Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Τύμβος Καστά»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
67 bytes προστέθηκαν ,  πριν από 1 έτος
καμία σύνοψη επεξεργασίας
(One picture in much higher resolution - Lion of Amphipolis BW 2017-10-05 09-38-25.jpg)
Ετικέτες: Οπτική επεξεργασία Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
| ownership =
| management =
| public_access = Μη προσβάσιμο, ανασκαφές ακόμη σε εξέλιξη (αναμένεται στα τέλη του 2021)
| designation1 =
| other_designation =
Ο λόφος Καστά ήταν γνωστή περιοχή στην οποία βρισκόταν ταφικά μνημεία της Αμφίπολης. Ο αρχαιολόγος [[Δημήτρης Λαζαρίδης]] έκανε σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων για ευρήματα στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Είχε αρχίσει τις ανασκαφές στην περιοχή το 1954, ενώ οι πρώτες ανασκαφές στον περίβολο του τύμβου Καστά έγιναν το 1964 οπότε αποκάλυψε 41 μέτρα της περιμέτρου του<ref name="IstoriaAnaskafon">[http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231341928 Η ιστορία των ανασκαφών στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη], 21 Αυγ. 2014, in.gr</ref>. Το 1965 Ο Λαζαρίδης έκανε δοκιμαστικές τομές στον τύμβο που αποκάλυψαν ότι ο τύμβος ήταν τεχνητός και αποτελείτο από αλλεπάλληλα στρώματα λεπτής άμμου και σκληρού χώματος. Η αποκάλυψη του περιμετρικού τοίχου τον οδήγησαν στην εκτίμηση ότι στον τύμβο υπήρχε είτε μεγάλο ταφικό οικοδόμημα είτε περισσότεροι μικροί τάφοι<ref>[http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=36314&subid=2&pubid=64068171 Οι άγνωστες σημειώσεις για την Αμφίπολη, 1960-1965 Τα πρώτα σημάδια στον λόφο Καστά], ethnos.gr, 8/11/2014</ref>.
 
<gallery style='"text-align:center'" widths="250" heights="150">
Kasta tumulus gr.jpg|Ο τύμβος Καστά και ο τάφος στην ίδια κλίμακα (η θέση του είναι ενδεικτική και μόνο)
Kasta tumulus.jpg|Πανοραμική άποψη του τύμβου Καστά
Ο [[Λέων της Αμφίπολης]] είναι γλυπτό μεγάλων διαστάσεων με ύψος 5,37 μ. του οποίου τα τμήματα βρέθηκαν αρχικά από Έλληνες στρατιώτες το 1913 και κατόπιν από Άγγλους στρατιώτες το 1916 που κατασκεύαζαν οχυρωματικά έργα στην ευρύτερη περιοχή, σε απόσταση 4,4 χλμ σε ευθεία γραμμή από τον τύμβο. Το γλυπτό απεικονίζει λιοντάρι που κάθεται στα πίσω του πόδια. Το 1936 συναρμολογήθηκε και τοποθετήθηκε κοντά στην περιοχή όπου βρέθηκε, στη δυτική όχθη του [[Στρυμόνας|Στρυμόνα]]. Αργότερα, από τις ανασκαφικές έρευνες αποδείχθηκε ότι η αρχική του θέση ήταν πάνω στο οικοδόμημα 10x10 μέτρων που βρέθηκε στην κορυφή του λόφου Καστά.
 
<gallery style='"text-align:center'" widths="250" heights="150">
Lion of Amphipolis BW 2017-10-05 09-38-25.jpg|Ο Λέων της Αμφίπολης
Kasta tumulus and Lion of Amphipolis location map gr.jpg|Η θέση του τύμβου Καστά, της Αμφίπολης και του Λέοντα
Ο πρώτος θάλαμος βρίσκεται μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου διαφραγματικού τοίχου και έχει μήκος 6 μέτρα και πλάτος 4,5 μέτρα, ενώ το ύψος του είναι στις άκρες περίπου 4 μέτρα και στο μέσο (όπου βρίσκεται ο θόλος),ακόμη μεγαλύτερο. Ενδεικτικά, οι Καρυάτιδες μαζί με το βάθρο τους φτάνουν τα 3,67 μέτρα από το επίπεδο του εδάφους του πρώτου θαλάμου. Η πρόσβαση γίνεται από τη θύρα με τις σφίγγες και στο βάθος του πρώτου θαλάμου βρισκόταν ο δεύτερος διαφραγματικός τοίχος, πίσω από τον οποίο υπήρχαν στήλες με δυο Καρυάτιδες με το ένα χέρι της μιας απλωμένο προς την πλευρά της άλλης. Οι Καρυάτιδες είναι σκαλισμένες σε πεσσούς από [[μάρμαρο]] Θάσου διατομής 0,20 μ. επί 0,60 μ.
 
<gallery style='"text-align:center'" widths="250" heights="150">
Kasta tomb rosette rodakas.jpg|Αναπαράσταση γεωμετρικού σχήματος ρόδακα, του τύπου που βρέθηκε στην οροφή του πρώτου θαλάμου
Floor, 1st chamber, Amphipolis tomb.jpg|Το δάπεδο του πρώτου θαλάμου
Ο δεύτερος θάλαμος βρίσκεται πίσω από το δεύτερο διαφραγματικό τοίχο και είσοδό του αποτελούν οι στήλες με τις Καρυάτιδες. Ο δεύτερος θάλαμος είναι υπερυψωμένος σε σύγκριση με τον πρώτο κατά 7 εκ., διαφορά που καλύπτεται με ένα σκαλοπάτι μικρού ύψους, κάτω από τις Καρυάτιδες, χρωματισμένο με μπλε χρώμα στο κάθετό του μέρος. Ο δεύτερος θάλαμος είχε βρεθεί σχεδόν γεμάτος με χώματα, όπως και ο πρώτος. Εκτίμηση των αρχαιολόγων ήταν ότι τα χώματα είχαν αφεθεί από τους κατασκευαστές του τάφου, για να εμποδιστεί η σύλησή του<ref>[http://www.kathimerini.gr/783744/article/epikairothta/ellada/koryfwnetai-h-agwnia-gia-to-mysthrio-poy-kryvei-h-amfipolh Κορυφώνεται η αγωνία για το «μυστήριο» που κρύβει η Αμφίπολη], ''Καθημερινή'', 14.09.2014</ref>.
 
<gallery style='"text-align:center'" widths="250" heights="150">
The Abduction of Persephone by Pluto, Amphipolis.jpg|Το ψηφιδωτό του δευτέρου θαλάμου με τη σκηνή της [[Άδης (μυθολογία)#.CE.A0.CE.B5.CF.81.CF.83.CE.B5.CF.86.CF.8C.CE.BD.CE.B7|αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα]]
Winged figure, 2nd chamber, Amphipolis tomb.jpg|Φτερωτή μορφή σε τοίχο του δευτέρου θαλάμου
7.788

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης