Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Οικογένεια Πετιμεζά»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μ (Αντικατάσταση παρωχημένου προτύπου με references tag)
μ
Η '''οικογένεια Πετιμεζά''' ή '''Πετμεζά''' είναι σπουδαία Καλαβρυτινή οικογένεια, μέλη της οποίας διακρίθηκαν στην πολιτική, τον στρατό, τα γράμματα κ.α. Οι γόνοι αυτής διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στα [[Ορλωφικά]] και την επανάσταση του ΄211821.
 
Η απώτερη καταγωγή των Πετιμεζάδων ήταν από τα Σουδενά Ηπείρου και το αρχικό επώνυμό τους ήταν ''Βλάσσης'' (κατά την παράδοση πήραν το όνομα, όταν ένας από την οικογένεια σκότωσε τον τύραννο Τούρκο τύραννο Πετιμέζη). Αναγκάστηκαν όμως να εγκαταλείψουν το χωριό τους και να εγκατασταθούν τον 17ο αιώνα αρχικά στην [[Επαρχία Ολυμπίας]] κικαι έπειτα κοντά στα [[Καλάβρυτα]], όπου ίδρυσαν το χωριό [[Κάτω Λουσοί Αχαΐας|Σουδενά Καλαβρύτων]] εις ανάμνηση του παλιού χωριού τους<ref>Ανδρέας Χρόνη Παπανικολόπουλος, ''Σούβαρδο'', Εκδόσεις Δ.& Π. Νικολόπουλος, Πάτρα 2010, ISBN 978-960-99488-0-7</ref>. Στο χωριό αυτό που ονομάστηκε αργότερα [[Κάτω Λουσοί Αχαΐας|Κάτω Λουσοί]], έκτισαν τον οικογενειακό τους [[Πύργος των Πετιμεζαίων|πύργο]] ο οποίος σήμερα είναι ιδιοκτησία του Αντωνίου Πετιμεζά, γιου του [[Γκολφίνος Αν. Πετιμεζάς|Γκολφίνου]], αντιναυάρχου ε.α.
 
Στα [[Ορλωφικά]] συμμετείχαν ενεργά, ενώ κατά τη διάρκεια των διώξεων των κλεφτών κυνηγήθηκαν άγρια από τους Τούρκους και τους κοτζαμπάσηδες. Συγκρούστηκαν δε σφόδρα με την [[οικογένεια Χαραλάμπη]], μέλη της οποίας αλληλοσκοτώθηκαν. Με το ξέσπασμαξεκίνημα της επανάστασης του ΄211821 οι Πετιμεζάδες ανασυγκρότησαν το στρατιωτικό τους σώμα και έλαβαν μέρος σε αρκετές μάχες με επιτυχία. Μετά την επανάσταση οι Πετιμεζάδες ασχολήθηκαν με την [[πολιτική]] και εκλέγοντανεκλεγόταν βουλευτές συνήθως στην [[επαρχία Καλαβρύτων]]. Οι περισσότεροι εξ αυτών ακολουθούσαν μέχρι πρόσφατα στρατιωτική καριέρα, φτάνοντας τις περισσότερες φορές σε αρκετά υψηλόβαθμες θέσεις.
 
== Το τραγούδι των Πετιμεζάδων ==
 
Ένα δημοτικό τραγούδι, που ακούγεται ακόμαακόμη και στις μέρεςημέρες μας και αφορά τους Πετιμεζάδες, είναι:
 
:Τρεις περδικούλες κάθουνταν ψηλά στον 'Αη-Θανάση
84.862

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης