός Γραμματέας που διοριζόταν από την εκάστοτε κυβέρνηση), ο οποίος βάσει του νόμου 4325/2015 είναι δημόσιος υπάλληλος επιπέδου Γενικού Διευθυντή και επιλέγεται μεταξύ υπαλλήλων με τα ελάχιστα απαιτούμενα τυπικά προσόντα μέσω διαδικασίας μοριοδότησης προσόντων και συνέντευξης από το ΑΣΕΠ . Με το ΦΕΚ ΥΟΔΔ 250/26-5-2017 διορίστηκε Συντονιστής ο Δασολόγος - Περιβαλλοντολόγος Δρ. Νίκος Θεοδωρίδης, ο οποίος αποχώρησε στις 31-12-2018 λόγω συμπλήρωσης ορίου ηλικίας. Έκτοτε, και μέχρι πλήρωσης της θέσης με τη διαδικασία του Ν. 4325/2015, ασκεί καθήκοντα Συντονιστή (Μάρτιος 2019) ο αν. Γενικός Διευθυντής Χωροταξικής & Περιβαλλοντικής Πολιτικής, Πολύκαρπος Πολυχρονάκης (αρχιτέκτων μηχανικός).
 
Επικεφαλής της αποκεντρωμένης διοίκησης είναι ο Συντονιστής (παλαιότερα Γενικός Γραμματέας που διοριζόταν από την εκάστοτε κυβέρνηση), ο οποίος βάσει του νόμου 4325/2015 είναι δημόσιος υπάλληλος επιπέδου Γενικού Διευθυντή και επιλέγεται μεταξύ υπαλλήλων με τα ελάχιστα απαιτούμενα τυπικά προσόντα μέσω διαδικασίας μοριοδότησης προσόντων και συνέντευξης από το ΑΣΕΠ .
 
Με το ΦΕΚ ΥΟΔΔ 250/26-5-2017 διορίστηκε Συντονιστής ο Δασολόγος - Περιβαλλοντολόγος Δρ. Νίκος Θεοδωρίδης, ο οποίος αποχώρησε στις 31-12-2018 λόγω συμπλήρωσης ορίου ηλικίας. Έκτοτε, και μέχρι πλήρωσης της θέσης με τη διαδικασία του Ν. 4325/2015, ασκεί καθήκοντα Συντονιστή (Μάρτιος 2019) ο αν. Γενικός Διευθυντής Χωροταξικής & Περιβαλλοντικής Πολιτικής, Πολύκαρπος Πολυχρονάκης (αρχιτέκτων μηχανικός).
 
== Παραπομπές ==
16.927

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης