Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Σικελική μαφία»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ετικέτες: Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
Ετικέτες: Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
Τις γνώσεις αναφορικά με την εσωτερική οργάνωση της σικελικής μαφίας τις οφείλουμε στο έργο του [[Τζοβάνι Φαλκόνε]], του πρώτου Ιταλού δικαστή που αντιμετώπισε με σοβαρότητα και επιτυχία τη μαφία.
 
Η οργάνωση Κόζα Νόστρα αποτελείται από μαφιόζους που αυτοαποκαλούνται ''uomini d'onore'' (άνδρες τιμής) και η δομή της είναι κάθετη και έχει σχήμα πυραμίδας. Στη βάση της οργάνωσης βρίσκονται οι ''famiglie'' (οικογένειες), στις οποίοιες όλα τα μέλη γνωρίζονται μεταξύ τους, που διοικούνται από τον ''capo-famiglia'' (ο Δον, το αφεντικό της οικογένειας). Άλλα σημαντικά πρόσωπα είναι ο ''sottocapo'' (υπό του αφεντικού) και οι ''[[κονσιλιέρι]]'' (σύμβουλοι), οι οποίοι δεν είναι περισσότεροι από τρεις. Οι οικογένειες χωρίζονται σε ομάδας των 10 ανδρών, τις λεγόμενες ''decine'' (δεκάδες), διοικούμενες από τον ''capo-decina'' (αφεντικό, ομαδάρχης). Τρεις οικογένειες σε μια περιοχή αποτελούν το ''mandamento'' (περιοχή), του οποίου εκπρόσωπος είναι ο ''capo-mandamento'' (αφεντικό της περιοχής), ο οποίος κατά κανόνα δεν είναι αφεντικό κάποιας από τις οικογένειες ώστε να μην τυγχάνει καμίας προνομιακής μεταχείρισης. Οι διάφοροι ''capi-mandamento'' απαρτίζουν μια ''commissione'' ή ''cupola'' (επαρχιακή επιτροπή), η πιο σημαντική από τις οποίες είναι εκείνη του [[Παλέρμο]]. Αυτής της επαρχιακής επιτροπής προεδρεύει από κάποιον ''capo-mandato'' ο οποίος, για να τονιστεί ο ρόλος του ως "πρώτος μεταξύ ίσων", αρχικά ονομαζόταν ''segretario'' (γραμματέας), αν και φαίνεται ότι σήμερα έχει πάρει τον τίτλο ''capo'' (αφεντικό). Για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν υπήρχε η ανάγκη για κάποιο όργανο ανώτερο από την επαρχιακή επιτροπή, δεδομένου ότι σχεδόν όλες οι οικογένειες βρίσκονταν στην επαρχία του Παλέρμο. Όταν όμως η οργάνωση άπλωσε ρίζες σε όλη τη Σικελία, προέκυψε η ανάγκη για μια περιφερειακή επιτροπή, τη λεγόμενη ''interprovinciale'' (διεπαρχιακή), στην οποία μετείχαν όλοι οι εκπρόσωποι των διαφόρων επαρχιών και όπου ο τίτλος του ''capo'' διδόταν στο αφεντικό της πιο ισχυρής επαρχιακής επιτροπής, δηλαδή του Παλέρμο.
 
Τα τελευταία χρόνια, μετά την αναδιοργάνωση που επήλθε μετά τα πλήγματα από τις αρχές ασφαλείας, η δομή που ήταν ήδη πολύ απλή έγινε ακόμη λιγότερο κάθετη και λιγότερο τοπική: εικάζεται (δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία) ότι οι νέες οικογένειες της Κόζα Νόστρα απαρτίζονται περισσότερο βάσει της λειτουργίας παρά της γεωγραφικής περιοχής.
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης