Παλάτι του Αλεξάνδρου: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Νέα σελίδα: Το '''ανάκτορο του Αλεξάνδρου''', ρωσ. Александровский дворец είναι μία πρώην αυτοκρατορική κατο...
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Το '''ανάκτορο του Αλεξάνδρου''', ρωσ. Александровский дворец είναι μία πρώην αυτοκρατορική κατοικία στο τότε [[Τσάρσκογιε Σελό]], τωρινή πόλη [[Πούσκιν, Αγία ΠΕτρούπολη|Πούσκιν]]. Βρίσκεται σε ένα πλάτωμα 30 μίλα νότια της Αγ. Πετρούπολης, τότε αυτοκρατορικής πρωτεύουσας. Είναι γνωστή ως το ενδιαίτημα που προτιμούσε ο τσάρος [[Νικόλαος Β΄ της Ρωσίας]] (βασ. 1894-1917) και η οικογένειά του κι υπηρέτησε ως το πρώτο μέρος κράτησής τους, κατά την πρώτη από τις δύο Επαναστάσεις του Φεβρουαρίου του ταραχώδους έτους 2017, όταν εκτοπίστηκαν οι Ρωμάνοβ κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-18). Το ανάκτορο του Αλεξάνδρου βρίσκεται στο πάρκο του Αλεξάνδρου, 300 μ. βορειότερα του πολύ μεγαλύτερου και πιο περίτεχνου [[Ανάκτορο της Αικατερίνης (στο Τσάρσκογιε Σελό)|ανακτόρου της Αικατερίνης]], που είχε ξεκινήσει το 1717 από την τσαρίνα [[Αικατερίνη Α΄ της Ρωσίας]]. Στην εποχή μας ανακαινίζεται ως κρατικό μουσείο και θα στεγάσει κειμήλια της πρώην αυτοκρατορικής δυναστείας.
{{κτίριο}}
Το '''Παλάτι του Αλεξάνδρου''' ([[Ρωσικά]]:Александровс ки й дворец), είναι η πρώην αυτοκρατορική κατοικία στο [[Τσάρσκογιε Σελό]], σε ένα οροπέδιο περίπου 30 λεπτά με το τρένο από την [[Αγία Πετρούπολη]].
Είναι γνωστό ως η αγαπημένη κατοικία του τελευταίου Ρώσου αυτοκράτορα, Νικολάου Β και της οικογένειας του, και ως η αρχική θέση φυλάκισης τους μετά την επανάσταση που ανέτρεψε τη δυναστεία των Ρομανόφ στις αρχές του [[1917]]. Το Παλάτι του Αλεξάνδρου βρίσκεται στο Αλεξάντερ Παρκ και δεν μακριά από το μεγαλύτερο [[Παλάτι της Αικατερίνης]].
Σήμερα είναι ένα υπό ανακαίνιση μουσείο και στεγάζει τα λείψανα της πρώην αυτοκρατορικής δυναστείας.


[[File:Alexander palace.JPG|thumb|right|200px|Το θερινό ανάκτορο του διαδόχου Αλεξάνδρου (Α΄) και των μετέπειτα διαδόχων.]]
== Ιστορία ==
Το Παλάτι του Αλεξάνδρου κατασκευάστηκε στο αυτοκρατορικό Τσάρσκογιε Σελό, από την [[Αικατερίνη η Μεγάλη|Μεγάλη Αικατερίνη]] (1762-1796) για τον αγαπημένο εγγονό της, τον Μεγάλο Δούκα Αλέξανδρο Πάβλοβιτς, και μελλοντικό αυτοκράτορα ως ο [[Αλέξανδρος Α' της Ρωσίας]], με την ευκαιρία του γάμου του με την Μεγάλη Δούκισσα [[Λουίζα της Βάδης|Ελισάβετ Αλεξέεβνα]], που γεννήθηκε ως πριγκίπισσα Λουίζα Μαρία Αουγκούστα της Βάδης.


==Διαμονή της Αικατερίνης Β΄==
Το Νεοκλασσικό οικοδόμημα σχεδιάστηκε από τον [[Τζιακόμο Κουαρέντζι]] και χτίστηκε μεταξύ [[1792]] και [[1796]].
Κατασκευάστηκε ως μέρος απόσυρσης του αυτοκράτορα, στο Τσάρσκογιε Σελό, 30 μίλια νότια της της Αγ. Πετρούπολης, τότε αυτοκρατορικής πρωτεύουσας. Το έργο ανέθεσε η τσαρίνα [[Αικατερίνη Β΄ της Ρωσίας]] (βασ. 1762-96) και κτίστηκε πλησίον του ανακτόρου της, αυτού της Αικατερίνης, για τον ευνοούμενο εγγονό της [[Αλέξανδρος Α΄ της Ρωσίας|Αλέξανδρο (Α΄)]] (βασ. 1801-25). Του το έδωσε το 1793 με την ευκαιρία των γάμων του με τη [[Λουίζα της Βάδης]] (Ελισαβέτα Αλεξέγιεβνα).
Επίσης ο αρχιτέκτονας ο ίδιος είχε διακριθεί για τη δημιουργία ενός ακόμη αριστούργηματος.


Το Νεοκλασικό οικοδόμημα σχεδιάστηκε από τον [[Τζάκομο Κουαρένγκι]] και κτίστηκε μεταξύ 1792-96. Είναι πανθομολογούμενο, ότι ο αρχιτέκτονας υπερέβη του εαυτού του και έφτιαξε ένα αριστούργημα. Το 1821 ο γιος του Κουαρένγκι έγραψε: "ένα κομψό κτήριο με θέα σε έναν όμορφο κήπο, στο Τσάρσκογιε Σελό, σχεδιάστηκε και κτίστηκε από τον πατέρα μου κατ' εντολή της Αικατερίνης Β΄, ως θερινή κατοικία για τον νεαρό μεγάλο δούκα Αλέξανδρο, τον νυν βασιλιά μας. Έχοντας κατά νου το ότι φτιάχθηκε για έναν βασιλιά. ο αρχιτέκτονας το έκανε απλό, συνδυάζοντας λειτουργικότητα με ομορφιά. Η αξιοπρεπής πρόσοψή του, οι αρμονικές αναλογίες και η με μέτρο διακόσμηση ... είναι εκδήλωση του εσωτερικού του ... Δεν μειώθηκε η άνεση, στην προσπάθεια για μεγαλοπρέπεια και κομψότητα".
Ο Αλέξανδρος χρησιμοποίησε το παλάτι ως θερινή κατοικία για οσο διάστημα βασιλεύε η γιαγιά του και ο πατέρας του, Παύλος.
Όταν έγινε αυτοκράτορας, όμως, επέλεξε να παραμείνει στο πολύ μεγαλύτερο και κοντινό Παλάτι της Αικατερίνης.


==Κατοικία του διαδόχου Αλεξάνδρου και της συζύγου του Ελισαβέτας Αλεξέγιεβνας==
== Ύπο τον Νικολάο Α'==
Ο Αλέξανδρος το χρησιμοποιούσε ως θερινή διαμονή κατά το υπόλοιπο της βασιλείας της γιαγιάς του και κατά τη βασιλεία του πατέρα του Παύλου (βασ. 1796-1801). Όταν έγινε τσάρος, επέλεξε να διαμένει στο πολύ μεγαλύτερο, πλησίον ανάκτορο της Αικατερίνης.


==Υπό τον Νικόλαο Α΄==
Ο Αλέξανδρος έδωσε το Παλάτι στον αδερφό του [[Νικόλαος Α΄ της Ρωσίας|Νικολάο Α΄]], για θερινή χρήση.
Ο Αλέξανδρος Α΄ το έδωσε στον αδελφό του Νικόλαο (Α΄) για θερινή διαμονή. Από τότε έγινε η θερινή κατοικία του κάθε φορά διαδόχου του θρόνου. Το διάστημα 1830-50, έγινε εκτενής επαναδιακόσμηση σε σχέδια των Ντ. Σερφόλιο, Α. Τον, Ντ. Γιεφίμοβ, Α. Στάκενσνάιντερ και άλλων, που προσπαθούσαν να προλάβουν τα γούστα που άλλαζαν. Η εμφάνιση των επισήμων και ιδιωτικών δωματίων του ανακτόρου κατά τη βασιλεία του Νικολάου Α΄ έχει υδατογραφίες των Ε. Χάου, Ι. Πρενάτσι και Ι. Βόλσκυ των ετών 1840-60. Η περίφημη αίθουσα των Ορέων, που είχε ένα μέρος για τα τέκνα του Νικολάου Α΄, κτίστηκε την περίοδο αυτή. Ο Νικόλαος Α΄ και η οικογένειά του ζούσαν στο ανάκτορο από τις αρχές της άνοιξης έως τα τέλη Μαΐου, έπειτα μετέβαιναν στο [[Κράσνογις Σελό]] για τα στρατιωτικά γυμνάσια και επέστρεφε στο ανάκτορο ως το τέλος του φθινοπώρου. Το 1842 το αυτοκρατορικό ζεύγος εόρτασε τους αργυρούς γάμους του (τα 25 έτη) με μία σειρά από gala, που περιελάμβανε μία μεσαιωνική κονταρομαχία. Δύο έτη μετά το ζεύγος θρήνησε τον χαμό της 19χρονης κόρης τους Αλεξάνδρας (απεβ. 1844), που είχε γεννηθεί εκεί. Το 1860 η [[Καρλόττα της Πρωσίας]] (Αλεξάνδρα Φεοντόροβνα), σύζυγος του Νικολάου Α΄, απεβίωσε στο ανάκτορο.
Από εκείνη τη στιγμή, ήταν η θερινή κατοικία του διαδόχου του θρόνου. Από το [[1830]] έως το [[1850]], η εκτεταμένη ανακαίνιση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τα σχέδια των D.Cerfolio, A.Thon, D.Yefimov, A. Stakenschneider και άλλων.
Ο Νικολάος και η οικογένειά του ζούσαν στο παλάτι από τις αρχές της άνοιξης μέχρι το τέλος Μαΐου και μετά από μια σύντομη περίοδο στο Τσάρσκογιε Σελό, κατά τη διάρκεια διαλειμμάτων επέστρεφαν στο παλάτι για να περνούν το χρόνο τους εκεί μέχρι το τέλος του φθινοπώρου.
To 1842, το αυτοκρατορικό ζευγάρι γιόρτασε την ασημένια επέτειο του γάμου τους με μια σειρά από εκδηλώσεις. Δύο χρόνια αργότερα, η οικογένεια θρήνησε το θάνατο της κόρης του Νικολάου, Μεγάλης Δούκισσας Αλεξάνδρας (1825- 1844), η οποία γεννήθηκε στο παλάτι και έζησε τους τελευταίους μήνες της ζωής της εκεί.
Στις [[19 Οκτωβρίου]], [[1860]], η αυτοκράτειρα [[Αλεξάνδρα Φιόντοροβνα (Σάρλοτ της Πρωσσίας)|Αλεξάνδρα Φιόντοροβνα]], επίσης, πέθανε στο παλάτι.


== Ύπο τον Αλέξανδρο Γ' και Μαρία Φιόντοροβνα ==
==Υπό τον Αλέξανδρο Γ΄===
Ο [[Αλέξανδρος Γ΄ της Ρωσίας|Αλέξανδρος Γ']] γεννημένος στη [[Δανία]], και η σύζυγός του [[Μαρία Φιόντοροβνα (Δάγμαρ της Δανίας)|Μαρία Φιόντοροβνα]] είχαν τα διαμερίσματά τους στη δυτική πτέρυγα του
Ανακτόρου κοντά στους κήπους.
Πριν από την ένταξή τους στον αυτοκρατορικό θρόνο, η Μαρία γέννησε το πρωτότοκο παιδί τους, τον μέλλοντικό Τσάρο Νικολάο τον Β', στο παλάτι του Αλεξάνδρου.
Στο ημερολόγιό του, ο τότε διαδόχος Αλέξανδρος κατέγραψε το κοσμοϊστορικό γεγονός της γέννησης του πρώτου παιδιού του.


==Υπό τον Νικόλαο Β΄==
Μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου του Γ', η Μαρία Φιόντοροβνα θα μείνει στο παλάτι στα δωμάτιά τους, και επισκέπτονταν το γιο της, [[Νικόλαος Β΄ της Ρωσίας|Τσάρο Νικόλαο Β']] και την νύφη της [[Αλεξάνδρα Φιόντοροβνα (Αλίξ της Έσσης)|Αλεξάνδρα Φιόντοροβνα]].
Καθώς η αποξένωση με την Αλεξάνδρα Φιόντοροβνα έγινε πιο εμφανής, οι επισκέψεις της μητέρας του Τσάρου έγιναν λιγότερες.


==Οι Ρομάνοβ σε κατ' οίκον περιορισμό==
== Ύπο τον Νικολάο Β' ==
Το παλάτι είναι πιο φημισμένο και για το ρόλο που διαδραμάτισε κατά τη βασιλεία του τελευταίου τσάρου της Ρωσίας, Νικολάου Β'.
Ο ίδιος και η σύζυγός του Αλεξάνδρα Φιόντοροβνα πάντα αγαπούσαν το παλάτι και αποφάσισαν να το κάνουν την μόνιμη κατοικία τους μετά τα γεγονότα της [[Ματωμένης Κυριακής]], η οποία είχε κάνει τα Χειμερινά Ανάκτορα επικίνδυνα γι 'αυτούς.
Είναι ανακαινισμένη η πρώην αίθουσα χορού και η αίθουσα της Μελέτης και πρόσθεσαν δωμάτια για τα παιδιά τους στο πιο πάνω όροφο.
Η Αλεξάνδρα και ο αρχιτέκτονας της Μέλτζερ, επέλεξαν ένα τότε μοντέρνο στυλ διακόσμησης και θεωρείται από την αριστοκρατία να είναι «μεσαίας τάξης» και λιγότερο από το «Αυτοκρατορικό» .
Ένα από αυτά τα διάσημα δωμάτια είναι το Μωβ Δωμάτιο Αλεξάνδρας.


==Έπειτα από τους Ρομάνοβ==
Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Νικολάου Β', το παλάτι ηλεκτρόδοτηθηκε και εγκαταστάθηκε ένα τηλεφωνικό σύστημα. Το [[1899]], ένας υδραυλικός ανελκυστήρας εγκαταστάθηκε για να συνδέσει το δωμάτιο της αυτοκράτειρας με τα δωμάτια των παιδιών στον δεύτερο όροφο.
Επιπλέον, με την έλευση του κινηματογράφου, δημιουργήθηκε σην ημικυκλική αίθουσα ένα δωμάτιο για την προβολή ταινιών.


==Η Γερμανική κατοχή κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο==
== Δείτε επίσης ==
* [[Τσάρσκογιε Σελό]]


==Έπειτα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο==
== Εξωτερικοί σύνδεσμοι ==

{{commons category|Alexander palace}}
==Πρόσφατη ιστορία==
* [http://eng.tzar.ru/ Επίσημη ιστοσελίδα του Παλατιού]

* [http://www.alexanderpalace.org/ Χρονόλογιο του Παλατιού του Αλεξάνδρου]
==Πηγές==
[[Κατηγορία:Μουσεία στη Ρωσία]]
* Shvidkovskiĭ, Dmitriĭ Olegovich (2007). Russian Architecture and the West. Yale University Press. ISBN 978-0300109122.
[[Κατηγορία:Μουσεία στην Αγία Πετρούπολη]]

{{ενσωμάτωση κειμένου|en| Alexander palace}}
{{ενσωμάτωση κειμένου|en|Alexander Palace}}

{{Authority control}}

[[Κατηγορία:Βασιλικές κατοικίες στη Ρωσία]]

Έκδοση από την 14:47, 2 Απριλίου 2019

Το ανάκτορο του Αλεξάνδρου, ρωσ. Александровский дворец είναι μία πρώην αυτοκρατορική κατοικία στο τότε Τσάρσκογιε Σελό, τωρινή πόλη Πούσκιν. Βρίσκεται σε ένα πλάτωμα 30 μίλα νότια της Αγ. Πετρούπολης, τότε αυτοκρατορικής πρωτεύουσας. Είναι γνωστή ως το ενδιαίτημα που προτιμούσε ο τσάρος Νικόλαος Β΄ της Ρωσίας (βασ. 1894-1917) και η οικογένειά του κι υπηρέτησε ως το πρώτο μέρος κράτησής τους, κατά την πρώτη από τις δύο Επαναστάσεις του Φεβρουαρίου του ταραχώδους έτους 2017, όταν εκτοπίστηκαν οι Ρωμάνοβ κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-18). Το ανάκτορο του Αλεξάνδρου βρίσκεται στο πάρκο του Αλεξάνδρου, 300 μ. βορειότερα του πολύ μεγαλύτερου και πιο περίτεχνου ανακτόρου της Αικατερίνης, που είχε ξεκινήσει το 1717 από την τσαρίνα Αικατερίνη Α΄ της Ρωσίας. Στην εποχή μας ανακαινίζεται ως κρατικό μουσείο και θα στεγάσει κειμήλια της πρώην αυτοκρατορικής δυναστείας.

Το θερινό ανάκτορο του διαδόχου Αλεξάνδρου (Α΄) και των μετέπειτα διαδόχων.

Διαμονή της Αικατερίνης Β΄

Κατασκευάστηκε ως μέρος απόσυρσης του αυτοκράτορα, στο Τσάρσκογιε Σελό, 30 μίλια νότια της της Αγ. Πετρούπολης, τότε αυτοκρατορικής πρωτεύουσας. Το έργο ανέθεσε η τσαρίνα Αικατερίνη Β΄ της Ρωσίας (βασ. 1762-96) και κτίστηκε πλησίον του ανακτόρου της, αυτού της Αικατερίνης, για τον ευνοούμενο εγγονό της Αλέξανδρο (Α΄) (βασ. 1801-25). Του το έδωσε το 1793 με την ευκαιρία των γάμων του με τη Λουίζα της Βάδης (Ελισαβέτα Αλεξέγιεβνα).

Το Νεοκλασικό οικοδόμημα σχεδιάστηκε από τον Τζάκομο Κουαρένγκι και κτίστηκε μεταξύ 1792-96. Είναι πανθομολογούμενο, ότι ο αρχιτέκτονας υπερέβη του εαυτού του και έφτιαξε ένα αριστούργημα. Το 1821 ο γιος του Κουαρένγκι έγραψε: "ένα κομψό κτήριο με θέα σε έναν όμορφο κήπο, στο Τσάρσκογιε Σελό, σχεδιάστηκε και κτίστηκε από τον πατέρα μου κατ' εντολή της Αικατερίνης Β΄, ως θερινή κατοικία για τον νεαρό μεγάλο δούκα Αλέξανδρο, τον νυν βασιλιά μας. Έχοντας κατά νου το ότι φτιάχθηκε για έναν βασιλιά. ο αρχιτέκτονας το έκανε απλό, συνδυάζοντας λειτουργικότητα με ομορφιά. Η αξιοπρεπής πρόσοψή του, οι αρμονικές αναλογίες και η με μέτρο διακόσμηση ... είναι εκδήλωση του εσωτερικού του ... Δεν μειώθηκε η άνεση, στην προσπάθεια για μεγαλοπρέπεια και κομψότητα".

Κατοικία του διαδόχου Αλεξάνδρου και της συζύγου του Ελισαβέτας Αλεξέγιεβνας

Ο Αλέξανδρος το χρησιμοποιούσε ως θερινή διαμονή κατά το υπόλοιπο της βασιλείας της γιαγιάς του και κατά τη βασιλεία του πατέρα του Παύλου (βασ. 1796-1801). Όταν έγινε τσάρος, επέλεξε να διαμένει στο πολύ μεγαλύτερο, πλησίον ανάκτορο της Αικατερίνης.

Υπό τον Νικόλαο Α΄

Ο Αλέξανδρος Α΄ το έδωσε στον αδελφό του Νικόλαο (Α΄) για θερινή διαμονή. Από τότε έγινε η θερινή κατοικία του κάθε φορά διαδόχου του θρόνου. Το διάστημα 1830-50, έγινε εκτενής επαναδιακόσμηση σε σχέδια των Ντ. Σερφόλιο, Α. Τον, Ντ. Γιεφίμοβ, Α. Στάκενσνάιντερ και άλλων, που προσπαθούσαν να προλάβουν τα γούστα που άλλαζαν. Η εμφάνιση των επισήμων και ιδιωτικών δωματίων του ανακτόρου κατά τη βασιλεία του Νικολάου Α΄ έχει υδατογραφίες των Ε. Χάου, Ι. Πρενάτσι και Ι. Βόλσκυ των ετών 1840-60. Η περίφημη αίθουσα των Ορέων, που είχε ένα μέρος για τα τέκνα του Νικολάου Α΄, κτίστηκε την περίοδο αυτή. Ο Νικόλαος Α΄ και η οικογένειά του ζούσαν στο ανάκτορο από τις αρχές της άνοιξης έως τα τέλη Μαΐου, έπειτα μετέβαιναν στο Κράσνογις Σελό για τα στρατιωτικά γυμνάσια και επέστρεφε στο ανάκτορο ως το τέλος του φθινοπώρου. Το 1842 το αυτοκρατορικό ζεύγος εόρτασε τους αργυρούς γάμους του (τα 25 έτη) με μία σειρά από gala, που περιελάμβανε μία μεσαιωνική κονταρομαχία. Δύο έτη μετά το ζεύγος θρήνησε τον χαμό της 19χρονης κόρης τους Αλεξάνδρας (απεβ. 1844), που είχε γεννηθεί εκεί. Το 1860 η Καρλόττα της Πρωσίας (Αλεξάνδρα Φεοντόροβνα), σύζυγος του Νικολάου Α΄, απεβίωσε στο ανάκτορο.

Υπό τον Αλέξανδρο Γ΄=

Υπό τον Νικόλαο Β΄

Οι Ρομάνοβ σε κατ' οίκον περιορισμό

Έπειτα από τους Ρομάνοβ

Η Γερμανική κατοχή κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Έπειτα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Πρόσφατη ιστορία

Πηγές

  • Shvidkovskiĭ, Dmitriĭ Olegovich (2007). Russian Architecture and the West. Yale University Press. ISBN 978-0300109122.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Alexander Palace της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).