Εγκλήματα (τηλεοπτική σειρά): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Γραμμή 47: Γραμμή 47:
'''Κορίνα Μητροπούλου - Κουτσούμπα'''
'''Κορίνα Μητροπούλου - Κουτσούμπα'''


Η Κορίνα ([[Μαρία Καβογιάννη]]) είναι αδελφή του Αχιλλέα, κόρη του Αριστείδη. Από μικρή την είχε χάσει η οικογένειά της αφού είχε μπλέξει με τον υπόκοσμο, που την προώθησε να γίνει [[Πορνεία|ιερόδουλη]]. Αχόρταγη για άνδρες, ιδιαίτερα αυθόρμητη, αφελής, έχει οικειότητα με όλους. Κατάφερε να κάνει μια μικρή περιουσία με τη δουλειά της. Είναι πασίγνωστη στον κύκλο της, με εκτενέστατη και μακροσκελή λίστα πελατών, τους οποίους εξυπηρετεί συνήθως στο διαμέρισμά της. Συχνά εμφανίζεται να εξυπηρετεί πολλαπλούς πελάτες, από μία ολόκληρη ομάδα Πόλο, μέχρι ένα στρατιωτικό λόχο. Φίλη και μέντοράς της είναι η Ρεβέκκα ([[Νέλλη Γκίνη]]), ενώ διατηρεί φιλικές σχέσεις και με διάφορες άλλες συναδέλφους της ([[Εύα Κουμαριανού]], [[Μαίρη Μπουντούρη]]). Την εντοπίζει ο Αχιλλέας μέσω μιας τηλεοπτικής εκπομπής εύρεσης χαμένων προσώπων, στο πρώτο επεισόδιο της σειράς. Κατά τη διάρκεια της σειράς, διατηρεί σχέση με τον Παύλο Λογαρά ([[Βασίλης Ευταξόπουλος]]) και τον ψαρά Θωμά ([[Δημήτρης Αλεξανδρής]]), ενώ παντρεύεται τον ο πλούσιο γαιοκτήμονα Φώτη Κουτσούμπα ([[Σταύρος Μαυρίδης]]), κρύβοντας πάντα το επάγγελμά της και τον προηγούμενο βίο της. Μετά το θάνατο του Φώτη στο ταξίδι του μέλιτος, κληρονομεί τη μεγάλη περιουσία του και αποσύρεται από το επάγγελμά της.
Η Κορίνα ([[Μαρία Καβογιάννη]]) είναι αδελφή του Αχιλλέα, κόρη του Αριστείδη. Από μικρή την είχε χάσει η οικογένειά της αφού είχε μπλέξει με τον υπόκοσμο, που την προώθησε να γίνει [[Πορνεία|ιερόδουλη]]. Αχόρταγη για άνδρες, ιδιαίτερα αυθόρμητη, αφελής, έχει οικειότητα με όλους. Κατάφερε να κάνει μια μικρή περιουσία με τη δουλειά της. Είναι πασίγνωστη στον κύκλο της, με εκτενέστατη και μακροσκελή λίστα πελατών, τους οποίους εξυπηρετεί συνήθως στο διαμέρισμά της. Συχνά εμφανίζεται να εξυπηρετεί πολλαπλούς πελάτες, από μία ολόκληρη ομάδα Πόλο, μέχρι ένα στρατιωτικό λόχο. Φίλη και μέντοράς της είναι η Ρεβέκκα ([[Νέλλη Γκίνη]]), ενώ διατηρεί φιλικές σχέσεις και με διάφορες άλλες συναδέλφους της ([[Εύα Κουμαριανού]], [[Μαίρη Μπουντούρη]]), Βίκυ Πρωτογεράκη. Την εντοπίζει ο Αχιλλέας μέσω μιας τηλεοπτικής εκπομπής εύρεσης χαμένων προσώπων, στο πρώτο επεισόδιο της σειράς. Κατά τη διάρκεια της σειράς, διατηρεί σχέση με τον Παύλο Λογαρά ([[Βασίλης Ευταξόπουλος]]) και τον ψαρά Θωμά ([[Δημήτρης Αλεξανδρής]]), ενώ παντρεύεται τον ο πλούσιο γαιοκτήμονα Φώτη Κουτσούμπα ([[Σταύρος Μαυρίδης]]), κρύβοντας πάντα το επάγγελμά της και τον προηγούμενο βίο της. Μετά το θάνατο του Φώτη στο ταξίδι του μέλιτος, κληρονομεί τη μεγάλη περιουσία του και αποσύρεται από το επάγγελμά της.


'''Μάχη Καραθάνου'''
'''Μάχη Καραθάνου'''

Έκδοση από την 11:30, 27 Μαρτίου 2019

Εγκλήματα
Το βασικό καστ της σειράς.
ΕίδοςΜαύρη κωμωδία
ΔημιουργοίΛευτέρης Παπαπέτρου
ΣκηνοθεσίαΑντώνης Τέμπος
Αντώνης Αγγελόπουλος
ΠρωταγωνιστέςΥρώ Μανέ
Χρήστος Χατζηπαναγιώτης
Καίτη Κωνσταντίνου
Κώστας Κόκλας
Μαρία Καβογιάννη
Σταύρος Νικολαΐδης
Σούλα Αθανασιάδου
Αθηνόδωρος Προύσαλης
Βασίλης Χαραλαμπόπουλος
ΧώραΕλλάδα Ελλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά
Αριθμός κύκλων2
Αριθμός επεισοδίων66
Παραγωγή
ΠαραγωγήΝίκος Βεργέτης
Ena Productions
Διάρκεια35 - 45 λεπτά ανά επεισόδιο
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςΑΝΤ1
Αναλογία πλευρών4:3, έγχρωμη εικόνα
ΠροβολήΔευτέρα 5 Οκτωβρίου 1998 - Τρίτη 13 Ιουνίου 2000
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
ΙστοσελίδαΕπίσημη ιστοσελίδα

Τα Εγκλήματα είναι ελληνική τηλεοπτική σειρά είδους μαύρης κωμωδίας που προβλήθηκε από τον ANT1 τη χρονική περίοδο 1998-2000, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία. Η συγγραφή του σεναρίου της σειράς έγινε από τον Λευτέρη Παπαπέτρου, η σκηνοθεσία από τους Αντώνη Αγγελόπουλο, Αντώνη Τέμπο και Μαρίνα Λεοντάρη, ενώ η παραγωγή αρχικά από τον Νίκο Βεργέτη και έπειτα από την Ena Productions. Πρωταγωνιστές της σειράς είναι οι Κώστας Κόκλας, Καίτη Κωνσταντίνου, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Υρώ Μανέ, Μαρία Καβογιάννη, Αθηνόδωρος Προύσαλης, Σταύρος Νικολαΐδης, Σούλα Αθανασιάδου, Φωτεινή Μπαξεβάνη και Βασίλης Χαραλαμπόπουλος.

Ο πρώτος κύκλος έκανε πρεμιέρα στις 5 Οκτωβρίου του 1998 και ολοκληρώθηκε σε 32 επεισόδια στις 8 Ιουνίου του 1999. Ο δεύτερος κύκλος ξεκίνησε στις 5 Οκτωβρίου του 1999 και ολοκληρώθηκε σε 34 επεισόδια στις 13 Ιουνίου του 2000. Η σειρά προβαλλόταν κάθε Τρίτη στις 21:05, πλην του πρώτου επεισοδίου που προβλήθηκε Δευτέρα. Στις 31 Δεκεμβρίου στις 21:05 προβλήθηκε μια εορταστική τηλεταινία 75 λεπτών.

Σενάριο

Χαρακτήρες

Φλώρα Μητροπούλου - Μουσουτσάνη

Η Φλώρα (Υρώ Μανέ) κατάγεται από το Κατάκολο Ηλείας, αλλά μετακόμισε στην Αθήνα. Ο πατέρας της είναι συνταξιοδοτημένος χωροφύλακας. Η Φλώρα είναι γύρω στα 35 και παντρεμένη με τον Αχιλλέα Μητρόπουλο, τον οποίο γνώρισε σε ένα εφηβικό πάρτι που είχε διοργανώσει η φίλη της Δέσποινα. Διατηρει με τον Αχιλλέα, κατάστημα που πουλάει νυχτικά και εσώρουχα. Μένει σε ένα τριάρι στην Αθήνα, στα Εξάρχεια, μαζί με τον άντρα της, τον άρρωστο πεθερό της Αριστείδη Μητρόπουλο και την οικιακή βοηθό τους, Μάχη Καραθάνου. Η Φλώρα είναι απογοητευμένη από τη ζωή της και γενικότερα από τις επιλογές που έχει κάνει. Παντρεύτηκε έναν άντρα τον οποίο ποτέ δε συμπαθούσε ιδιαίτερα, ο πεθερός της την αντιπαθεί και μένει μαζί τους από τις πρώτες μέρες του γάμου της, δεν έχει παιδιά (καθώς ο Αχιλλέας είναι στείρος) και οι σχέσεις της με τον Αχιλλέα είναι χλιαρές. Από το πρώτο επεισόδιο της σειράς, η Φλώρα φαίνεται να παραπονιέται για την φτωχή της κοινωνική της ζωή και για τα συνεχή προβλήματα που δημιουργούνται στο σπίτι εξαιτίας του άρρωστου πεθερού της. Κάποια στιγμή όμως αποφασίζει να αλλάξει τη ζωή της και να ζήσει όσα δεν έζησε τόσα χρόνια ούσα παντρεμένη με τον Αχιλλέα.

Αλέκος Παπαδήμας

Ο Αλέκος (Κώστας Κόκλας) είναι συνομήλικος της Φλώρας και παλιό της φλερτ, νυμφευμένος με τη Σωσώ. Είναι κρεοπώλης, έχοντας κληρονομήσει από τον πεθερό του το σπίτι που ζει με τη γυναίκα του στην οδό Λακωνίας στους Αμπελόκηπους και το κρεοπωλείο του στην Κυψέλη. Στο χασάπικο έχει ένα παραγιό, τον Μιχαλάκη. Η Σωσώ, η σύζυγός του τον αντιπαθεί και σχεδιάζει διάφορους τρόπους να τον σκοτώσει. Ο Αλέκος ήταν ερωτευμένος με τη Φλώρα από τα σχολικά του χρόνια, όμως με το πέρασμα του χρόνου χάθηκαν. Όταν τη ξανασυναντά, ο εφηβικός τους έρωτας ξανά φουντώνει και γίνονται εραστές. Αν και παντρεμένος και ερωτευμένος με τη Φλώρα, δε χάνει ευκαιρία να προσεγγίζει κι άλλες γυναίκες.

Αχιλλέας Μητρόπουλος

Ο Αχιλέας (Χρήστος Χατζηπαναγιώτης) είναι ο άκακος και στείρος σύζυγος της Φλώρας. Ο Αχιλλέας διατηρεί ένα μικρό κατάστημα γυναικείων εσωρούχων στην οδό Αχαρνών. Μένει σ' ένα τριάρι στην οδό Βουλγαροκτόνου στα Εξάρχεια, με τη σύζυγό του Φλώρα, τον κατάκοιτο πατέρα του Αριστείδη και τη Μάχη που προσέχει τον πατέρα του. Αγαπάει ειλικρινά τη Φλώρα και προσπαθεί να διατηρήσει τις ισορροπίες μεταξύ της συζύγου και του πατέρα του που αγαπά και φροντίζει. Ανοιχτόκαρδος, εντελώς απονήρευτος, ευκολόπιστος, μοιάζει περισσότερο με παιδί στο σώμα ενός ενήλικα. Στο τέλος αποκαλύπτει ότι ήξερε για τη κρυφή σχέση της γυναίκας του και της το ανακοίνωσε στο τελευταίο επεισόδιο της σειράς.

Σωσώ Παπαδήμα

Η Σωσώ (Καίτη Κωνσταντίνου) είναι σύζυγος του Αλέκου. Είναι πονηρή, σατανική, και διατηρεί μια προσεκτική προσέγγιση των πραγμάτων. Οι σχέσεις της με τους υπόλοιπους χαρακτήρες, δεν είναι και οι καλύτερες, καθώς δεν ενδιαφέρεται για αυτούς. Η Σωσώ δεν είναι ευχαριστημένη με τον Αλέκο και σχεδιάζει συνεχώς πώς να τον σκοτώσει, έχοντας καταλάβει πως εκείνος την απατά. Όταν κάποια στιγμή υποβάλλεται σε ύπνωση και γίνεται για σύντομο διάστημα καλή, μένει έγκυος. Στο διάστημα που ο Αλέκος είχε εξαφανιστεί και θεωρούνταν νεκρός, εκείνη είχε σεξουαλικές σχέσεις με τον Μιχαλάκη και τον Τζώνυ. Μέχρι το τέλος, καταφέρνει να σκοτώσει σχεδόν όλους τους χαρακτήρες της σειράς (τους μισούς κατά λάθος, προσπαθώντας να σκοτώσει τον άντρα της). Η μονη σκηνή που δείχνει την ευαισθησια και την ειλικρινη στεναχώρια της είναι στον θάνατο του Μιχάλη. Τελικά στο φινάλε κατάφερε να πραγματοποιήσει το στόχο της.

Κορίνα Μητροπούλου - Κουτσούμπα

Η Κορίνα (Μαρία Καβογιάννη) είναι αδελφή του Αχιλλέα, κόρη του Αριστείδη. Από μικρή την είχε χάσει η οικογένειά της αφού είχε μπλέξει με τον υπόκοσμο, που την προώθησε να γίνει ιερόδουλη. Αχόρταγη για άνδρες, ιδιαίτερα αυθόρμητη, αφελής, έχει οικειότητα με όλους. Κατάφερε να κάνει μια μικρή περιουσία με τη δουλειά της. Είναι πασίγνωστη στον κύκλο της, με εκτενέστατη και μακροσκελή λίστα πελατών, τους οποίους εξυπηρετεί συνήθως στο διαμέρισμά της. Συχνά εμφανίζεται να εξυπηρετεί πολλαπλούς πελάτες, από μία ολόκληρη ομάδα Πόλο, μέχρι ένα στρατιωτικό λόχο. Φίλη και μέντοράς της είναι η Ρεβέκκα (Νέλλη Γκίνη), ενώ διατηρεί φιλικές σχέσεις και με διάφορες άλλες συναδέλφους της (Εύα Κουμαριανού, Μαίρη Μπουντούρη), Βίκυ Πρωτογεράκη. Την εντοπίζει ο Αχιλλέας μέσω μιας τηλεοπτικής εκπομπής εύρεσης χαμένων προσώπων, στο πρώτο επεισόδιο της σειράς. Κατά τη διάρκεια της σειράς, διατηρεί σχέση με τον Παύλο Λογαρά (Βασίλης Ευταξόπουλος) και τον ψαρά Θωμά (Δημήτρης Αλεξανδρής), ενώ παντρεύεται τον ο πλούσιο γαιοκτήμονα Φώτη Κουτσούμπα (Σταύρος Μαυρίδης), κρύβοντας πάντα το επάγγελμά της και τον προηγούμενο βίο της. Μετά το θάνατο του Φώτη στο ταξίδι του μέλιτος, κληρονομεί τη μεγάλη περιουσία του και αποσύρεται από το επάγγελμά της.

Μάχη Καραθάνου

Η Μάχη (Σούλα Αθανασιάδου) είναι μια ηλικιωμένη κυρία που φροντίζει τον κατάκοιτο πατέρα του Αχιλλέα, Αριστείδη. Σοφή, διορατική και έξυπνη, βοηθά τη Φλώρα σε όλες τις καταστάσεις, βρίσκοντας της δικαιολογίες. Ωστόσο, πότε-πότε κοιτάει και το δικό της συμφέρον, προσπαθώντας να αποσπάσει μέρος της κληρονομιάς του Αριστείδη Μητρόπουλου ως αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες που του παρέχει. Μένει μόνιμα στο σπίτι του Αχιλλέα, σε δικό της δωμάτιο, αλλά διατηρεί και δικό της διαμέρισμα που δεν εμφανίζεται ποτέ στη σειρά. Έχει ένα γιο, το Τζώνυ, που σπουδάζει στην Αγγλία. Στο τελευταίο επεισόδιο του πρώτου κύκλου, παντρεύεται μυστικά τον Αριστείδη Μητρόπουλο.

Αριστείδης Μητρόπουλος

Ο Αριστείδης (Αθηνόδωρος Προύσαλης), του Αχιλλέα και της Ευδοξίας, είναι ο κατάκοιτος πατέρας του Αχιλλέα και της Κορίνας. Είναι συνταξιούχος κουρέας, που έχει νυμφευθεί δυο φορές και έχει τρία παιδιά. Δύο από τον πρώτο του γάμο, τον Αχιλλέα και την Κορίνα, και ένα εξ αγχιστείας από τον δεύτερο, τον Τζώνυ. Αντιπαθεί έντονα τη Φλώρα και γνωρίζει για τη εξωσυζυγική της σχέση. Ο Αριστείδης ξεχνάει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, ειδικά από το γάμο του γιου του και έπειτα, και αρκετές φορές φαίνεται να βρίσκεται σε σύγχυση χρόνου, τόπου ή και προσώπων. Ο Αχιλλέας τον υπεραγαπά και τον φροντίζει. Ωστόσο, αυτός προσποιείται την αναπηρία του και νυμφεύεται μυστικά τη Μάχη. Είναι αρκετά πονηρός και μερικές φορές, ειδικότερα στο τελευταίο επεισόδιο της σειράς, φαίνεται να είναι ο παντογνώστης της ιστορίας.

Μιχαλάκης Ρούπακας

Ο Μιχαλάκης (Σταύρος Νικολαΐδης) είναι ο παραγιός του Αλέκου στο χασάπικο. Ο Μιχαλάκης είναι ευαίσθητος, καλόψυχος φιλήδονος και έμπιστος φίλος του Αλέκου, ενώ συχνά καβγαδίζει με τη γυναίκα του αφεντικού του, τη Σωσώ. Μένει σε μια εσωτερική γκαρσονιέρα στον τελευταίο όροφο κάποιας πολυκατοικίας. Είναι μπερδεμένος σεξουαλικά και φέρεται ως αμφισεξουαλικός. Ζητά τη βοήθεια της Κορίνας σε ερωτικά θέματα και ερωτεύεται παράφορα τη Σωσώ, η οποία τον χρησιμοποιεί για κακούς σκοπούς και τον κακομεταχειρίζεται συνεχώς. Έχει αυτοκτονικές τάσεις, και σε πολλά επεισόδια έχει αποπειραθεί να αυτοκτονήσει.

Πέπη

Η Πέπη (Φωτεινή Μπαξεβάνη) είναι φίλη και γειτόνισσα της Σωσώς. Η Πέπη είναι αφελής, άγεται και φέρεται από τη Σωσώ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ο χαρακτήρας της γίνεται πιο καχύποπτος και είναι συνεργός σε διάφορες δολοπλοκίες της φίλης της. Κατοικεί στους Αμπελόκηπους στην οδό Λακωνίας 8.

Τζώνυ

Ο Τζώνυ (Βασίλης Χαραλαμπόπουλος) είναι ο μονάκριβος γιος της Μάχης. Έχει μεγάλη αδυναμία στο γυναικείο φύλο, είναι ευδιάθετος και έχει ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ. Σπούδαζε στο Λονδίνο και γύρισε στην Ελλάδα. Είχε σχέση με την Αγγλίδα Τζοάν, με την οποία απέκτησε ένα γιο, τον Άρη. Ο Τζώνυ καταφέρνει και εκμεταλλεύεται ποικιλοτρόπως τον αργότερα πατριό του Αριστείδη, τη Φλώρα, την Κορίνα, τον Αχιλλέα, ακόμα και τη Σωσώ.

Πλοκή

Η Φλώρα (Υρώ Μανέ) και ο Αλέκος (Κώστας Κόκλας) γνωρίστηκαν όταν ήταν μικροί, καθώς το κρεοπωλείο στο οποίο δούλευε ο Αλέκος ήταν κοντά στο γυμνάσιο όπου πήγαινε η Φλώρα. Το ειδύλλιο τους δεν προχώρησε και, έκτοτε, δεν ξανασυναντήθηκαν ποτέ. Κάποια στιγμή όμως ο Αλέκος άρχισε να τηλεφωνεί στο σπίτι της Φλώρας προσπαθώντας να επικοινωνήσει μαζί της, και έτσι κανονίζουν να συναντηθούν. Όταν συναντιούνται, αποκαλύπτουν ο ένας στον άλλο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο γάμο τους και στη ζωή τους. Έτσι, οι δύο δημιουργούν ένα παράνομο δεσμό.

Η παράνομη σχέση τους συνεχίζεται με μία σειρά από απρόοπτα και συμπτώσεις, και στο τέλος του πρώτου κύκλου αποφασίζουν να εξαφανιστούν και να φύγουν μαζί. Εμπόδιο στα σχέδια τους είναι η γυναίκα του Αλέκου, η Σωσώ (Καίτη Κωνσταντίνου), η οποία είχε αντιληφθεί εξ αρχής τη σχέση τους, και έκτοτε προσπαθεί να εκδικηθεί τον Αλέκο, σκοτώνοντας τον με διάφορα σχέδια. Ένα από αυτά είναι η πρόσληψη ενός πληρωμένου δολοφόνου, του Βαλάντη (Κώστας Μπάρας).

Στο τέλος του πρώτου κύκλου, σε ένα ταξίδι στη Σύρο, ανοίγει κρυφά την τάπα αποστράγγισης της βάρκας που βρίσκονται η Κορίνα, ο Παύλος, το ζεύγος Παπαδήμα και το ζεύγος Μητροπούλου. Η βάρκα βυθίζεται, και η παρέα καταλήγει διάσπαρτη σε διάφορα σημεία. Η Σωσώ, ο Αχιλλέας και ο Παύλος ζώνονται, ενώ η Κορίνα καταλήγει σε ένα ξερονήσι. Η Φλώρα και ο Αλέκος σώζονται επίσης. Μένουν μαζί σε ένα ξενοδοχείο, μέχρι που αποφασίζουν να φύγουν ως μετανάστες στη Γερμανία. Ωστόσο, την τελευταία στιγμή ο Αλέκος δειλιάζει, και επιστρέφει στο σπίτι του. Η Φλώρα μένει μόνη και επικοινωνεί με τη Μάχη για να τη βοηθήσει να επιστρέψει στο σπίτι της. Τότε, ο Τζώνυ βάζει σε εφαρμογή ένα σχέδιο με το οποίο προσπαθούν να πείσουν τον Αχιλλέα ότι οι εξωγήινοι που είχαν "απαγάγει" τη Φλώρα την "επέστρεψαν". Έτσι, η Φλώρα επιστρέφει στο σπίτι της, και αποκόβει κάθε επικοινωνία με τον Αλέκο.

Μετά το χωρισμό της Φλώρας με τον Αλέκο και λίγα επεισόδια αφού έχει επιστρέψει η Φλώρα στο σπίτι της, η Σωσώ της αποκαλύπτει ότι ο Αλέκος δημιούργησε καινούργια παράνομη σχέση με την Πέγκυ (Λήδα Ματσάγγου), μία κυρία των βορείων προαστίων. Η Φλώρα συντετριμμένη αποφασίζει να βοηθήσει τη Σωσώ να εξοντώσει την αντίζηλο. Η Φλώρα και ο Αλέκος ξανασυναντιούνται μετά από καιρό καθώς συνεχίζουν να νιώθουν έντονα αισθήματα ο ένας για τον άλλο. Παρόλα αυτά αποφασίζουν να μην ξανασυναντηθούν. Η Φλώρα όμως έχει μείνει έγκυος από τον Αλέκο. Την ίδια εποχή μένει και η Σωσώ έγκυος η οποία όντας σε ύπνωση αλλάζει εντελώς ο χαρακτήρας της. Με τη βοήθεια του Τζώνυ και της Μάχης, η Φλώρα πείθει τον Αχιλλέα ότι το παιδί είναι δικό του και τελικά σε ένα από τα τελευταία επεισόδια γεννάει το Δάκη (Αριστειδάκη). Η Σωσώ γεννά πρόωρα τον Τέλη, του οποίου νονά γίνεται η Κορίνα.

Κάποια στιγμή πεθαίνει ο Φώτης από ανακοπή, ο Παύλος από δηλητηρίαση με χορτόπιτα, ο Μιχαλάκης από δηλητηρίαση με κρασί, ο Τζώνυ αυτοκτονεί με ηλεκτροπληξία, και η Πέπη από δηλητηρίαση με κουκιά.

Τα χρόνια περνούν και ο Δάκης μεγαλώνοντας γίνεται ένα παχουλό αγόρι που μοιάζει όλο και περισσότερο στον πατέρα του. Ο Τέλης, αντίστοιχα, μεγαλώνει με την αρνητική επιρροή της μητέρας του, Σωσώς. Στο τελευταίο επεισόδιο της σειράς, ο Αχιλλέας αποκαλύπτει στη Φλώρα ότι ήξερε για τη σχέση της με τον Αλέκο, αλλά δεν είπε ποτέ τίποτα γιατί την αγαπούσε πολύ. Η Φλώρα μετανιωμένη του ζητά συγγνώμη και συμφιλιώνονται. Ωστόσο, η Φλώρα δέχεται ένα τηλεφώνημα από τον Αλέκο, ο οποίος είναι μετανιωμένος για τις επιλογές που έκανε και σίγουρος για το ότι η εκείνη είναι ο έρωτας της ζωής του, και της ζητά να συναντηθούν. Συναντιούνται στο μικρό εξοχικό σπίτι του Αλέκου και αυτός της εξομολογείται τα συναισθήματά του. Εκεί, όμως, καταφθάνουν ο Αχιλλέας, η Κορίνα και η Σωσώ και όλα αποκαλύπτονται. Η Σωσώ ανατινάζει το σπίτι και οι πέντε σκοτώνονται. Παρουσιάζονται στον άλλο κόσμο να βγαίνουν από μια λίμνη, ντυμένοι με σεντόνια και σάβανα και συναντούν στην ακτή τους νεκρούς φίλους τους.

Χρόνια μετά, στο σπίτι του Αχιλλέα και της Φλώρας ζουν ο (πλέον όρθιος και υγιής) παππούς Αριστείδης, η Μάχη, ο Αριστειδάκης, ο Άρης και ο Τέλης. Το μόνο που έχει μείνει να θυμίζει τους νεκρούς γονείς και φίλους, είναι ένα κάδρο με μια φωτογραφία τους.

Παραγωγή

Η ιδέα για τη σειρά προήλθε από τους Κώστα Κόκλα, Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, Υρώ Μανέ, Καίτη Κωνσταντίνου και Μαρία Καβογιάννη οι οποίοι, συμμετέχοντας παράλληλα στην θεατρική παράσταση Αναμείνατε στο Ακουστικό Σας, πλησίασαν τον Λευτέρη Παπαπέτρου και του ζήτησαν να κάνει μία σειρά για την τηλεόραση που θα τους περιλάμβανε όλους.[1] Αρχικά, το Mega και ο Ant1 είχαν απορρίψει τη σειρά, διότι θεώρησαν ότι είναι πολύ προχωρημένη για τα ελληνικά δεδομένα.[2][3]

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύκλου της σειράς, οι Χρήστος Χατζηπαναγιώτης και Υρώ Μανέ είχαν άσχημες σχέσεις, λόγω μίας έντονης διαφωνίας που προέκυψε στην πρώτη χρονιά της θεατρικής παράστασης Σεσουάρ για Δολοφόνους όπου έπαιζαν.[4][5] Ο Χατζηπαναγιώτης στην εκπομπή Flashback του Ant1 και ο Κόκλας σε άλλη συνέντευξη δήλωσαν ότι στα πρώτα επεισόδια προβολής της, η σειρά σημείωσε πολύ χαμηλά ποσοστά τηλεθέασης, πράγμα που θα οδηγούσε στο κόψιμό της.[6][7] Μετά το πέμπτο επεισόδιο, τα ποσοστά ανέβηκαν θεαματικά, ωστόσο είχε αποχωρήσει από την παραγωγή ο Νίκος Βεργέτης και ανέλαβε η Ena Productions.[2]

Η Μαρία Καβογιάννη δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια εξωτερικών γυρισμάτων για τη σειρά, πολλοί οδηγοί νόμιζαν ότι ήταν πραγματική ιερόδουλη.[8][9] Επίσης, δυσκολεύτηκε στα γυρίσματα της σκηνής του πνιγμού του επεισοδίου 32 που γυρίστηκε στη Σύρο, καθώς επέπλεε.[10][11] Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, πριν συμμετάσχει στη σειρά, την παρακολουθούσε με την οικογένειά του και ήθελε να παίξει σε αυτή. Αρχικά, θα έκανε μία quest εμφάνιση, ωστόσο έγινε βασικό μέλος του cast.[3]

Η μουσική της σειράς είναι παρμένη σχεδόν αποκλειστικά από τη μουσική της τότε εποχής, αλλά και την εποχή του ελληνικού νέου κύματος.

Υποδοχή

Λόγω της τεράστιας θεαματικότητας που σημείωσε, η σειρά έχει προβληθεί πολλές φορές σε επανάληψη, μετά τη λήξη της αρχικής προβολής της.

Από τις 18 Σεπτεμβρίου του 2009 έως τις 27 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, ο πρώτος κύκλος της σειράς κυκλοφόρησε σε μορφή DVD (συνολικά 32 επεισόδια σε 11 DVD), μαζί με το περιοδικό Τηλέραμα.

Στις 9 Απριλίου και 10 Μαρτίου του 2016, ο Ant1 πρόβαλλε ένα επεισόδιο της σειράς Flashback, αφιερωμένο στα Εγκλήματα.[12] Η σειρά θεωρείται η πρώτη ελληνική μαύρη κωμωδία.[εκκρεμεί παραπομπή]

Διανομή

Πρωταγωνιστές

Ηθοποιός Ρόλος
Κώστας Κόκλας Αλέκος Παπαδήμας
Καίτη Κωνσταντίνου Σωσώ Παπαδήμα
Υρώ Μανέ Φλώρα Μητροπούλου
Χρήστος Χατζηπαναγιώτης Αχιλλέας Μητρόπουλος
Μαρία Καβογιάννη Κορίνα Μητροπούλου
Αθηνόδωρος Προύσαλης Αριστείδης Μητρόπουλος
Σούλα Αθανασιάδου Μάχη Καραθάνου
Σταύρος Νικολαΐδης Μιχάλης Ρούπακας
Φωτεινή Μπαξεβάνη Πέπη
Βασίλης Ευταξόπουλος Παύλος Λογαράς
Βασίλης Χαραλαμπόπουλος Γιάννης "Τζώνυ" Καραθάνος
Σταύρος Μαυρίδης Φώτης Κουτσούμπας, Αλέκος Παπαδήμας (πνεύμα)

Έκτακτες συμμετοχές

Ηθοποιός Ρόλος Επεισόδια
Μαρία Αλιφέρη Ο εαυτός της 1, 2
Παναγιώτης Λακιώτης Μηνάς 1
Όλγα Ποζέλη Γιούλα (σύζυγος Μηνά) 1
Μιχάλης Γιαννάτος Κυρ Παντελής 2, 57
Μανώλης Σκιαδάς Σωτήρης (πελάτης Κορίνας) 3
Περικλής Αλμπάνης Καλογήρου (ντετέκτιβ) 5, 6
Γιώργος Γουβαλάρης Μήτσος Δεβλέτογλου (πελάτης σε στριπτιτζάδικο) 5
Εύα Κουμαριανού Τρανς φίλη Κορίνας 5, 6, 58
Μαίρη Μπουντούρη Τρανς φίλη Κορίνας 5, 6
Μάνος Πίντζης Σερβιτόρος Δαίδαλου 8
Θωμάς Παλιούρας Βασιλάκης Παπάζογλου 9
Γιώργος Κυριακίδης Πατέρας Βασιλάκη Παπάζογλου 9
Μαρία Δρακοπούλου Ερωμένη Αλέκου 10
Άρης Τσαμπαλίκας Δημοσιογράφος 10
Θάνος Σακελλαρίου Παπάς 10, 11
Γιάννης Στεφόπουλος Κλέφτης 11
Στέλιος Λασηθιωτάκης Πελάτης Κορίνας 14
Κατερίνα Λέχου Βίκυ 15, 16
Δημήτρης Βασματζής Ιδιοκτήτης γραφείου τελετών 16
Μιχάλης Μαρίνος Σερβιτόρος 16
Κώστας Μπάρας Βαλάντης 18, 28
Βίκυ Σταυροπούλου Θαμώνας στο μαγαζί του Βαλάντη 18
Τάκης Ζαχαράτος Πωλήτρια χαλιών, Τερέζα Καραβοκύρη 19
Νίκος Ψαρράς Στέφανος (σκηνοθέτης και φλερτ Κορίνας) 20
Μπέτυ Μοσχονά Μητέρα Παύλου Λογαρά 21, 22
Βίκυ Πρωτογεράκη Εργαζόμενη σε στριπτιτζάδικο 22
Ζώγια Σεβαστιανού Λάιζα Πετρόχειλος, Σούλα 23, 41
Γιάννης Μποσταντζόγλου Ηλίας Μητρόπουλος
Λήδα Ματσάγγου Πέγκυ
Δήμητρα Παπαδοπούλου Αθηνά (παλιά συμμαθήτρια Φλώρας)
Κώστας Τσάκωνας Σερελέας (ιδιοκτήτης στριπτιτζάδικου)
Γιώργος Κοτανίδης Υπνωτιστής Σωσώς
Δημήτρης Αλεξανδρής Θωμάς
Έρση Μαλικένζου Μητέρα Θωμά
Σωκράτης Πατσίκας Αριστειδάκης Μητρόπουλος
Νίκος Πουρσανίδης Τέλης Παπαδήμας
Νίκος Μαυράκης Άρης Καραθάνος
Νέλλη Γκίνη Ρεβέκκα
Εύα Στυλάντερ Γκούντρουν
Κρατερός Κατσούλης Βαγγέλης (Ζαχαρίας)
Μαρία Κατσανδρή Ερμηνεύτρια UFO
Ελπίδα Πράμας Τζοάν
Γαλήνη Τσεβά Γιώτα Γασπαράτου
Πάνος Ξενάκης Ηλίας Αντωνέλλος
Μάρκος Λεζές Καρεκλάς
Σωτήρης Τζεβελέκος Βαγγέλης
Σπύρος Μεριανός Πρόεδρος Σωματείου Χασάπηδων
Στέλιος Καλαθάς Μπάρμαν
Κατερίνα Νικολοπούλου Κατερίνα
Γεράσιμος Μαύρος Τάσος

Παραπομπές

  1. «Μαρία Καβογιάννη: «Τα "Εγκλήματα" ήταν στην πραγματικότητα η ιστορία μίας παρέας»». Gossip-tv.gr. 2016-11-29. http://www.gossip-tv.gr/media-tv/story/460269/maria-kavogianni-ta-egklimata-itan-stin-pragmatikotita-i-istoria-mias-pareas. Ανακτήθηκε στις 2018-03-08. 
  2. 2,0 2,1 «Τα άγνωστα παρασκήνια για την σειρά Εγκλήματα - Cineramen». Cineramen. 2017-08-30. http://www.cineramen.gr/ta-agnosta-paraskinia-gia-tin-sira-egklimata/. Ανακτήθηκε στις 2018-03-08. 
  3. 3,0 3,1 Παπαθεοδώρου, Κωνσταντίνα (2016-09-09). «Τηλεόραση | Εγκλήματα: Μια σειρά, μια πρωτοπορία». MAXMAG | Επικαιρότητα, Κόσμος, Πολιτισμός, Διασκέδαση, Ομορφιά. https://www.maxmag.gr/television/%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AC-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1/. Ανακτήθηκε στις 2018-03-08. 
  4. «Ο άγνωστος καβγάς στα «Εγκλήματα»: Ποιοι πρωταγωνιστές δεν μιλιόντουσαν στα γυρίσματα λόγω… ενός χαστουκιού;». Menshouse.gr. http://menshouse.gr/sires-tenies/55155/o-agnostos-kavgas-sta-egklimata-pii-protagonistes-den-miliontousan-sta-gyrismata-logo-enos-chastoukiou. Ανακτήθηκε στις 2018-03-08. 
  5. «Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: «Στα Εγκλήματα παίζαμε τσακωμένοι»! - zappit.gr». zappit.gr. 2014-05-15. http://www.zappit.gr/psychagogia/christos-chatzipanagiotis-sta-egklimata-paizame-tsakomenoi/49402. Ανακτήθηκε στις 2018-03-08. 
  6. iefimerida.gr (2016-04-12). «Απίστευτη αποκάλυψη του Χρήστου Χατζηπαναγιώτη για τα «Εγκλήματα»». iefimerida.gr. http://www.iefimerida.gr/news/261574/apisteyti-apokalypsi-toy-hristoy-hatzipanagioti-gia-ta-egklimata. Ανακτήθηκε στις 2018-03-08. 
  7. «Πρωταγωνιστής από τα Εγκλήματα αποκαλύπτει: «Τεράστια αποτυχία. Τα πρώτα επεισόδια είχαν άθλια νούμερα» - People Greece» (στα αγγλικά). People Greece. http://www.peoplegreece.com/article/protagonistis-apo-ta-egklimata-apokalipti-terastia-apotichia-ta-prota-episodia-ichan-athlia-noumera/. Ανακτήθηκε στις 2018-03-08. 
  8. «"Με περνούσαν για πόρνη στην πραγματικότητα...": Η απίστευτη αποκάλυψη της Καβογιάννη για τον ρόλο της στα "Εγκλήματα"». YOU WEEKLY. https://www.youweekly.gr/article/news/203088-me-pernousan-gia-porni-kavogianni. Ανακτήθηκε στις 2018-03-08. 
  9. «Το μεγάλο μυστικό της Μαρίας Καβογιάννη για τα «Εγκλήματα»: Τι αποκαλύπτει η "Κορίνα" για τη σειρά;». Athens magazine. http://www.athensmagazine.gr/article/tv/229852-to-megalo-mystiko-ths-marias-kabogiannh-gia-ta-egklhmata-ti-apokalyptei-h-korina-gia-th-seira. Ανακτήθηκε στις 2018-03-08. 
  10. iefimerida.gr (12 Δεκεμβρίου 2018). «Η Υρώ Μανέ περιέγραψε το backstage της σκηνής του πνιγμού στα «Εγκλήματα» και δακρύσαμε από τα γέλια [βίντεο]». iefimerida.gr. Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2019. 
  11. «Ξεκαρδιστική περιγραφή: Η Ηρώ Μανέ αποκάλυψε πώς γυρίστηκε η περίφημη σκηνή του πνιγμού στα «Εγκλήματα»». TheCaller.Gr. 12 Δεκεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2019. 
  12. «Ο ΑΝΤ1 κάνει αφιέρωμα στα «Εγκλήματα»». Gossip-tv.gr. 2016-04-06. http://www.gossip-tv.gr/media-tv/story/426031/o-ant1-kanei-afieroma-sta-egklimata. Ανακτήθηκε στις 2018-03-08. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι


Πρότυπο:Ελληνικές τηλεοπτικές σειρές