Ηρώδης της Χαλκίδας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Νέα σελίδα: Ο '''Ηρώδης Ε΄''' (απεβ. 48-49 μΧ) ήταν βασιλιάς της Χαλκίδας στη Συρία, υποτελής βασιλιάς στη Ρώμη. Αν...
(Καμία διαφορά)

Έκδοση από την 00:09, 4 Απριλίου 2019

Ο Ηρώδης Ε΄ (απεβ. 48-49 μΧ) ήταν βασιλιάς της Χαλκίδας στη Συρία, υποτελής βασιλιάς στη Ρώμη. Αν οι θείοι του Ηρώδης Φίλιππος, Ηρώδης Αντίπα(τρο)ς και Ηρώδης Αρχέλαος δεν αριθμηθούν ως Ηρώδης Β΄, Ηρώδης Γ΄ και Ηρώδης Δ΄, τότε είναι ο Ηρώδης Β΄.

Νόμισμα του Ηρώδη της Χαλκίδας, όπου μαζί με τον αδελφό του Ηρώδη Αγρίππα Α΄ της Ιουδαίας στεφανώνουν τον Αυτοκράτορα Κλαύδιο, που στέκεται στη μέση. Επιγραφές: ΒΑΣΙΛ. ΗΡΩΔΗΣ ΒΑΣΙΛ. ΑΓΡΙΠΠΑΣ - ΚΛΑΥΔΙΟΣ ΚΑΙΣΑΡ ΣΕΒΑΣΤΟΣ.

Βιογραφία

Ήταν γιος του Αριστοβούλου διαδόχου της Ιουδαίας (γιου τού Ηρώδη Α΄ του Μεγάλου) και της Βερενίκης. Οι γονείς του ήταν εξαδέλφια. Αδέλφια του Ηρώδη ήταν ο Ηρώδης Αγρίππας Α΄ και η Ηρωδιάς.

Νυμφεύτηκε την εξαδέλφη του Μαριάμνη και απέκτησε γιο τον Αριστόβουλο, που επίσης έγινε κυβερνήτης της Χαλκίδας στη Συρία. Όταν η Μαριάμνη απεβίωσε, νυμφεύτηκε την ανιψιά του Βερενίκη, κόρη του αδελφού του Ηρώδη Αγρίππα Α΄.

Περί το 41 μΧ, έπειτα από αίτημα του Ηρώδη Αγρίππα Α΄, ο Αυτοκράτορας Κλαύδιος του χορήγησε τον τίτλο του κυβερνήτη της Χαλκίδας, μίας περιοχής βόρεια της Ιουδαίας, με τον τίτλο του βασιλιά. Τρία έτη μετά, έπειτα από το τέλος του αδελφού του αυτού, του δόθηκε η αρμοδιότητα του ναού της Ιερουσαλήμ και ορίστηκε αρχιερέας του ναού. Κατά τα επόμενα 4 έτη που ασκούσε το δικαίωμά του, όρισε δύο αρχιερείς, τον Ιωσήφ γιο του Καμύδους (44-46) και τον Ανανία, γιο του Νεδεβέου (π. 47-52).

Απεβίωσε το 48 μΧ και η Χαλκίδα δόθηκε στον ανιψιό του Ηρώδη Αγρίππα Β΄ βασιλιά της Ιουδαίας.

Οικογένεια

Νυμφεύτηκε πρώτα τη Μαριάμνη και είχε τέκνο:

Έπειτα έκανε 2ο γάμο με την ανιψιά του Βερενίκη, κόρη του αδελφού του Ηρώδη Αγρίππα Α΄ και είχε τέκνα:

  • Βερενικιανός.
  • Υρκανός.

Πηγές

  • "HEROD II. - JewishEncyclopedia.com". jewishencyclopedia.com.
  • History of Jewish Coinage, and of Money in the Old and New Testament– Google Knihy. Books.google.cz. January 1, 1864. Retrieved 2016-09-24.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Herod of Chalcis της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).

{[Authority control}}