Κωστής Χατζηδάκης: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ - συνδ σε ανύπαρκτα αρχεία
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 45: Γραμμή 45:
|λήξη7 = 14 Σεπτεμβρίου 2007
|λήξη7 = 14 Σεπτεμβρίου 2007


|εικόνα=|ημερομηνία_γέννησης = {{Ηγη|1965|4|20}}
|εικόνα=File:Κωστής Χατζηδάκης (portrait).jpg|ημερομηνία_γέννησης = {{Ηγη|1965|4|20}}
|τόπος_γέννησης = [[Ρέθυμνο]], [[Κρήτη]]
|τόπος_γέννησης = [[Ρέθυμνο]], [[Κρήτη]]
|πολιτικό_κόμμα = [[Νέα Δημοκρατία]]
|πολιτικό_κόμμα = [[Νέα Δημοκρατία]]

Έκδοση από την 17:44, 25 Ιουνίου 2019

Κωστής Χατζηδάκης
Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας
Εν ενεργεία
Ανέλαβε καθήκοντα
18 Ιανουαρίου 2016
Μαζί μεΆδωνις Γεωργιάδης
ΠρόεδροςΚυριάκος Μητσοτάκης
ΠροκάτοχοςΣταύρος Δήμας
Υπουργός Ανάπτυξης και
Ανταγωνιστικότητας Ελλάδας
Περίοδος
25 Ιουνίου 2013 – 9 Ιουνίου 2014
ΠρωθυπουργόςΑντώνης Σαμαράς
ΠροκάτοχοςΟ ίδιος ως Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
ΔιάδοχοςΝίκος Δένδιας
Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων Ελλάδας
Περίοδος
21 Ιουνίου 2012 – 24 Ιουνίου 2013
ΠρωθυπουργόςΑντώνης Σαμαράς
ΑναπληρωτήςΣταύρος Καλογιάννης
ΠροκάτοχοςΙ. Στουρνάρας (Ανάπτυξης και Ανταγονιστικότητας)
Σ. Σιμόπουλος (Υποδομών)
ΔιάδοχοςΜιχάλης Χρυσοχοΐδης (Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων)
Ο ίδιος ως Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
Υπουργός Ανάπτυξης Ελλάδας
Περίοδος
8 Ιανουαρίου 2009 – 7 Οκτωβρίου 2009
ΠρωθυπουργόςΚώστας Καραμανλής
ΠροκάτοχοςΧρήστος Φώλιας
ΔιάδοχοςΛούκα Κατσέλη (Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας)
Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Ελλάδας
Περίοδος
19 Σεπτεμβρίου 2007 – 7 Ιανουαρίου 2009
ΠρωθυπουργόςΚώστας Καραμανλής
ΠροκάτοχοςΜιχάλης Λιάπης
ΔιάδοχοςΕυριπίδης Στυλιανίδης
Βουλευτής Β΄ Αθηνών
του Ελληνικού Κοινοβουλίου
Εν ενεργεία
Ανέλαβε καθήκοντα
16 Σεπτεμβρίου 2007
Ευρωβουλευτής
Περίοδος
12 Ιουνίου 1994 – 14 Σεπτεμβρίου 2007
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση20 Απριλίου 1965 (1965-04-20) (58 ετών), Ρέθυμνο, Κρήτη
Πολιτικό κόμμαΝέα Δημοκρατία
ΣπουδέςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πανεπιστήμιο του Κεντ
ΕπάγγελμαΔικηγόρος
Ιστοσελίδαkhatzidakis.gr
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Κωστής Χατζηδάκης (20 Απριλίου 1965) είναι Έλληνας πολιτικός, δικηγόρος, νυν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β' Αθηνών (Βόρειος Τομέας) και Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ).[1]

Βιογραφικά Στοιχεία

Ο Κωστής Χατζηδάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο στις 20 Απριλίου του 1965, μεγάλωσε στον Άη Γιάννη Μυλοποτάμου και τελείωσε το Λύκειο Περάματος Ρεθύμνου.

Το 1983 εισήχθη στην Νομική Σχολή στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του με μεταπτυχιακό στην Πολιτική Επικοινωνία από το Πανεπιστήμιο του Κεντ (Αγγλία), ενώ είναι δικηγόρος στο επάγγελμα.

Έχει παντρευτεί τη γιατρό Πόπη Καλαϊτζή. Μαζί έχουν αποκτήσει ένα γιο, τον Γιάννη.  

Πολιτική σταδιοδρομία

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του δρα­στηριοποιήθηκε στη φοιτητική οργάνωση ΔΑΠ - ΝΔΦΚ.

Από το 1987 έως το 1989 υπήρξε Γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και μέλος του κεντρικού συμβουλίου της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης της Ελλάδας (ΕΦΕΕ). Το 1987 η ΔΑΠ κατέκτησε για πρώτη φορά την πρώτη θέση μεταξύ των φοιτητικών παρατάξεων ανεβάζοντας το ποσοστό της περίπου στο 27% ενώ το 1989 ξεπέρασε το 40%.[2] Στο διάστημα αυτό η ΔΑΠ προέβαλε πολλές καινούριες θέσεις για τα φοιτητικά και πανεπιστημιακά ζητήματα, όπως για παράδειγμα, η σύνδεση των Πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και η θεσμοθέτηση ουσιαστικών υποτροφιών για τους οικονομικά αδύναμους.

Τη διετία 1989-90 ήταν στέλεχος της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. και της Γραμματείας Εκλογών του κόμματος, εν όψει των αναμετρήσεων του 1989 και του Απριλίου 1990.

Μετά τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Kent της Μεγάλης Βρετανίας (Communication and Image Studies), ο Κωστής Χατζηδάκης επέστρεψε στην Ελλάδα και τον Οκτώβριο του 1992[3] εξελέγη Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ.[4] Εκείνη την εποχή η ΟΝΝΕΔ επιχείρησε να υιοθετήσει έναν διαφορετικό πολιτικό λόγο, κατακρίνοντας το βόλεμα, το λαϊκισμό, αλλά και το ρουσφέτι, παρά το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν κυβέρνηση της χώρας.

Στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου του 1994 ο Κωστής Χατζηδάκης εξελέγη ευρωβουλευτής,[5] τέταρτος νεότερος ευρωβουλευτής σε ολόκληρη την Ευρωβουλή.Τον Ιανουάριο του 1997 εκλέγεται Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαικού Κόμματος για την Επιτροπή Περιφερειακής Πολιτικής.

Επανεκλέγεται ευρωβουλευτής στις Ευρωεκλογές του 1999 και αμέσως μετά αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Μεταφορών και Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωβουλής.

Επανεκλέγεται τρίτη φορά ευρωβουλευτής στις Ευρωεκλογές του 2004, ενώ παράλληλα αναδεικνύεται εκ νέου κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκου Λαϊκού Κόμματος για θέματα περιφερειακής πολιτικής. Το 2006 αναδεικνύεται από το Parliament Magazine Ευρωβουλευτής της χρονιάς.

Στις εκλογές του 2007 εκλέγεται βουλευτής Β΄ Αθηνών και στην συνέχεια ορίζεται υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή[6] προωθώντας την επίλυση του προβλήματος της Ολυμπιακής και την εξυγίανση του ΟΣΕ.

Τον Ιανουάριο του 2009 ανέλαβε υπουργός Ανάπτυξης, υιοθετώντας, μεταξύ άλλων, πρωτοβουλίες όπως το πρόγραμμα "Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον" και το πρόγραμμα "Φωτοβολταϊκά Στις Στέγες".

Στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 επανεκλέγεται βουλευτής Β' Αθηνών και ορίζεται από τον Αντώνη Σαμαρά Τομεάρχης Ανάπτυξης.

Τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 εκλέγεται και πάλι βουλευτής Β' Αθηνών.

Στην κυβέρνηση Σαμαρά, τον Ιούνιο του 2012, αναλαμβάνει Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και παραμένει σε αυτή τη θέση μέχρι τον Ιούνιο του 2013. Από τον Ιούνιο του 2013 μέχρι τον Ιούνιο του 2014 ήταν Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Στο διάστημα αυτό, προώθησε μεταξύ άλλων την επανεκκίνηση του έργου των 4 μεγάλων αυτοκινητοδρόμων και την σύμβαση παραχώρησης για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Πρότεινε προς ψήφιση τον νόμο-πλαίσιο για την απλούστευση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων και μια σειρά μέτρων για την απελευθέρωση των αγορών μέσω της γνωστής εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

Στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου 2015 εκλέγεται ξανά βουλευτής στην Β' Αθηνών.

Τον Ιανουάριο του 2016 ο Κωστής Χατζηδάκης ορίστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη Αντιπρόεδρος της ΝΔ με αρμοδιότητα την σύνταξη του νέου κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος.

Έργο

1994-2007: Στο Ευρωκοινοβούλιο

Στις Ευρωεκλογές του 1994 εκλέγεται ευρωβουλευτής, εκλεγόμενος για δύο ακόμα φορές (1999 και 2004). Όλα αυτά τα χρόνια ήταν μέλος της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής. Διετέλεσε επίσης μέλος των Επιτροπών Μεταφορών, Κοινωνικών Υποθέσεων και Απασχόλησης, Εσωτερικής Αγοράς και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Από το 1999 μέχρι το 2002, ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής και Μεταφορών. Από το 1997 μέχρι το 1999 και από το 2002 μέχρι το 2007, διετέλεσε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Διετέλεσε επίσης:

  • Αντιπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κύπρου
  • Τακτικό μέλος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας[7]

Επιτροπή Περιφερειακής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου

Τον Ιανουάριο του 1997, αν και ο νεώτερος Ευρω­βουλευτής της Επιτροπής, εκλέγεται Κοινοβου­λευτικός Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την Επιτροπή Περιφερειακής Πο­λιτικής,[8] η οποία έχει ως κύριο αντικείμενό της τις χρηματοδοτήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ μέ­σω των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης (ΚΠΣ).

Πολύ σημαντική δραστηριότητα του Κωστή Χα­τζηδάκη ως μέλους της Επιτροπής ήταν η ανάληψη, από κοινού με τη Βρετανίδα Σοσιαλίστρια κ. Μακάρθυ, της εισήγη­σης του Κανονισμού των Διαρθρωτικών Ταμείων για την περίοδο 2000-2006. Η εισήγηση αυτή για το Γ' ΚΠΣ ήταν πολλαπλά σημαντική, γιατί καθόριζε τους κανόνες για τη δια­νομή των κονδυλίων και τη διαχείριση των πιστώ­σεων από όλα τα Διαρθρωτικά Ταμεία (Περιφε­ρειακό, Κοινωνικό, Γεωργικό και Αλιείας).[9] Η έκθεση αυτή μορφοποίησε τη λειτουργία των Ταμείων, όπως και το βαθμό ελευθερίας των κρατών-μελών στη διαχείριση των κοινοτικών πόρων.[10]

Τον Ιανουάριο του 2002, με πλειοψηφία των 2/3 των μελών, εξελέγη Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος (Συντονιστής), στην Επιτροπή Περιφερειακής Πολιτικής, Μεταφορών και Τουρισμού.[11]

Ο επόμενος σημαντικός ρόλος του Κωστή Χατζηδάκη στην Επιτροπή Περιφερειακής Πολιτικής ήταν η ανάληψη της εισήγησης για το Δ' ΚΠΣ και την περιφερειακή πολιτική της ΕΕ για την περίοδο 2007-2013, καθώς και για τις οικονομικές προβλέψεις για τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής.[12] Με την έκθεση Χατζηδάκη - που εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από το Ευρωκοινοβούλιο τον Απρίλιο του 2004 - δηλώθηκε απερίφραστα η πρόθεση της Ευρωβουλής να μην αποδεχτεί καμία μείωση στους κοινοτικούς πόρους της περιόδου 2007-2013, να λάβει ο Στόχος Σύγκλισης (για τον οποίο ήταν επιλέξιμες οι περισσότερες ελληνικές περιφέρειες) τη μερίδα του λέοντος των κοινοτικών πόρων για την περιφερειακή πολιτική και να δοθεί έμφαση στις περιοχές που υποφέρουν από μόνιμο γεωγραφικό μειονέκτημα, όπως τα νησιά και οι ορεινές περιοχές.[13]

Για την κοινωνική πολιτική

Ως μέλος της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, υπήρξε ένας από τους εισηγητές της Έκθεσης για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Κοινωνικής Δράσης (1995-1997) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συγκεκριμένα, εισηγήθηκε το τμήμα της έκθεσης «Κοινωνική Προστασία, Ρατσισμός, Ξενοφοβία και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες», το οποίο ψηφίσθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.[14]

Σε δύο γνωμοδοτήσεις που συνέταξε για τα θέματα της Απασχόλησης και της Κοινωνικής Συνοχής, πρότεινε, μεταξύ άλλων, να γίνει πιο αποτελεσματική η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, η πολιτική του οποίου δεν θα πρέπει να στοχεύει μόνο στην εκπαίδευση ή μετεκπαίδευση εργαζομένων αλλά και στην καλλιέργια προσόντων που ανταποκρίνονται σωστά στις ανάγκες της αγοράς και να ληφθούν ιδιαίτερα υπόψη οι επενδύσεις που δημιουργούν μακροπρόθεσμες θέσεις εργασίας.[15]

Για τα εθνικά θέματα

Ως αντιπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Κύπρου,[16] ανέδειξε στα κοινοτικά όργανα πολλά από τα προβλήματα που δημιούργησε η τουρκική εισβολή, όπως για παράδειγμα, το θέμα των αγνοούμενων της κυπριακής τραγωδίας και την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής. Συγχρόνως, ανέλαβε πολλές πρωτοβουλίες για την επαναπροσεγγιση μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, όπως την από κοινού επίσκεψη Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στην την έδρα της ΕΕ το Δεκέμβριο του 1997.

Ως μέλος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, μεταξύ άλλων, κατέθεσε πρόταση ψηφίσματος για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Παράλληλα, επισκέφθηκε πολλές φορές την Τουρκία μεταφέροντας το μήνυμα για ένα ειρηνικό μέλλον. Τον Νοέμβριου του 1999 του απονεμήθηκε το Βραβείο Ειρήνης και Φιλίας «Αμπντί Ιπεκτσί» για τη συνεισφορά του στην αλληλοκατανόηση μεταξύ των δύο λαών.

Για την Κρήτη και τα ελληνικά νησιά

Ως κρητικός ευρωβουλευτής, ο Κωστής Χατζηδάκης έδειξε ενδιαφέρον για τα θέματα της ιδιαίτερης πατρίδας του όπως τον τουρισμό, το λάδι, την αγροτική πολιτική, με παρεμβάσεις όπως ερωτήσεις, εισηγήσεις, τροπολογίες, διοργάνωση επισκέψεων φορέων και πολιτών από την Κρήτη στις Βρυξέλλες κ.α.

Το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε τον Μαϊο του 1997, με συντριπτική πλειοψηφία, τροπολογία του Κωστή Χατζηδάκη στην Επιτροπή Περιφερειακής Πολιτικής, που ζητούσε η επερχόμενη Διακυβερνητική Διάσκεψη να συμπεριλάβει στην αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, ρητά, την αναγνώριση της ιδιαιτερότητας της κατάστασης των νησιωτικών περιοχών και της ανάγκης εφαρμογής κατάλληλων πολιτικών και μέτρων που θα τις βοηθήσουν να βγουν από την απομόνωση.

Η πιο σημαντική πρωτοβουλία που ανέλαβε στον τομέα αυτό, αποτέλεσε η εκστρατεία προώθησης νέων ευνοϊκών πολιτικών για τα νησιά και τις ορεινές περιοχές, προκειμένου να εισαχθούν στο τότε υπό συζήτηση "Σύνταγμα της ΕΕ". Η πρόταση του Κωστή Χατζηδάκη ψηφίστηκε σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το Μάιο το 2003 και περιελάμβανε ρυθμίσεις όπως η υιοθέτηση της αρχής της εδαφικής συνοχής και η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών στους Ευρωπαίους πολίτες ανεξαρτήτως τόπου κατοικίας.

Για την Ολυμπιακή Αεροπορία

Με ερωτήσεις του προς την Κομισιόν και με άλλες παρεμβάσεις του, ο Κωστής Χατζηδάκης κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διευκρινίσει τη θέση της, προκειμένου μέσω της έγκυρης ενημέρωσης να αποφευχθούν οι συνεχιζόμενες αρνητικές εξελίξεις για την ΟΑ, όπως για παράδειγμα πρωτοβουλίες της Κομισιόν για επιστροφή των παράνομων κρατικών ενισχύσεων που είχε λάβει η Ολυμπιακή.

Για την παιδεία

Το Φεβρουάριο του 2004 η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε με ευρεία πλειοψηφία, την τροπολογία του Κωστή Χατζηδάκη, σχετικά με την αναγνώριση των πτυχίων που εκδίδονται από πανεπιστήμια κρατών-μελών της ΕΕ με τη μέθοδο της δικαιόχρησης, της αναγνώρισης ή της πιστοποίησης.

Για τις απώλειες κοινοτικών πόρων

Με συνεχείς παρεμβάσεις του στην Κομισιόν, ο Κωστής Χατζηδάκης ανέδειξε ένα από τα μεγαλύτερα διαρθρωτικά προβλήματα της Ελλάδας, αυτό της ανεπαρκούς αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων από τα Β' και Γ' ΚΠΣ, όπως για παράδειγμα, όταν τον Ιανουάριο του 2004, μετά από ερώτηση-παρέμβασή του αποκαλύφθηκε ότι η Ελλάδα εισέπραξε μόλις τα μισά από τα χρήματα που δικαούνταν το 2003, ενώ ήταν υποχρεωμένη να επιστρέψει πόρους ύψους 520 εκατ. ευρώ από τις κοινοτικές αγροτικές ενισχύσεις για την περίοδο 1998-2003.

2007-2009: Πρώτη κυβερνητική περίοδος

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007 εκλέγεται βουλευτής Β΄ Αθηνών [17] και ορίζεται Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών[18] στην Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή.[19] Εργάστηκε για μια βιώσιμη και μόνιμη λύση στην Ολυμπιακή[20], την εξυγίανση του ΟΣΕ[21], την ενίσχυση πράσινων μεταφορών[22], τη νυχτερινή λειτουργία του Μετρό τα Σαββατοκύριακα[23], την επέκταση του Τραμ στον Πειραιά[24] και του Ηλεκτρικού προς την Εθνική Οδό[25], την προώθηση του σχεδίου για μεγάλο και σύγχρονο δίκτυο οπτικών ινών.[26] Τον Ιανουάριο του 2009 ανέλαβε υπουργός Ανάπτυξης.[27] Εργάζεται για την ομαλή λειτουργία της αγοράς, για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω του ΤΕΜΠΜΕ[28] και του ΕΣΠΑ, για τη συνέχιση του εθνικού σχεδίου για τους αγωγούς, για την προώθηση της πράσινης ενέργειας με προγράμματα όπως π.χ. φωτοβολταϊκά στις στέγες[29], αλλά και για την εξοικονόμηση ενέργειας με τα προγράμματα για την απόσυρση κλιματιστικών και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.[30] 

Επίλυση του προβλήματος της Ολυμπιακής

Το πρόβλημα τη Ολυμπιακής Αεροπορίας απασχόλησε την Ελλάδα για τρεις δεκαετίες, ξεκινώντας απο τη δεκαετία του '70 όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα ελλείμματα της εταιρείας.[31] Τα χρέη διογκώθηκαν τη δεκαετία του '80 και οι πρώτες προσπάθειες εξυγίανσης της εταιρείας ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του '90 που ήταν ανεπιτυχείς, μαζί με διαδοχικές προσπάθειες αποκρατικοποίησής της, επίσης χωρίς αποτέλεσμα.[32] Από το 2002 έως το 2008, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε τέσσερις αρχνητικές αποφάσεις οι οποίες αφορούσαν την Ολυμπιακή και τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις που είχε λάβει. Το 2008 η ΕΕ ζητά την επιστροφή παράνομων κρατικών ενισχύσεων ύψους 850 εκατ. ευρώ τουλάχιστον.[33] Η οικονομική κατάσταση της Ολυμπιακής ολοένα και χειροτέρευε, με αποτέλεσμα το 2008 να παράγει έλλειμμα 1 εκατ. ευρώ την ημέρα, ενώ τα συσσωρευμένα χρέη έφταναν περίπου τα 2,5 δισ. ευρώ.[34][35]

Ο Κωστής Χατζηδάκης, βρέθηκε αντιμέτωπος με το απόλυτο αδιέξοδο, όταν ανέλαβε το υπουργείο Μεταφορών, τον Σεπτέμβριο του 2007. Για την επίλυση του προβλήματος ανέλαβε τέσσερις δεσμεύσεις: κανείς εργαζόμενος δεν θα έχανε τη δουλειά του, τα νησιά δεν θα έμεναν χωρίς αεροπορικές συνδέσεις, οι φορολογούμενοι δεν θα συνέχιζαν να βλέπουν τα λεφτά τους να πετιούνται χωρίς αποτέλεσμα και ότι δεν θα υπήρχε μονοπώλιο στις αερομεταφορές στην Ελλάδα.[36] Παρόλα αυτά, το υπουργικό γραφείο του Κωστή Χατζηδάκη έγινε δύο φορές στόχος βίαιων επιθέσεων, τον Δεκέμβριο του 2007 και τον Σεπτέμβριο του 2008, ως αποτέλεσμα των αντιδράσεων στην μεταρρύθμιση.[37]

Στις 6 Φεβρουαρίου 2008, ο Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε τη σύσταση μια Μεικτής Συντονιστικής Επιτροπής για τη μετεξέλιξη της Ολυμπιακής και ακολούθησε ένας μαραθώνιος πολύμηνων διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αποδέχθηκε το σχέδιο της κυβέρνησης στις 17 Σεπτεμβριου 2008.[38] Έτσι, εξασφαλίστηκαν, η έγκριση της ΕΕ που ήταν σημαντική για τους επενδυτές, η συνέχιση της χρήσης του ονόματος «Ολυμπιακή» και των ολυμπιακών κύκλων, η αξιοποίηση των σημαντικών περιουσιακών στοιχείων της Ολυμπιακής, η απρόσκοπτη συνέχεια των πτήσεων στις άγονες γραμμές, η αδιάκοπη συνέχεια του πτητικού έργου μέχρι την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης, η λειτουργία της νέας εταιρείας με slots που θα αντιστοιχούν στο 65% των διαθεσίμων.[39] Επίσης, προβλέφθηκε ένα γενναιόδωρο πακέτο μέτρων για την κάλυψη των εργαζομένων και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.[40]

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2008, η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων αποφάσισε να ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί για την αποκρατικοποίηση, με καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών την 30η Ιανουαρίου 2009.[41] Στις 4 Φεβρουαρίου 2009, συνεδρίασε η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων και αποφάσισε να μην αποδεχθεί τις προσφορές, διότι: «Οι προσφορές που πληρούσαν τους όρους ήταν χαμηλότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες αποτιμήσεις του ανεξάρτητου εκτιμητή».[42] Έτσι, λοιπόν, απήυθυνε δημόσια ανοικτή πρόταση σε επιχειρηματικούς ομίλους, με τη μέθοδο της απευθείας διαπραγμάτευσης.[43] Έτσι εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον της Marfin Investment Group, η οποία υπέβαλε δεσμευτική προσφορά στις 13 Φεβρουαρίου 2009, με συνολικό τίμημα που ανέρχονταν στα 177,2 εκατ. ευρώ, το οποίο ήταν ίσο με την αποτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή και πολύ πάνω από τα αρχικά ποσά προσφορών.[44]

Στις 23 Μαρτίου 2009 η Ολυμπιακή Αεροπορία μπήκε στην νέα εποχή με την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και την MIG [45] H επίσημη έναρξη του συνόλου του πτητικού έργου της εταιρείας έλαβε χώρα δύο ημέρες αργότερα, την 1η Οκτωβρίου 2009 υπό τη νέα ονομασία Olympic Air.[46]

Με την επίλυση του θέματος της Ολυμπιακής, το κράτος άρχισε να εισπράττει 250 εκ. ευρώ το χρόνο από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές από τον χώρο των αερομεταφορών, αντί να καλύπτει τα χρέη της Ολυμπιακής τα οποία είχαν φτάσει περίπου τα 350 εκ. ευρώ ετησίως.[47][48]

Εξυγίανση του ΟΣΕ

Το 2008-2009 ξεκίνησε, μέσα σε αντιδράσεις, το σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ.[49] Επρόκειτο για μια εταιρεία που ήταν τρεις φορές πιο ελλειμματική από την Ολυμπιακή.[50] Σύμφωνα με στοιχεία που είχαν δημοσιευθεί για το 2007, για κάθε 1 ευρώ έσοδα είχε 9,5 ευρώ έλλειμμα, ενώ είχαν καταγραφεί 950 εκατ. ευρώ ζημίες μόνο για το έτος εκείνο.[51] Μόνο η δαπάνη για τους μισθούς ήταν τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τα έσοδα.[52]

Στις 12 Αυγούστου του 2008, παρουσιάστηκε από τον Κωστή Χατζηδάκη, το πλάνο ανασυγκρότησης του ΟΣΕ, στηριζόμενο σε τέσσερις άξονες: την ασφάλεια, τη διαφάνεια, την εξυγίανση και την ανάπτυξη.[53] Τα μέτρα του σχεδίου άρχισαν να εφαρμόζονται ταχέως, καθώς ήδη με τον νόμο 3710/2008 τέθηκαν οι βάσεις για να πάρουν σάρκα και οστά ορισμένες από τις δεσμεύσεις: Η συνεργασία με τους γαλλικούς σιδηρόδρομους στα θέματα ασφάλειας είχε ξεκινήσει και ο εταιρικός μετασχηματισμός του ΟΣΕ σε νομικό επίπεδο ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2008, πριν παραδώσει το υπουργείο Μεταφορών ο Κωστής Χατζηδάκης στον κυβερνητικό ανασχηματισμό του Ιανουαρίου 2009.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που εκλέχτηκε τον Οκτώβριο του 2009, και ως αντιπολίτευση είχε αντιταχθεί στο σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ, πάγωσε από τον Οκτώβριο του 2009 σχεδόν για ένα χρόνο το πρόγραμμα εξυγίανσης, το οποίο μπήκε και πάλι σε τροχία υπό την πίεση της τρόικας.[54] Η εξυγίανση του ΟΣΕ έμελλε να συνεχιστεί από την επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υπό τον Αντώνη Σαμαρά.

Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον

Το "Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον" ήταν ένα πολύ επιτυχημένο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2007-2013, που σχεδιάστηκε το 2009, επί υπουργίας Κωστή Χατζηδάκη και στο οποίο εντάχθηκαν 50.000 νοικοκυριά.[55] Με οδηγό αυτό το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και το νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ οίκον ΙΙ“ του ΕΣΠΑ 2014-2020, συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ.€ που μπορούσε να καλύψει τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε έως 40.000 κατοικίες.[56] Πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που παρέχουν κίνητρα στους πολίτες προκειμένου να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους, εξοικονομώντας χρήματα και ενέργεια και αυξάνοντας την αξία του.[57]

Φωτοβολταϊκά στις στέγες

Τον Μάιο του 2009, ο Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε κίνητρα και νομοθετικές παρεμβάσεις σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και γεωθερμικών εφαρμογών στον οικιακό τομέα, στα πλαίσια της προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και της στήριξης της δραστηριότητας που αναπτύσσεται γύρω από αυτές.[58] Ανάμεσα στα μέτρα, ήταν η κατάργηση της υποχρέωσης ανοίγματος βιβλίων στην Εφορία για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, αλλά και η υπέρβαση των πολεοδομικών δυσχεριών για τα εκτός σχεδίου φωτοβολταϊκά. Επίσης προβλέθηκαν νομοθετικές ρυθμίσεις για την προσέλκυση επενδύσεων στο χώρο της πράσινης οικονομίας, αξιοποίηση του ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση δράσεων που σχετίζονται με την πράσινη οικονομία, την πράσινη ενέργεια, κλπ, καθώς και η ενίσχυση των πιο φιλικών προς το περιβάλλον πηγών ενέργειας, μέσα από διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες και σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας.[59]  

2009-2012: Στην αντιπολίτευση

Το Δεκέμβριο του 2010, ο Κωστής Χατζηδάκης δέχεται επίθεση στο Σύνταγμα. Η επίθεση καταδικάστηκε από σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο, ενώ ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Δεν αισθάνομαι κανένα μίσος για όσους μου επιτέθηκαν χθες. Ωστόσο, όλοι είναι ανάγκη να κατανοήσουμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά με το μίσος και με τη βία. Αντίθετα, πρέπει να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να ξεπεράσουμε αυτή τη μεγάλη κρίση».[60]

Τον Φεβρουάριο του 2012 ο Κωστής Χατζηδάκης ορίζεται εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας στην συζήτηση της ολομέλειας της Βουλής για το 2ο Μνημόνιο και το PSI, εισηγούμενος την υπερψήφισή τους δεδομένου ότι η Ελλάδα βρισκόταν «στο χείλος του γκρεμού»[61] και ότι με το PSI «στηρίζεται το τραπεζικό σύστημα και ελαφρύνονται οι υποχρεώσεις της χώρας κατά 4-5 δις ευρώ ετησίως».[62] Ο κ. Χατζηδάκης, αναγνώρισε την ανάγκη να ξαναδεί η Ευρώπη τις πολιτικές της και «να εγκαταλείψει τις τιμωρητικές προσεγγίσεις». Μέχρις όμως η Ευρώπη να προχωρήσει προς αυτήν την κατεύθυνση, «πρέπει να παραμείνουμε στο στίβο, να μην μείνουμε μόνοι μας, να σωθούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες και εμείς να είμαστε ο αποδιοπομπαίος τράγος» δήλωσε, μεταξύ άλλων.[63]

2012-2014: Δεύτερη κυβερνητική περίοδος

Τη διετία 2012-2014 διετέλεσε υπουργός Ανάπτυξης στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και, μεταξύ των άλλων, εργάστηκε για:

Aπορρόφηση του ΕΣΠΑ

Τον Οκτώβριο του 2012, ο Κωστής Χατζηδάκης προσδιόρισε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης Σαμαρά σχετικά με το ΕΣΠΑ λέγοντας: «Στρατηγικός μας στόχος είναι μια ποσοτική, ποιοτική και διοικητική βελτίωση ως προς τη διαχείριση κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Για να πετύχουμε καλύτερους ρυθμούς απορρόφησης, περιορισμό της γραφειοκρατίας και μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία σε σχέση με τα κοινοτικά προγράμματα.»[64] Τα αποτελέσματα της προσπάθειας οδήγησαν σε:

  • ψήφιση 32 διαφορετικών διατάξεων για την απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ
  • αποφυγή απώλειας πόρων από τα ημιτελή έργα της περιόδου του Γ' ΚΠΣ (2000-2006)
  • αναθεώρηση των προγραμμάτων, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την καταπολέμηση της ανεργίας
  • επιτάχυνση της διαδικασίας των απαλλοτριώσεων σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαοσύνης
  • εφαρμογή συνεχούς διαδικασίας εκκαθάρισης των προγραμμάτων από ανενεργά μέτρα
  • υποστήριξη με project managers των έργων προτεραιότητας που είχαν ανάγκη επιτάχυνσης.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, από την 18η θέση το 2012, η Ελλάδα ανέβηκε στην 3η θέση μεταξύ όλων των χωρών-μελών την Ευρωπαϊκής Ένωσης στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ[65] Η Ελλάδα επίσης, κατέλαβε την πρώτη θέση στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης που είναι και το μεγαλύτερο απ’ όλα τα κοινοτικά ταμεία. Με τους πόρους αυτούς χρηματοδοτήθηκαν σημαντικά έργα σε όλη τη χώρα, καθώς και δράσεις κοινωνικής πολιτικής (π.χ. παιδικοί σταθμοί, κουπόνια υγείας και επιδοτούμενες θέσεις εργασίας).

Επανεκκίνηση των 4 μεγάλων αυτοκινητόδρομων

Η επανεκκίνηση των αυτοκινητόδρομων ήταν έργο συνολικού αρχικού προϋπολογισμού 5,5 δις ευρώ, με πολλαπλά οφέλη για την ανάπτυξη της χώρας, την απασχόληση και τις τοπικές κοινωνίες.[66] Τα έργα ξεκίνησαν το 2008 από την κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά σταμάτησαν το 2011, εξαιτίας κυρίως της οικονομικής κρίσης αλλά και κακών χειρισμώς της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 2012, όταν ανέλαβε το Υπουργείο Ανάπτυξης ο Κωστής Χατζηδάκης, η κατάσταση να είναι ζοφερή.[67]

Οι αυτοκινητόδρομοι Αιγαίου, Κεντρικής Ελλάδας (Ε65), Ολυμπία Οδός και Ιονία Οδός, ξεκίνησαν χάρη στη συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2012 μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις με τους παραχωρησιούχους, τις 43 εμπλεκόμενες τράπεζες και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.[68] Η συμφωνία είχε ως αποτέλεσμα να αποφευχθεί η καταβολή ποινικών ρητρών στους παραχωρησιούχους από το κράτος που προβλεπόταν στις αρχικές συμβάσεις, με χιλιάδες ανθρώπους να έχουν βρει εργασία. Τα έργα ξεκίνησαν εκ νέου τον Απρίλιο του 2013 και είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το τέλος της θητείας της κυβέρνησης το 2014, η Κορίνθου-Πατρών είχε ολοκληρωθεί κατά 60%.

Αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων

Η προσπάθεια ξεκίνησε από τον Κωστή Χατζηδάκη το 2008, με καταγγελίες της τότε αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κ. Χατζηδάκης, παρουσίασε την Εθνική Στρατηγική για τα Αεροδρόμια τον Οκτώβριο του 2012.[69] Ολοκληρώθηκε με επιτυχία από το ΤΑΙΠΕΔ, αφού με νόμο που εισηγήθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης το 2013[70] διευθετήθηκε το κανονιστικό πλαίσιο έτσι ώστε τα περιφερειακά αεροδρόμια να εκσυχρονιστούν και να γίνουν τοπικοί πόλοι ανάπτυξης, με μια αποκρατικοποίηση-επένδυση της τάξεως των 2,1 δις ευρώ.[71] Με τον νόμο αυτό εξασφαλιζόταν ότι, το ελληνικό Δημόσιο θα διατηρούσε την ιδιοκτησία, την εποπτεία και τον έλεγχο όλων των αεροδρομίων, με παραχώρηση της χρήσης τους με διαγωνισμό, σε ιδιώτες με μακροχρόνιες συμβάσεις, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.[72] Επίσης, τα αεροδρόμια ομαδοποιούνταν σε δύο συστάδες προκειμένου να αξιοποιηθούν ευχερέστερα και να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία όλων, διατηρούνταν όλα τα αεροδρόμια σε όλα τα νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους και ολοκληρωνόνταν η αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κατά τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα.[73]

Aπλούστευση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων

Το Μάιο του 2014, ο Κωστής Χατζηδάκης έφερε στη Βουλή το νόμο-πλαίσιο για για την απλοποίηση των διαδικασιών για τις αδειοδοτήσεις και τους ελέγχους των επιχειρήσεων,[74] μια πρωτοβουλία που στόχευε να αλλάξει την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, η προετοιμασία της οποίας βασίστηκε σε μελέτη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, αλλά και την τεχνική συμβολή της Παγκόσμιας Τράπεζας.[75]

Ο νόμος-πλαίσιο 4262/2014 επιχείρησε να απλοποιήσει ριζικά τις διαδικασίες αδειοδότησης και ελέγχου με μια συνολική παρέμβαση[76] και περιελάμβανε 5 μεγάλες τομές:

  • Το σύστημα «απλής αδειοδότησης» των επιχειρήσεων, με βασικό εργαλείο την αυτοσυμμόρφωση της επιχείρησης.
  • Τη μετάθεση των ελεγχων από το στάδιο της παροχής της άδειας στο στάδιο λειτουργίας της εκάστοτε δραστηριότητας, με κομβικό στάδιο την αποσαφήνιση των προδιαγραφών και προτύπων για την εκάστοτε δραστηριότητα, με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πράκτικες.
  • Την διεξαγωγή των ελέγχων από πιστοποιημένους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, με βάση τα συγκεκριμένα πρότυπα προδιαγραφών, οργάνωσης και λειτουργίας.
  • Την δημιουργία ενός κεντρικού, ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης της αδειοδοτικής και ελεγκτικής διαδικασίας, με τη μορφή portal, όπου όποιος θέλει να κάνει μια δραστηριότητα θα έμπαινε στο σύστημα και θα έβλεπε τι χρειάζεται.
  • Την απλοποίηση της διαδικασίας εγκατάστασης των επιχειρήσεων σε επιχειρηματικά πάρκα (προβλέφθηκε να αρκεί η αδειοδότηση των ίδιων των πάρκων)[77]

Συνολικά, με βάση το νόμο-πλαίσιο προβλέφθηκε η μείωση κατά 60% των γραφειοκρατικών διαδικασιών για το άνοιγμα μιας επιχείρησης.[78] Προβλέφθηκε επίσης με απλή δήλωση και με διαδικασίες που μπορούν να προχωρούν ηλεκτρονικά και αυθημερόν να μπορούν να ανοίγουν επιχειρήσεις. Ο νόμος χαιρετίστηκε από το σύνολο της επιχειρηματικής κοινότητας και λίγους μήνες μετά εξεδόθησαν οι πρώτες δύο υπουργικές αποφάσεις για την απλοποίηση της αδειοδότησης για 103 δραστηριότητες που συνδέονται με 897 επαγγέλματα.

Ο νόμος αυτός στη συνέχεια τροποποιήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και περιορίστηκε το πεδίο εφαρμογής του.

Μέτρα για τον ανταγωνισμό και την προστασία του καταναλωτή (εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ)

Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ υπήρξε από τις μεταρρυθμίσεις που συνάντησαν τις μεγαλύτερες αντιδράσεις την διετία 2012-2014.[79] Η έκθεση του ΟΟΣΑ που παρουσίασε ο Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης στις 27 Νοεμβρίου 2013 μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ κ. Γκουρία, επιβεβαίωνε ότι η υπερβολική προστασία είχε κυριαρχήσει σε μια σειρά από κλάδους της οικονομίαε, βλάπτοντας τον καταναλωτή και οδηγώντας σε υψηλότερες τιμές, και εντόπιζε 329 πιθανά σημεία στα οποία θα μπορούσε να γίνει παρέμβαση.[80]

Το σχετικό νομοσχέδιο με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ που υιοθετούσε η κυβέρνηση (το 82% περίπου των προτάσεων) παρουσιάστηκε από τον Κωστή Χατζηδάκη και κατατέθηκε στην Βουλή στις 28 Μαρτίου 2014.[81] Οι αντιδράσεις στις προτάσεις του ΟΟΣΑ προήλθαν καταρχάς από τις θιγόμενες ομάδες - φαρμακοποιοί, αρτοποιοί, αγελαδοτρόφοι και κάποιες γαλακτοβιομηχανίες - και από βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας αλλά και μέλη της κυβέρνησης.

Μέσω της υλοποίησης της πρώτης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, αλλά και άλλων παράλληλων παρεμβάσεων την ίδια περίοδο (2012-2014) καταργήθηκαν περίπου 300 στρεβλώσεις του ανταγωνισμού, πράγμα που οδήγησε σε μειώσεις των τιμών που έγιναν αργότερα ορατές σε αρκετούς κλάδους της αγοράς, όπως τα δίδακτρα, τα απορρυπαντικά, το βρεφικό γάλα και τα βιβλία.[82][83][84] Με τη θέσπιση ενός νέου πλαισίου λειτουργίας της αγοράς, τα εμπορικά καταστήματα ξεκίνησαν να ανοίγουν για 8 Κυριακές το χρόνο, ενώ τα μικρότερα για περισσότερες με βάση αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών.[85] Παράλληλα διπλασιάστηκαν οι εκπτωτικές περίοδοι, άνοιξε η κεντρική αγορά του Ρέντη στον καταναλωτή[86] και εκσυγχρονίστηκαν οι αγορανομικές διατάξεις.

Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)

  • Τέθηκαν οι βάσεις για την κατασκευή 13 έργων διαχείρισης απορριμμάτων.[87] Στην Πελοπόννησο, τη Δυτική Μακεδονία, τις Σέρρες και την Ηλεία οι ανάδοχοι είχαν αναδειχθεί ήδη πριν το 2015.[88]
  • Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου για το έργο της Τηλεματικής Αστικών Συγκοινωνιών.[89]
  • Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου για το έργο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου ΟΑΣΑ.[90]
  • Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο ΣΔΙΤ κατασκευής 24 δημόσιων σχολείων σε  δήμους της Αττικής και έχει αναδειχθεί ανάδοχος για την κατασκευή 16 δημοσίων σχολείων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.[91]

ΟΣΕ

Ο Κωστής Χατζηδάκης, έμελλε να καταπιαστεί και πάλι με το ζήτημα του ΟΣΕ ως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά.[92] Μέσα σε ένα χρόνο οριστικοποιήθηκε η στρατηγική αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ (εταιρείας συντήρησης του τροχαίου υλικού) και ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι δύσκολες διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για τη διευθέτηση του ζητήματος των κρατικών ενισχύσεων που υπερέβαιναν το 1 δις ευρώ.[93]

Το συνολικό σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ εξοικονόμησε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μέχρι το τέλος του 2013, έγινε, για πρώτη φορά στην ιστορία της, κερδοφόρα.[94] Η διαδικασία της αποκρατικοποίησης πέρασε στη φάση των δεσμευτικών προσφορών και μέχρι το τέλος του 2014 είχαν λυθεί τα θέματα των διεταιρικών συμβάσεων, με την 2α Φεβρουαρίου 2015 να ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών.[95] Οι εκλογές του 2015, ανέτρεψαν αυτόν το σχεδιασμό, με αποτέλεσμα να χρειαστεί ακόμη ενάμισης χρόνος, ώστε τον Ιούλιο του 2016 να κατατεθεί δεσμευτική προσφορά από την Trenitalia.[96]

Αποτελέσματα στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα

Τη διετία 2012-2014 που ο Κωστής Χατζηδάκης ήταν υπουργός Ανάπτυξης, οι διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν, συνετέλεσαν σημαντικά να ανέβει η Ελλάδα από την 100η στην 61η θέση ανταγωνιστικότητας, σύμφωνα με την έκθεση «Doing Business» της Παγκόσμιας Τράπεζας.[97] Επίσης, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ «Going for Growth», η Ελλάδα κατατάχθηκε στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών – μελών του Οργανισμού στις μεταρρυθμίσεις, γεγονός στο οποίο είχε σημαντική συμβολή το Υπουργείο Ανάπτυξης.[98] 

Αρχείο:Hatzidakis vouli.JPG
Ο Κωστής Χατζηδάκης στην Βουλή των Ελλήνων.

Τη διετία 2012-2013, σημειώθηκε σημαντική αύξηση των ξένων άμεσων επενδύσεων (FDI). Μόνο για το 2013, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ξένες επενδύσεις ξεπέρασαν το επίπεδο του 2007.[99] Η συνολική προσπάθεια, στην οποία το Υπουργείο Ανάπτυξης είχε βασικό ρόλο, οδήγησε στο πέρασμα από την ύφεση του -7% το 2012, στην ανάπτυξη ήδη από το Β' τρίμηνο του 2014.[100]

2015-2019

Τον Αύγουστο του 2015 ο Κωστής Χατζηδάκης ορίζεται εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας στην δραματική συζήτηση της ολομέλειας της Ελληνικής Βουλής για το 3ο Μνημόνιο, όπου εισηγήθηκε την υπερψήφισή του, παρατηρώντας ότι «η Ελλάδα έχει φτάσει μέχρι εδώ, γιατί έχει πληρώσει το λαϊκισμό αλλά και την αβάσταχτη ελαφρότητα της κυβέρνησης".[101]

Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

Τον Ιανουάριο του 2016 ο Κωστής Χατζηδάκης ορίστηκε αντιπρόεδρός της ΝΔ, με αρμοδιότητα τη σύνταξη του νέου κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος.[102]

Το Δεκέμβριο του 2018 εκδίδει το βιβλίο "Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις: Ευρωπαίοι εξ' ανάγκης ή εκ πεποιθήσεως", το δικό του προσωπικό «παρατηρητήριο μεταρρυθμίσεων» στην Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 και μετά.[103]

Βιβλία και ηλεκτρονικοί οδηγοί

  • Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις: Ευρωπαίοι εξ' ανάγκης ή εκ πεποιθήσεως, εκδόσεις Παπαζήσης, ISBN 9789600234596 (2018)[104]
  • Ηλεκτρονικός Οδηγός για τα δικαιώματα του Ευρωπαίου Πολίτη (2007)[105]
  • Χελώνες και Τίγρεις (2005)[106]
  • Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Μεταφορών (2004)[107]
  • Ηλεκτρονικός Οδηγός Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (2002)[108]
  • Ελλάδα και Ευρώπη: Ποιο κοινωνικό κράτος (1998)[109]
  • Όλα τα Κοινοτικά Προγράμματα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (1996)[110]

Συμμετοχή σε έργα

  • Κρίση στην Ευρώπη και την Ελλάδα (2013) [111]
  • Νοτιοανατολική Ευρώπη Κρίση και Προοπτικές (2010)[112]
  • Ενότητα μέσα από τη Διαφορετικότητα (2001)
  • Το Όραμά μας για την Ευρώπη (2001)
  • Από το Άμστερνταμ στην Νίκαια (2001)[113]
  • Η διακυβερνητική διάσκεψη και το μέλλον της ΕΕ (2000) [114]
  • Αγώνες ιδεών (2010) [115]
  • Εκεί, Γύρω στα Σαράντα (1998)[116]

Παραπομπές

  1. «Αντιπροεδροι». Νέα Δημοκρατία. 2014-11-12. http://nd.gr/anthropoi/antiproedroi. Ανακτήθηκε στις 2017-02-27. 
  2. «Ιστορία». ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2019. 
  3. «Κωστής Χατζηδάκης». www.protothema.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2017. 
  4. «ΟΝΝΕΔ». 
  5. «Βιογραφικά Στοιχεία». www.hellenicparliament.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2017. 
  6. «Κυβέρνησις ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Α. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ Από 19.9.2007 έως 7.10.2009». Ανακτήθηκε στις 29 Αυγούστου 2018. 
  7. «6th parliamentary term | Konstantinos HATZIDAKIS | MEPs | European Parliament». www.europarl.europa.eu (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2019. 
  8. Ibid
  9. «EUR-Lex - 31999R1260 - EN - EUR-Lex». eur-lex.europa.eu. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2019. 
  10. Ibid
  11. «6th parliamentary term | Konstantinos HATZIDAKIS | MEPs | European Parliament». www.europarl.europa.eu (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2019. 
  12. «Debates - Tuesday, 20 April 2004 - Third report on economic and social cohesion». www.europarl.europa.eu. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2019. 
  13. Ibid
  14. «EU Anti-Discrimination Policy: Annexes - European Union Anti-Discrimination Policy: FROM EQUAL OPPORTUNITIES BETWEEN WOMEN AND MEN TO COMBATING RACISM». www.europarl.europa.eu. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2019. 
  15. Ibid.
  16. «4th parliamentary term | Konstantinos HATZIDAKIS | MEPs | European Parliament». www.europarl.europa.eu (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2019. 
  17. Interactive, Pegasus. «Εκπλήξεις στους σταυρούς». ethnos.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2017. 
  18. «YME.gr». www.yme.gr (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2017. 
  19. Α.Ε., tovima.gr — Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη. «tovima.gr - Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης». TO BHMA. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2017. 
  20. Interactive, Pegasus. «Πώληση της Ολυμπιακής Αεροπορίας με την εποπτεία της Κομισιόν». Ημερησία. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2017. 
  21. «YME.gr». www.yme.gr (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2017. 
  22. «YME.gr». www.yme.gr (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2017. 
  23. «Καθιερώθηκε το διευρυμένο ωράριο Παρασκευή και Σάββατο σε Μετρό, Ηλεκτρικό -ATHENS PHOTO NEWS». www.apn.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2017. 
  24. «Κείμενα». www.kpee.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2017. 
  25. Naftemporiki (2008-12-11). «ΗΣΑΠ: Νέοι σταθμοί και επεκτάσεις». http://www.naftemporiki.gr/finance/story/188042/isap-neoi-stathmoi-kai-epektaseis. Ανακτήθηκε στις 2017-02-27. 
  26. Α.Ε., tovima.gr — Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη. «tovima.gr - Οι οπτικές ίνες στο σπίτι μας». TO BHMA. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2017. 
  27. «Ανασχηματισμός στην κυβέρνηση με περιορισμένες εκπλήξεις». In.gr. http://news.in.gr/greece/article/?aid=973178. Ανακτήθηκε στις 2017-02-27. 
  28. «Διαδικτυακός Τόπος ΕΤΕΑΝ». www.etean.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2017. 
  29. «Φωτοβολταϊκά στις στέγες, χωρίς την άδεια της πολεοδομίας». Ελευθεροτυπία. http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=46243. Ανακτήθηκε στις 2017-02-27. 
  30. «Ποιοι δικαιούνται επιδότηση για ν' αλλάξουν κουφώματα». Ελευθεροτυπία. http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=67886. Ανακτήθηκε στις 2017-02-27. 
  31. Χατζηδάκης, Κωστής (2018). Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις: Ευρωπαίοι εξ ανάγκης ή εκ πεποιθήσεως;. Αθήνα. σελ. 123. ISBN 978-960-02-3459-6. 
  32. Ibid
  33. Ibid, σελ. 123-124
  34. Ibid.
  35. «Οι εταιρίες-μονοπώλια που έπεσαν στην χρεοκοπία με την σφραγίδα του δημοσίου». Ελεύθερος Τύπος. 6 Απριλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2019. 
  36. Χατζηδάκης, Κωστής (2018). Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις: Ευρωπαίοι εξ ανάγκης ή εκ πεποιθήσεως;. Αθήνα. σελ. 132. 
  37. Ibid
  38. Ibid.
  39. Ibid.
  40. Ibid.
  41. Ibid.
  42. Ibid.
  43. Ibid.
  44. Ibid.
  45. in.gr (23 Μαρτίου 2009). «Στον Όμιλο MIG πέρασε και επίσημα η Ολυμπιακή Αεροπορία». in.gr. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2019. 
  46. «Πρεμιέρα για την Olympic Air». Ελευθεροτυπία. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2019. 
  47. Μπουλουκος, Π (25 Νοεμβρίου 2008). «Χρυσό ιωβηλαίο για την εφτάψυχη Ολυμπιακή». Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2019. 
  48. «Οι εταιρίες-μονοπώλια που έπεσαν στην χρεοκοπία με την σφραγίδα του δημοσίου». Ελεύθερος Τύπος. 6 Απριλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2019. 
  49. «Σχέδιο ανασυγκρότησης του ΟΣΕ | naftemporiki.gr». m.naftemporiki.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2019. 
  50. Χατζηδάκης, Κωστής (2018). Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις: Ευρωπαίοι εξ ανάγκης ή εκ πεποιθήσεως;. Αθήνα. σελ. 241. ISBN 978-960-02-3459-6. 
  51. Ibid, σελ. 241.
  52. Ibid.
  53. Ibid.
  54. Ibid.
  55. «Εξοικονομώ κατ οίκον ερώτημα από κ. Χατζηδάκη». GreenBuilding. 29 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 5 Απριλίου 2019. 
  56. Ibid
  57. «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ 'ΟΙΚΟΝ». www.ypeka.gr. Ανακτήθηκε στις 5 Απριλίου 2019. 
  58. «Κατάργηση των Εμποδίων στις Επενδύσεις Φωτοβολταϊκών Εξήγγειλε ο κ. Κωστής Χατζηδάκης». www.energia.gr. Ανακτήθηκε στις 5 Απριλίου 2019. 
  59. Ibid
  60. «Κ. Χατζηδάκης: Κανένα μίσος για τους δράστες | naftemporiki.gr». www.naftemporiki.gr. 16 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 5 Απριλίου 2019. 
  61. «Υπέρ της ψήφισης του μνημονίου ο Χατζηδάκης». Newsbeast.gr. 12 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2019. 
  62. Ibid.
  63. Ibid.
  64. «ΕΠΑνΕΚ – ΕΣΠΑ 2014-2020 – Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού - Νέα και Ενδιαφέροντα». www.antagonistikotita.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Απριλίου 2019. 
  65. «Στο 79,3% το ποσοστό απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ, Της Ευγενίας Τζώρτζη | Kathimerini». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2019. 
  66. Χατζηδάκης, Κωστής (2018). Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις: Ευρωπαίοι εξ ανάγκης ή εκ πεποιθήσεως;. Αθήνα. σελ. 193. 
  67. Ibid.
  68. «1,8 δισ. το κόστος επανεκκίνησης για τους 4 αυτοκινητόδρομους, Του Γιωργου Λιαλιου | Kathimerini». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2019. 
  69. pressroom. «Εθνική στρατηγική για την αξιοποίηση των αεροδρομίων | Airnews». Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2019. 
  70. «Κ. Χατζηδάκης: Σε ιδιώτες τα περιφερειακά αεροδρόμια | Kathimerini». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2019. 
  71. «Η ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων αιτία αντιπαράθεσης κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ». ΤΑ ΝΕΑ. 27 Νοεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2019. 
  72. Χατζηδάκης, Κωστής (2018). Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις: Ευρωπαίοι εξ ανάγκης ή εκ πεποιθήσεως;. Αθήνα. σελ. 191. 
  73. Ibid.
  74. Χατζηδάκης, Κωστής (2018). Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις: Ευρωπαίοι εξ ανάγκης ή εκ πεποιθήσεως;. Αθήνα. σελ. 215. 
  75. Ibid.
  76. Ibid.
  77. Χατζηδάκης, Κωστής (2018). Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις: Ευρωπαίοι εξ ανάγκης ή εκ πεποιθήσεως;. Αθήνα. σελ. 217-218. 
  78. «Ο νόμος-πλαίσιο για την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων». antenna.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2019. 
  79. Χατζηδάκης, Κωστής (2018). Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις: Ευρωπαίοι εξ ανάγκης ή εκ πεποιθήσεως;. Αθήνα. σελ. 220. 
  80. Ibid, σελ. 220-22.
  81. Ibid, σελ. 223.
  82. Ibid, σελ. 227-229.
  83. «Η εξέλιξη των τιμών στην ελληνική αγορά το 2013» (PDF). 
  84. «Η τιμή του φρέσκου γάλακτος μειώθηκε». EEA. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2019. 
  85. «Από τις 11 το πρωί της Κυριακής ανοικτά τα καταστήματα λόγω Θείας Λειτουργίας». ProtoThema. 16 Ιουλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 5 Απριλίου 2019. 
  86. «Η Αγορά του Ρέντη άνοιξε στους καταναλωτές, Του Γιαννη Παλαιολογου | Kathimerini». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2019. 
  87. «Διαγωνισμοί για μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων». Newpost.gr. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2019. 
  88. «Ωριμάζουν οι ΣΔΙΤ απορριμμάτων σε Ηλεία - Δυτική Μακεδονία - Σέρρες». energypress.gr (στα Αγγλικά). 25 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2019. 
  89. «Ανάδειξη αναδόχου για το έργο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου του ΟΑΣΑ μέσω ΣΔΙΤ». ΣΔΙΤ. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2019. 
  90. «Ανάδειξη αναδόχου για το έργο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου του ΟΑΣΑ μέσω ΣΔΙΤ». ΣΔΙΤ. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2019. 
  91. «Χατζηδάκη: Οι 40 πρωτοβουλίες που θα φέρουν την ανάπτυξη». www.euro2day.gr (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2019. 
  92. Ibid.
  93. «Πωλείται με προίκα η τεχνική βάση του ΟΣΕ». Ελευθεροτυπία. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2019. 
  94. «ΕΤΗΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ 2014 σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (Δ.Π.Χ.Α)» (PDF).  line feed character in |title= at position 25 (βοήθεια)
  95. Χατζηδάκης, Κωστής (2018). Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις: Ευρωπαίοι εξ ανάγκης ή εκ πεποιθήσεως;. Αθήνα. σελ. 252. 
  96. «Η Trenitalia μοναδική υποψήφια για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καμία προσφορά για ΕΕΣΣΤΥ - ypodomes.com». www.ypodomes.com. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2019. 
  97. «Πιο ανταγωνιστικό το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα, Της Δήμητρας Μανιφάβα | Kathimerini». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 5 Απριλίου 2019. 
  98. «ΕΠΑνΕΚ – ΕΣΠΑ 2014-2020 – Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού - Ομιλία ΥΠΑΑΝ N. Δένδια στο συνέδριο του Εconomist με θέμα: «Ανακτώντας την ανταγωνιστικότητα και καθιερώνοντας ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο για την Ελλάδα»». www.antagonistikotita.gr. Ανακτήθηκε στις 5 Απριλίου 2019. 
  99. «Καθαρές ξένες άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας». 
  100. «Επιστροφή στην ανάπτυξη μετά από χρόνια ύφεσης - Στην Ελλάδα ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη». www.skai.gr. Ανακτήθηκε στις 5 Απριλίου 2019. 
  101. «Υπερψηφίστηκε το Μνημόνιο, ψήφος εμπιστοσύνης μετά τις 20 Αυγούστου, Του Σωτήρη Σιδέρη | Kathimerini». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2019. 
  102. «ΝΔ: Ο Μητσοτάκης όρισε τους νέους αντιπροέδρους». antenna.gr. http://www.ant1news.gr/news/Politics/article/433914/nd-o-mitsotakis-orise-toys-neoys-antiproedroys. Ανακτήθηκε στις 2017-02-27. 
  103. «Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις, όπως την έζησε ο Κωστής Χατζηδάκης». Protagon.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2019. 
  104. ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΑΝΑΒΑΣΙΣ. 
  105. «Τα Άγνωστα Ευρωπαϊκά μας Δικαιώματα - Παρουσιάστηκε ο Ηλεκτρονικός Οδηγός του Κ. Χατζηδάκη». www.khatzidakis.gr. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2019. 
  106. ΧΕΛΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΓΡΕΙΣ. 
  107. «Συγγραφικό Έργο». www.khatzidakis.gr. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2019. 
  108. «Συγγραφικό Έργο». www.khatzidakis.gr. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2019. 
  109. «ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ:ΠΟΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ;». Βιβλιοπωλείο IANOS. Ανακτήθηκε στις 8 Απριλίου 2019. 
  110. «Συγγραφικό Έργο». www.khatzidakis.gr. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2019. 
  111. «.:BiblioNet : Κρίση στην Ευρώπη και την Ελλάδα / Συλλογικό έργο». www.biblionet.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2017. 
  112. «.:BiblioNet : Νοτιοανατολική Ευρώπη: Κρίση και προοπτικές / Συλλογικό έργο». www.biblionet.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2017. 
  113. «.:BiblioNet : Από το Άμστερνταμ στη Νίκαια / Συλλογικό έργο». www.biblionet.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2017. 
  114. «.:BiblioNet : Η διακυβερνητική διάσκεψη και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης / Συλλογικό έργο». www.biblionet.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2017. 
  115. «.:BiblioNet : Αγώνας ιδεών / Συλλογικό έργο». www.biblionet.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2017. 
  116. «Συγγραφικό Έργο». www.khatzidakis.gr. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2019. 

Πηγές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι