Γερούλι: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ αφαιρέθηκε η Κατηγορία:Φυτά; προστέθηκε η Κατηγορία:Στρυχνοειδή (με το HotCat)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ετικέτες: Επεξεργασία από κινητό Επεξεργασία από εφαρμογή κινητού επεξεργασία από εφαρμογή Android
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
[[Αρχείο:Hyoscyamus albus habitus.jpg|μικρογραφία|Γερούλι στην [[Τυνησία]]]]
[[Αρχείο:Hyoscyamus albus habitus.jpg|μικρογραφία|Γερούλι στην [[Τυνησία]]]]
Το '''γερούλι''' (επιστημονική ονομασία - Hyoscyamus albus) είναι φυτό της οικογένειας των Σολανάκαιων.<ref>Thomas Meyer: [http://www.blumeninschwaben.de/Zweikeimblaettrige/Nachtschattengewaechse/bilsenkraut.htm ''Weißes Bilsenkraut. Datenblatt mit Bestimmungsschlüssel.'']</ref><ref>Ehrentraud Bayer, Karl-Peter Buttler, Xaver Finkenzeller, Jürke Grau: ''Pflanzen des Mittelmeerraums.'' Mosaik Verlag GmbH, München 1986.</ref><ref>{{cite web|url=http://www.flora.sa.gov.au/efsa/lucid/Solanaceae/Solanaceae%20species/key/Australian%20Solanaceae%20species/Media/Html/Hyoscyamus_albus.htm|title=Factsheet - *Hyoscyamus albus|date=1976-10-13|publisher=Flora.sa.gov.au|accessdate=2017-04-24}}</ref> Το φυτό αναπαράγεται κυρίως στη [[Νότια Ευρώπη]]. Υπάρχουν 11 είδη και είναι όλα τοξικά, ενώ από το φυτό χρησιμοποιούνται τα φύλλα και τα κουκούτσια. Χρησιμοποιείται για επουλώσεις. Επίσης, είναι αναλγητικό, αναισθητικό, σπασμολυτικό, ναρκωτικό, προκαλεί διαστολή της κόρης. Η τοξικότητα είναι ανάλογη των συνθηκών και του χώματος στα οποία μεγαλώνει το φυτό.
Το '''γερούλι''' (επιστημονική ονομασία - Hyoscyamus albus - ελλ. Υοσκύαμος) είναι φυτό της οικογένειας των Σολανάκαιων.<ref>Thomas Meyer: [http://www.blumeninschwaben.de/Zweikeimblaettrige/Nachtschattengewaechse/bilsenkraut.htm ''Weißes Bilsenkraut. Datenblatt mit Bestimmungsschlüssel.'']</ref><ref>Ehrentraud Bayer, Karl-Peter Buttler, Xaver Finkenzeller, Jürke Grau: ''Pflanzen des Mittelmeerraums.'' Mosaik Verlag GmbH, München 1986.</ref><ref>{{cite web|url=http://www.flora.sa.gov.au/efsa/lucid/Solanaceae/Solanaceae%20species/key/Australian%20Solanaceae%20species/Media/Html/Hyoscyamus_albus.htm|title=Factsheet - *Hyoscyamus albus|date=1976-10-13|publisher=Flora.sa.gov.au|accessdate=2017-04-24}}</ref> Το φυτό αναπαράγεται κυρίως στη [[Νότια Ευρώπη]]. Υπάρχουν 11 είδη και είναι όλα τοξικά, ενώ από το φυτό χρησιμοποιούνται τα φύλλα και τα κουκούτσια. Χρησιμοποιείται για επουλώσεις. Επίσης, είναι αναλγητικό, αναισθητικό, σπασμολυτικό, ναρκωτικό, προκαλεί διαστολή της κόρης. Η τοξικότητα είναι ανάλογη των συνθηκών και του χώματος στα οποία μεγαλώνει το φυτό.


Λογοτεχνικές αναφορές: Άμλετ (Σαίξπηρ) για τη δολοφονία του Βασιλιά. Νοστράδαμος. Φλωμπέρ.
Λογοτεχνικές αναφορές: Άμλετ (Σαίξπηρ) για τη δολοφονία του Βασιλιά. Νοστράδαμος. Φλωμπέρ.

Έκδοση από την 22:23, 5 Μαΐου 2019

Γερούλι στην Τυνησία

Το γερούλι (επιστημονική ονομασία - Hyoscyamus albus - ελλ. Υοσκύαμος) είναι φυτό της οικογένειας των Σολανάκαιων.[1][2][3] Το φυτό αναπαράγεται κυρίως στη Νότια Ευρώπη. Υπάρχουν 11 είδη και είναι όλα τοξικά, ενώ από το φυτό χρησιμοποιούνται τα φύλλα και τα κουκούτσια. Χρησιμοποιείται για επουλώσεις. Επίσης, είναι αναλγητικό, αναισθητικό, σπασμολυτικό, ναρκωτικό, προκαλεί διαστολή της κόρης. Η τοξικότητα είναι ανάλογη των συνθηκών και του χώματος στα οποία μεγαλώνει το φυτό.

Λογοτεχνικές αναφορές: Άμλετ (Σαίξπηρ) για τη δολοφονία του Βασιλιά. Νοστράδαμος. Φλωμπέρ.

Παραπομπές

  1. Thomas Meyer: Weißes Bilsenkraut. Datenblatt mit Bestimmungsschlüssel.
  2. Ehrentraud Bayer, Karl-Peter Buttler, Xaver Finkenzeller, Jürke Grau: Pflanzen des Mittelmeerraums. Mosaik Verlag GmbH, München 1986.
  3. «Factsheet - *Hyoscyamus albus». Flora.sa.gov.au. 13 Οκτωβρίου 1976. Ανακτήθηκε στις 24 Απριλίου 2017.