Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Μαχαμπαράτα»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μ
[[Αρχείο:Kurukshetra.jpg|thumb|350px|Εικονογραφημένο χειρόγραφο της ''Μαχαμπαράτα'' με τη μάχη της Κουρουξέτρα.]]
Η '''Μαχαμπαράτα''', ή, εξελληνισμένα, '''Μαχαβαράτα''' είναι γιγάντιο ινδικό [[έπος]] και γενικότερα λογοτεχνικό έργο, γραμμένο στα [[σανσκριτικά]]. Είναι ένα από τα τρία σημαντικότερα έπη της Ινδίας (τα άλλα είναι το [[Ραμαγιάνα]], και οι Μεγάλες Πουράνες). Η ονομασία είναι σύνθετη σανσκριτική λέξη από το "''Μάχα''" (=μεγάλος , μέγας) + "''Μπαράτα''" (ονομασία φυλής), που σημαίνει: "Μεγάλοι Μπαράτα", ή "Μεγάλη δυναστεία των Μπαράτα".
 
== Μέγεθος - Θέμα ==
 
== Συγγραφείς και ανάπτυξη ==
 
Αρχικά πιστευόταν ότι το [[έπος]] αυτό είναι αρχαιότερο του έπους [[Ραμαγιάνα]], όμως Ινδοί μελετητές απέδειξαν ότι ισχύει το αντίθετο. <br />
Σύμφωνα με τον θρύλο, το βιβλίο γράφτηκε από τον μάγο Βιάσα, πιθανότατα στα τέλη της ύστερης [[Βέδες|Βεδικής]] περιόδου (περίπου τον 8ο αιώνα π.Χ.) Λέγεται ότι όταν ο Βιάσα συνέλαβε την ιδέα του έργου, δεν βρήκε γραφέα ικανό για να το υπαγορεύσει, και έβαλε τον δημιουργό θεό Μπράχμα να του υποσχεθεί ότι θα τον βοηθούσε ο ίδιος ο ελεφαντόμορφος θεός [[Γκανές]]. Εκείνος συμφώνησε υπό τον όρο ότι η υπαγόρευση θα γινόταν χωρίς παύση, κι ότι η πένα δε θα σταματούσε ούτε για ένα λεπτό.
 
== Τα 18 βιβλία (πάρβα) ==
 
Ακολουθεί η διαίρεση του έπους σε 18 βιβλία (πάρβα):
{| class="wikitable"
{{Βικιθήκη}}
<references />
 
 
{{Ινδουιστική μυθολογία}}
43.078

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης