Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
επιμέλεια για λιγότερο κόπι πέιστ
μ (επιμέλεια για λιγότερο κόπι πέιστ)
Ετικέτα: επεξεργασία κώδικα 2017
 
Το '''Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας''' (Κ.Ε.Γ.) είναι [[Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου]] (Ν. 2083/92). Ιδρύθηκε το 1994 (Π.Δ. 100/1994) με έδρα τη [[Θεσσαλονίκη]].<ref>[http://www.greeklanguage.gr/ greeklanguage.gr]
Ιστορικό</ref> Αποτελεί ερευνητικό φορέα εποπτευόμενο από το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων . Είναι αρμόδιο για την προώθηση της [[Ελληνική γλώσσα|ελληνικής γλώσσας]] και την [https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%95%CF%80%CE%AC%CF%81%CE%BA%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CF%82_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CF%82?veaction=edi[Πιστοποιητικό Επάρκειας Ελληνομάθειας|πιστοποίηση ελληνομάθειας]]. Επίσης συμμετέχει σε κοινές δράσεις με το [[Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης]].<ref>[http://touch.eng.auth.gr/gr/epikairotita/anakoinosi/date/2015/03/17/enimerotiki-synantisi-clarin-el.html touch.eng.auth.gr] Ενημερωτική συνάντηση CLARIN EL</ref> Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας έχει ως σκοπό την ενίσχυση και προώθηση της ελληνικής γλώσσας εντός και εκτός της Ελλάδας, την οργάνωση της διδασκαλίας της σε αλλοδαπούς και ομογενείς, τη στήριξη των διδασκόντων την ελληνική γλώσσα στο εξωτερικό και στο εσωτερικό και την παραγωγή κάθε μορφής υλικού που θα συντελούσε στην προβολή και διάδοση της ελληνικής γλώσσας.
Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας έχει ως σκοπό την ενίσχυση και προώθηση της ελληνικής γλώσσας εντός και εκτός της Ελλάδας, την οργάνωση της διδασκαλίας της σε αλλοδαπούς και ομογενείς, τη στήριξη των διδασκόντων την ελληνική γλώσσα στο εξωτερικό και στο εσωτερικό και την παραγωγή κάθε μορφής υλικού που θα συντελούσε στην προβολή και διάδοση της ελληνικής γλώσσας.
 
'''Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας απαρτίζεται από τα ακόλουθα επιστημονικά τμήματα:'''
 
; Τμήμα Λεξικογραφίας
'''Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας απαρτίζεται από τα ακόλουθα επιστημονικά τμήματα:'''
Δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, στον σχεδιασμό και τη σύνταξη λεξικών και άλλων λεξικογραφικών εργαλείων, τη δημιουργία λεξικογραφικών βάσεων δεδομένων για διαδικτυακές εφαρμογές και τη συνέχιση του Λεξικού Κριαρά.
μας.
 
'''; Τμήμα Λεξικογραφίας'''Γλωσσολογίας
*Δραστηριοποιείται στην προβολή της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας και σε ζητήματα γλωσσικής πολιτικής και γλωσσικής εκπαίδευσης
 
Το; Τμήμα Στήριξης και Προβολής της Ελληνικής Γλώσσας:
Το Τμήμα Λεξικογραφίας δραστηριοποιείται ερευνητικά στους ακόλουθους τομείς:
 
*Ασχολείται με τη διοργάνωση των Εξετάσεων Πιστοποίησης Επάρκειας της Ελληνομάθειας και εκπονεί ερευνητικά προγράμματα για τη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης/δεύτερης γλώσσας
* στον σχεδιασμό και τη σύνταξη λεξικών και άλλων λεξικογραφικών εργαλείων
* στον εμπλουτισμό του μεγάλου λεξικογραφικού του αρχείου
* στη δημιουργία λεξικογραφικών βάσεων δεδομένων για διαδικτυακές εφαρμογές
* στην αξιοποίηση των λεξικών και των λεξικογραφικών εργαλείων στη διδασκαλία της ελληνικής
* στην επιμόρφωση των νέων επιστημόνων και των εκπαιδευτικών σε θέματα ηλεκτρονικής λεξικογραφίας
* στην υποστήριξη του επιστημονικού διαλόγου γύρω από τη λεξικογραφία
* στη συνέχιση του Λεξικού Κριαρά.
 
Το; Τμήμα Γλώσσας και Λογοτεχνίας:
Το 2003 ο καθηγητής Εμμανουήλ Κριαράς ανέθεσε στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας τη συνέχιση του ''Λεξικού της Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας (1100–1669)''. Το Λεξικό τιμήθηκε με δεκάδες επαινετικών κριτικών σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και με τιμητικές διακρίσεις της εμβέλειας του γαλλικού βραβείου Desrousseaux και του αυστριακού βραβείου Herder, και αποτελεί, εδώ και τέσσερις δεκαετίες (από το 1968 που εκδόθηκε ο πρώτος τόμος), βασικό εργαλείο, σε παγκόσμια κλίμακα, για τη μελέτη της μεσαιωνικής (και της νέας ελληνικής) γραμματείας μας.
 
* ασχολείταιΑσχολείται με τη μελέτη της νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας (πρωτότυπης και μεταφρασμένης) και μελετά τη γλώσσα ως μεταφραστικό εργαλείο
'''Τμήμα Γλωσσολογίας'''
 
'''== Εξετάσεις Ελληνομάθειας για Ειδικούς Σκοπούς'''==
Το Τμήμα Γλωσσολογίας δραστηριοποιείται στους εξής άξονες:
 
Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας είναι υπεύθυνος φορέας για τη διενέργεια εξετάσεων πιστοποίησης της ελληνομάθειας. Οι εξετάσεις για την Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας διεξάγονται σε εξεταστικά κέντρα που έχει αναγνωρίσει το ΚΕΓ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι υποψήφιοι εξετάζονται σε έξι επίπεδα γλωσσικής επάρκειας και αξιολογούνται σε τέσσερις ή πέντε δεξιότητες, δηλαδή στην κατανόηση και παραγωγή γραπτού κειμένου, στην κατανόηση και παραγωγή προφορικού λόγου και στη χρήση γλώσσας.
* θέση της ελληνικής γλώσσας στην Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα και στα Βαλκάνια ειδικότερα
* προβολή της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας
* ελληνικές διάλεκτοι
* ζητήματα γλωσσικής πολιτικής και γλωσσικής εκπαίδευσης
* συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εθνικών Φορέων για τη Γλώσσα (EFNIL), ένα φόρουμ συλλογής, ανταλλαγής και διάδοσης πληροφοριών σε θέματα χρήσης των εθνικών γλωσσών και διαμόρφωσης γλωσσικής πολιτικής στο πλαίσιο της Ε.Ε.
* συνεργασία με τη Διεύθυνση Διεθνών και Εκπαιδευτικών Σχέσεων (Τμήμα Β΄) του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την προβολή της ελληνικής γλώσσας και του έργου του ΚΕΓ (συμμετοχή σε εκθέσεις και διοργάνωση ημερίδων)
* ειδικά λεξιλόγια και σύνταξη γλωσσαρίων.
 
'''ΕξετάσειςΔιεξάγονται ακόμη εξετάσεις Ελληνομάθειας για Ειδικούς Σκοπούς και εξετάσεις Ελληνομάθειας για υποψηφίους Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ)'''
'''Τμήμα Στήριξης και Προβολής της Ελληνικής Γλώσσας'''
 
'''== Πύλη για την Ελληνική γλώσσα και τη γλωσσική εκπαίδευση'''==
Το Τμήμα Στήριξης και Προβολής της Ελληνικής Γλώσσας:
 
H '''«''Πύλη για την ελληνική γλώσσα και τη γλωσσική εκπαίδευση''»''' είναι διαδικτυακό περιβάλλον που σχεδιάστηκε για λογαριασμό του ΥΠΕΠΘ με προδιαγραφές εθνικής Πύλης για την ελληνική γλώσσα. Απευθύνεται σε ερευνητές, φοιτητές, διδάσκοντες, μαθητές και υλοποιήθηκεγενικότερα απόσε τοόλους Κέντροόσοι Ελληνικήςενδιαφέρονται Γλώσσαςγια (2003-2007)την στοελληνική πλαίσιογλώσσα, τουεντός Γ'και ΚΠΣεκτός απόΕλλάδας. τοΗ Επιχειρησιακόπύλη Πρόγραμμαπαρέχει «Κοινωνίαηλεκτρονικά λεξικά και σώματα κειμένων, όπως και υποστηρικτικό υλικό για τη μελέτη και τη διδασκαλία της Πληροφορίας»ελληνικής γλώσσας.
* ασχολείται με τη διοργάνωση των Εξετάσεων Πιστοποίησης Επάρκειας της Ελληνομάθειας
* εκπονεί ερευνητικά προγράμματα για τη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης/δεύτερης γλώσσας
* παρέχει υποστηρικτικό υλικό για τη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης/δεύτερης γλώσσας στην «Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα».
 
'''Τμήμα Γλώσσας και Λογοτεχνίας'''
 
Το Τμήμα Γλώσσας και Λογοτεχνίας:
 
* ασχολείται με τη μελέτη της νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας (πρωτότυπης και μεταφρασμένης)
* μελετά τη γλώσσα ως μεταφραστικό εργαλείο και προσεγγίζει τη θεωρία, την ιστορία και την πρακτική της μετάφρασης λογοτεχνικών έργων από και προς τη νέα ελληνική
* εκπονεί ερευνητικά προγράμματα για τη μελέτη της ιστορίας της νεοελληνικής λογοτεχνίας και για το έργο σημαντικών δημιουργών της (Κ. Π. Καβάφης, Γιώργος Σεφέρης, Διονύσιος Σολωμός)
* υποστηρίζει τη διδασκαλία του μαθήματος της Νεοελληνικής και Νεότερης Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας στο Γυμνάσιο, στο Λύκειο και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τη διάθεση ηλεκτρονικού υλικού στην «Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα».
 
 
 
'''Εξετάσεις Ελληνομάθειας [http://www.greek-language.gr/certification/ (http://www.greek-language.gr/certification/])'''
 
'''Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας είναι υπεύθυνος φορέας για τη διενέργεια των ακόλουθων εξετάσεων:'''
 
'''Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας'''
 
Στο πλαίσιο της προσπάθειας προβολής και στήριξης της ελληνικής γλώσσας το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (Ν.Π.Ι.Δ. του ΥΠΔΒΜΘ) υλοποιούν ένα πάγιο αίτημα των απανταχού ελληνόγλωσσων και ελληνομαθών: τη θεσμοθέτηση και τη χορήγηση ενός κρατικού τίτλου πιστοποίησης ελληνομάθειας. Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ) και συγκεκριμένα το Τμήμα Στήριξης και Προβολής της Ελληνικής Γλώσσας έχει τη συνολική εποπτεία και ευθύνη της εξεταστικής διαδικασίας μέσω της οποίας χορηγείται το πιστοποιητικό ελληνομάθειας. Οι εξετάσεις διεξάγονται σε εξεταστικά κέντρα που έχει αναγνωρίσει το ΚΕΓ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι υποψήφιοι εξετάζονται σε έξι επίπεδα γλωσσικής επάρκειας και αξιολογούνται σε τέσσερις ή πέντε δεξιότητες, δηλαδή στην κατανόηση και παραγωγή γραπτού κειμένου, στην κατανόηση και παραγωγή προφορικού λόγου και στη χρήση γλώσσας. Τα αποτελέσματα ανακοινώνονται στους υποψηφίους από τα οικεία εξεταστικά κέντρα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, ενώ οι τίτλοι της πιστοποίησης απονέμονται στους επιτυχόντες πάλι από τα οικεία εξεταστικά κέντρα στα τέλη Οκτωβρίου. Η προοπτική απόκτησης του Πιστοποιητικού τονώνει τη ζήτηση για διδασκαλία της ελληνικής στα πάσης φύσεως ιδρύματα που προσφέρουν ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό.
 
'''Εξετάσεις Ελληνομάθειας για Ειδικούς Σκοπούς'''
 
Ύστερα από υπόδειξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Υπουργείο Εξωτερικών για συμμόρφωση της εθνικής νομοθεσίας με τους κοινοτικούς κανόνες, το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (Ν.Π.Ι.Δ. του ΥΠΔΒΜΘ) διοργανώνουν εξετάσεις πιστοποίησης ελληνομάθειας για ειδικούς (επαγγελματικούς) σκοπούς.
 
'''Εξετάσεις Ελληνομάθειας για υποψηφίους Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ)'''
Οι εξετάσεις αυτές διενεργούνται στο πλαίσιο του προγράμματος «Εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε πιστοποιημένα κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης, για άνεργους παλιννοστούντες-μετανάστες-πρόσφυγες και άνεργους για τους οποίους η ανεπαρκής γνώση της ελληνικής γλώσσας λειτουργεί ανασταλτικά στην κοινωνική τους ενσωμάτωση».
 
 
 
'''Πύλη για την Ελληνική γλώσσα και τη γλωσσική εκπαίδευση'''
 
H '''«''Πύλη για την ελληνική γλώσσα και τη γλωσσική εκπαίδευση''»''' είναι διαδικτυακό περιβάλλον που σχεδιάστηκε για λογαριασμό του ΥΠΕΠΘ με προδιαγραφές εθνικής Πύλης για την ελληνική γλώσσα και υλοποιήθηκε από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (2003-2007) στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας».
 
Απευθύνεται σε ερευνητές, φοιτητές, διδάσκοντες, μαθητές και γενικότερα σε όλους/ες όσοι/ες ενδιαφέρονται για την ελληνική γλώσσα, εντός και εκτός Ελλάδας. Επιχειρεί να καλύψει την ελληνική γλώσσα στη διαχρονία της -αρχαία ελληνική, μεσαιωνική ελληνική, νέα ελληνική- αλλά και στη συγχρονική της διάσταση.
 
Παρέχει μια σειρά από ηλεκτρονικά εργαλεία (ηλεκτρονικά λεξικά, σώματα κειμένων) και πλούσιο υποστηρικτικό υλικό για τη μελέτη και τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και για κάθε μορφή άτυπης διδασκαλίας της ελληνικής στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό.
 
Η Πύλη αποτελεί ένα έργο σε συνεχή εξέλιξη που τροφοδοτείται και θα τροφοδοτείται από την ερευνητική εργασία όλων των τμημάτων του ΚΕΓ.
 
'''Σύνδεσμος Ηλεκτρονικής Πύλης:'''
 
'''http://www.greek-language.gr/greekLang/index.html'''
<br />
 
<br />
 
== '''Ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο με εκδόσεις του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας''' ==
'''Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου:'''
 
'''https://greeklanguage.gr/shop/'''
 
== Παραπομπές ==
<references responsive="0" />
 
== Εξωτερικοί σύνδεσμοι ==
46.073

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης