Πανγυθεατικός Γ.Σ.: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{Κουτί πληροφοριών αθλητικού σωματείου
{{Κουτί πληροφοριών ποδοσφαιρικού συλλόγου
| όνομα = Πανγυθεατικός Γ.Σ.
| όνομα = Πανγυθεατικός Γ.Σ.
| εικόνα = ΠΑΝΓΥΘΕΑΤΙΚΟΣ ΓΣ.jpg
| εικόνα = ΠΑΝΓΥΘΕΑΤΙΚΟΣ ΓΣ.jpg
Γραμμή 7: Γραμμή 7:
| χρώματα = {{colorbox|blue}} {{colorbox|white}} Μπλε, Λευκό
| χρώματα = {{colorbox|blue}} {{colorbox|white}} Μπλε, Λευκό
| πρόεδρος = Βασίλειος Κυριακουλάκος
| πρόεδρος = Βασίλειος Κυριακουλάκος
| κατηγορία = Γ' Εθνική 2019-2020
| ιστοσελίδα = [http://pgs1901.blogspot.com pgs1901.blogspot.com]
| ιστοσελίδα = [http://pgs1901.blogspot.com pgs1901.blogspot.com]
}}
}}

Έκδοση από την 10:45, 19 Απριλίου 2019

Πανγυθεατικός Γ.Σ.
Αρχείο:ΠΑΝΓΥΘΕΑΤΙΚΟΣ ΓΣ.jpg
Επίσημη ονομασίαΠανγυθεατικός Γυμναστικός Σύλλογος
Ίδρυση1901
ΈδραΓύθειο, Ελλάδα
Χρώματα          Μπλε, Λευκό
ΠρόεδροςΒασίλειος Κυριακουλάκος
ΠρωτάθλημαΓ' Εθνική 2019-2020
Ιστότοποςpgs1901.blogspot.com
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Instagram

Ο Πανγυθεατικός Γ.Σ. είναι αθλητικός σύλλογος με έδρα το Γύθειο της Λακωνίας. Επίσημο έτος ίδρυσης του συλλόγου είναι το 1901, έχει έμβλημα έναν λαμπαδηδρόμο και χρώματα το μπλε και το λευκό. Διαθέτει τμήματα ποδοσφαίρου ανδρών, στίβου και παραδοσιακών χορών, ενώ στο παρελθόν διέθετε και άλλα αθλητικά τμήματα.

Ιστορία

Στις αρχές του 20ού αιώνα, το Γύθειο βρισκόταν σε περίοδο ακμής. Ήταν η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του νομού Λακωνίας, το λιμάνι του αποτελούσε έναν από τους κυριότερους εμπορικούς σταθμούς της νοτίου Ελλάδος και η οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη ήταν συνεχής και αλματώδης, ενώ δεν θα μπορούσε παρά να ακμάσει και σε αθλητικό επίπεδο. Το έναυσμα δόθηκε μετά την επιτυχία του εκ του Λυγερέα Γυθείου Χαρίλαου Βασιλάκου στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώθηκαν στην Ελλάδα το 1896, με το Γύθειο να ζει στο ρυθμό της επιτυχίας αυτού του δικού της παιδιού. Το 1901 κατασκευάζεται στην πόλη δημοτικό γυμναστήριο και ιδρύεται αθλητικό σωματείο, το οποίο έμελλε να αποτελέσει και τη θεμέλιο λίθο του Λακωνικού αθλητισμού. Το όνομα αυτού Γυμναστικός Σύλλογος Γυθείου «ο Πανγυθεατικός».

Ο «Πανγυθεατικός Γ.Σ.» κατά τα πρώτα χρόνια της ιστορίας του, διατηρούσε τμήματα στίβου και κολύμβησης. Σκοπός του συλλόγου ήταν η προώθηση του αθλητικού πνεύματος και της ευγενούς άμιλλας, δίνοντας την ευκαιρία στους νέους της πόλης και της ευρύτερης περιοχής να αναπτυχθούν και να γυμναστούν σε ένα υγιές περιβάλλον. Διοργάνωνε ανά διαστήματα αθλητικούς αγώνες για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Δεν διέθετε ποδοσφαιρικό τμήμα, ωστόσο το 1929 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι ποδοσφαιρικοί αγώνες για τα μέλη του συλλόγου. Τη δεκαετία του 1930 ιδρύονται στο Γύθειο πολλοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι, μεταξύ των οποίων ο «Ηρακλής Γυθείου» και ο «Λάκων» που αμφότεροι την προπολεμική περίοδο ήταν μεταξύ των ισχυρότερων ομάδων του Λακωνικού ποδοσφαίρου και μεταξύ τους υπήρχε έντονη αντιπαλότητα. Ο Ηρακλής αποτελούσε την ομάδα της Παλαιόπολης και είχε ως έδρα το γυμναστήριο του Πανγυθεατικού Γ.Σ. στο χώρο της Πανηλεκτρικής (2ο Δημοτικό Σχολείο σήμερα). Ο Λάκων από την άλλη μεριά, υπήρξε μέχρι το 1952 και ήταν η ομάδα της Πλατείας με έδρα στο νησάκι Κρανάη. Το 1951 ο Πανγυθεατικός Γ.Σ. απορροφά τον Ηρακλή Γυθείου και έτσι αποκτά και ποδοσφαιρικό τμήμα.

Ο Πανγυθεατικός Γ.Σ. εδραιώθηκε στο Λακωνικό ποδόσφαιρο και αποτέλεσε μία από τις μεγάλες του δυνάμεις. Το καλοκαίρι του 1952 μαζί με τους συλλόγους «Α.Π.Σ. Άμιλλα» και «Σπαρτιατικός Γ.Σ.» ίδρυσαν την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Λακωνίας και συνέταξαν το πρώτο καταστατικό της.[1] Ο Πανγυθεατικός Γ.Σ. έχει κατακτήσει πλήθος πρωταθλημάτων και κυπέλλων Ε.Π.Σ. Λακωνίας και εκπροσώπησε το Λακωνικό ποδόσφαιρο στο πρωτάθλημα της Δ' Εθνικής κατηγορίας κατά την αγωνιστική περίοδο 1986-87 και το χρονικό διάστημα 1990-1996 και το 1975 συμμετείχε στο ειδικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα ανόδου, χάνοντας ωστόσο την άνοδο στην Β' Εθνική κατηγορία. Τη φανέλα του συλλόγου έχουν τιμήσει μεγάλης αξίας ποδοσφαιριστές από το Γύθειο και τη Λακωνία, αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας γενικότερα.

Ο σύλλογος πέρα από το ποδοσφαιρικό τμήμα, διατηρούσε επίσης και άκρως επιτυχημένα τμήματα καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης, στίβο και κολύμβησης. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 η οικονομική δυσπραγία και η έλλειψη αθλητών οδήγησαν στη διάλυση σύσσωμου του συλλόγου το 1998. Στο ποδόσφαιρο όμως συνέχισε την πορεία του, καθώς το 2001 η ομάδα «Σμήνος Γυθείου» μετονομάστηκε σε «Πανγυθειατικό 2001». Η ομάδα αυτή κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ε.Π.Σ. Λακωνίας το 2005 και το κύπελλο Ε.Π.Σ. Λακωνίας τις χρονιές 2006, 2007 και 2008 και αγωνίστηκε στην Δ' Εθνική τη χρονιά 2005-06, προτού διαλυθεί εκ νέου το 2009. Κατόπιν και μέχρι το 2012 η πόλη του Γυθείου έμεινε χωρίς τον Πανγυθεατικό.

Ο Πανγυθεατικός Γ.Σ. επανασυστάθηκε το 2012, έπειτα από πρωτοβουλία παλαιών αθλητών του συλλόγου. Μέσα σε 2 χρονιές ανέβηκε στην Α' Κατηγορία Ε.Π.Σ. Λακωνίας και η ομάδα παίδων κατέκτησε το πρωτάθλημα το 2014. Με την επανασύσταση του συλλόγου ο Πανγυθεατικός Γ.Σ. στις μέρες μας εκτός από το ποδοσφαιρικό τμήμα, διαθέτει επίσης τμήμα στίβου και τμήμα παραδοσιακών χορών.[2]Τη σεζόν 2018-2019 κατέκτησε το Πρωτάθλημα της Α΄ Κατηγορίας Λακωνίας.

Παραπομπές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι