Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Α.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αναίρεση έκδοσης 7484096 από τον 188.73.247.8 (Συζήτηση)
(Ιστορικα λαθη)
Ετικέτες: Οπτική επεξεργασία Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
(Αναίρεση έκδοσης 7484096 από τον 188.73.247.8 (Συζήτηση))
Ετικέτα: Αναίρεση
}}
 
Η '''Α.Ε.Κ.''' (Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπολιτών) '''Θεσσαλονίκης''' ήταν αθλητικός σύλλογος με έδρα τη [[Θεσσαλονίκη]]. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του [[1925]] και λειτούργησε έως το Μάρτιο του [[1929]] όταν και διαλύθηκε και εν συνεχεία απορροφήθηκε απο τον ΠΑΟΚ.
 
== Ιστορία ==
=== Η Ένωση Κωνσταντινουπολιτών ===
Μετά τη [[Μικρασιατική καταστροφή]] και τη [[Συνθήκη της Λωζάνης]], ακολούθησε η [[Ανταλλαγή πληθυσμών|ανταλλαγή των πληθυσμών]] και ένας μεγάλος αριθμός από [[Κωνσταντινούπολη|Κωνσταντινουπολίτες]] πρόσφυγες εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Από τους πρόσφυγες ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη η ''Ένωση Κωνσταντινουπολιτών'', κυρίως από μέλη των ελληνικών συλλόγων της [[Κωνσταντινούπολη|Πόλης]] ''Ερμής'' (ο ''Αθλητικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Ερμής'' ιδρύθηκε στην [[Κωνσταντινούπολη]] το 1875 και αποτέλεσε τον αρχαιότερο ποδοσφαιρικό σύλλογο που ιδρύθηκε στην τουρκική επικράτεια<ref>[http://www.rsssf.com/tablest/turfound.html Turkey - List of Foundation Dates]</ref>) και ''Πέρα Κλουμπ''. Από την Ένωση Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης, προέκυψε αρχικά η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης (1925) και ένα χρόνο αργότερα (1926) ο ΠΑΟΚ. Τα δύο σωματεία, ΑΕΚ Θεσσαλονίκης και ΠΑΟΚ συνυπήρξαν ως αντίπαλοι στο τοπικό πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης για διάστημα τριών ετών, το Μάρτιο του 1929 όμως η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης διαλύθηκε και απορροφήθηκε από τον ΠΑΟΚ.
 
=== Η ίδρυση της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης ===
Η ομάδα της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης διέθετε τμήματα ποδοσφαίρου μέχρι το έτος 1927 (το οποίο αποδυναμώθηκε μετά τη φυγή των ιδρυτών του), μπάσκετ, κολύμβησης, ποδηλασίας και και στίβου. Το τμήμα μπάσκετ υπήρξε αξιόλογο και ένα από τα πρωτοπόρα στην ιστορία του αθλήματος. Έμφαση επίσης είχε δοθεί και στην κολύμβηση. Παρά τις επιτυχίες των υπολοίπων τμημάτων το ποδοσφαιρικό τμήμα δεν κατάφερε να ευδοκιμήσει και το φθινόπωρο του 1927 η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης απέσυρε την ποδοσφαιρική ομάδα της από το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης ανακοινώνοντας παράλληλα τη διάλυσή της.<ref name="sentragoal.gr"/> Συμμετείχε σε έναν αγώνα στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα και μάλιστα απέναντι στον ΠΑΟΚ από τον οποίο ηττήθηκε με 4-0 στις 6 Μαρτίου του 1927. Αυτός υπήρξε ο πρώτος επίσημος αγώνας του [[ΠΑΟΚ]].<ref>Γιαννάτος Σ., Για Πάντα Πρωταθλητές, τόμος 5, ΠΑΟΚ Ποδόσφαιρο - Μπάσκετ, ΣΚΑΪ βιβλίο, Αθήνα, 2009, σελ.12</ref> Το κοινό της πόλης τάχθηκε με το μέρος του ΠΑΟΚ και αποφασίστηκε πως δεν ήταν εφικτό να υπάρχουν 2 ομάδες Κωνσταντινουπολιτών στη Θεσσαλονίκη.
 
Η τελευταία παρουσία της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης στα αθλητικά δρώμενα σημειώθηκε το Φεβρουάριο του [[1929]] όταν και συμμετείχε στους επίσημους αγώνες ανώμαλου δρόμου που διοργάνωσε η ΧΑΝΘ. Ένα μήνα αργότερα η ΑΕΚ απορροφήθηκε από τον ΠΑΟΚ. Την πρωτοβουλία για τη συγχώνευση πήρε ο γιατρός Καραμαούνας.<ref>[http://www.sansimera.gr/articles/132 Η ιστορία του ΠΑΟΚ]</ref> Την ίδια σεζόν 1928-29 ο ΠΑΟΚ χρησιμοποίησε για τους αγώνες του γήπεδο της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης που βρισκόταν στο χώρο που σήμερα στεγάζεται η Θεολογική Σχολή καθώς νωρίτερα δεν είχε έδρα και για τις προπονήσεις χρησιμοποιούσε μια αλάνα στο κέντρο της πόλης ή το γήπεδο του Θερμαϊκού.<ref>Γιαννάτος Σ., Για Πάντα Πρωταθλητές, τόμος 5, ΠΑΟΚ Ποδόσφαιρο - Μπάσκετ, ΣΚΑΪ βιβλίο, Αθήνα, 2009, σελ.13</ref>
 
.<ref>[http://www.sansimera.gr/articles/132 Η ιστορία του ΠΑΟΚ]</ref> Την ίδια σεζόν 1928-29 ο ΠΑΟΚ χρησιμοποίησε για τους αγώνες του γήπεδο της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης που βρισκόταν στο χώρο που σήμερα στεγάζεται η Θεολογική Σχολή καθώς νωρίτερα δεν είχε έδρα και για τις προπονήσεις χρησιμοποιούσε μια αλάνα στο κέντρο της πόλης ή το γήπεδο του Θερμαϊκού.<ref>Γιαννάτος Σ., Για Πάντα Πρωταθλητές, τόμος 5, ΠΑΟΚ Ποδόσφαιρο - Μπάσκετ, ΣΚΑΪ βιβλίο, Αθήνα, 2009, σελ.13</ref>
 
== Παραπομπές ==
29

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης