Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Ηθικής του Εθνικού Κέντρου για την Επιστημονική Έρευνα (Γαλλία), του [[Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο των Δελφών|Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου των Δελφών]] ([[Ελλάδα]]) και Επίτιμη Πρόεδρος της [[Διεθνής Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών|Διεθνούς Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών]]. Επίσης, διετέλεσε Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Παρισίων, Πρύτανις των Πανεπιστημίων των Παρισίων, και Πρόεδρος του Κέντρου ''Georges Pompidou-Beaubourg''.
==Εργογραφία==
Τα έργα της αφορούν κυρίως την ιδιότητά της ως βυζαντινολόγου. Μεταξύ των σημαντικότερων, αξίζει να αναφερθούν οι ''«Έρευνες για τη διοίκηση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας τον 9ο και 10ο αιώνα»'' (1960), ''«Το Βυζάντιο και η θάλασσα»'' (1966), ''«Μελέτες για τη διοικητική και κοινωνική διάρθρωση του Βυζαντίου»'' (1971), ''«Βυζάντιο, η χώρα και τα εδάφη»'' (1976), και ''«Η πολιτική ιδεολογία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας»'' (''L’ ideologie politique de l’ empire Byzantine'', 1976 ― ελλην. μετάφρ. Τ. Δρακόπουλου, <small>«ΨΥΧΟΓΙΟΣ»</small>), ''«Βυζαντινή γεωγραφία»'', ''«Ιστορική γεωγραφία του μεσογειακού κόσμου»''. Γνωστή είναι επίσης και για το μεγάλο αίσθημα [[Φιλελευθερισμός|φιλελευθερισμού]] και ελεύθερης έκφρασης των ιδεών που την διέπουν. Όπως είχε η ίδια αναφέρει σε συνέντευξή της: ''«Ποτέ δεν επέτρεψα, ως πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, να μπει στο ίδρυμα αστυνομικός χωρίς να είμαι και εγώ η ίδια μπροστά»''.
 
==Απόψεις==
 
Γνωστή είναι επίσης και για το μεγάλο αίσθημα [[Φιλελευθερισμός|φιλελευθερισμού]] και ελεύθερης έκφρασης των ιδεών που την διέπουν. Όπως είχε η ίδια αναφέρει σε συνέντευξή της: ''«Ποτέ δεν επέτρεψα, ως πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, να μπει στο ίδρυμα αστυνομικός χωρίς να είμαι και εγώ η ίδια μπροστά»''.
 
Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ θεωρείται σήμερα μία από τις πλέον εξέχουσες πανεπιστημιακές προσωπικότητες, ιδιαίτερα στη βυζαντινολογία, με πολύ μεγάλο αριθμό σχετικών διαλέξεων και ομιλιών εντός και εκτός Ελλάδας. Είναι πρύτανης των Πανεπιστημίων της Σορβόνης από το 1976, [[Καγκελαρία των Πανεπιστημίων του Παρισιού|καγκελάριος των Πανεπιστημίων του Παρισιού]],<ref>{{Cite web|url=http://www.naftemporiki.gr/story/882731/epitimi-didaktor-tou-ekpa-i-eleni-glukatzi-arbeler|title=Επίτιμη διδάκτωρ του ΕΚΠΑ η Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ|website=naftemporiki.gr|language=el-GR|accessdate=2016-06-17}}</ref> διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Βυζαντινής Ιστορίας και Πολιτισμού και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Στην πολύχρονη ακαδημαϊκή σταδιοδρομία της έχει αναλάβει τα ανώτερα αξιώματα και έχει τιμηθεί με πλήθος διεθνών διακρίσεων. Στα βιβλία της περιλαμβάνονται, επίσης, ''«Η Σμύρνη ανάμεσα σε δύο τουρκικές κατοχές»'' (1975), ''«Η διασπορά στο Βυζάντιο''» (1995), ''"The Making of Europe"'' (2000), ''«Γιατί το Βυζάντιο''» (2010) κ.ά..
21.346

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης